Älä mökötä

Minifitness_karkuun kaamosmasenusta

Minulta on kyselty paljon siitä, kuinka jaksan pysyä myönteisenä ja energisenä pimeydestä ja viileydestä huolimatta. Itselläni taitaa tosiaan olla muutama jippo takataskussa, sillä en koe juuri koskaan varsinaista kaamosmasennusta. Pidän itsesäni huolta. Askel tähän muutokseen on varmaankin ollut myös oman ajattelumallin muuttaminen. Negatiivisuus kun ei vie meitä mihinkään, joten siinä vellominen kannattaa karistaa kannoiltaan, ennen kuin se pääsee yhtään syvämmälle sinuun. Kannattaa oppia löytämään niitä positiivisia asioita jopa harmaastakin päivästä. Myös muutamilla keinoilla voi ehkäistä mahdollista talven tuomaa mökötystä.

Omasta hyvinvoinnistan tulee huolehtia ja itselleen tulee olla myös tietyllä tapaa lempeä. Myös suunnitelmallisuus sopivassa määrin on auttanut minua paljon. Esimerkiksi lomien jakaminen pitkin vuotta on yksi ehdoton selviytymiskeinoni. Listaltani löytyy kuitenkin paljon myös ihan arkisiakin juttuja, sekä muutama hemmotteluun liittyvä juttu.

Minifitness_kaamosmasennuksesta eroon

Rauhoitu ja rentoudu Nuku rittävästi ja ota joskus löysää! Rentoudu Infrapunasaunassa, saunomisella tai hieronnalla. Nauti kynttilöiden tuomasta tunnelmasta ja rauhallisuudesta. Lue, joogaa, kuuntele musiikkia, leivo, tai ulkoile – valitse omasi jokaiselle päivälle!

Suolakellunta Tätä kutsutaan myös rentoutuskellunnaksi, sillä kelluessa painottomassa tilassa lihaksiin ja luustoon kohdistuu vähemmän painetta. Lihakset pääsevät rentoutumaan, kipu ja jännitys lievenee. Itse kävin kellunnassa parantelenmassa selkääni ja kipu lievittyi samantien altaaseen mennessä. Myös verenkierto paranee ja sydämen lyöntitiheys, sekä verepaine laskevat. Ilman ulkoisia ärsykkeitä myös aivot saavat lepoa ja mieli rentoutuu. Tätä saattaa joutua haroittelemaan aluksi hieman, sillä mieli harhailee helposti muualle. Kellunta lisää myös  endorfiinien tuotantoa eli suoranaista mielihyvää – ja vähentää ns. stressihormonien tuotantoa. Epsom-suola (magnesiumsulfaatti) edistää soluhengitystä ja puhdistaa munuaisia. Kuvittele, että vain tunnin rentoutuminen kellunta-altaassa vastaa jopa kuuden tunnin unta! Nukuin kuin tukki tämän jälkeen. Tätä verrataan usein myös viikonlopun mittaiseen kylpylälomaan – paitsi että tämä vie sen tunnin ja on lompakollekin paljon mieluisampi. Kävin itse kokeilemassa tätä viime talvena ja kokemus oli hyvin positiivinen. Kannattaa kokeilla!

Matkustelu Tämä on itselläni ainakin ihan kärjessä! Pimeä aika on meillä täällä suhteellisen pitkä ja se on ihana katkaista hetkeksi lomaillen jossakin kaukana. Perinteeksi onkin muodostunut jokavuotinen pidempi matka ulkomaille vuodenvaihteessa. Loman jälkeen on aina niin täynnä energiaa ja jaksaa hyvin keväälle saakka. Myös pienet kaupunkilomat kaiken kiireen keskellä tekevät ihmeitä

Ravinto Terveellinen ja monipuolinen ravinto korostuu entisestään näissä Pohjolan oloissa. Tiedät millaisen olon karkkihöttö saa usein aikaiseksi? Ravitse mieltäsi ja kehoasi ravinnolla, joka saa sinut voimaan hyvin. Huono ravinto vaikuttaa paitsi kehoomme, mutta myös mieleemme negatiivisesti. Panosta siihen ja muista myös nauttia ruoasta

Sosiaaliset suhteet ja ystävät Nämä ovat yksi tärkeimmistä asioista. Vaikka joskus tuntuukin, että tekisi mieli vain käpertyä kotiin palloksi, joskus kannattaa ryhdistäytyä ja lähteä vaikka syömään ystävien kanssa. Hyvä seura saa hyvälle tuulelle ja saat ystävistä energiaa!

Hemmottele itseäsi Käy kampaajalla, shoppailemassa tai vaikka juomassa työpäivän päätteeksi glögiä mukavassa kahvilassa

Illanvietot Järjestäkää yhteisiä iltoja ja juhlia ystävien kanssa. Myös mökkireissut ovat mahtava tapa viettää yhteistä aikaa. Joskus pidämme omia kirppiksiä, joissa vaihdellaan vaatteita tai meikkejä ystävien kesken. Myös nyyttärit ovat aina helppo tapa yhdistää kaikki saman katon alle nauttimaan ruoasta ja illasta. Pitäkää erilaisia teemoja!

Opettele uutta Oletko aina halunnut oppia ranskaa tai oppia tekemään vaikka kärrynpyöriä? Uuden oppiminen saa olomme hyväksi onnistumisien kautta ja uusien elämyksien ansiosta

Liiku pois kotisohvalta Käykää elokuvissa, teatterissa, keilaamassa tai vaikka raakasuklaakurssilla! Olen itse hyödyntänyt paljon erilaisia elämyslahjakortteja ja viimeisin kokeilu oli Pyhtäällä Sirius Sport Resortissa, jossa Dan kävi kokeilemassa tuulitunnelissa lentämistä. Siellä voi myös surffata vuodenajasta huolimatta! Sinne on pakko mennä vielä uudestaan.

Parisuhde Jos olet parisuhteessa, toinen on tukipilarisi ja yhteinen tekeminen lähentää ja vahvistaa suhdetta. Tekemistä on maailma pullollaan! Kokeilkaa yhdessä uusia lajeja esimerkiksi Sportsetter-palvelun kautta. Se on hauskaa ja varsin edullista! Olemme kokeilleet sen kautta mm. motocrossia ja seinäkiipeilyä. Mikäli olet sinkku, nappaa mukaan paras ystäväsi!

Pidä itsesi hyvällä tapaa kiireisenä Aika menee siivillä ja elämä on mielekkäämpää kun on jotakin mitä odottaa joka päivä. Älä siis kasaa kaikkea kivaa sinne viikonlopulle, vaan ripottele niitä juttuja myös osaksi arkea

Urheile säännöllisesti Kehosi ja mielesi pysyvät energisempinä ja liikunnan tuoma hyvänolontunne valtaa jopa synkistyneenkin mielen taas kirkkaaksi! 

Käy mielikuvitusmatkoilla teen tätä usein joogassa ja saunassa. Kuvittele itsesi johonkin muualle. Johonkin missä haluaisit juuri sillä hetkellä olla. Rauhoitu, hengitä, haistele. Keskity siihen hetkeen äläkä ajattele mitään muuta.

Minifitness_vältä kaamosmasennus

 

Ihanaa sunnuntaita! <3 -E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

12 vastausta artikkeliin “Älä mökötä”

 1. Kiitos hyvistä vinkeistä! 🙂 itse huomaan että pimeänaikaan tekisi mieli vaan käpertyä sohvalle peiton ja herkkujen kanssa. Mutta sitten kuitenkin järki sanoo että mielummin ulkoilemaan, jonka jälkeen kunnon ruokaa niin pysyy virkeämpänä ja positiivisempana 🙂

  • Sanoppa muuta Johanna 😉 Mutta tosiaan kyllä se järjen ääni usein kertoo se viisaamman ratkaisun 🙂 -E

 2. Hei kiitti ihanasta sämpyläohjeesta!

  Hyvänmakuista tuli, ainoa vaan että oisko jotain vinkkiä miten ne sais enemmän sämpylämäisiks ku noista tuli lähinnä lättyjä 8)?

  • Lotta kannattaa silloin mutoilla enemmän pallomaisiksi 🙂 -E

 3. Ihana kirjoitus <3 Tulipas hyvä mieli, päivä ollu muuten vähän huono kun "heräsin väärällä jalalla"aamulla….Tää sun kirjotus piristi oikeesti :)!!!

  • ihana kuulla <3 Niin mahtaa jos pystyy omilla höpinöillään saamaan teihin puhtia 😉 -E

 4. aivan ihanat noi säärystimet! käytätkö yleensäkki säärystimiä paljon? millasten vaatteitten kans?(= ihana eevi<3

  • Joo itsekin tykkään niistä <3 yleensä kotona ja treenivaattiden kanssa -E

  • Floating Helsinki oli paikan nimi, kannattaa kokeilla (: -E

 5. Hei! Olisiko mahdollista saada suolakellunnasta kertovaa erillistä postausta? 🙂

  • Moikka Pihla,

   Miksipäs ei, täytyy tehdä tämän syksyn aikana sellainen teille (: Kiitos toiveesta -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta