Ruokavalio testissä

En ole ikinä vielä aikaisemmin noudattanut mitään tiettyä ruokavaliota, jossa olisi määritelty kaikki ruoka-aineet sekä määrät.  Olen syönyt aika vapaasti, mutta kuitenkin terveellisesti. Ruokailuni ovat olleet 2-4 h välein ja ruokailuja yhteensä 5/pv. 

Olen noudattanut nyt  6 viikkoa tiettyä ruokavaliota. Tässä toimi pohjana Fitfarmin Jutan dietti. Ajatuksena oli saada kroppaa kireämmäksi, treeniä tehokkaammaksi, sekä vilkastuttaa aineenvaihduntaani! 


Lähde

6 viikon ruokavalioni 

(Päivän kalorit 1500 – 1800 kcal)

Aamiainen
 • 200 g raejuusto, rasvaton /250 g maitorahka /250g kananmunanvalkuainen
 • 10 g soijalesitiinirae
 • 150 g mehukeitto, sokeroimaton
 • 100 g marjoja
 • 10 g vehnälese
 • Omega 3, 2kpl

(Kahvia ja teetä saa juoda)

Välipala

 • 250 g maitorahka / 1 kpl proteiini-patukka
 • 100 g marjoja
 • 15 g cashewpähkinä / 8 g soijalesitiinirae
Ateria 1 (lounas)

 • 40 g riisi / 40 g pasta / 170 g peruna
 • 100 g kana / kalkkuna / kala / naudanliha
 • 50 g kananmunanvalkuainen / 30 g raejuusto, rasvaton
 • 200 g vihreitä vihanneksia 
 • 10 g oliiviöljyAteria 2 (illallinen, treenin jälkeen)

 • 40 g riisi / 40 g pasta / 170 g peruna
 • 100 g kana / kalkkuna / kala / naudanliha
 • 50 g kananmunanvalkuainen / 30 g raejuusto, rasvaton
 • 200 g vihreitä vihanneksia
 • 10 g oliiviöljyVälipala (iltapala)

 • 200 g raejuusto, rasvaton /250 g maitorahka / 250 g munanvalkuainen
 • 100 g mehukeitto, sokeroimaton / 50 g marjoja
 • 5 g vehnälese
 • Omega 3, 2kpl

Asioita joissa poikkesin ohjeista;

 •  Proteiini-sheikit kuuluivat lisänä gymitreenin jälkeen
 • Lisäsin hieman rasvojen määrää
  • Paistoin lihat tilkassa oliiviöljyä tai kookosöljyä

Tulokset

 • Kroppa kiristyi selvästi 
 • Treeneissä energiatasot nousivat
 •  Aineenvaihdunta alkoi toimimaan paremmin
 • Paino nousi, joka on hyvä asia! Lihasta on tullut lisää
 • Tavoite jota lähdin tällä muutoksella hakemaan, toteutui! 🙂


Nämä riittivät pariksi päiväksi  Itse henkilökohtaisesti voisin todeta, että kyllä niitä hyviä hiilareita kannattaa syödä (tumma riisi/pasta ja peruna). Oma kroppani oli ollut liian pitkään ilman niitä, jonka vuoksi kroppa oli ihan jumissa. Noin  6kk ajan tämä oma, lähes hiilariton ruokavalio tuntui toimivan hyvin. Tämän jälkeen kehitys kropassa stoppasi.    Millaista oli syödä näin tarkasti?


  Ensin ajattelin että pahinta olisi ruisleivän sekä hedelmien pois jättäminen. Väärin luulin! Hedelmissä on sokeria ja kroppa addiktoituu siihen helposti. Monet tietävät omasta kokemuksestaan sen, että ensimmäinen viikko ilman sokeria on hankalin. Sen jälkeen ei tunnu edes tekevän mieli makeaa (se on mahtavaa;). Hedelmiä en himoinnut viikon jälkeen. Muukin makea jäi mielestäni kokonaan pois.

  Vaaka helpotti huomattavasti ruokien oikeaa annostelua. Tein monesti yhden ison satsin josta riitti moneksi päiväksi. Muovirasioissa oli helppo kuljettaa ruoka mukana.

  On helpompaa olla ilman turhia kaloreita, kun on selkeä suunnitelma mitä noudattaa. Lipsumisiakaan ei tule niin helpolla. Tiedät koska syödä, ja mitä syödä.

  Kaikki syövät oman näkemyksensä mukaan, ja kaikilla ei toimi sama kuin toisella 🙂 Suosittelen kuuntelemaan omaa vartaloa. Ruokavalion kokonaisuuteen vaikuttaa paljon mm. ikä, koko, sukupuoli, liikunta, tavoitteet, muu päivän aktiivisuus sekä allergiat/sairaudet. 

  Yleisimpiä kompastuskiviä 


  • Annoskoot ovat liian suuria
   • Laita lautaselle paljon kasviksia!
   • Käytä lautasmallia tai vaakaa
  • Napostelut päivän aikana (jätä ne pois!)
  • Ruokarytmin noudattamatta jättäminen (2-4h)
  • VESI! 
   • Välillä ihminen luulee olevansa nälkäinen, vaikka todellisuudessa keho kaipaisi nestettä
   • Vesi on hyvä keino torjua makeanhimoa sekä helpottaa myös näläntunnetta
  • Alkoholinkulutus
  • Virjoitusjuomat ( Jätä ne pois)
   • Mehut
   • Limut
   • Energiajuomat
  • Piilokalorit
   • Tutustu ravintosisältöihin ja kaloripitoisuuksiin
  • Et syö tarpeeksi proteiinia
   • Proteiini hillitsee nälkää hyvin
  • Ruoan laatu
   • Syö hyviä hiilihydraatteja
   • Syö proteiinia
   • Syö kasviksia
   • Monipuolisuus
   • Vältä valmisruokia
  • Herkuttelu
   • Herkutellaan liikaa ja liian usein
   • Mieti terveellisiä, vähäkalorisempia vaihtoehtoja
  • Tarkkaile sokerimääriä
   • Muista että myös hedelmät sisältävät sokeria!
  • Arvioidaan oma kulutus väärin (syödään liikaa tai liian vähän energian kulutukseen nähden)
   • Liikunta
   • Muu aktiivisuus


  Nauttikaahan tulevasta viikonlopusta ja tsemppiä kaikille! 🙂


  -Lillikkä

   ”Good better best,
   never let it rest,
  until your good is better and your better is BEST”

  eevi

  Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

  16 vastausta artikkeliin “Ruokavalio testissä”

  1. haluisin kysyä tosta ku sanoit että ”paino nousi eli lihasta tullut lisää” niin eihän lihasmassaa oikeesti pysty hirveesti kuudessa viikossa kasvattamaan? tai oon jostain kuullu et ihan maksimi olis 500 g/kuukausi? ja outoa jos tolla jutan dieetillä tulis kauheesti lihasta lisää kun ei ainakaan olla mitenkään pluskaloreilla. ja siis en tarkoita mitenkään arvostella tai sanoa että sulle ei olisi voinut noin käydä, kysyn vaa et miten asia menee 🙂 näistä on niin sikana eri mielipiteitä, jotkut sanoo et lihas voi kasvaa vaiks rasvaa lähtee ja jotkut sanoo et lihas kasvaa vaan pluskaloreilla jne..

   • Tästä on tosiaan paljon kiistelty, minulla painoa tuli n. puoli kg lisää ja kroppa selvästi kiristyi 🙂 Minun kohdallani tulokset puhuvat puolestaan. Lihaskasvuun vaikuttaa monet muutkin seikat kuten treeni ja itselläni muutin myös samalla hieman treeniohejlmaa. Kiitos kommentista, hyvä saada vähän keskustelua aikaan ja näkökulmia asioihin 🙂

   • okei, no sitten kuulostaa mahdolliselta! 🙂 ajattelin painonnousun jotenkin vähän suurempana, 500 g kun voi tulla mistä vaan mut siis jos noin tarkkaan seuraat painoas ni sit varmasti on tullu lisää lihasta 🙂 tollanen pieni lihaskasvuhan siis on ihan mahdollista ku oot treenannu paljon ja syöny paljon proteiinia 🙂

  2. Noudatitko siis koko 6 viikkoa tuota samaa ruokavaliota muuttamatta määriä (kuten dieetissä ”oikeasti” tehdään? Ilmeisesti kyllä, kun eihän tavoite ollutkaan sinulla ”dieetti” 🙂

   • Hyvä huomio, oikeassa dietti kokonaisuudessahan viikot muuttuvat. Hiilareita jätetään pois ja määriä pienennetään. Itse pidin suhteellisen tasaisena, koska ylimääräistä ei ollut. Tämä diettihän on suunniteltu esim. n.10kg ylipainoisille, joten sovelsin tätä itselleni sopivaksi mutta en liikaa 🙂

   • Hei,
    kysyisin, miksi keskustelussa puhutaan kuudesta viikosta, vaikka jutussasi olet kuvannut kuuden kuukauden pituista dieettiä? Menikö multa jotain ohi?
    Ja sitten, hävisikö sinultamyös selluliitti, vai oletko se onnellinen, jolla ei koskaan ole selluliittiä ollutkaan?

   • Moikka Jaanuska,
    Kyseessä nyt kaksi eri asiaa 🙂 Selluliittia saa kyllä vähennettyä treenillä ja ruokavaliolla, sekä täsmähoidoilla. Kyllä sitä minultakin löytyy, mutta tuntuu että homma on kuitenkin pysynyt kurissa näillä muutoksilla plus tärkeänä istumätyön vähentäminen -E

  3. Moi! Kiitos motivoivasta blogista! 🙂 Ekaa kertaa täällä ja siks luen näitä vanhempiakin kirjoituksiasi. Käytätkö mausteita tässä ruokavaliossa kokkaillessasi kanaa/kalaa/naudanlihaa? Jos niin, niin mitä? Aurinkoista ja energistä kevättä sulle! ü

   • Moikka! 🙂 Kyllä käytän jonkinverran, chiliä, pippurisekoitusta ja ruususuolaa lähinnä. Myös sipulia välillä. Ihanaa kevättä sullekin!

  4. moikka

   kirjoitit että Paino nousi, vaikka on niin vähän kaloreita! Minä taas haluaisin vain kiristä vartaloa ja vatsasta pois vähän rasvaa =)) mitä kannattaa tehdä ettei kiloja tule =))?!! Kiitos

   • Paino nousi, koska massa kasvoi 🙂 Tosiaan vaikka kroppaa kiristeltäisiin ja rasvaprosentit putoaisi, se ei tarkoita että vaaka näyttäisi vähemmän. Jos massaa halutaan hankkia, tätä painon laskua ei usein toivota eikä tavoitella. Omalla kohdallani painoa ei ollut tarkoitus pudottaa. Treeni ja ruoka vaikuttavat suoraan tuloksiin – Jos teet järkevällä tavalla treeniä (aerobista ja lihaskuntoa) sekä syöt fiksusti, paino ei nouse. Jos haluat pudottaa painoa hieman, kalorimäärien tulisi olla luonnollisesti miinuksella hieman (kuitenkin suos. max. -500kcal/pv). Suosi aterioilla kasviksia, vähärasvaista kalaa/kanaa ja myös hyvälaatuisia hiilareita. -E

  5. Hei mietin että kun puhutaan proteiini määrästä per päivä niin miks näillä ohjeilla esim.ylittyy mun max tarve määrä..Pitääkö itse sitten vähentää protskun saantia

  6. Moikka!

   Toivottavasti kysymykseni tavoittaa sut vaikka postaus onkin jo muutaman vuoden vanha. 🙂

   Kysyisin, mitataanko nuo lounaan/päivällisen hiilarit, lähinnä riisi ja pasta, raakoina vai kypsennettyinä? Olen kokeillut dieettiä nyt about viikon, ja mitannut kypsinä/keitettyinä, jolloin tuo 40g tuntuu tosi vähältä.

   Lisäksi, voiko soijalesitiinin korvata jollain? Luin jostain, että keltuaisella tai öljyllä, mutta muuttuuko määrä kuinka paljon?

   Toivotaan että kysymykseni löytää vielä perille, olisi kiva kuulla että olenko noudattanut ohjeita ollenkaan oikein 🙂

   • Yleensä kaikki ruokaohjeet ilmoittavat määrät kuivapainoissa ja niin olen tehnyt myös tässä ohjeessa. Jos vaihdat soijalesitiin tilalle jonkun muun tuotteen, täytyy sinun laskea makrot.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

   20
  Tykkää jutusta