Vähän parempi jäätelö!

Olen pitkään pohtinut sitä, miten ruokateollisuus meitä vedättää – Myöskään jäätelö, ei ole enää jäätelöä. Eikö tämä ole teistä naurettavaa? Tein tässä viikonloppuna löydön eksyessäni Citymarketin jäätelöaltaalle. Jäätelön nimi on 3 Kaverin Jäätelö ja sanoisin että tämä on askel kohti parempaa! Maku oli aito, kermainen ja raikas. Tämä maistui ihan oikealta jäätelöltä! Aivan erilaiselta kuin monet muut jäätelöaltaalta löytyvät, jäätelöä muistuttavat tuotteet. Makuna oli vadelma-valkosuklaa, josta tuli aidon marjan ja kerman maku. Isona plussana myös valkosuklaan palaset, jotka rouskuivat suussa. Koostumus ja maku olivat todella miellyttävät, suosittelen kokeilemaan  😛

jäätelö

 

3 Kaverin Jäätelö – Faktat

3 Kaverin Jäätelö on pieni kotimainen jäätelötehdas Helsingissä.
Tuotteet valmistetaan pienissä erissä ja nopeimmillaan matka valmistuksesta kuluttajan pöytään kestää vain muutaman tunnin! Jäätelö valmistetaan puhtaista ja raikkaista lähellä tuotetuista raaka-aineista. Maito ja kerma tulevat kotimaisilta tiloilta. Marjat taas ovat poimittu kotimaan metsistä tai kotimaisilta marjatiloilta.  Jäätelö valmistetaan käsityönä ja luulen että siinä, sekä oikeissa raaka-aineissa piileekin sen ihana salaisus. Voit oikeasti maistaa KERMAN ja aidon jäätelön maun! heidän missionsa oli tuoda markkinoille oikeaa jäätelöä, aivan kuin kotona tehtyä. Mielestäni he ovat onnistuneet tässä upeasti. Hintakin on mielestäni todella kohtuullinen, joka kertoo myös jälleen siitä mitä varten tuote on valmistettu. Tämä jäätelö on tehty kuluttajaa ajatellen, eikä teoliisuutta! Tavalliseen huijausjäätelöön lisätään ilmaa. Tähän jäätelöön ei! 3 kaverin jäätelö on täyttä tavaraa, itse JÄÄTELÖÄ. Parempi vaihtoehto verrattuna moneen muuhun.

Maut: Mansikka-Vanilija, Vadelma-Valkosuklaa, Mustikka-Kardemumma

kolmenkaverinjaatelo2

 

(Kuva lainattu Kulinaarilta, artikkelikuva lainattu http://snapshotmotions.blogspot.fi/)

Totuus jäätelöstä

Jälleen kerran päästään siihen että valinnoillamme vaikutamme. Seuraavaksi valotan teille hieman, mitä jäätelöt sisältävät? Aitoa Ruokaa kirjassa on pureuduttu tähän seuraavasti:

Jäätelönvalmistuksessa käytetään ilmaa, mutta nykyisin sitä käytetään hyödyksi siten, että ilmaa laitetaan niin paljon, että jäätelön määrä kaksinkertaistuu! Eli maksamme jäätelöstä yhtä paljon kuin ilmasta. Suomen litrapainoksi on määritelty vähintään 475 grammaa?! Kannattaa siis katsoa mitä ostaa.

Vaikka tuotteessa lukisi sen sisältävän kermaa, et voi luottaa siihen, että kyse on todella kermasta. Käsite kermajäätelö tarkoittaa vain, että tuotteessa on vähintään 8 % maitorasvaa ja kerma voi olla voin, veden ja emulgointiaineen sekoitus. Tikkujäätelöt ovat pakastettua ja makeutettua kasvirasvaa ja maidon sivutuotteita, jotka on makeutettu ja värjätty keinotekoisesti. Koko komeuden pitää koossa erilaiset lisäaineet, jotta ne pysyisivät litteän puutikun ympärillä. 

Suomessa jäätelöä saa lain mukaan nimittää;

 • Kermajäätelöksi jos siinä on maitorasvaa väh 8 %
 • Maitojäätelöksi jos siinä on maitorasvaa väh 2,5 %
 • Kasvirasvajäätelöksi jos siinä käytetään rasvana kasvirasvaa
 • Tofujäätelöksi, kun siinä käytetään soijasta tehtyä tofua

Magnum Classic ja GB Glace

 • Rasvaton maito,sokeri, kaakaovoi, kasvirasva, kaakaomassa, glukoosi-fruktoosisiirappi, täysmaitojauhe, herajauhe, voirasva, glukoosisiirappi, mono – ja diglyseridit, polyglyseroli, polyrisiinioleaatti, soijalesitiini, johanneksenleipäpuujauhe, karrageeni, karotenoidi ja aromiaineet (mitä nämä kaikki ovat?!)

Carte d’Or Vanilla

 • Jotta rasvaton maito, kasvirasva ja herajauhe muodoistaisivat oikeanlaisen suutuntuman!!, on tuotteeseen lisätty 3  eri stabilointiainetta ja 2 emulgointiainetta. Tätäkin mainostetaan ”aitona vanilijajäätelönä”. 

Nestle Valiojäätelö, Wanhan ajan vanilijatuutti

 • 3 emulgointiainetta, 3 sakeuttamisainetta
 • Valmistusaineet kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkellyssiirappi, kasvirasvam mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, E412, E1442), aromit (vanilija, vaniliini), suola, voiöljy, maitojauhe, seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330)

Siinä on aika läjä lisäaineita. Kiva resepti ”wanhan ajan jäätelölle”. Kiinnostaa ovatko he ryhtyneet minkäänlaisiin toimiin…

jäätelö3

Parempia vaihtoehtoja

3 Kaverin Jäätelön lisäksi, myös luonnollisempaa ja aidompaa jäätelöä valmistaa Helsingin jäätelötehdas sekä Jäätelömestarit (Papagello). He eivät käytä tuotteissaan kemiallisia lisäaineita. Hinta on hieman korkeampi, mutta itse olen ainakin valmis maksamaan oikeasta tavarasta, sen sijaan että maksaisin ilmasta ja epämääräisistä lisäaineista. 

 Maatalon jäätelö-ketjuun kuuluu yksityisiä maatiloja, jotka valmistavat jäätelön ketjun reseptillä oman tilan käsittelemättömästä maidosta. Lisäaineita on huomattavasti vähemmän, E-koodattuja ei lainkaan. Lukekaa tuoteselosteet! Niissä se totuus piilee.

Jos jäätelöä kuluu enemmän, mikset valmistaisi sitä itse? Hanki kotiin jäätelökone ja valmista jäätelöt itse, puhdasta kuin mikä! 

jäätelö5

 Jäätelö terveisin, E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

19 vastausta artikkeliin “Vähän parempi jäätelö!”

 1. Hyvä postaus, aiheesta! Saakohan Kolmen kaverin jäätelöä Pirkanmaalta? Tekisi mieli kokeilla! Täällä on myös Minetti-jäätelötehdas, joka tekee pienenä jäätelötehtaana omia jätskejä. Pitääkin tutkia mitkä heillä ovat vastaavat luvut… 🙂

  • Moikka Riikka 🙂 Lähituottajat/pientuottajat on ehdottomasti hyvä tsekata! Yleensä hyvää tavaraa. Tällä hetkellä jakelu näyttää keskittyvän tänne pääkaupunkiseudulle, mutta voithan laittaa heille hieman palautetta ja toivetta 😉 Tästä löydät tämänhetkiset myyntipisteet http://www.3kaveria.fi/index.php?page=mistae-sitae-saa

   Ihanaa kesää sulle Riikka! -E

 2. Kiitos hyvästä postauksesta! antoi taas ajattelemisen aiheutta mitä kaikkea oikeesti jäätelöt sisältää :/
  Piti käydä heti ostaan oma paketti tuota kolmen kaverin jäätelöä testiin 😛

  • Moi Katja, juurikin näin. Asioita ei aina tule ajatelleeksi ennen kuin niihin alkaa perehtymään enemmän. Kiva kuulla että tämä sai sinutkin pohtimaan asiaa 🙂 Ja hei Katja, se on sitten TOSI hyvää 😉 Mitä makua otit testiin? Terkuin, E

 3. Sulla on kiva tyyli tuoda erilaisia mielenkiintoisia asioita esiin, ts. tykkään blogistasi melkoisesti. Kiva, että toit 3 kaverin jäätelönkin tietoisuuteeni, en ollut kuullutkaan. Pakko kuitenkin antaa noottia sinulle, kun tähän mennessä olet vaikuttanut niin järkevältä ja asioista selvää ottavalta. Tässä kohtaa ihmettelenkin, miksi nyt taustatyö on jäänyt tekemättä ja kauhistelet suotta jäätelöiden sisältöä/lisäaineiden määrää. Otan esimerkin: Kohdassa Nestle Valiojäätelö, Wanhan ajan vanilijatuutti tyydyt paheksumaan tuotteessa olevia lisäaineita. Lisäaine ei ole aina huono juttu. E330=sitruunahappo (löytyy mm. sitrushedelmistä luontaisesti), E322=lesitiini (löytyy mm. kananmunista luontaisesti), E412=guarkumi (luonnonumi, jota saadaan Guar-kasvista), E401=natriumalginaatti (merilevästä saatavaa stabilointi- ja sakeutusainetta, joka sitoo tehokkaasti vettä), E471=synteettisesti valmistetut rasvahappojen mono- ja diglyseridit (= rasva valmistettuna joko kasvi- tai eläinperäisenä) ja E1442 =hydroksipropyyliditärkkelysfosfaatti (yksi alityyppi muunnelluista tärkkelyksistä). Nuo kaksi viimeisintä lisäainetta vastaavat kenties sitä leimaa, jota yrität sysätä kaikille lisäaineille. Kuitenkin varmaan leivälle kelpaa voi ja Maizena ruuanlaitossa. Moni fitnessurheilija syö merilevätuotteita juuri suluissa mainitusta syystä. Sana synteettinen ei kuitenkaan aina tarkoita huonoa, vaan se voi myös tarkoittaa, että tuotteen valmistusta varten ei ole tarvinnut stressata eläintä tai sen kasvattaminen/viljeleminen ei ole rasittanut luontoa. Se on fakta, että nykyään tuotteisiin lisätään lisäaineita enemmän kuin ennen. Osittain se johtuu myös siitä, että ennen sitruunahappo oli tuotetekstissä sitruunahappo eikä EU:n määrittelemä E330. E-koodijärjestelmä on kehitetty, jotta kuluttaja voisi olla turvassa ja tietoinen, että käytetty lisäaine on tutkittu. E-koodillisiin lisäaineisiin kuuluukin mehiläisvahasta merilevään monia täysin luonnonmukaisia tuotteita, mm. C-vitamiini eli askorbiinihappo on E300!! E-koodeihin tarvitsee vain perehtyä eikä turhaan paheksua kaikkia E-koodillisia tuotesisältöjä. Tulipas pitkä kommentti. Toivotan vielä loppuun hyvää kesän jatkoa!

  • Kiitos pitkästä mutta hyvin kattavasta kommentista 🙂 Kaikki ei ole suinkaan pahasta, en sitä sano. Mutta jos tuotteen voi valmistaa ilman näitä kaikkia, eikö se olisi suotavaa? On avain totta että nämä kaikki koodatut olisivat huonoja ja mykkyä, valittevan suuri osa kuitenkin on – puhumattakaan turhasta, jota on vaan lisätty tuotteeseen erinäisitä syistä (maku säilyminen jne). Mukavaa kesää sinne Luna! -E

  • Useata tuotetta ei voi valmistaa ilman lisäaineita, eikä ole tarvettakaan. Esimerkiksi appelsiinijädeä ei voi kerta kaikkiaan tehdä ilman lisäaineita, sillä mistä tahansa appelsiinista puristettu mehu sisältää askorbiinihappoa eli C-vitamiinia=E300 ja E330=sitruunahappoa. Syy, miksi tästä asiasta vielä veivaan on se, että termi lisäaine ei todellakaan tarkoita suorilta sitä, että se olisi lisätty tuotteeseen mitenkään erikseen. Monesti tuotetta ei ole ilman ”lisä”ainetta. Ihminenkin koostuu monesta E-koodillisesta kemikaaliyhdisteestä. Ihmistä ei olisi ilman tiettyjä lisäaineita kehossaan. 🙂

   Kun tekee kotona jädeä, niin emulgointiaineena voi käyttää esim. kananmunaa, jonka keltuainen sisältää lesitiiniä E322. Emulgointiaine siis yhdistää rasvan ja nesteen emulsioksi, kuten ihan luonnossakin, esimerkiksi kermassa. Ilman emulgointiainetta appelsiinimehu ja kerma eivät sekoittuisi tarpeeksi jäätelöä koostumusta muodostaakseen. Moni kokee jo sanan emulgointiaine jostain syystä epäterveellisenä. Kuitenkin lesitiiniäkin löytyy myös meidän molempien kehoista, se on meidän rakennusaine eli ei haitallista meidän kehoille, päinvastoin. Myös E270 maitohappo on luokiteltu lisäaineeksi, vaikka tuotamme sitä itsekin urheillessa. Hullunkurista, eikö totta? Lesitiinin käyttö elintarvikkeissa on halvempaa, kuin kokonaisen kananmunan rikkominen pelkän keltuaisen tietyn ainesosan takia. Siksi mielestäni käyttö on perusteltua.

   Tuo 3 kaverin jäätelökin taitaa sisältää E322:ta, mutta se lukee tuoteselosteessa nimellä kananmunan keltuainen. Termi lisäaine voi saada terveellisenkin ruuan kuulostamaan epäterveelliseltä, jos tuijottelee pelkkiä kirjain- ja numerokoodeja. Jos tämänkin mehujään tuoteselosteessa lukisi E-koodeja sanojen tilalla, niin suhtautuminen olisi varmasti ihan erilainen, eikös: http://www.pingviini.fi/tuotteet/hittituotteita_maailmalta/pirulo_happy_5_kpl

   Varsinkin jäätelössä tarvitaan myös stabilointiaineita, koska ei haluta muodostuvan ylimääräistä vettä tuotteeseen missään vaiheessa ennen syömistä. Kotona jädeä tehdessä tätähän ei tarvita, jos jäde pääsee pian suuhun, mutta jos DIY-jäätelöä säilöö edes päivän, niin voi huomata vesikiteitä siellä täällä jädessä. Moniko ostaa+syö vesikiteistä jätskiä mielellään? Mieluummin otan jädeeni kasviperäistä guarkumia kuin koostumusta ja makua haittaavia vesikiteitä. Stabilointiaine on hyvä juttu jädessä, mutta esim lihatuotteissa sitä käytetään mielestäni epäilyttävästi: niiden avulla lihavalmisteisiin sidotaan suolavettä, jolloin lihatuotteen paino keinotekoisesti nousee ja lihapitoisuus laskee. Tuolloinkaan stabilointiaine ei yksinään muuta tuotetta epäterveellisemmäksi vaan vasta suolaveden lisääminen tekee sen.

   Usein kun suositellaan välttämään lisäaineita ravinnossa, ei tiedetä mistä todella puhutaan. En haluaisi kuulla keneltäkään niin yksisilmäistä kehoitusta. Siksi tästä avauduin. Peace. 🙂

   Heh, ja vielä mitä ilman lisäämiseen jäätelöön tulee.. Se on vähän sama kuin söisi kermaa joko ilmalla vaahdotettuna tai sitten pelkkänä litkuna. Kotona jäätelöä tehdessä huomaa, kuinka se jäätelön ilmavuus tuo pelkästään plussaa niin makuihin kuin koostumukseenkin. Ei se ilman lisääminen ole vain hintakikka, onneksi. Mutta siinäkin liika on aina liikaa.

  • Kiitos Luna avartavasta ja kattavasta kommentista! 😉 Upeaa tietoa! -E

 4. Pakko on kommentoida ihan yleisesti tätä sun blogia. Löysin tän tänään ja heti oli lisättävä blogilistalle. Selailin aikaisemmat postaukset ja suurimman osan luin jopa läpi. 😀 Hyvä ja mielenkiintoinen blogi, joka on kiva yhdistelmä mukavaa ja herättelevää tietoa sekä huumoria. Noi hauskat kuvat asiatekstien jälkeen on hyviä ja hauskoja ja mulla on tullut jopa naurua ääneen. :))

  Terveisin blogisi uusi lukija. 😀

  • Moikka Jenski, siisti homma että oot löytänyt tänne taajuuksille 😉 haha täytyy sanoa, että kyllä itsekin välillä tulee naurettua ääneen kun löydän jonkun mojovan kuvan. Taisit osua juuri naulankantaan – huumoria ja asiaa yhdessä! 🙂 Tsemppikset sulle ja ihanaa kesää! -E

  • Moi Mikko, kuvasi löytyi googlaamalla ja jäi valitettavasti epähuomiossa mainitsematta tämä. Muissa lainatuissa kuvissa, olen lisännyt kuka kuvan alkuperäinen omistaja on. Pahoitteluni tästä 🙂 Onneksi sulta löytyy noista kuvista teksti alanurkasta! -E

  • Kiitos tästä. Omien kuvien ”rakentamiseen” tulee laitettua sen verran aikaa ja editointeja että niitä mielellään vähän varjelee. (Lähde ei vielä ainakaan näkynyt/toiminut)

  • Tottakai, ymmärrän erittäin hyvin pointtisi ja avautumisesi asiasta. Mulla ainakin näkyu tuo päivitys -Hassua? -E

 5. Luna, sinä levität täällä väärää tietoa. Jos aine mainitaan ainesosissa, se on nimensä mukaisesti lisättyä. Tässä on määritelmä Nykysuomen sanakirjasta :

  Lisäaine – lisäaine elintarvikkeisiin tm. lisättäviä, säilyvyyttä, väriä tm. ominaisuuksia parantavia aineita.

  Eviran määritelmä :

  ”Elintarvikelisäaineet ovat aineita, joita ei yleensä kuluteta varsinaisina elintarvikkeina vaan ne lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten, esimerkiksi elintarvikkeiden säilyvyyden takaamiseksi.”

  Eihän tuo ainesosien lista ole mikään kemiallinen analyysi tuotteen sisällöstä, vaan valmistusaineista. Tässä on sitruunatäysmehu esimerkiksi :

  http://www.rainbow.fi/tuotteet/rainbow/elintarvikkeet/mehut-mehukeitot-ja-kiisselit/rainbow-sitruunataysmehu-250-ml/

  Ei listassa todellakaan näy mehun sisältämää sitruunahappoa (E330), askorbiinihappoa (E300) jne jne. koska niitä ei siihen ole lisätty.

  Hedelmissä ja kasviksissa on niin paljon eri ainesosia, että lista olisi todella pitkä jos kaikki luontaiset aineet pitäisi mainita.

  Väitteesi, etteikö monia tuotteita voisi valmistaa ilman lisäaineita, ei siis ole totta. Caveat lector.

  Suomessa jäätelömarkkinat on monikansallisten Nestlén (Valiojäätelö, Mövenpick, Kotijäätelö etc) ja Unileverin (Ingman, Magnum, Carte d’Or, Viennetta, Daim, Ben & Jerrys etc) hallitsemaa kahden kauppaa. Kilpailuvirastokin on tutkinut näiden yrityskauppoja. Uudet (vaikkakin pienet) pelaajat ovat siis oikein tervetulleita.

 6. Innehåll

  Mjölk*, grädde*, socker*, äggula*, naturlig vaniljarom, stabiliseringsmedel** (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl Yhdyn edelliseen. Miksiköhän suurehko ruotsalainen valmistaja Sia pystyy tekemään vanilijajäätelöä ym. sisällöllä ja vielä luomuna. Hinta ei juuri kovempi kuin Ainot ja Mövenpickit. Eiköhän kyse ole katteen maksimoinnista ja mahdollisimman halpojen raaka-aineiden käytöstä. Sitä paitsi synteettinen tuote ei vastaa alkuperäistä ja voi jopa olla haitallinen esim. glutamaatti, joka purkista otettuna aiheuttaa monille ikäviä oireita, mutta sienistä saatuna ei. Kaikki E-koodit eivät toki ole haitallisia, mutta jäätelön valmistuksessa turhia. 2 viimeistä voisi jättää pois jos munaa olisi tarpeeksi. Ilma jäätelössä on mielestäni kyllä haitake, sillä sumentaa jäätelön hinnoittelun, jonka pitäisi olla kilohintainen. Vajaa litra Benny&Jerrys painaa enemmän kuin 2 litraa jotain höttöjäätelöä, koska siinä ei ole ilmaa. Ironista, että metodin kehitti kemisti Margaret Thatcher ennen poliittista uraansa. Jokaisesta uudesta laatujäätelöstä kannattaa iloita, sillä isojen valikoimissa kaikki tuntuu muuttuvan epäterveelliseksi kasvirasvaksi ja kotimaisuudesta tuskin voidaan kohta enää puhua, sen verran hirveää huttua nykyjäätelöt tuntuvat olevan.

 7. Italialaiset jäätelöt tehdään useimmiten valmiista makutahnasta, joka ei ole luonnollista nähnytkään. Minetin ja Tampereen jäätelötehtaan jäätelöt lukeutuu näihin. Minetin jäätelöthän tehdään Italiassa, joten niissä ei ole mitään kotimaista.
  Kolmen kaverin jäätelöt on mun mielestä aivan liian makeita.
  Viime kesänä maistoin Haltialan tilalla Caminito-jäätelöä ja se oli mun makuun sopivaa. Makua riitti ilman liikaa makeutta. Ja plussaa on myös niiden kotimaisuus.

 8. Kerrotaanko jossain, mitä lisäaineita Minetti-jäätelöt sisältävät? Esim. mitä sinistä väriainetta käytetään? Kysymällä myyntitiskillä asia mahdollisesti selviää tai sitten ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta