Pakokauhua salilla

Tiedättehän, että jokaisella salilla on hieman erilainen tunnelma. Olen tässä viime aikoina käynyt treenaamassa eri saleilla ja huomannut asioita, joita itse erityisesti arvostan. Tunsin pientä pistoa rinnassani kirjoittaessani tätä, mutta koin tämän olevan myös tärkeä viesti meille juuri nyt…

Kävin tässä taannoin treenaamassa Kisahallin uudella salilla – Ensimmäistä kertaa ikinä minut valtasi pakokauhu salilla. Halusin pois mahdollisimman pian. Tämä ahdistukseni johtui siitä, että sali oli täynnä vanhuksia – Eikä siinä mitään, sillä on kerrassaan upeaa että myös vanhemmat ihmiset treenaavat! Mutta. Tiedättehän ne ihmiset, jotka saastuttavat treeni-ilmapiiriä? Niitä löytyy myös näköjään mummojen keskuudesta.

 

Old women_minifitness_training

 

 

Eräs vanhempi rouva oli piikki perseessäni tunnin ajan – Hän vain valitti kaikille elämästään ja saatoin nähdä ärtymyksen myös vaarien kasvoilta. Eräs vanha mies jutteli hänen kanssaan ja kertoi kuinka oli lukenut teräsmummoista kyseisenä aamuna. Hän oli iloinen ja yritti kauheasti tsempata tätä rouvaa. Rouva oli kuitenkin todella pessimistinen ja vain valitti kuinka kaikki muut matkustelevat ja hän ei. Pirkko lähtee Teneriffalle ja Pentti Egyptiin. Jaksoi mainita monesti kuinka elämä on ohi ja loppua odotellaan. Miettivätkö Pentti ja Pirkko asioita näin? Veikkaan että eivät – Elämä ei todellakaan ollut ohi ja he nauttivat kaikesta mitä oli vielä edessä. Rouva kertoi, kuinka joka paikkaan sattuu – Hän ei kuulemma kestä kipua yhtään, koska ei ole kokenut sellaista ennen (arvatkaa väänsinkö tuon lauseen jälkeen kyyneliä hauiskäännössä). Vanha mies jatkoi omaa positiivista puhettaan – En tiedä miten hän jaksoi niin kauan, sillä tuohon kyyniseen rouvaan ei tuntunut tepsivän sitten mikään. Hänestä ei löytynyt kyllä lainkaan positiivisuutta. Minäkin yritin omalta osaltani, mutta luovutin nopeasti.

 

old-lady-squat_minifitness

 

Uskon, että mielemme on yhteydessä kehoomme ja positiivisella asenteella mennään jo puolitiehen. Kaikki mitä olemme sisältä, säteilee myös ulos kehoomme. Miksei elämästä voisi nauttia myös vanhana? Itse ainakin aion paiskia töitä sen eteen, jotta pysyisin hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Kuitenkin kaikki mitä me pääkopassamme mietimme on tärkeintä. Nautinto elämään löytyy sisältämme. Olisin halunut sanoa sen tuolle rouvalle…

 

old-man-poster-web

 

Listasin asioita, joita itse arvostan salilla.

 •  Positiivinen ilmapiiri
 • Kunnon treenimeininki!!
 • Siisteys
 • Kattava laitevalikoima
 • Hyvä musiikki ja vola!
 • Mukava henkilöstö
 • Riittävä treenitila
 • Lukollinen säilytyskaappi, josta ei tarvitse maksaa extraa

Varsinkin isoilla ketjuilla tuppaa käymään todella värikästä jengiä. Vihaan eniten niitä, jotka tulevat salille hengailemaan ja lukemaan lehtiä. He istuvat laitteissa haukottellen ja vievät samalla muiden treeniaikaa – Puhumattakaan treenifiiliksestä. Mummot eivät selkeästi taas ymmärrä sitä, että jokin laite saattaa olla jonkun käytössä – Vaikka siinä nököttää painot ja vesipullo. Seuraavaksi kirjoitan lapun. Todella raivostuttavaa siinä odotella että se Irma saa sen 50 toistoa tehtyä niillä 1kg käsipainoilla, kun oman kierron tulisi toimia rivakasti. Pakkohan niille on anteeksi antaa, mutta kyllä se vähän närästää. Jotkut vanhukset kun kuvittelevat, että vanhuus tuo kaikki oikeudet tehdä ihan mitä vaan. Koska on vanha. Voi hemmetti minusta ei tuollaista mummoa kyllä ole tulemassa! Haluan olla se teräsmummo josta kirjoitetaan lehdissä. Toivon että ette käsitä minua väärin, talutan naapurin mummot ratikalta kotiin <3

 

Old but happy_minifitness

 

Olen löytänyt uuden kodin. Ja toisenkin. Olen ajautunut näihin ”kunnon” treenisaleihin, joissa hiki haisee ja painot kolisee. Astut sisään ja kuulet murinaa ja lihasten raivoa. Sinne on ihana mennä ja viimeistään silloin minuun iskee SE kipinä. NY REENATAAN!

Löytyykö vanhuksille omaa salia? Mielestäni se olisi hienoa, sillä he kaipaavat paljon opastusta omaan tekemiseen. Heidän liikkumisessa tulee ottaa monia asioita huomioon, jotta treenaaminen on turvallista, sekä tehokasta. Oli muuten ihana nähdä myös vanhuksia, jotka oikeasti treenasivat paita hiessä! MAHTAVAA! 

 480273_183581081765704_887596397_n

 

 Be good for your body.

-E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

12 vastausta artikkeliin “Pakokauhua salilla”

 1. Kuuntelin tänään sivukorvalla salilla papparaista joka jollekkin miehelle kertoi kuinka hänen samanikäinen kaverinsa saa 25 leukaa, papparainen veteli siinä itse sitten viisi ja kysäisi montakos tällä miehellä menee. 😀

 2. Mä oon kans käynyt Kisiksellä treenaamassa, kun pt:ni kanssa yhteistreenit ovat aina siellä. Ekalla kerralla huomio oli sama, että onpas paljon eläkeläisiä. Mutta mun kohdalle osuivat ne sympaattiset mummot ja papat. Yksi mummo neuvoi kivasti, kun siellä palloilin aluksi vähän hukassa oven takana enkä edes tiennyt, mihin se lätkä kuitataan. Ja kun pt:n kanssa ruvettiin harjoittelemaan leuanvetoja, niin taustalla olevat papat kannustivat, se oli hauskaa :D.

  • Onneksi näitä ihaniakin vanhuksia löytyy <3 Kävin tosiaan arkiaamuna, jolloin siellä ei tosiaankaan muita ollut. Saattoi olla aika suuri vaikutus tuolla ajankohdalla 😉 Minusta tuntuu että papat ovat paljon rennompaa väkeä! -E

 3. Moi! Vähän nyt asiasta poiketen rupesin tässä miettimään, että mitä teet alkulämmittelynä salilla? Tai mitä voisit suositella? Onko hyvä jos käy ilman painoja/pienillä painoilla treenattavat lihakset läpi, vai suosittelisitko ennenmmin juoksua/pyöräilyä tms? (: Oon ite käyny n. vuoden salilla ja lämmitellyt pääsääntösesti kuntopyörällä ja/tai soutulaitteella..

  • Moikka Annukka, erittäin tärkeä ja hyvä kysymys 🙂 Se miten lämmittelee, on jokaisen päätettävissä. Lämmittelyn ei tulisi olla monimutkaista tai raskasta – Käyttäisin tätä ohjenuorana. Lämmittely valmistaa kropan sekä myös mielen tulevaan harjoitukseen. Vältetään myös vammariskejä sekä parannetaan itse suorituskykyä treenin aikana 😉 Itse teen usein dynaamisia lämmittely liikkeitä, jossa isoin lihaksemme on työssä – Raajat. Teen alkuun esim 5 minuuttia crossarilla, jonka jälkeen teen mm askelkyykkyjä sekä kyykkyavauksia. Myös liikkeet, jossa yläkroppa tulee myös mukaan on hyviä, kuten kepillä tehtävät kyykyt, rinnanavaukset jne. Suosin itse siis yhdistelyä, se herättää kropan ja mielen paremmin. Voisin tehdä tästä myöhemmin postauksenkin, millaisia liikkeitä alkulämmittely voisi sisältää. -E

 4. Minulla on hieman eriävä mielipide tähän kirjoitukseen. En tosin tiedä missä kaupungissa treenaat tai millainen paikka tämä treenipaikkasi oli…. Kuitenkin suurin osa kuntosalilla kävijöistä ei treenaa ns. sata lasissa. Kuntosalitreenillä haetaan usein ihan perusvoimaa arjen juttuihin tai muihin harastuksiin (tai mihin lie). Vähän niin kuin futisjutissa: on niitä huippujoukkueita, mutta sitäkin enemmän harrastejoukkueita. Minusta myös on mahtavaa että vanhukset tulee salille kuntoilemaan (ja sosialisoitumaan), vaikka se vähän häiritsikin omaa treeniä. Heitä ei ole pakko kuunnella, ja oma maailma ei kaadu, vaikka jotuisin tekemään liikkeitä vähän eri järjestyksessä (vaikka toki siihen pyrin). Sen verran täytyy pystyä joustamaan ihan niin kuin muissakin elämän asioissa. Vanhuksille on olemassa joitakin omia saleja, mutta ne on enemmänkin kuntousupaikkoja. Paljonhan on myös senioriryhmiä, joissa harrastetaan erilaisia liikuntamuotoja. Itse en pidä myöskään siitä että ihmiset lukee lehtiä laitteissa ja vievät näin ollen treeniaikaa muilta. Lehtiä saavat lukea, mutta mielummin sitten sivussa tai palautuksen aikana.

  Mutta siihen pääajatukseen. Yleisillä saleilla voi ja saa käydä kuka tahansa. Mielummin näille ”sata lasissa ja hampaat irvessä” treenaaville voisi olla ne omat salit ja siitä voisi mainita markkinoinnin yhteydessä. Tietäisi kaikki rennommin treenavat, etteivät eksyisi sellaiseen ilmapiiriin ja toisaalta tosikot saisi touhuta kaltaistensa seurassa. Normitreenajat ja vahuksest siis pysykööt niillä saleilla missä nyt ovat ja nämä ”tositreenaajat” menkööt muualle treenaamaan jos eivät kestä leppoisampaa sali-ilmapiiriä. Normisaleille ei ole kenekään pakko mennä. Amen. 🙂

  • Hei ja kiitos kommentista. Saamme ehdottomasti olla eri mieltä asioista, näin ollen saamme myös erilaisia näkökantoja asioihin. Ymmärrän myös hyvin pointtisi, enkä tosiaan yritä kirjoituksessani sanoa että kaikkien tulisikaan treenata samalla tavalla/samoilla tavoitteilla. Kuitenkin toivon myös itse saavani ymmärrystä/arvostusta treenatessani, sillä samalla tavalla minäkin heitä otan huomioon. Lähinnä pointtinani on yleinen välinpitämättömyys muita treenaajia kohtaan, ja tähän tekstiin on myös upotettu aika paljon huumoria 😉 Ei pidä ottaa ehkä niin vakavasti, ja tämän on tosiaan minun kokemus/mielipide. Ja tuollainen ”jako” salien kesken olisi mielestäni super upeaa! Jokainen löytäisi itselleen sopivan paikan treenata 🙂 Usein näissä tapahtuukin jonkinlaista jakautumista ihan automaattisesti, mutta pääpointtina kuitenkin salillakin pitäisi muistaa muiden arvostus. Hyvänä pointtina myös se, miksi siellä salilla ollaan. -E

 5. Heippa, kiitos asiallisesta vastauksesta. Huomasin toki että mukana oli myös huumoria, kuten myös minulla. Luulen, että suuri osa tästä välinpitämättömyydestä ”tositreenajia” kohtaan (eli laitteisiin meno sarjojen välillä) on myös silkaa tietämättömyyttä. Varmaan se lappu olisi hyvä olla mukana 😀 Mummut ei todennäköisesti ole kuullutkaan sarjoista ja toistoista, supersarjoista sekä pakkotoistoista puhumattakaan! Mutta hyvä että nyt tiedät, ettei tuolle salille kannata mennä siun normitreeninäsi. Ehkä jos sattuu olemaan kevyempi viikko tai ns. sunnuntaitreeni niin sitten voit siä varmaan harkita. 🙂

  • haha mahtavaa 😉 Ja nimenomaan, eipä nuo mummot varmaankaan sellaista ymmärrä. Käynkin tämän kokemuksen jälkeen ainoastaan ”ihmisten aikoihin” tuolla salilla – Jätän suosiolla nuo klo 7 treenit välistä 😉 Venyttely saliksi sopiva ja sunnuntain ahdistukseen. Kiitos kommentista! -E

 6. Ei nyt ehkä ihan treenaamiseen liity tämä oma tarinani, mutta olen niin samaa mieltä kanssasi siitä, että jotkut vanhukset luulevat voivansa tehdä mitä tahansa tai sanoa mitä tahansa, vain sen takia että ovat vanhoja. Luulevat sen olevan etuoikeus. Suurin osa vanhuksista on ihania, mutta sitten eteen kävelee niitä, jotka kiilaavat kyynärpäällä itsensä eteesi esimerkiksi kassajonossa. Aina yritän nieleskellä vaikka mieli tekisi ravistaa ja huutaa että jos nuorilta odotetaan kunnioitusta vanhuksia kohtaan, voisivat he myös kunnioittaa nuorempia sukupolvia käyttäytymällä myös asiallisesti. Niin RAIVOSTUTTAVAA! Jos luette lehdestä jonain päivänä vanhuksen taklauksesta, on se luultavasti minä 😀 Ps. Haluan vielä kiittää sinua ihanasta, kannustavasta ja inspiroivasta blogista! Aivan ihanaa luettavaa joka kerta 🙂

  • Ihanaa Linda, niin samaa mieltä 🙂 Olkaamme kaikki kohteliaita toisillemme, iästä riippumatta! Kiitos piristävästä kommentista ja mukavaa joulun odotusta <3 -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta