Kohtuus kaikessa

Minifitness_ruoka_terveys_valinnat

Kuulin tässä taannoin tarinan Amerikkalaisesta miehestä, joka oli päättänyt laihduttaa. Hän ihmetteli kuitenkin sitä, miten hän ei laihtunut vaikka osti pelkästään terveellisiä ruokia. Niinkuin meilläkin täällä Suomessa, Jenkeissäkin tuotteisiin on merkitty erilaisia leimoja ja ilmaisuja kuinka tuote on sydämellesi hyväksi tai se sisältää vähemmän rasvaa tai sokeria. Kuten me varsin hyvin tiedämme, suurinosa on silmälumetta. Haluamme uskoa niihin, sillä haluamme uskoa parempaan. Haluamme päästä helpolla. Se taitaakin olla monessa tapauksessa se itse herra kompastuskivi – laiskuus.

Tämän Amerikkalaisen miehen tapauksessa kompastuskivi oli lopulta se, että hän söi määrällisesti liikaa.

Minifitness_terveys_eroon sokerista

Kuvat Sami Siilin, Meikki ja hiukset Milla Helminen

Ei, terveellistäkään ruokaa ei voi syödä niin paljon kuin haluaa. Tämähän olisi muuten pirun helppo homma! Rakastan terveellisiä juttuja niiden makumaailman, koostumuksen ja niiden tuoman energisen olon puolesta. Mutta omien haastavien geenieni kanssa tulee olla tarkka, kuinka paljon ja mitä, jotta kehoni pysyy balanssissa. Kuitenkin yksi selkeä meitä lihottava tyyppi on sokeri. Tässäkin, vaikka hedelmät ovatkin luonnon omaa tuotantoa ja luokitellaan yleisesti terveelliseksi, ethän sokeudu. Niissä on sokeria! Kehomme pahin koukuttaja. Jos pyrit pääsemään eroon esimerkiksi kehosi sokeririippuvudesta, kannattaa ruokavalio puhdistaa sokerista kokonaan. Jos olet tasapainossa etkä kaipaa muutosta, 1-2 hedelmää päivässä on ihan ok. Itse suosin mieluummin marjoja. Yleisellä mittapuulla marjoissa on vähemmän kaloreita ja sokeria kuin hedelmissä. Nauti kesän ihanista ja maistuvista Suomalaisista marjoista!

Kuluttajien tulee lopulta tietää yllättävänkin paljon tuoteselosteista ja muista merkinnöistä, sillä kaikkea ei voi edes lukea suoraan purkin kyljestä. Asioita piilotellaan ja sinun kuuluisi tietää mitä etsiä. Valista siis itseäsi ja tule entistä tietoisemmaksi asioista. Esimerkiksi kaikki proteiinipitoiset välipalat eivät ole automaattisesti terveellisiä, vaikka ne sisältäisivätkin sitä proteiinia! Mitä muuta siinä patukassa on? Kurkkaappa paljonko sokeria siihenkin on saatettu laitaa ja mitä kaikkea sellaisia ainesosia löydät listalta, joita et edes tunnista? Se on ehkä itselleni asia, jota olen miettinyt viime aikoina paljonkin. Vaikka pidänkin itseäni kohtuullisen valistuneena näissä ruoka-asioissa, kyllä minuakin viilataan joskus linssiin. Varsinkin jos en vaivaudu tutustumaan tuotteeseen kunnolla. Olen haalinut kuin huomaamattani kirjoja raaka-ravinnosta ja puhtaista raaka-aineista valmistetuista herkuista ja ruoista. Nämä asiat herättävät ja hyvä niin.

Minifitness_energiaa kehoon ruokavaliosta_puma

Olen pohtinut myös ihan perinteisen palautusjuoman sisältöä. Millä se on makeutettu ja onko tässä mitään luonnollista? Tästäkin etsin nyt ehkä keholleni hieman luonnollisempaa vaihtoehtoa. Miksi pohdin näitä asioita? Paitsi että haluan voida hyvin ja elää kehoni kanssa mahdollisimman energistä elämää, haluan myös vaikuttaa ja toimia esikuvana muille. Haluan lukijoiden ottavan omia askeleitaan, sellaisia oman kokoisiaan. Minä annan vain paloja joista voitte joko ottaa hetken pohdittavaksenne, tai todeta ettei se kiinnosta teitä. Oma kiinnostukseni heräsi varmaankin tähän luonnolliseen ja luomu-ajatukseen haastavan aineenvaihdutani kautta. Se on aina ollut kinkkinen ja siksi joudunkin kiinnittämään huomiota sen optimaaliseen toimintaan entistä enemmän. Kaikki mitkä tukkivat ja hidastavat kuona-aineiden poistumista ja ravintoaineiden imeytymistä ovat kuin syöpäläisiä sisälläsi. Kaikki pysähtyy ja voit huonosti.

Keinotekoisia aineita on paljon ja niiltä on vaikea välttyä täysin. Mutta muistathan että valintoja voi aina muuttaa ja parempia vaihtoehtoja on aina. Vaikka tuote olisi esimerkiksi kaloriton ja täysin sokeriton, pohdi mistä se sitten on valmistettu? Keinotekoiset aineet kun tuppaavat olemaan sellaisia piruja, että ne jämähtävät kroppaan. Selluliitti kasaantuu vaikka urheilisit ja söisit miinuksilla? Aineenvaihdunnassasi voi olla isoja puutteita ja virhetoimintoja. Kehomme ei osaa käsitellä näitä vieraita aineita ja siksi ne jäävät vaikka sitten niihin reisiin kiinni. Ne osoittavat mieltään, niin minäkin tekisin. 

Kaikessa ei tarvise hifistellä viimeiseen suupalaan saakka. Usein pienet asiat kuitenkin saattavat muuttaa isoja asioita . Muistetaan kohtuus kaikessa , puolin ja toisin <3 Energinen E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

16 vastausta artikkeliin “Kohtuus kaikessa”

 1. Moikka! Olet tosi nätti ja hyvässä kunnossa. Motivoit minua kyllä oikein paljon. Mua kiinnostaisi tietää sun pituus ja paino? Itsellä noussut reilun vuoden treenin jälkeen paino jotain 7kg. Samat vaatteet menee kyllä edelleen, mutta jotenkin tuntuu, ettei naisen kuulu painaa tämän verran (162/60) 😀 Kiinnostaisi kovasti kuulla mitkä ovat sinun pituutesi / painosi, koska kovasti sinulla tuota lihasta kuitenkin on! Lisäksi kuulisin mielelläni, mitä kalorimäärää syöt noin niinkun normaalioloissa, kun ei ole dieettiä? Entä mitkä ovat dieettisi alimmat kalorit? 🙂

  • Peppiinalle: Jos sulle menee samat vaatteet päälle kuin ennenkin, älä ole huolissasi painon noususta, älä mieti liikaa sitä vaakalukemaa! 🙂 Ei ole mitään oikeaa numeroa tai väärää numeroa vaa’alla. Vertailun vuoksi mä annan kans omia kriittisiä lukemia, jotta susta sun oma paino ei tuntuisi hurjalta: olen noin 163 cm pätkä, painan noin 59 kg. Keväällä painoin 62 kg mutta laihduttelin rasvoja pois ja juurikaan tästä alemmas en painoa haluaisi, olen ihan kivassa kesäkunnossa. Lihas on tiiviimpää kuin rasva ja lihaskudos kuluttaa energiaa. Uskalla myös syödä! 🙂

   Hyvä teksti, antoi paljon ajattelemisen aihetta. 🙂 Toi on ihan totta, että kaikelta keinotekoiselta on vaikea välttyä. Mä olen ajatellut, että kun perusruokavalio on kunnossa ja ns. puhdasta, en murehdi esimerkiksi lisäravinteista tai satunnaisista poikkeamista.

  • Heippa Peppiina,

   Kiitos ihanasta kommentista (: Pituuteni on 158 ja painan 50 kiloa. Pudotusta painoon dieetillä tuli aika paljon.
   Kalorimääristä en viitsi puhua täällä julkisesti, sillä en halua nuorien tyttöjen ottavan siitä mallia, koska ne ovat kuitenkin aika ”rankkoja” eivätkä usein sovellu monien tarkoituksiin. Tästä syystä en halua julkaista niitä täällä, varmasti ymmärrät 🙂 Normaalisti kalorit 2000-2500 paikkeilla. -E

 2. Aineenvaihdunnan saa pidettyä aktiivisena kun ei noudata mitään kitukuureja ja syö välillä yli oman kulutuksen. Hyvä olisi myös syödä 3-4h välein ja joka aterialla proteiinia, rasvaa ja kasviksia.

  • Kiva kuulla Paula! Ja sepä se kompastuskivi usein onkin 😉 -E

 3. Moikka!

  Hyvää tekstiä. Ihmiset (ja varsinkin laihduttajat) sortuvat liian usein tuijottamaan vain tuotteen kalorimääriä ravintoainesisällön sijaan. Juuri niin kuin sanoit, jos tuotteessa ei ole kaloreita, niin mitä siinä sitten on? Tuskin ainakaan mitään ihmisen ravinnoksi kelpaavaa. Itse olen koittanut nyt jonkun aikaa vältellä lisäaineita mahdollisimman paljon (en siis suuremmin niuhota, jos jossain tuotteessa jotain on, mutta pyrin valitsemaan puhtaita vaihtoehtoja aina kuin mahdollista). Aspartaamia olen vältellyt nyt kokonaan pari viikkoa ja olen huomannut yhden todella merkittävän muutoksen olossani: nimittäin makeanhimo, tai oikeammin sen katoaminen.

  Olen ollut aina makean perään. Rakastan karkkeja, jäätelöitä, leivonnaisia you name it. Usein otin makeanhimooni light limpparia, mutta se tuntui vain pahentavan himoa. Toki en tätä silloin tajunnut, vaan kittasin tyynesti lisää limukkaa ja jo muutaman tunnin päästä olinkin mussuttamassa pullaa.

  Nyt kun olen pari viikkoa ollut ilman light limuja (ja kaikkea muuta, mikä on makeutettu aspartaamilla) minun ei enää tee mieli makeaa ollenkaan samalla tavalla kuin ennen. Toki jotain on kiva saada, mutta aiemmat megahimot ovat tyystin poissa. Olen niin onnellinen tästä muutoksesta!

  AIemmin kuvittelin, että sokeri on kaiken pahan alku ja juuri, jota välttelemällä pääsen eroon makeanhimosta, mutta asia ei ollutkaan näin. Nyt kun valitsen esim. maustettua jogurttia tai mehukeittoa kaupasta, otan sellaisen, missä ei ole aspartaamia (sukraloosia toistaiseksi syön vielä). Aspartaamin sijasta valinnoistani löytyy steviaa ja jopa sitä sokeria. Tietysti koitan valita mahdollisimman vähäsokerisia vaihtoehtoja, mutta jos tarjolla on sokerituote ja aspartaamituote, valitsen sokerituotteen.

  • Heippa!

   Kertakaikkisen mukava kommentti (: Ihana kuulla näitä teidän omia fiiliksiä ja kokemuksia.
   Tsemppiä sinne kovasti ja ihanaa kesää – sitä on vielä jäljejjä 😉 -E

 4. Kiitos taasi moitivoivasta ja ajatuksia herättävästä blogi tekstistä!
  Olisi kiva kuulla mitä palautusjuomaa käytät ja miksi?
  Syötkö pelkkää rahkaa vai syötkö maustamatonta jugurttia?

  Aurinkoista kesänjatkoa. 🙂

  • Heippa,

   Tällä hetkellä etsiskelen itselleni sopivaa vaihtoehtoa ja kokeiluun menossa juurikin Plantforcen-riisiproteiini. Kerron myöhemmin mitä pidin 🙂 En syö lainkaan rahkaa, sillä kokemuksien kautta huomasin maitotuotteiden keräävän nestettä kehooni, sekä aiheuttavan myös kurkunpääntulehduksia. Syön kuitenkin laktoositonta raejuustoa, mutta uskon että tässäkin auttaa kohtuus 🙂
   Maustamatonta jugurttia syön joskus smoothiessa, muuten en juurikaan. Mukavaa kesää sinnekin -E

 5. Ensinnäkin kiitos ihanasta blogista! Ootan aina innolla et oisit postaillut. Mulla ois yks ehdotus sulle. Kun täällä on alkanut olee aika paljon reseptejä, niin oisko mitenkään mahdolliSta saada tonne yläpalkkiin sellasta reseptit osiota jossa ois kaikki koottuna? sieltä ois helppo aina kattoo vinkkejä ruuanlaittoon 🙂

  • Ihana ja erittäin hyvä ehdotus Jopu! Selvittelen sen mahdollisuutta ja toivottavasti saadaan sellainen kehiin pian 🙂 -E

 6. Hmm.. Mä olen kyllä itse niin ”If it fits your macros” (ja joskus ”it might not even fit”) -naisia että tällaset lähemmät syynäilyt oon kokenut vaan ihan liian rajoittavaksi. Tottakai teen terveitä valintoja, en juo alkoholia ja yritän saada päivittäin ”urheilijan proteiinit” kasaan mutta hemmetti elämä vaan on joihinki juttuihin aivan liian lyhyt 😀

 7. Moi! Mua kiinnostais tietää, että onko sulla silikonit vai luomut? Jos on luomut, niin kärsikö ne jotenkin, kun laihdutut? Ymmärrän, jos et halua vastata näin henkilökohtaiseen kyymykseen.
  Haluaisin itse pudotella hieman rasvoja, mutta mua pelottaa että mun d-kupin tissit kutistuu pelkiksi roikkuviksi nahkaläpiksi. Pienempi koko ei haittaisi, mutta en halua mitään roikkotissejä. Olen kuitenkin vasta 17-vuotias. Miten suosittelisit laihdutettavan ilman, että tissit kärsisivät niin paljon?

  • Harmillista on että emme pysty juurikaan vaikuttamaan siihen mistä rasva kehostamme palaa. Jos rasvaa lähtee paljon ja rinnoissa sitä on paljon, kyllä sitä myös rinnoista palaa. Se, miten paljon rinnat pienenevät, riippuu kuitenkin monesta tekijästä. Nuo pelkäämäsi ”roikkotissit” eivät ole kuitenkaan automaatio. Kyllähän ihokin palautuu jonkun verran laihtuessa, etenkin nuorilla. Ihon palautuminen käsittääkseni riippuu myös siitä miten nopeasti iho on venynyt. Nopeasti venynyt iho palautuu huonommin etenkin jos on raskausarpia ehtinyt tulla (korjatkaa jos olen väärässä koska mikään alan ammattilainen en tosiaankaan ole).
   Se miten tulis laihduttaa jotta rinnat pienenisivät mahd. vähän niin en kyllä osaa vastata yhtään mutta toivottavasti tästä oli edes hippusen apua 🙂

   http://lovemylife-j.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta