Päivän tärkein

* Yhteistyössä Oral B

Minifitness_OralB_hampaiuden harjaus

Kirjoitin jokin aika sitten hammaslääkärikäynnistäni ja siellä minulle selvisi yksi tärkeä seikka. Olen kärsinyt oudosti migreeneistä ja päänsäryistä vähän väliä. Joskus niitä on useammin ja joskus harvemmin. En oikeastaan syö lääkkeitä kuin pakon edessä, joten näistä kivuista saakin sitten kärsiä kotona oikein olan takaa. Tiedättekö sellaisena kärttyisenä röllinä, joka ei kykene vastaamaan kuin mur?

Alkuun pohdin sen johtuvan aivotärähdyksestäni, jonka onnistuin lumilautaillessani hankkimaan. Heitin ainakin kymmenet tuplavoltit. Silloin tuntui että nämä temput saisivat riittää – arvatkaa riittikö? Olin myös sulkenut pois  ruokavalion vaikutukset tämän suhteen. Tiedän hyvin kuinka vääranlainen tai epäterveellinen ruokavalio voi vaikuttaa herkästi hyvinvointiimme mm. pääkipuna. Ainut asia mitä itse keksin syypääksi vaivaani, oli tämä ilmalentoni. Kunnes sitten…

Minifitness_smile_because you can

Hammaslääkärini oli viisaampi. En edes maininnut päänsäryistäni hänelle alkuun, mutta hämmästyin kun hän osasi asiasta kysyä. Olen kova kolisuttamaan hampaitani yön aikana, jolloin leukoihini kohdistuu valtava voima yön aikana. Puhutaan siis aivan käsittämättömän isoista voimista, joita emme voisi saada edes aikaiseksi hereillä ollessamme. Teen sitä enemmän vielä silloin, kun olen stressaantunut. Se on kuulemma nyt vielä yleistynyt entisestään ja kuulostaa kuulemma ihan kammottavalta – voin niin kuvitella, Dan parka. Tämä narskutushan kuluttaa hampaita koko ajan ja se näkyy jo pieninä muutoksina minullakin. Hampaan läpinäkyvyys ja hampaiden pieni epäsymmetrisyys paljastavat, että olen tykännyt tehdä tätä jo pitkään. En siis enään ihmettele miksi herään joskus aamuisin tähän pääni sisäiseen sirkukseen!

Onneksi sen voi kuitenkin pysäyttää, ennen kuin olen kolisuttanut hampaani puhki. Hammasluu on kovinta kuodosta, mitä meistä löytyy. Joten sitä ihan hevillä saada kulutetuksi! Ratkaisuna tähän on purentakisko, joka on meikäläiselle ihan välttämätön. En nimittäin halua mummona elää pelkkien naulojen kera, saatikka sitten kärsiä näistä migreeneistä sen vuoksi, että hampaani tykkäävät elää omaa elämäänsä öisin. 

Minifitness_OralB_hampaiden hyvinvointi

Kuulin hammaslääkäriltäni, että ainoastaan 70 % suomalaisista naisista pesee hampaansa kaksi kertaa päivässä. Hämmästyin! Pesetkö sinä hampaat kaksi kertaa päivässä? Kannattaisi. Suun hyvinvointi heijastuu kaikkeen, kuten minunkin tapaukseni todistaa. Suomalaiset naiset käyvät suihkussa tunnollisemmin ja käyttävät puhdistusaineita ihollaan purkeittain, mutta hampaat jäävät silti huoltamatta? Hyvin hämmentävää, kun ajatellaan kuitenkin hampaiden huollon olevan nykypäivänä hyvin läsnä lapsesta saakka.

Jos opit huonot tavat lapsena, voi uudet tavat opetella vielä aikuisenakin – näin minäkin tein ja nyt harjaan 2-3 minuuttia huomaamattani, ilman yhtään reikää! Minua ei myöskään innosta juosta hammaslääkäreillä jatkuvasti huollattamassa hampaitani, joten ehkäisen tätä rahan ja ajantuhalusta omalla päivittäisellä pienellä työllä. Hei se on yhteensä 4 minuuttia päivästäsi!

Minifitness_hampaiden huoltaminen_Oral-B

Minifitness_suun terveys_muista joka päivä

Hyvä harja on noussut omalla listallani ehdottomaksi ykköseksi hampaiden pesun miellekkyydessä. Oikeanlainen harja vaikuttaa myös siihen, tuleeko ne harjattua riittävän usein, sekä tarpeeksi kauan. Hyvä harja tekee työn puolestasi ja lähes huomaamatta.

Aikaisempi sähköharjani oli muutaman vuoden vanha ja ihan okei. Se oli okei siihen asti, kunnes sain tämän Oral-B Smart Series -sähköhammasharjani. Tässä on ihan toisenlainen voima ja meininki! Vanha sai tämän jälkeen jäädä eläkkeelle. Tämä uutukainen on maailman ensimmäinen hammasharja, josta löytyy älyä! Se toimii bluetoothilla ja puhelimeen saa ladattua halutessaan apin, joka antaa palautetta harjauksesta joka kerta. Hullua eikö! Silti niin siisitä. Harja on todella herkkä huomaamaan pienenkin painamisen harjatessa ja ilmoittaa siitä kyllä heti. Se on hyvä, sillä turha painaminen saa meikäläisen ikenet paukkumaan nopeasti.

Minifitness_OralB_hampaiden pesun helppousMinifitness_hampaiden terveys_Oral B

Parasta harjassa on paitsi kaikki se älykkyys, myös sen käytännöllisyys. Se harjaa hampaat varmasti aina puhtaaksi ja sillä pääsee käsiksi jokaiseen koloonkin. Näillä vinoilla etuhampailla on välillä oikeasti haastetta! Uudella Oral B:n CrossAction-harjaspäällä on myös oma osuutensa tässä, sillä ainakin omaan suuhuni se tuntuu olevan paras kaikista kokeilemistani. Joskus en ajatellut näillä edes olevan väliä, mutta samalla laillahan sitä valitsi itselleen sopivimman harjan aikoinaan kaupastakin. Usein voiton vei se harja, joka muutti väriä tai muuta hassunhauskaa.

Miksi? Tämä harjaspää peittää 30 prosenttia enemmän hampaiden pinnasta jokaisella harjauskerralla. Harjakset ovat hyvin tiheässä, mikä tekee puhdistuksesta entistäkin hellävaraisempaa. Hampaiden välejä ajatellen, sekä myös herkkiä ikeniäni, tämä harjaspää on itseni kohdalla ollut paras vaihtoehto. Harjaspää tulisi valita omaa suuta kunnioittaen ja sen vaatimuksia kuunnellen.

Minifitness_hampaiden terveys2

Koska harja pitää vaihtaa? Välillä se unohtuu, mutta tiesitkö, mikä erityinen juttu Oral-B:n vaihtopäissä on? Itse en tätä edes aikaisemmin osannut ajatella, mutta jotenkin silmät kertoivat kun harjan vaihto oli ajankohtainen. Kaikissa Oral-B:n vaihtoharjoissa on Indicator-harjakset, jotka haalistuvat merkiksi harjaspään vaihdosta. Huolellisella, kaksi kertaa päivässä tehtävällä kahden minuutin harjauksella, harjaspää kestää noin kolme kuukautta. Tätä samaa tahtia olen itsekin toteuttanut vähän tietämättäni tästä totuudesta, jes!

Kaikenmaailman kynsien, ripsien ja hiusten laiton ohessa, on mielestäni hyvä muistuttaa teitäkin suunhyvinvoinnin tärkeydestä. Minusta tämä on päivän tärkein hetki siltä kannalta tarkasteltuna. Kuoren alla piilee usein paljon enemmän… <3

Smile, it makes you pretty -E

Kuvat Kira/Blond Rivets

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

33 vastausta artikkeliin “Päivän tärkein”

 1. ”Jos opit huonot tavat lapsena, voi uudet tavat opetella vielä aikuisenakin – näin minäkin tein ja nyt harjaan 2-3 minuuttia huomaamattani, ilman yhtään reikää! Minua ei myöskään innosta juosta hammaslääkäreillä jatkuvasti huollattamassa hampaitani, joten ehkäisen tätä rahan ja ajantuhalusta omalla päivittäisellä pienellä työllä. Hei se on yhteensä 4 minuuttia päivästäsi!”

  Olet hyvin onnekas. Itse harjaan hampaitani sähköhammasharjalla 5 minuuttia aamuin illoin (=yhteensä 10 minuuttia päivässä) ja lankaan hampaat hyvin joka ilta. Syön lisäksi fluoritabletteja. En syö sokeria sisältäviä elintarvikkeita enkä sitrushedelmiä kerran viikossa olevaa karkkipäivää lukuunottamatta. En napostele. Tulos: vuoden sisällä kolme uutta reikää, kolme alkavaa reikää. Reikiä on ollut paljon lapsesta lähtien. Alkaa olla kaikki keinot käytetty ja toivo menetetty. Mitä tuollainen hammasharja maksaa?

  • Geenit vaikuttavat ilmeisesti tässäkin asiassa, toisilla tulee helpommin reikiä vaikka mitä tekisi oikein. 🙁

  • Ehdottomasti vaikuttaa. Osa tuntuu saavan reikiä vaikka kuinka pitäisi huolta, mutta käsittääkseni siihen vaikuttaa syljeneritys.
   Se on kyllä harmillista. Onneksi itse sain reikiä ainoastaan lapsena huonon suunhoidon vuoksi, joten muutoksella voi joskus saada tuloksia! (: -E

  • Ehdottomasti olen Nuu (: Se tuntuu niin epäreilulta kun kaikilla huolto ei toimi samoin. Siskoni on samanlainen, että hän saa harjata hampaitaan 4 minuuttia päivässä ja silti kärsii ongelmista.
   Laitoinkin tuonne ylös, että käsittääkseni syljeneritys vaikuttaa siihen hampaiden reikiintymiseen. Onko hammaslääkäri koskaan kertonut sinulle syytä reikiisi? Kävin viimeksi erittäin pätevällä hammaslääkärillä, jolta tuntui ensimmäisen kerran saavan itselleen vastauksia. Oli tosi huojentunut olo sen jälkeen (: Tuo harja on 180 e luokkaa, mutta voin kyllä sanoa, että aikaisempaan harjaani verrattuna (joka oli iha perusmalli) on kyllä todella paljon tehokkaampi! Tulen myöhemmin arpomaan teidän lukijoidekin kesken kyseisen harjan, joten koitahan pysyä kuulolla 😉 -E

  • Tuntuu, että juuri minulle sattuu aina niitä epäpäteviä hammaslääkäreitä. 🙁 Syyksi on epäilty mm. napostelua, mutta minulla on suht säännöllinen ateriarytmi enkä napsi yleensä mitään aterioiden välillä. En myöskään juo muuta kuin vettä. Toinen hammaslääkäri syytti herajauheen makeutusaineita, kuulemma makeutusaineetkin ovat haitallisia hampaille. Ei kyllä kuulostanut kovin pätevältä syyltä, lääkäri varmaan luuli, että juon heraa pitkin treeniä. Itse käytän tällä hetkellä jotain halppis muutaman kympin sähköhammasharjaa. Pitääkin pitää peukkuja pystyssä arvontaa varten, kiitos kun mainitsit! 🙂

  • Voi ei nuu! Muistan kyllä itsekin nuo huonot käynnit, mutta onneksi niistä on aikaa. Sen jälkeen on eteen osunut vain hyviä! Kannattaa kysellä suosituksia lähipiiristä 😉 Mullakin taisi olla semmoinen samnmoinen aikaisemmin, mutta nyt huomaa kuinka hidas se oli 😀 -E

 2. Itsekin olen tässä miettinyt hammaslääkäriin menoa. Tuossa yksi yö heräsin siihen, kun ilmeisesti stressipäissäni purin hampaitani yhteen todella lujaa ja olen myös kärsinyt päänsäryistä. On myös tullut läpinäkyvyyttä ja huomaan että hampaani ovat kuluneet.. (Kukaan ei vielä tähän mennessä ole sanonut, että narskuttelisin hampaitani, joten siitä ei ainakaan taida johtua mutta voihan se alkaa koska vain).
  Tosin hampaani olen pilannut niin yksinkertaisella keinolla kuin LIMPSA! Ja tällä tarkoitan coca colaa 🙁 en ole enää juonut oikeastaan mitään limpsoja saatikaan mehuja, koska huomasin, mitä ne tekevät hampailleni :/
  Nykyään olen opetellut, ettäse on pakko pestä hampaat aamuisin ja iltaisin 🙂 siitä tulee rutiini, kun vaan muistaa jatkaa 🙂 tosin omalla kohdalla onkin myöhäistä, koska vauriot ovat jo olemassa!

  • Ehdottomasi suosittelen käymään Jenni! Varmasti suosittelevat sullekin purentakiskoja. Maksavat n. 400 e ainakin täällä Helsingissä, mutta toisaalta, se on kertaluontoinen sijoitus.
   Itsekin kuuluin muuten niihin, jotka eivät pitkään edes tieneet itse tästä vaivasta. Tämä selvisi vasta n. vuoden jälkeen!

   Erittäin hyvä pointti tuo limu, kuten myös kaikki muutkin hiilihapolliset juomat kuluttavat mm. hammaskiillettä. Cola värjää hampata ikävästi, kuten kahvikin tekee.
   Ihanaa että olet viisastunut! <3 Uskon, että koskaan ei ole liian myöhäistä - tilanne voisi vielä pahentua! -E

 3. Mulle on hampaat olleet aina hyvin tärkeät ja olenkin pitänyt niistä hyvää huolta. Käyn säännöllisesti (noin vuoden välein) hammaslääkärissä/suuhygienistillä, koska tykkään käydä eikä ainakaan löydy sitten suusta mitään suurempia yllätyksiä. Hammaslääkäriltä saakin aina kehut hyvin hoidetuista hampaista! 😉
  Harmittaa kun joskus näkee asiakaspalvelutyössä nuorilla ihmisillä todella huonossa kunnossa olevia hampaita. Ulkoisesti pidetään ulkonäköstä viimeisen päälle hyvää huolta, mutta ei välttämättä hampaista…

  • Tuo on kyllä hyvä Rosa, jos muistaa käydä säännöllisesti! Itselläni se usein jotenkin unohtuu ja saattaa mennä kaksikin vuotta. Onneksi nykyään hammaslääkärikin sanoo, että kaksi vuotta kohdallani on tänäpäivänä ihan riittävä, kun ei noita reikiä enää tule (: Mutta tästä esimerkistäsi voisin ottaa kyllä mallia! Olen samaa mieltä tuosta, että huonot hampaat saavat huonolle tuulelle. Amsterdamissa näin tosi söpön nuoren tytön, mutta kun hän hymyili, paljasti hän täysin keltaiset hampaat. Siitä meni jotenkin vähän shokkiin! -E

 4. Jos sun uudessa sähköhammasharjassa on ihan eri voima ja meininki, niin samaa täytyy sanoa sun blogista. Siinä oli ennen eri voima ja meininki, nyt tulee mieleen lähinnä ostos tv.

  • Ikävää että koet yhteistyössä tehdyt postaukset näin. Tästä täytyy varmasti kirjoittaa oma postaus, josko se avaisi keskustelun ja uusia näkökulmia tämän osalta (: Kiitos palautteesta Veera -E

 5. Ajattelin ensin sun instagram-kuvanperusteella, että migreeni johtuu sähköhammasharjasta 😀 no ei sentään onneksi.

  Ps. Se on ”enää” eikä ”enään” terveisin kielipoliisi 😉

  • hahah hauskaa Sanni 🙂 Joo ei onneksi siitä! Kiitos kielipoliisille 😉 -E

 6. Moikka!
  Tuo purentakisko on kyllä hyvä keksintö. Itse narskuttelin tosi kovaa, jopa niin kovaa, et heräsin siihen ite, ja hainkii ihan omatoimisesti hammaslääkäriltä purukiskon viitisen vuotta sitten. Siihen mennessä olin narskuttanu vasemman puolen kulmahampaasta puol senttiä pois..;) Purukisko ei tosin poista sitä narskuttelua, vaan estää hampaiden kulumista. Samalla se rentouttaa poskilihaksia, ku hampaiden välissä on niin sanotusti ylimääräistä tavaraa. Ja liukuuhan ne hampaat narkutellessa helpommin kiskon kanssa.;D Toisaalta kisko on kyllä aikamoinen erotiikantappaja. Mun poikaystävä vitsailee aina, et kenen kaa oon lähössä kehään keskellä yötä, ku laitan kiskon suuhun..;D

  • Moikka ÄnTee!

   Ai vitsit! Se on kyllä hyvä, kun tulee sitten purtua sitä välikappaletta eikä itseään 😀 Kuten omakohtainen kokemuksesikin todistaa, ne hampaat kuluu yllättävästi ihan tuollaisella yöllisellä seikkailulla 😀 Vähän pelästyin joka kuin näin konkreettisesti tuon narskuttamisen muutokset hammaslääkärillä viimeksi. Noh, onneksi ei ole liian myöhäistä. Ensimmäinen ajatukseni myös minulla oli tuo sama, että apua, nehän non aika rumat! Mutta eihän siinä yöllä toista onneksi katella 😉 Ja eikö kehämuija ole aika hottis 🙂 -E

 7. Itse kuulun onneksi noihin 70 % :iin, jotka harjaavat ne hampsut 2 kertaa päivässä (nuo harjaus luvut on muuten ihan kamalat miesten kohdalla…)! En ole yhtäkään kertaa koko elämäni aikana mennyt nukkumaan ilman harmmaspesua! Kiitos tästä vanhemmilleni, jotka eivät koskaan pakottaneet hammaspesulle, löysivät vain pienen tytön uhmaan ne sopivat sanat ”Mee vaan nukkumaan likaisella suulla. Sillä aikaa kun sinä nukut, niin hammaspeikoilla on juhlat suussa, joihin sinä et pääse.” 😀 Se toimi ja tää teki viimeisillä voimillaan aina sen hammaspesun, vaikka kuinka olisi väsyttänyt! Kyllä se vaan niin menee, että kerran kun antaa itselleen periksi missä tahansa asiassa, se kynnys tehdä sama asia uudestaan laskee. Itse käytän toki vain entyymi pepsiinillä valkaisevaa hammastahnaa (ei kuluta kiillettä), jossa ei ole fluoria- vaan xylitolia. Fluorista ja fluoritabuista etenkin on meille täällä lääketieteen laitokselle opetettu, että ne ovat haitallisia- siksi tuo xylitolipohjainen tahna on parempi!

  ps. Olet aivan uskomattoman suloinen olento tuossa pörröasussasi! Toivottaa vakkarilukija jo alusta asti :)!

  http://lolimte.blogspot.com

  • Hyvä Herminica! (: Muistatko prosentit miesten osalta? Muistan itsekin elävästi tuon hammaspeikkojutun. Meillä ei tosin koskaan tarkistettu oliko ne hampaat oikeasti pesty vai ei 😀
   Kiitos tuosta hammastahnavinkistä!
   Ps. iso kiitos tsempeistä ja ihanaa että siellä ollaan vahvasti mukana <3 -E

 8. 70%, ohhoh! Itse pesen ehdottomasti 2x joka päivä, vaikka mikä olisi!! Lapsesta asti toitotettu hampaiden pesun & lankauksen tärkeydestä, hampaat ovatkin hyvässä kunnossa. 🙂 Niillä on mielestäni suuri vaikutus ihmisen olemukseen ja huonot hampaat antavat epähygienisen kuvan. ja kuten yllä mainittu myös, liika fluori voi aiheuttaa kiillehäiriöitä hampaisiin..

 9. Sulle sopii mun mielest paremmin sellainen tyvestä tummempi tukka, esim toi tokavika kuva, tosi söötti!

  • Sekin oli kyllä tosi kiva munkin mielestä! Ehkä talven aikana sitten 😉 -E

 10. Hienoa, että bruksismista aletaan puhua ja sitä aletaan tunnistaa!

  Terveisin pahasta bruksismista kärsivä, joka syö siihen lääkettä, käyttää purentakiskoa joka yö, puree päivälläkin, on saanut etuhampaistaan palaset poikki, leukaluut on kasvattanut luuta sentin molemmille puolille lisää röntgen-kuvissa nähden, käyn puolen vuoden välein hiotuttamassa kiskoani ja hampaitani erikoishammaslääkärillä sairauden vuoksi ja lisäksi vielä kerran viikossa purentafysioterapiassa hoitamassa lihasjumeja.

  • Apua! Kuulostaa tosi raskaalta ja ikävältä. En tiennyt että se voisi mennä oin pahaksi, joten taidan olla ihan tyytyväinen tämän inon jälkeen 😉 Kiitos tästäkin kommentista <3 -E

 11. Lueskelin tässä ahkeraa keskustelua hampaiden hoidosta sun muusta. Suuhygienistin näkökulmasta katsottuna täytyy sano että ihanaa että joku muistuttelee välillä siitä kuinka tärkeää on hampaiden harjaus. Noita ihmisten kommentteja lukiessani tuli tarve avata suuta eli hampaathan tarvitsee fluoria jotta ne pystyvät korjantumaan kaikilta happojyökkäyksiltä ja kyllä myös sitä ksylitolia mitä olisi hyvä nauttia aina ruokailun jälkeen jolla estetään se happojyökkäys. Myös toki saadut suun bakteerit ja syljen laatu vaikuttaa että joillakin hampaat reikiintyvät helpommin. Sekään ei riitä että kun peset hampaat nikn peset niitä vähä sieltä täältä ja suurinpiirtein vaan pitäisi hetkeksi keskittyä siihen että tulisi kaikki hampaan pinnat puhtaaksi niin huulen kuin suun puoleltakin. Myös nykyään on suositus että hampaiden harjauksen jälkeen ei huuhdeltaisi suuta enää vedellä vaan sylkäistään ylimäärä pois ja jätetään tahna suuhun jotta se vakkuttaisi pidempään. Tämä siksi että kovinkaan moni ei kahta min pese hampaita 🙂

  • Kiitos ihanasta infosta! Tämä on minusta nii hyvä aihe ja ihanaa että se on herättänyt keskustelua täällä monissa lukijoissa (: Arvostan suuresti myös teidän ammattilaiset vinkkejä – jokaiben voi poimia vinkkejä lisöä näistä 😉 -E

 12. Hei, yhdyn tuohon shg tekstiin täysin. Aamulla sit pesu ihan ekana, ennen aamupalaa ja illalla se puoli tuntia syömisen jälkeen. Sähköharjallakin täytyy osata pestä oikein, se ei puhdista itsekseen!
  Geeneistä ei huonot hampaat johdu, Karies ei periydy, vaan kaikilla on mahdollisuus hyviin hampaisiin. (Oik hoito ja purenta asiat on eriasia) Karies on tartunta tauti ja infektio sairaus – reikiintyminen on verrannollinen siihen paljonko bakteeria on suussa.
  Voi! Tämä olisi lempiaiheeni ja voisin jatkaa vaikka kuinka. Tuo valistus asia valitettavasti on unohdettu hammashoitoloissa ja keskitetty vain ns. töihin. Monen mielestä kun on hammashoitolan vika kun hampaat on huonossa kunnossa!

  • Oi ihanaa kun kerrotte näitä faktoja tänne! Nämä ovat niin mielenkiintoisia asioita, iso kiitos (: -E

 13. Mä olen teettänyt itselleni purentakiskot viitisen vuotta sitten kun opiskelun stressi iski yösin pääkoppaan hampaiden narskutteluna. Aamulla heräsin leuat kipeinä ja päätä särki. Pidän kiskoja aina siloin tällöin kun tunnen oloni stressaantuneeksi tai poikaystäväni mainitsee aamulla asiasta. Huh mikä voima ja meteli siitä lähtee. Kiskoihin on kyllä tottuminen, tuntuu, että ne puristavat ja ovat epämukavat. Mutta kun ne laittaa hampaisiin juuri ennen nukahtamista, niitä ei ehdi liikaa tunnustelemaan.

  • Ihana että täällä on näin paljo sielunsiskoja tämän suhteen <3 Tuntui että ennen tätä en ollut edes kuullut asiasta, mutta se taitaakin olla sellainen vaiettu puheenaihe, enkä kyllä ihmtelle.
   Vähän epäseksikäs aihehahn tuo on 😀 Mutta minusta tärkeä, koska löysin avun sen kautta! -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta