Totuus ruoka-aine myyteistä

Olen saanut lueskella ihmisten Facebook-päivityksissä välillä kummallisia juttuja heidän treeneistään ja syömisistään. En tiedä mistä tämä liian yleinen harhaluulo tulee, kun ihmiset eivät syö mitään treenin jälkeen koska kello on niin paljon? Uskomukset että klo 18 tai klo 21 jälkeen ei tulisi enää syödä on täyttä huuhaata. Treenin jälkeinen ravinto on ERITTÄIN tärkeää. Jos skippaat aterian treenin jälkeen, voit olla varma ettei tuloksia synny, saatikka keho ei myöskään palaudu. On hyvä ettei mene täydellä vatsalla nukkumaan, mutta keho tarvitsee myös yöksi ravintoa korjatakseen lihasvaurioita, sekä palautuakseen.

da-mo-215 (1)

Uskomus, että illalla kannattaisi syödä vain proteiinia, ettei keho tarvitse yöksi hiilaria, ei sekään pidä täysin paikkaansa. Jos syöt myös illalla hieman hyvälaatuista hiilaria, nukut paremmin sekä palaudut paremmin. Toinen asia mikä pistää itselläni silmään monesti varsinkin kehotietoisten naisten keskuudessa, kartetaan hiilaria. Älkää pelätkö niitä hiilareita! Kehomme tarvitsee niitäkin. Proteiini tarvitsee hiilaria jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti. Sijoita päivään esimerkiksi aamulle kaurapuuroa/karaleseitä rahkaan, lounaalle hieman tummaa pastaa (esim. 40-60g), sekä illalliselle tummaa pastaa tai tummaa riisiä. Keho jaksaa treenata kovempaa eivätkä nämä sinua lihota! Tärkeää on muistaa hiilareiden laatu sekä määrä. Kokonaiskalorimäärä suhteutettuna kokonaiskulutukseen ratkaisee tämän pelin!

 

da-mo-1621

Myyttejä

Uskomus: Harjoittelun jälkeen nautittu proteiini rakentaa lihaksia

Totuus: Sekä proteiini että hiilarit rakentavat lihaksia harjoittelun jälkeen. Paras vaihtoehto on nauttia molempia näistä. Toiseksi paras vaihtoehto on syödä pelkästään hiilareita, huonoin vaihtoehto on syödä pelkästään proteiinia. Mieti ravinto treenisuorituksesi mukaan! Saliharjoittelun jälkeen painottaisin enemmän proteiinia, kovan aerobisen kestävyystreenin jälkeen hiilaria tarvitaan glykokeenivarastojen uudelleen lataukseen.

 

da-mo-132

 

Uskomus: Illalla syöminen kerryttää rasvaa

Totuus: Keho tarvitsee energiaa koko päivän. Aineenvaihdunnalle on parasta jos syödään joka kolmas tunti hereilläoloaikana. 

 Uskomus: Jos liikut paljon, voit syödä paljon

Totuus: Kokonaisenergiansaanti ratkaisee! Tämä on puhdasta matematiikkaa. Tosin on olemassa myös hyvillä geeneillä siunattuja ihmisiä, jotka eivät tunnu lihovan mistään. Nämä henkilöt ovat ns. ektomorffeja. Heillä voi olla hankalaa myös lihasmassan kasvatus. Näille henkilöille suosittelen kuitenkin pohtimaan myös kehon sisäistä hyvinvointia, vaikka mössöt eivät tartukkaan kylkiin!

da-mo-212

 

Uskomus: Mitä vähemmän syö, sitä nopeammin laihtuu

Totuus: Liian pienillä kaloreilla kituuttaminen saattaa jumittaa painon tehokkaasti. Jos alhaisilla kaloreilla urheilee, voi keho mennä ylirasitustilaan. Älä yritä tehdä liian suurta kalorivajetta päivääsi – pysy pienemmissä kalorivajeissa, jolloin laihtumisvauhti on hitaampaa ja tulokset pysyvämpiä. -500kcal/pv on hyvä nyrkkisääntö

 

da-mo-1418

 

Uskomus: Kananmunat nostavat kolesterolia

Totuus: Kolesterolia kohottavat tyydyttynyt rasva, sokeri ja transrasvat. Tässäkin tulee ottaa huomioon kohtuus ja se, kuulutko riskiryhmään

 Uskomus: Ihminen tarvitsee sokeria

Totuus: Keho tarvitsee hiilihydraatteja mutta ei valkoista sokeria

 

da-mo-158

 

Tässä vähän ajatuksia mutusteltavaksi ja pari loppukevennystä… 😛 

-Eepi

rebel-wilson-4

 dinosaur-food-friends-funny-phoebe-Favim.com-185568

 

(kuvat lainattu eri lähteistä, kirjoituksessa omia näkemyksiä ja tietoja koottuna, joita olen opiskellut eri lähteistä)

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

17 vastausta artikkeliin “Totuus ruoka-aine myyteistä”

 1. Arvostaisin lähteitä tälläisissä krjoituksissa 🙂 Olen nimittäin lukenut paljon ristiriitaista juttuja ja erilaisia mielipiteitä mm. tuosta proteiinin ja hiilihydraattien nauttimisesta heti treenin jälkeen eri ammattilaisblogeista ja lehdistä.

  • Nämä ovat tosiaan asioita, joista ollaan montaa eri mieltä. Tässä minun mielipiteitäni ja omia näkökantojani. Kukin uskoo mihin itse haluaa 🙂 Paras yhdistelmä tosiaan on proteiini + hiilari, sitä en missään nimessä väitä ettei näin olisi. Itse uskon tähän vakaasti. -E

 2. Minäkin peräänkuulutan lähteiden perään! Se, että kuntosalin jälkeen pelkät hiilarit olisivat parempi palautusvaihtoehto kuin pelkät proteiinit, kuulostaa melko oudolta.

  • Pras vaihtoehto on proteiini + hiilari ehdottomasti. Tässäkin ehkä sanoisin, että se miten on liikkunut ratkaisee. Esim. kovan lihaskuntoharjoittelun jälkeen painottaisin enemmän proteiinia, kun taas kovan aerobisen suorituksen jälkeen hiilareita sillä glykokeenivarastot vaativat täyttöä. Tämä on aihe josta voidaan olla edelleen montaa mieltä ihmiset 🙂 -E

 3. Mä olen Lihastohtorin blogista lukenut et paras palkkari on 40g hiilaria 20g proteiinia eli siis 1:2 eiku 2:1 no mut kuitenkin.

  • Näitä ei ole ”kopioitu” suoraan mistään tietystä lähteestä, vaan tiedot ovat tarttuneet päähäni monista eri lähteistä joista olen asioita opiskellut. Tästä syystä osassa teksteistäni ei ole pointattu tiettyjä yksittäisiä lähteitä. Jos olen käyttänyt varsinaista lähdettä, on niistä maininta. -E

 4. Jos olet kestävyysurheilija ja urheilet oikeasti paljon, niin kyllä silloin saa myös syödä paljon että jaksaa.

  • Kaikessa tulee suhteuttaa energiansaanti kulutukseen, ja kestävyyslajeissa energiaa kyllä tarvitaan suhteessa enemmän. -E

 5. Ei nyt taida ihan kyllä ’totuus’ olla 😀

  Jokainen ihminen on toki erilainen, mutta pääsääntöisesti hiilarit missä muodossa tahansa, ovat TURHIA.
  Hiilihydraatit ovat ainoa makroravinnemuoto, mitä keho osaa itsenäisesti tuottaa mistä tahansa saamastaan energianlähteestä, kuten syödystä proteiinista, rasvata tai vaikkapa siitä kehon omasta varastorasvasta.

  Kaikki hiilihydraatti, riippumatta mitenkään sen laadusta, muuttuu loppupeleissä glukoosiksi. Aktiiviurheilija voi hyvinkin syödä hiilareita, varsinkin jos ovat tottuneita niihin. Normaalille pulla-ihmiselle sillä kuitenkin on väliä. Se hiilari jää pyllyyn ja vatsaan erittäin helposti, niin tehokasta ravintoa se on. Jos sitä ei kerkeä käyttämään pois, kroppa antaa palautteen ja varastoi sen rasvana pahan päivän varalle.

  Kauan kauan sitten ihminen söi sokeria (hiilihydraattia, glokoosia) vain hyvin minimaalisen määrän tähän päivään nähden. Pääasialliset energian lähteet olivat rasva ja proteiini.

  Nykyinen pullakulttuuri on mennyt aivan liian pitkälle, ja näköjään moinen tuottaa sitten tämmösiä blogauksia, joissa ns. ”faktat” menee kirjoittajan oman mielipiteen mukaisesti, ei minkään tutkitun tai tieteellisen faktan.

  Ihminen voi olla hyvässä kunnossa ulkoisesti, muttei välttämättä sisäisesti. Mahtavakroppaisetkin tyypit sairastaa usein vähintään 3-4 flunssaa vuodessa, mikä ei todellakaan ole normaalia. Ihmisen ei kuulu sairastaa, vaan ihmisen kuuluu elää.

  Tässä loistava inspiraation lähde tutkimaan lisää asioita. Näissä painotetaan aidosti sitä laatua, ja jätetään oikeasti ne pullat veke. Ihan sama vaikka olis täysjyvää 😀

  http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/

  • Siinä olet kyllä oikeassa, että hiilareiden ”tärkeys” katoaa esim jos olet toimistorottana etkä urheile lainkaan. On monia mielipiteitä asiaan, tarvitsemmeko hiilareita vai emme. Jokainen saa minun puolesta olla sitä mieltä mitä on enkä tuomitse kenekään mielipiteitä asian suhteen 🙂 Mielenkiintoista kuulla siitä, miten ihmisten näkökannat vaihtelevat ruokakaulttuurin osalta. Oma urheileva kroppani ei ainakaan toimi yhtä optimaalisesti ilman hyviä hiilarin lähteitä kuten tumma pasta/riisi jne. Jokainen on yksilö ja löytänee oman toimivan tiensä kokeilemalla ja kuuntelemalla bodyn voluumia. Kiitos Markus mielipiteestäsi, -E

 6. Vai, että ei hiilareita tarvita 😀 jo on uskomatonta soopaa kommentissa. Paleo- höpötykset voi samantien unohtaa ja hiilarilla ei ole minkäänlaista vaikutusta flunssiin ym. Saman asian flunssien torjunnassa ajaa jo ylimääräinen glutamiini mitä ottaa ennen ja jälkeen treenin.
  Asiakirjoitushan tämä oli ja kaikin puolin paikkaansa pitävä. Kyllä hyviä hiilareita nimenomaan tarvitaan treenaavalle ihmiselle. Tumma riisi ja tumma pasta ovat hyviä eikä muitakaan riisejä kannata dissata. Juuri vähän aikaa sitten tuli uusi tutkimus missä oli tutkittu illalla nautitun hiilarin proteiinin yhteydessä parantavan palautumista ja lihaskasvua. Ja aina täytyy muistaa, että lihas tarvitsee kasvuun sitä hiilariakin.
  Paleohössötykset voi jättää crossfittaajille 😀 Treeniblogihan tämäkin on niin mitä tänne tullaan itkemään konttorirottien hiilarintarpeesta. Kaiken tiedon kyllä löytää googlesta tai alan lehdistä kyllä helposti.
  Asiakirjoitus blogin pitäjällä, hyvähyvä.

  • Kiitos Mikko kommentista, you rock! 🙂 Itse kallistun myös samaan kuin sinäkin tämän asian suhteen. Tutkimustuloksia voi ja kannattaakin uskoa! Käsittääkseni paleosta ei ole edes vakavasti otettavaa tutkimusnäyttöä, joten oma uskomukseni siihen on heikkoa. Osalla ihmisistä tämä paleo voi toimia hyvinkin, löytäkää se oma polkunne kokeilemalla ja kuuntelemalla kroppaanne. -E

 7. Hyvä kirjoitus. Salitreenin jälkee tarttee muutakin kun vain pelkän rahkapurkin!!:) eli hiilareita myös.
  Joskus olen salitreenin jälkee syöny pelkkää proteiinii ja nukkumaan mennessä nälkä tuleekin, kun ei ole syöyny mitää hiilarii.. Unikaa ei tule jos huonosti tai liian vähä syönyt illalla.
  Ja tuokin, että ne ketkä ei liho oikeen mistää niin lihasten kasvatus hankalempaa.. Juuri näin, ainakin kun tiedän pari hintelää miestä ja käyvät salilla paljon mutta tulosten tuleminen on paljo hankalempaa.
  Minusta tähän ei mitään lähteitä tarvitse kertoa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta