Vinkit flunssaa vastaan

Minifitness_valmiina talveen_funssaton talvi

Talvi on ilmeisesti täällä. Tuntuu että mikään talvitakeistani ei pidä viimaa loitolla, vaan se kylmä tunkeutuu luihin ja ytimiin suojamuurista huolimatta. Edes Teddyksi pukeutuminen ei auttanut.

Pukeutuminen on yksi tärkeimmistä seikoista, kun mietitään syitä vilustumiselle. Usein aina ennen sen kauhistuksen iskemistä, tulee viimaa iholle vähän vahingossa. Aamulenkillä jäätyi reidet. Kaupungilla varpaat ja kauppareissulla kaulaan puhalsi kylmä tuuli. Nämä pienet jutut voivat riittää flunssan syntymiseen, joten pitäisikö meidän tänä talvena hieman skarpata yhdessä lämpimän pukeutumisen suhteen? Minä ainakin aion tehdä parhaani. Seuraaaksi muutamia vinkkejä lisää tätä tulevaa kylmää kautta varten.

Minifitness_flunssaa vastaan_näin onnistut_vinkit

Minifitness_flunssaa karkuun_pukeudu hyvin

Kuten aikaisemmin olen maininnut, olen vähintääkin puolittanut vuosittaiset flunssani. Kohdallani tähän positiiviseen muutokseen ovat vaikuttaneet seuraavat seikat;

– Sopivasti liikuntaa, kehonhuoltoa ja lepoa. Liika treenikin stressaa kehoa ja saa jopa immuunijärjestelmämme heikkenemään hetkellisesti. Muista siis pyhittää treenikalenteriisi riittävästi myös lepoa ja kehonhuoltoa!

– Riittävä uni, vähintään 8 h näin pimeään aikaan

– Pese käsiä riittävän usein. Huomaan olevani tunnollinen käsienpesijä, sillä lavuaarilla tulee oltua jopa 20 kertaa päivässä. Pese kädet aina tilaisuuden tullen ja rasvaa voiteella mikäli kylmä ilma kuivattaa ihoasi herkästi. Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, hyödynnä silloin antiseptisiä voiteita

– Muista päivittäin nautittavat maitohappobakteerit, C- ja D-vitamiinit, sekä myös sinkki. Vähimmäissuositus D-vitamiinin osalta on 20-50 mikrogrammaa vuorokaudessa, heti kesäkauden jälkeen (elokuun lopusta toukokuulle). Itse nautin D-vitamiinia 100 mikrogrammaa päivässä. Näiden kohdalla painottaisin myös laatua! Purkkien kylkiin kannattaa kurkkailla.

– Syö paljon kasviksia! Myös vitamiinipitoiset ja antioksedanteilla ravitut marjat ovat mainio osa päivän ruokavaliota. Hedelmistä suosisin erityisesti sitrushedelmiä – sitruunasta saat runsaasti C-vitamiinia ja sen sisältämällä limoneenilla on viruksia torjuvia ominaisuuksia. Monipuolinen ja riittävä ravinto ovat avainasemassa. Pöpöt pysyvät loitolla kun keho on ravittu oikein ja sillä on välineet joilla suojautua.

– Omalla kohdallani selkeä maitotuotteiden vähentäminen oli yksi tärkeä seikka. Tämä näkyi vähentyneissä ylähengitystieinfektioissa. Maitotuotteet kerryttävät limaa, jolloin se on myös bakteereille erinomainen paikka pesiytyä. Maitotuotteiden vähentäminen auttoi kohdallani positiviisesti myös vatsan ja suoliston toimintaan. Syön kuitenkin maitotuotteita edelleen, mutta paljon maltillisemmin. 

– Suosi kaikkea ravintotiheää ravintoa. Voit saada kätevää helpotusta superfoodeista. Talvisin käytän paljon pakurikääpää, MSM + C:tä ja viherjauhetta. Teen näistä usein shotin ja tämä saa kehon heräämään heti aamusta. Myös kodimme uusin tulokas mehulinko saa nyt kovaa kyytiä. Inkivääristä, sitruunasta ja porkkanasta saa aikaiseksi nimittäin aikamoisen tehoshotin! Reseptiä tähän paukkuun tulossa pian!

-Kävikö moka jo? Jos palelluit, lämmitä itseäsi. Juo teetä, ota kuuma suihku, kääriydy lämpimiin vaatteisiin ja viltteihin. Laita villasukat jalkaan ja nauti hunajaa, inkivääriä ja sitruunaa kuuman veden kera. Muista syödä hyvin ja värikkäästi. Suosi kasviksia, mutta muista myös riittävä proteiinin ja hiilihydraattien saanti. Voit valmistaa vaikka tulisen, ihanasti lämmittävän keiton. Nuku riittävästi seuraavana yönä ja saatat herätä täysin terveenä seuraavaan aamuun!

Minifitness_flunssaa karkuun_vinkit

Minifitness_flunssaa karkuun

Usein kovan liikuntasuorituksen jälkeen immuniteettimme hieman laskee hetkellisesti. Treenin jälkeen olisi kiva kulkea hikisellä päällä ”nopeasti” autoon tai hypätä bussille. Kiva hetki vilvoitella? Älä tee sitä. Nämä hetket saattavat koitua nimittäin kohtalokseksesi. Pipo kannattaa pitää päässä, sillä pään kautta haihtuu eniten lämpöä kehostamme. Varpaat kannattaa myös suojata paleltumiselta, sekä tottakai kaulan ja kurkun alue. 

Muistatteko kuinka sain viime talvena Etelä-Afrikan matkani jälkeen jonkinasteisen hypotermian? Olin tosiaan lenkillä ja ilma tuntui hieman viileältä. Sitä ei saata edes huomata ulkona liikkuessa, mutta pakkanen voi pistää takaisin vasta sisälle saavuttuasi. Tärisin sohvalla toppavaatteet päällä kuuman suihkunkin jälkeen. Siinä könötin hampaat kolisten vielä muutaman tunnin. Sen jälkeen istuinkin saunassa miedossa lämmössä puolituntia. Tuosta selvittiin lopulta säikähdyksellä ja teen lipittämisellä.

Tämän oppineena suosittelen sinne lenkille suunnatessa pukemaan mieluummin hieman vähän extraa. Hiki siellä kuitenkin saa tulla, joten parempi liikaa kuin liian vähän. Siinä vaiheessa kun vaatetta on liian vähän, ei auta vaikka olisi nastalenkkarit jalassa. Kokonaisuus ratkaisee! 

Minifitness_MCM_outfit_winter_citygirl

Takki – Zara

Laukku – MCM

Kaulahuivi – Acne

Kuvat Kira/ Blond Rivets

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

25 vastausta artikkeliin “Vinkit flunssaa vastaan”

 1. Moikka! Täytyy nyt vain korjata, että D-vitamiinin virallinen saantisuositus on 10 ug/vrk, ja vanhuksille ja raskaana oleville tuo 20 ug. En tiedä mistä tuon 20-50 ug nappasit, mutta näissä kannatata ehkä korostaa että se on oma mielipiteesi jos näin on 🙂

  • Sara kyllä se näin on:
   ”Tämän hetken käsityksen mukaan 100 mikrog on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja. Uusimpien tietojen perusteella tätäkin suurempi annos (125 mikrog) on turvallinen ja joskus tarpeen”
   Varsinkin meillä täällä pohjolassa, tuo 10 ei todellakaan riitä, se on sopiva annos lapsille päivittäiseen käyttöön.

  • Kiitos tästä; tosiaan näitä suosituksia on nostettu ja pitää paikkansa (: -E

 2. SINKKI ON TÄRKEIN! Vähintään 120 mg / päivä, niin ei iske flunssat. En oo ollut flunssassa enää sen jälkeen koskaan, kun aloitin sinkin syömisen yli vuosi sitten. 🙂 Hiphei!

 3. Alkuun kiitos kivasta blogista ! Täältä saa aina hyvää tietoa 🙂 Mietin tuota ”Talvisin käytän paljon pakurikääpää, MSM + C:tä ja viherjauhetta. Teen näistä usein shotin” eli keitätkö pakurikääpäteetä ja lisäät siihen tuon MSM:n sekä viherjauheen vai kuinka tämän shotin valmistat? 🙂 Kaikki ainekset löytyy kaapista, joten olisi kiva kokeilla!

  • Moikka Jenna,

   Kiitos kommentistasi (: Tosiaan tykkään tehdä näistä mixin veteen ja vetäistä shottina alas – lämpimänä tai kylmänäkin. Kannattaa kokeilla 😉 -E

  • Kyllä, flunssaan tarvitaan aina virus tai bakteeri, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että kylmälle altistuminen lisää hengitystieinfektioiden määrää.

   Tutkijat selittivät tätä ilmiötä sillä, että kylmä ilma aiheuttaa hengitysteissä ja etenkin limakalvoilla sellaisia reaktioita, jotka antavat viruksille ja bakteereille suotuisat toimintaedellytykset.

   Kylmettyminen voi myös laskea kehon immuunipuolustusta, joilloin bakteerit ja virukset pääsevät lisääntymään nopeammin. Paleltuminen ei aina tarkoita flunssatartuntaa, mutta se voi olla yksi monista flunssan aiheuttajista.

   Asia ei ole siis noin mustavalkoinen kuin annat ymmärtää. Suosittelen perehtymään ihmisen fysiologian, immunologian ja lääketieteen perusteisiin ennen jyrkkiä kommentteja terveyteen liittyen.

  • Kiitos kommentista Murmeli (: Kirjoituksessa kävin tosiaan läpi omia kokemuksiani ja vinkkejäni. Tässä tuli oikein hyvää tarkennusta asiaan, kiitos tästä täsmäiskusta -E

 4. Olin myös kommentoimassa samaa, että flunssa vaatii aina viruksen, kylmäztä tai paleltumisesta ei flunssaa saa. Sitkeä myytti tuntuu olevan. Kurkku tietysti voi saada kylmää, mutta omaa kylmänsietoa on hyvä treenata näin alkutalvesta.

 5. Heippa! Laitoit kommentin, että d-vitamiinipurkin tuoteselostetta kannattaa tarkkailla. Kertoisitko minulle, että mihin minun tulisi kiinnittää huomiota tuoteselosteessa ja mitä d-vitamiini-merkkiä käytät?

  • Moikka Inkku,

   Kannattaa ostaa vitskut esimerkiksi suoraan apteekista tai luontaistuotekaupoista. Myyjät osaavat usein suositella jotakin hyviä, mutta välttäisin esimerkiksi tiettyjä ruokakauppojen halpismerkkejä – usein näihin on lisätty paljon turhaa omasta mielestäni ja olisi myös hyvä tsekata tuo D-vitamiinin määrä. Osaa saa nimittäin napsia montakin pilleriä, jotta annos on riittävä – vaikka kyljessä sanottaisiinkin muuta. Esimerkiksi apteekista saa DeviSol 100, josta saa varmasti kaiken tarpeellisen. Hyviä merkkejä on esimerkiksi Solgar, joita myydään luontaistuotekaupoissa. -E

 6. Hyviä vinkkejä! Omalla kohdallani paras neuvo on välttää lentsu on levätä riittävästi ja välttää stressiä. Kovan paineen tai treenirupeaman jälkeen tahtoo helpommin pöpöt päästä iskemään kun kropan puolustusjärjestelmät ovat heikommat. Mutta aina ei voi välttyä vaikka kuinka tekee kaiken oppikirjan mukaan. 🙂

  • Loistavaa Anu! (: Stressi on kyllä todella paha paholainen tuossa. Ja näinhän se on, mutta sopiihan meidän ainakin yrittää 😉 -E

 7. Hyviä vinkkejä kaikki nämä! Mulle ehdottomasti tärkein on sokerin välttäminen. Sokerin jättäminen (oikeastaan vähentäminen, en ole vielä kaikesta pystynyt luopumaan) on auttanut mua ainakin pysymään paremmin terveenä!

  • Oi mikä loistava pointti Netta! Itsellänikin tuo sama – täytyisi lisätä tämä vielä sinne (: -E

 8. Mun kannalta ainoa merkittävä tekijä vastustuskyvylle on ollut juokseminen talvella. Kokemusta on yhdestä talvesta, jolloin en saanut kertaakaan flunssaa. Ilmeisesti talvijuoksemisella on sama efekti kuin avantouinnilla. Noilla muilla luetelluilla asioilla en ole omalle kohdalle havainnut niin selvää vaikutusta vastustuskyvyssä. Tietysti vastustuskyky on kokonaisuus ja myös yksilöllinen. Mutta en esimerkiksi itse syö superfoodeja, enkä siis allekirjoita omalla kohdalla kaikkia kirjoituksessa lueteltuja tekijöitä siinä mitä tulee vastustuskykyyn.
  Harmi, että et ilmeisesti vastaile blogikommentteihin ollenkaan.:/ Tulee sellainen fiilis, että viitsiikö mitään sitten kommentoida.

  • Oi hienoa saada selkeää kokemusta tuostakin 🙂 Kuten mainitsin, nämä ovat kovin yksilöllisiä juttuja ja mahdollisia vinkkejä poimittavaksi myös mikäli vaihtoehtoja kaipailee.
   Valitettavasti tämä yksityisyrittäjän alkutaipale on ollut erittäin kiireistä aikaa ja toivottavasti rauhoittunee piakoin. Usein vastailen aina heti kun kerkeän, mutta toisinaan tämä saa odottaa hetkisen 🙂 Toivottavasti lukijani ymmärtävät tämän -E

 9. Hei! Mielenkiinnosta kyselisin tuosta maitotuotteiden vähentämisestä. Paljonko siis ennen kulutit maitotuotteita, entä vähennyksen jälkeen? 🙂

  • Moikka Maria,

   Aikaisemmin maitorahkaa tuli vedettyä neljäkin purkkia päivässä ja nykyään maksimissaan sen yhden päivään (: -E

 10. Terveydenhuollon ammattilaisena arvostan postauksessasi erityisesti kohtaa käsienpesusta! Kunnollinen eli juurikin riittävän pitkä ja oikeaoppinen käsien saippuapesu ja hyvä kuivaus on tärkeää.

  Lisäksi sairaana täytyy levätä KOTONA. Tämä unohtuu tyystin nykyisin. Nuhainen, pärskivä ja yskivä on kovin tartuttava.

  • Kiitos Imppa <3 Hyvä lisäys tuo lepo! Se on jotenkin niin hassua, että kipeänäkin viiletetään menemään. Itse olen kyllä sitä sorttia, joka jää kotiin lepäämään heti kun flunssa edes kolkuttelee.
   Ehkä siksi usein selätänkiin sen nopeammin 😉 Tervettä syksyä sinne <3 -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta