Kompastuskivet

Minifitness 160

Tiedättekö mikä on suurin virhe mihin niin kovin monet tavoitteellisesti treenaavat sortuvat? Treenataan liikaa. Sitten ihmetellään miksei kehitystä tapahdu vaikka treenataan 7 kertaa, tai jopa enemmän viikossa. Vastaus on todella yksinkertainen – Kropallasi ei ole aikaa kehittyä paremmaksi. Kehittyminen tapahtuu levossa, jolloin keho on koko ajan ikäänkuin stressitilassa päivästä toiseen. Tällaiset intensiiviset  treenijaksot eivät saisi kestää tolkuttoman pitkään, sekä pitkien treenijaksojen jälkeen tulisi myös seurata aina kevyempi jakso. Teetkö sinä näin? Saan kylmiä väreitä, kun ihmiset kertovat omista projekteistaan, joissa tavoitteena on laihtuminen ja kiinteytyminen. Selkeä ajatus heillä on usein tämä; mitä enemmän teen, sitä nopeamminen laihdun. Sekä kirsikkana kakun päällä; syön mahdollisimman vähän ja karsin hiilarit pois. AU.

Vuodessa tulisi olla myös muutama pidempi lepojakso – Se on helppo sijoittaa esimerkiksi lomamatkalle. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että treenimääriä ei tulisi nostaa enempää kuin 10 % edellisestä viikosta. Ei siis ihme, että varsinkin keväisin kun halutaan nopeasti kesäkuntoon ja sinne beachille pullistelemaan, saadaan eniten erilaisia rasitusvammoja. Puhumattakaan ylikunnosta. 

Minifitness 168

Toinen iso kompastuskivi treenaamisen suhteen on, kun hakataan joko samaa ohjelmaa liian kauan, tai treenataan koko ajan samalla teholla – Eli yleensä täysillä. Treenaamisen tulisi olla suunniteltua ja vaihtelevaa. Raskasta viikkoa tulisi seurata kevyt viikko ja sitä rataa. Todella moni unohtaa myös täysin peruskestävyys harjoitukset, jotka ovat kaiken perusta! Kuinka hanakalaa on sijoittaa yksi kevyt lenkki viikkoon? Okei tiedän kuinka V-mäistä on kun muut painelevat aropupuina ohi, mutta mieti silloin taas sitä tärkeää kysymystä. Miksi teen tätä? On siis ihan ok, sekä myös suotavaa hölkötellä ja kuunnella Jesse Kaikurantaa hymy korvissa. Hyvää aikaa pään tuulettumiselle ystävät! Peruskestävyys alueella treenatessa myös rasvaa palaa tehokkaammin. 

Voin itse sanoa omalta kohdaltani hyvän esimerkin tähän. Ennen en tiennyt mistään mitään, kuvittelin tämän juuri näin niinkuin monet – Mitä enemmän treenaan sitä kovemmassa kunnossa olen. Saatoin tehdä 3-4 aamuaerobista sekä 4 salia viikossa – Aluksi tuloksia tulikin, mutta pian sekin tyssäsi. Tuli sairastelua ja erilaisia vammoja. Myös treenitehot laskivat dramaattisesti aikalailla huomaamatta. Onneksi olen opiskellut ja viisastunut vuosien myötä. Nykyään treenaan 5 kertaa viikossa ja olen kovemmassa kunnossa kuin silloin. Enempi ei ole siis parempi – Laatu on se mikä tässä ratkaisee. Laatuun voidaan luetella monia seikkoja, mutta muutamia niistä ovat riittävä kuormitus, suunnitelmallisuus, sekä vaihtelevuus. Muistakaahan myös se ystävämme lepo!

Minifitness 180

Myöskään sillä ei ole mitään väliä, käynkö lenkillä aamulla tyhjällä vatsalla vai vasta myöhemmin. Ihmiset tekevät isoja asioita, mutta saavat usein panostuksesta kovin pienen hyödyn – Tai usein eivät ollenkaan. Eivätkä he usein edes tiedosta tätä. Kovin moni tuntuu olevan orjallisesti noiden aamuaerobisten perässä – Minä käyn aamuisin jos päivä ei muuten riitä. Kun pudotin rasvoja, tein viikossa tuon 2 aerobista viikossa. Toinen oli maximi sykeharjoitus ja toinen peruskestävyys, jotka tein usein iltaisin. Yhteensä treenejä oli viikossa viisi.

Entäpä tuo ruokapuoli sitten? Olen kokeillut hyvin vähäkalorista meininkiä, jota en suosittele lainkaan pitkälle aikavälille. Kuitenkin jossakin kohtaa on palattava normaaliin, jolloin kaikki tulee varmasti takaisin. Hukkaan heitettyä työtä siis. Syödä pitää, oli tavoite mikä vain. Sitä mitä syö, kuinka paljon ja kuinka kauan, ovat pikemminkin ratkaisevia seikkoja. Oma rasvojen pudottelu prokkikseni, on mielestäni hyvä esimerkki tähän – En nähnyt nälkää, mutta rasvat putosivat kohisten lähes 4 % 2 kuukaudessa. Söin hiilaria. Hiilareiden karsiminen on selvästi toimiva keino, mutta itse suosittelen pitämään hiilareita aina ruokavaliossa. Minulla ne sijoittuivat aamuun ja iltaan. Usein kun syödään vain proteiinipainotteista ruokavaliota, nestettä kertyy kehoon helpommin, eikä tehoja löydy tarpeeksi treeniin. Jokaisen kroppa on hieman erilainen ja balanssia voi joutua hakemaan. Tämä on kuitenkin oma mielipiteeni vuosien kokemuksella kroppani kanssa.

Minifitness 037

Moni aloitteleva treenaaja kuvittelee, että lisäravinteilla kehitytään huimasti. Se palkkari kasvattaa ne lihakset. Ennen treeniä nautittava boosteri tuo hullunkiillon silmiin ja jaksan mitä vain! Pieleenhän tässä mennään ja pahasti. Itse sanon nounou kaikille latureille – Jos treeniä ei voi vetää ilman ylimääräistä boostia, kannattaako treenata? Onko motivaatio pääkopassa silloin ihan kohdallaan? Kukin tavallaan ja tiedän monia jotka käyttävät tuota värikästä liejua jatkuvasti. En käytä muuta kuin kahvia muutaman kupin päivässä, sekä vihreä tee kapseleita aamulla ja iltapäivällä. Haen oman energiani treeniin jostain ihan muualta kuin noista ihmepulvereista. Kyllähän minuakin väsyttää työpäivän päätteeksi, mutta kyllä siinä alkulämmittelyn aikana ehtii heräillä. Mutta ymmärrän tämän käytön paremmin kisadietillä, jolloin energiaa ei oikeasti ole.

Lisäravinteilla on siis turha yrittää rakentaa sitä pohjaa, vaan oikeanlaisella ruokavaliolla se kaikki iso rakennetaan. Lisäravinteet voivat tuoda lisähyötyä, mutta eivät ole mikään varsinaisten tulosten tuoja kuitenkaan. Niiden kanssa on siis turha ryhtyä kikkailemaan, ennenkuin treeni ja ruokavalio ovat kunnossa. Tottakai palkkarista ja kreatiinista on tiettyjä hyötyjä, mutta liian monella ruokavalion pohjana toimii kaikenmaailman jauhomössöt, eikä se oikea ruoka. 

Minifitness 348

Treenaan, koska se tuo minulle mielettömästi energiaa ja mielihyvää. Haluan myös koetella omia rajojani ja kehittää itseäni. Pysyn terveenä liikkumisen ja terveellisen ruokavalion kautta – Sairastun yleensä heti, jos syön pelkästään epäterveellistä ruokaa. Kroppani on tottunut niin kovin hyvään, ettei se halua sinne mitään sontaa. Se osoittaa kyllä nopeasti mieltään. Siksi herkuttelupäivätkin tulee luoda niin, että päivässä on herkkujen lisäksi terveellistä ruokaa ja pohja pysyy järkevänä.

Liikkumisen ei tulisi olla pakkopullaa, vaan omaa aikaa, josta voi nauttia. Jokainen meistä liikkuu omalla tavallaan – Kaikenlainen liikkuminen on hyväksi! Joillakin meistä se on tulosorientoitunutta, jotkut liikkuvat silloin kun huvittaa ilman mitään varsinaista määränpäätä. Tärkein puinainen lanka tulisi kuitenkin olla tässä se, että voi hyvin ja omasta tekemisestään nauttii. Oman terveyden tulisi kiinnostaa ihan meitä jokaista – Vaikutat myös läheistesi elämään, et pelkästään omaasi. 

Minifitness 184

 Henkilökuvat Julia T

 

Quality over quantity

Oikein upeaa viikkoa kaikille! <3 -E

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

33 vastausta artikkeliin “Kompastuskivet”

 1. Eräs tuttuni käy tällä hetkellä 3krt päivässä 5 kertaa viikossa tekemässä puolen tunnin settejä, ei siis lämmittele yhtään tms jotta kerkee edes jotain tehä, treenaa myös tällähetkellä vain käsiä niillä liikkeillä mitä kaverit on kertonu eli oikeestaan hauiskääntö, vipunosto ja ylätalja..

  Ja kaverini joskus kuukausi sitten ’ryhtyi’ fitiksi ja oli salilla jotta lihas kasvaisi. Hän kyllä treenasi hyvin, oikeella tekniikalla yms mutta koska oli fitti niin lopetti hiilareiden syönnin. No kuukauden jaksoi ja sanoi ’mulla ei voi kasvaa lihas koska mun kädet on niin pienet’ Nykyään tekee sitten kiinteyttävää treeniä.. 😀

  • Kiitos Jenni tarinastasi! Esimerkkejähän tosiaan löytyy varmasti monen lähipiiristä 🙂 Tiivistit aika hyvin tarinaasi seikat, joita monet valitettavasti tekevät. Ps. Varmaan sanomattakin selvää, että kyllä tuollakin kaverilla ne kädet olisivat kasvaneet, jos kasvualusta olisi tähän luotu – Riittävä työ/aika ja ruoka 😉 Kukin tavallaan, mutta osa pääsee tuloksiin, osa ei. Mutta jokaisella on varmasti eväät siihen, jos niitä vain osaisi hyödyntää. Upeaa viikkoa! -E

 2. Mä vissiin panostan liikaa lepoon, kun ei tuu kehitystä tarpeeksi 😉 Oon kyllä yrittänyt käydä salilla 4krt viikossa joko salia tai crossfit:iä. Hiilareista en oikein tiedä saanko tarpeeksi, en oo laskenut. Mä en syö viljaa, joten ne hiilarit tulee sit muualta. Viljaa en voi syödä joten joutuu keksiä muu vaihtoehto.

  • Heippa Meira, kehittymisen lopahtamiseen voi olla monia syitä. Niihin ei aina itse osaa vastata, jolloin suosittelen etsimään itselleen sopivan ammattilaisen uuteen starttiin 🙂 Joskus tuntuu, että omat eväät ei enää yksinkertaisesti riitä – Se on tosi yleistä aktiivitreenaajilla varsinkin. Yleensä motivaatio kasvaa huimasti, kun tuloksia alkaakin taas tulla. Ja tietenkään vilja ei ole ainut hiilarin lähde, sekin on hyvä tiedostaa. Tsemppiä kovasti 🙂 -E

 3. Todella hyvä postaus! Pisti taas miettimään ruokailujen ja urheilutahdin tasapainottamista. Välillä sitä todellakin tarvitsee ulkopuolisen herättelyä tilanteeseen 🙂

  • Se on jännä huomata miten itse välillä herää erinäisiin asioihin, ihan vaan lukemalla aiheesta 🙂 Sen suurempaa valistusta siihen ei aina tarvita, pieni muistutus vain – Kyllähän me näistä monet asiat tiedämmekin, mutta eri asia toteuttammeko 😉 -E

 4. Moikka! Itse harrastan liikuntaa 4-6 kertaa viikossa, suurimmaksi osaksi juoksen ja käyn spinningissä sekä teen ehkä yhden lihaskuntoharjoituksen per viikko koko keholle. Olen siis ihan perusperttikuntoilija ja tykkään hoikasta olomuodostani enkä pyri mitenkään lisäämään lihasta (toki mukavaa jos semmosta tulee!:)) omalla kohdallani toimii niin, että päivän aterioista (4-5 kpl) 1-2 on hiilaripainotteinen. Eli yleensä puuro, tai lisukkeena bataatti, kvinoa tai riisi. Hedelmiä ja kasviksia en niinkään miellä ”raskaaksi” hiilariksi, mutta niitäkään en ylenmäärin puputa. Liikkua en jaksaisi ilman tuota hiilariannosta, kokeiltu on! 🙂 tosi hyvä postaus, kiitos!

  • Heippa Anniina! Kuulostaa siltä että teet nimenomaan liikuntaa omilla ehdoillasi ja se on upeaa 🙂 Myös ruokavaliosi kuulostaa hiilareiden osalta omaan korvaan buenolta – Hyvä huomio myös tuo hiilareiden tarve, ilman niitä ei jaksaisi painaa siellä spinningissä 😉 Tsemppiä viikkoon ja treeneihin toivottelee E.

 5. Todella hyvä kirjoitus! Paljon mielenkiintoista asiaa ja myös uutta tietoa! Tuo treenin määrä alkoi mietityttään… Käyn salilla 4 kertaa viikossa ja olen kokenut sen sopivaksi minulle. Toki joskus jos laiskottaa tai ei muuten tee mieli mennä salille, niin jätän suosiolla väliin. Ei se niin vakavaa ole…:-) Olen ajatellut lisätä aamulenkkejä 3krt/vk, mutta sittenhän treenikertoja tulisi 7! Sen lisäksi haluaisin alkaa käydä myös kerran viikossa bodybalance tunnilla (luokitellaanko nämä treenikerroiksi?). Onko tämä oikeasti liian paljon niinkuin tekstistäsi ymmärsin? Aamulenkkejen tarkoitus olisi tuoda vain puhtia päivään, koska niiden ansiosta olen paljon pirteämpi päivisin. En siis luokittelisi niitä mitenkään urheilun takia tehtäviksi… Ajattelin tehdä lenkkini myös pääosin reipaasti kävellen. Mitä mieltä olet, pitäisikö aamulenkit jättää kokonaan pois tai vähentää esim vain yhteen kertaan viikossa? En halua itselleni mitään ylikuntoa!!:-D

  • Moikka Ansku, tottakai treenimääriä voidaan nostaa, mutta suosittelen tekemään sen maltilla ja suunnitelmallisesti. Kuuntele kroppaasi, se on tärkeää 🙂 Kaikki liikkuminen lasketaan, myös bodybalance mielestäni. Lepopäivä tarkoittaa päivää, jolloin teet lähinnä sunnuntaikävelyä ja välillä katselet maisemia 😀 Pidä vain huoli, että lepopäiviäkin tulee, sijoita ne keskelle viikkoa, sekä viikon loppuun. Aamulenkki ideasi kuulostaa siltä, että haet nimenomaan energiaa siitä – Joten esim 30 min kevyttä hölkkää on varmasti ok, kunhan lepopäivät pysyvät 🙂 -E

 6. Ihana postaus! Tykkään niin siitä asenteesta että eletään terveellistä elämää iloiten, rennosti, joskus tietenkin pinnistellen ja itseään haastaen. Ite oon kans innostunut kehonhuollosta, vaikka oonkin vielä nuori 15v siihen verrattuna kun yleensä vasta 18v on se ikä kun rupeaa nää jutut kiinnostamaan, mutta ite pidän sitä ihan samana kun joku mun ikänen on innostunut yleisurheilusta tai luistelusta, niin ite oon kehonhuollosta, ja tykkään kun saa tehä lihaskuntoo ja loppusuoralla aina pinnistellä viimesiä liikkeitä. Mutta siitä oon kyllä ilonen että olen päässyt tutustumaan näihin asioihin syvemmin tällästen ’hyvän laatuisten’ blogien kautta, joissa siitä saa tietoa miten terveellisesti näitä juttuja tehään. Itellä on kans perustana se että tätä tehään terveellisesti, syömällä hyvin(joskus herkutellen 😉 ), liikkumalla monipuolisesti ja säännöllisesti, siitä nauttien ja välillä myös rentoutuen eikä liikaa stressaten. Ja ite aattelen että kun oon tän verran nuori niin en kyllä haluu stressata syömisistä niin että lasken grammoja, kun ne ateriat voi koota terveellisen kokosiks ihan silmämääräsestikkin. Musta näitä juttuja mitä nyt kirjotit tässä postauksessa, pitäs meiän nuorempienkin keskuudessa tuoda enemmän esille, koska on monia jotka tykkää näistä jutuista ja haluaa huoltaa kehoa, mutta usein on syntynyt se kuva että pitää syödä vähän ja liikkua liikaa.
  Tällä ajalla mitä sunkin blogia oon lukenut, oon oppinut niin paljon ja oon tyytyväinen että itelle on tullu heti alusta alkaen kun oon enempi kiinnostunut kehonhuollosta niin terveellinen pohja sille miten sitä toteutetaan. Ja toi mitä viimesenä sanoit että vaikuttaa myös läheisten elämään eikä vain omaan, pitää kyllä tosiaankin paikkaansa, ite tällä terveellisellä asenteella oon saanut vaikutettua muittenkin tapoihin liikkua ja syödä terveellisesti terveellisellä tavalla. Toki itelläkin aina on opittavaa, mutta nyt kun mietin mistä näitä asioita oon suurimmaks osaks oppinut niin sinun ja muutaman muun blogista jotka kertovat treenaamisesta yms. koulussa niistä ei paljoa puhuta yleensä. Oon kiitollinen kun itelläni on terveystiedon opettajana henkilö joka on ollut Fitness-kisoissa ja on kokenut monenlaista ja tietää näistä jutuista paljon, sieltä itekkin sain terveellisen pohjan kun näistä kehonhuoltojutuista aloin innostumaan, sen lisäks tietenkin kun kotona on ne tullut, mutta nyt kun tällä iällä vastuu siirtyy enemmän ja enemmän itelle kun kasvu lopahtaa ja kehon kunnosta pitääkin pitää huolta enemmän.

  Huhhuh… kirjotin tekstiä pätkissä joten voi olla hieman sekavaa, mutta ehkä siitä jotain selkoa ajatuksesta saa.

  Mutta loppuun, oot iha huippu ihminen ja sulta oon ite saanu paljon esimerkkiä! 🙂

  • Oi, onpa ihanaa että olet nähnyt vaivaa kommenttisi eteen – Pitkä, mutta tärkeää asiaa! <3 Ensinnäkin on niin upeaa kuulla, että nuoret ovat kiinnostuneita liikkumisesta ja hyvinvoinnista. Kouluissa siihen pitäisi panostaa paljon enemmän mitä tällähetkellä siihen annetaan. Nuoria kiinnostaa, mutta he tarvitsevat myös koulun puolelta tukea ja infoa. Ja olet kasvavassa iässä, ruokien punnitseminen ei todellakaan kuulu elämääsi. Pärjäät varmasti mainiosti ilmankin! Monipuolisuus ja riittävät määrät rakentavat kasvualustasi. Niin mahtavaa, että oot ollut hyvänä esimerkkinä myös muille. Sinunlaisia tarvitaan, varsinkin kun koulun tarjonta terveyspuolella on mitä on. On kyllä kullanarvoista, että teillä on asiantunteva terveystiedon opettaja, joka vielä selvästi inspiroi teitä nuoria! Nimeomaan sillä terveelliseellä tavalla 🙂 Ammenna häneltä tietoa, kysy aina jos sinua askarruttaa jokin. Tekstisi oli ihanan fiksu ja järkevä - Olet vasta 15-vuotias! Koska teistä tuli noin kypsiä 😀 Mutta koskaan ei ole liian nuori tai vanha pitääkseen huolta kehonsa hyvinvoinnista. Pidä tuo asenne ja ajatus mukanasi, tulet pärjäämään varmasti hienosti! Kiitos kommentistasi, olet upea nuori. -E

 7. Ihana postaus, kiitos! Treenaatko edelleen niin, että viikossasi on 3 kuntosalitreeniä ja 2 aerobista? ( Kuten sanoit tehneesi rasvaa polttaessasi) Ja pari lepopäivää? Vitsit mikä kroppa, upeaa! Saanko udella minkä verran (kaloreita) keskimäärin söit silloin kun pudotit rasvaa?

  Kiitos vielä ihanasta tsemppipostauksesta!

  • Heippa! Nyt tuon rasvojenpudottelun jälkeen aloitin tosiaam ”massan” kasaamisen, joten treeni muuttui hieman. Nyt mennään kolmijakoisella salilla ja viikossa yksi aerobinen peruskestävyydellä. Salipäivän jälkeen seuraa aina lepopäivä 🙂 Mutta aina, oli ohjelma mikä vain, lepopäivät pysyvät! Kalorimäärät olivat kutakuinkin treenipäivinä 1800 kcal ja lepopäivinä n. 1700 kcal. Eli tosiaan nälkää ei tarvinut kitistä 😉 Loppuun tuli pienet pudotukset, n. -100 kcal/pv. -E

 8. Mielettömän hyvä postaus ja paljo hyvää asiaa, tunnistin ihteni nuista joistain esimerkeistä.. Oon joskus ite laihduttanu pelkällä jugurtilla muunmuassa, nykyään syön aamupainotteisesti ja terveellisemmin ja kehityksen huomaa sitä myötä treenissäkin ja mieli on parempi (:

  • Hienoa että olet itsekin huomannut, mikä toimii ja mikä on järkevää 🙂 Välillä niitä joutuu kokeilemaan tajutakseen. Se on niin inhimillistä, sekä todella todella yleistä – Tästä syystä haluankin peräänkuuluttaa ruoan merkitystä. Kiitos kommentista 🙂 -E

 9. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

  Tuli melkein kuin tilauksesta, kun itsellä on tässä ollut meneillään kova kuntoprojekti elokuun lopusta alkaen ja tossa kuukausi takaperin alko tökkimään ja pahasti. Pitkään yritin sinnitellä ajatuksella, että kyllä se vielä sieltä lähtee perus lepopäivien avulla, mutta oli lopulta pakko pitää 2 viikkoa taukoa kun oli jatkuvasti nuutunut ja raskas olo vaikka homma oli teoriassa kunnossa. Eilen kävin 2 viikon tauon jälkeen ekaa kertaa salilla ja kyllä teki hyvää.

  Mikä olisi hyvä ns. ohjenuora jatkoa ajatellen väli viikoille? joka viides vai joka kuudes viikko? Liikun mielelläni paljon ja monipuolisesti (4-6krt viikossa, spinning, sali ja kevyttä lenkkeilyä, yht. n. 5-8h), mutta haluan jatkossa kanssa jaksaa liikkua.

  • Heippa ja kiitos kommentistasi – On hyvä jakaa omakohtaisia tarinoita liikkumisesta ja sen ympärillä olevista asioista 🙂 Hyvä, että tajusit kuunnella kroppaasi ja pysähtymään. Joskus ylikunnosta palautuminen vie kuukausia, toivottavasti tämä 2 viikkoa auttoi ja oli riittävä sinulle. Toki tämä saattoi olla myös pelkkää kropan uupumistakin, joka on helpompi käsitellä. Aloitathan iisisti ja kuulostelet ehkä vielä entistä tarkemmin kroppasi mietteitä. Ohjenuoraa on hanakala antaa, kun en tiedä taustoja sen tarekemmmin – Suuntaviivaisesti kuitenkin kannattaa pitää selvästi kevyempiä viikkoja säännöllisesti, kroppaa kuunnellen. Treenin teho vaikuttaa myös määrän lisäksi vaadittaviin keventelyihin. Suunnittele kevyet viikot ihan paperille -E

 10. Moikka!
  Itselle tuli aikamoinen herääminen tekstin luettuani. Käyn siis salilla 5kertaa viikossa ja siihen päälle juoksen 6kertaa viikossa.. Ja juoksulenkit on aina 8-15kilsaa. Usein teen siis viikolla joka päivä 2 treeniä, lauantaisin 1-2 ja sunnuntaina olen pitänyt lepopäivän. Mielestäni syön ihan riittävästi, 5 kertaa päivässä ja ihan hyvän kokoisia ja laatuisia aterioita. Oon treenannut paljon koko elämäni, mutta viime keväästä lähtien lisäsin treenimääriä aika rajusti. Viime aikoina jalat on olleet tosi väsyneet ja voimattomat, tiedostan että kroppa ei kerkeä palautua, mutta silti en vaan pysty jättämään treenejä väliin. Penikkatauti alkoi vaivata n. kuukausi sitten ja akillesjänne oli pari viikkoa sitten tulehtunut. Olen suunitellut vähentäväni treenimääriä niin että tekisin päivittäin vaan yhden treenin, mutta tuntuu hirveen vaikeelta. Ajattelen aina että ’tänään teen vielä kaksi treeniä, huomenna sitten vaan yhen’ nojoo eihän se niin mene.. Tiedostan kyllä että vaikka urheilusta hirveesti nautinkin, tää on mennyt jo hiukan pakkomielteen puolelle. Eikä yhtään auta että vanhemmat vaan kannustaa jatkamaan, eikä laita hommalle stoppia niinkun ehkä pitäis.. Salitreenistä on tullut mulle vuoden aikana tosi tärkee harrastus, mutta on kai sanomattakin selvää et viime aikoina ei oo kauheesti kehitystä tapahtunut. Juossut oon sitten taas varmaan 10vuotiaasta lähtien useita kertoja viikossa, joten tuntui mahdottomalta vähentää juoksumääriä kun alotin salitreenin tosissaan. Hmm on tää hankalaa.. Vaikka tiedostan että keho sanoo pian stopin tälle toiminnalle, niin en silti osaa himmata.

  • Hei Emmi, kiitos tarinastasi. Nyt on pakko sanoa, että lopeta vielä kun voit. Tiedostat tämän hyvin itsekin, mutt olet selvästi kiinni vanhoissa tavoissa. Kuten kroppasikin on jo ilmoittanut, treenaat liikaa. Kuten olet myös huomannut, kehitystäkään ei tapahdu. Nyt suosittelisin ottamaan ihan lepoa vaikka viikon ja antaa kropan huilata kunnolla. Tämän jälkeen kuulostele olotilaasi, onko se hyvä ja latautunut? Vähennä treenimääriä huolella. Lenkkisi ovat pitkiä ja tiedän hyvin että jaksaisit painella ja treenata vaikka kuinka – Mutta se ei hyödytä yhtään ketään, vaan tekee vain hallaa itsellesi ja karopallesi. On hienoa, että vanhemmat kannustavat liikkumaan, muistan olleeni joskus samanlaisessa tilanteessa kuin sinä. Mutta myös nuoren kannattaa ottaa vastuu omasta itsestään ja kropastaan – Sinä tunnet itsesi ja olotilasi parhaiten. Kuuntele itseäsi <3 Uudenlaiseen treenirytmiin on vaikea totutella, varsinkin kun kyseessä on treenimäärien vähennys. Pää ottaa vastaan. Mutta se on silti tehtävä. Tee salia vaikka 3-4 kertaa viikossa ja juoksulenkkejä 2. Pidä viikon keskellä selkeä lepopäivä, sekä viikon lopussa. Suosittelen opettelemaan hölläämisen jalon taidon, sillä se kostautuu muuten vielä. Olen itse nuorena pyörinyt samojen vammojen kanssa, kuin sinäkin - Juoksin paljon ja penikat, sekä selkä takkuilivat jatkuvasti. Kaikki mitä teet nyt, vaikuttaa tuleviin vuosiisi- Voit päättää ovatko ne negatiivisia vai positiivisia! Nyt jarrua hieman neiti, kunto ei mihinkään katoa - Uskon että se vain paranee. Tsemppiä kovasti toivottelee E.

 11. Piti tulla sen verran sanomaan, että tuo riittävän levon korostaminen on ihan hyvästä, mutta tulisi myös muistaa, että on olemassa muitakin lajeja kuin salitouhut. Taitoon ja tekniikkaan perustuvien lajien kohdalla kokonaistreenimäärät ovat usein hurjia ja kun siihen päälle tehdään vielä oheisharjoittelutkin. Lajitreenejä ei kuitenkaan voi jättää pois tai karsia, eikä sitä itse kuntopuoltakaan jättää harjoittamatta.

  • Tuo on aivan totta! Tuolloin treeneissä painotetaan eri asioita kuten juuri tekniikoita yms. Salitreenit ovat aivan eri luokkaansa tällaisen harjoittelun kanssa, sillä kuormitukset ovat erilaisia. Kiitos että toit tämän pointin esiin 🙂 -E

 12. Olipa hyväkirjoitus. Itselläni ikää 44vee ja tavallaan ”myöhäisherännäinen” mitä tulee fitnesiin 🙂 Olen treenannut koko syksyn nyt suunnilleen 5salia ja 2aerobista viikossa. Tuloksia on tullut hyvin, mutta en osaa oikein rytmittää tuota mainitsemaasi kevyttä viikkoa. Pidätkö esim. Yhden kevennetyn treeniviikon kuukaudessa vai miten neuvoisit? Nyt olen tehnyt ehkä yhden vähän rauhallisemman salitreenin viikossa, pienemmillä painoilla ja rauhallisesti.
  Ja toinenkin kysymys on, mikä olisi hyvä liike, jotta saisi pyllyyn muotoa!? Nyt teen kyykkyjä, sumokyykkyä, askelkyykkyä ja tietysti prässiä. Ei vaan tahdo tulla tulosta niillä 🙂

  Ja siis minulla ei ole mitään suuria fitnesshaaveita 😉 kunhan olisikiva olla hyvässä lihaskunnossa, pysyä terveenä ja viihtyä omassa kropassaan =)

  • Hei Mapsi, kevyiden viikkojen sykli riippuu niin monesta eri tekijästä mm. treenimääristä, tehoista jne. Ilman minkäänlaisia taustoja näihin kysymyksiin ei oikein voi suoraan vastata. Personal trainer suunnittelee nämä kaikki ammattitaistoisesti treeniohjelmaan. Kevyt viikko poikkeaa usein toistomäärillä ja kilomäärillä normaalista viikosta. Itselläni raskaan viikon jälkeen seuraa kevyt viikko. Sarjamäärät tippuvat neljästä kahteen. Esimerkki viikoista: 1 viikko sarjat 3, 2 viikko sarjat 3, 3 viikko sarjat 4, 4 viikko sarjat 4, 5 viikko sarjat 2 (kevyt). Joka viikko tälläinen kevyt salitreeni ei varsinaisesti ole tarpeen. Mainitsemasi liikkeet ovat hyviä! Voit kokeilla pakaraa eristäviä liikkeitä, kuten pakarapotkuja taljassa tai laitteessa, sekä lantionnostoja. Toivottavasti nämä antoivat hieman vinkkiä 😉 Upeaa viikkoa -E

 13. Voi että mä rakastan sua! Osu ja uppos. <3

  Nimimerkillä kun ei vaan osaa ottaa rennosti

  Ps.ikinä en ole kommentoinut yhteenkään blogiin, vaikka mm sun blogia seuraan kyllä. Tykkään siitä, että sulla on kuvia _siinä kunnossa_ kuin olet eikä kaikki kuvat ole siltä ajalta kun olet minimi rasvoissa. Olet aito. Kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 2
Tykkää jutusta