Kalori on kalori?

Minifitness_kaloritTähän ajatusmalliin törmää edelleen. Kalori on kalori? Syödään niukasti, mutta kuitenkin terveellisesti päivän aikana. Illalla kaupassa kierrellessä nenään viettelee tuoreen dallaspullan tuoksu. Oih. Ajattelet syöväsi sen hyvällä omallatunnolla, sillä olethan edelleen alle päivän kulutuksesi. Pääasia että mennään miinuksilla. Jos et vielä tiennyt, se ei oikein toimi noin.

Dallaspullassa ei ole nimittäin mitään kehoasi rakentavaa, tai paikkaavaa ainesosaa. Siitä tästä pitäisi olla kyse; haluan ravita kehoani parhaalla mahdollisella tavalla jotta voisin hyvin. Tämä voisi olla vuoden toinen askeleesi heti motivaatiolistan laatimisen jälkeen. Usein tämä ”kaloreiden korvaaminen” näkyykin immuniteetin laskemisella, eli mahdollisilla flunssilla. 

Minifitness_kalorit

Joten kalori ei ole vain kalori, sillä on väliä mistä sen päättää napata. Joku kalori sisältää proteiinia, joku taas hiilihydraatteja ja toinen rasvoja. Usein puhutaan vain proteiinin tärkeydestä ja unohdetaan hiilihydraattien merkitys kehityksen ja hyvinvointimme kannalta.

Hiilihydraateillakin on väliä, tiesitkö sitä? Osa hiilihydraatin lähteistä kuten kaura, ohra ja hedelmät sisältävät liukenevaa  ravintokuitua, jotka ylläpitävät kehon verensokeritasoa. Liukenemattomia ravintokuituja on leseissä, viljoissa, sekä monissa vihanneksissa ja ne ylläpitävät vatsan toimintaa.

Usein nopeasti liukeneveaa ravintokuitua kannattaa hyödyntää heti treenin jälkeen, jolloin se imeytyy mahdollisimman helpointa tietä kehon hyödynnettäväksi. Tästä syytä usein palautusjuoman kaveriksi – joka sisältää vain proteiinia – suositellaan kaveriksi vaikka banaania!

Minifitness_jugurttia_resepti_tuoremysli

Entä sitten höpötys siitä, kuinka vaalea pasta ja riisi kannattaisi vaihtaa tummaan, täysjyväiseen vaihtoehtoon? Tämä on minusta tilanneriippuvainen asia. Täysjyväviljan kuitu on liukenematonta kuitua, joka varsinkin vatsaongelmista kärsivälle ei välttämättä ole se paras ratkaisu. Onneksi kuitua saadaan myös muistakin lähteistä, ihan vaan vaikka mustaherukoista ja chia-siemenistä! 

Hyvät hiilihydraatit halutaan liian usein unohtaa. Ne toimivat kuitenkin pääasiallisena energianlähteenä harjoittelun aikana. Hiilihydraatteja tarvitsemme myös itse proteiinin pilkkomiseenkin. Tehdään siis fiksuja valintoja ja tätä kautta voidaan paremmin ja myös kehitytään. Salilla tai lenkillä on nimittäin turha juosta sen pelkän dallaspullan voimin. On sekin kalori, mutta tyhjä sellainen. Kyllä sekin kulutetaan, mutta ei varsinaisesti hyödynnetä. 

Minifitness_kaloreiden jäljillä

Muista tämä vielä loppuun; dallaspullastasi ei tarvitse suinkaan luopua, mutta tästä ajattelumallista kyllä. Dallaspulla ei ole ravintoa, joten se kuuluu nautittavaksi oikean ruoan jälkeen. Kun päärunko ruokavaliossa on kunnossa, sallii se myös pienet herkkupäivätkin. Herkkupäivä ei ole kuitenkaan joka päivä.

Valitsetko aterian 1, vai aterian 2?

Ateria 1. Dallaspulla 1 kpl  322 kcal Proteiini 5.2 g  Hiilihydraatti 39.9 g  Rasvat 15.4 g

Ateria 2. Tumma riisi 40 g raakapaino 140 kcal Proteiini 2.8 g hilihydraatti 28.8 g Rasvat 0.9 g + Kanafile 150 g 161 kcal Proteiini 34.7 g Hiilihydraatti 0 g Rasvat 2.3 g + tomaatti 100g Proteiini 0.6 g Hiilihydraatti 3.5 Rasvat 0.3 = 324 kcal

 

 Makoisaa viikkoa ystävät! -E

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

18 vastausta artikkeliin “Kalori on kalori?”

 1. Hyvä ja tarpeellinen postaus!
  Itse olen taannoin syyllistynyt tuohon ”kaloreiden korvaamiseen” vähän liiankin paljon.
  Onneksi nyt tuo tapa on poissa kuvioista. Voin paljon paremmin kun energia tulee oikeista lähteistä. 🙂

  Kuinka paljon tuo 40 g riisiä on desimitalla mitattuna?

  • Moikka Mari,

   Hienoa että heräämistä on tapahtunut (: 40 g riisiä on about puolidesiä raakana mitattuna. -E

 2. Moikka ja kiitos kivasta blogistasi.
  Pidän blogisi freesistä ulkoasusta, siisteistä kuvista ja asiapitoisesta tekstistä. Miinusta antaisin samasta asiasta kuin aika monenkin blogin kohdalla: lisäravinteet ja ulkomailta tuotavat chia-siemenet/goji-marjat yms. Blogissasi näkyy ilahduttavan usein myös mustikoita yms. kotimaisia (?) marjoja ja sille nostan hattua.

  Meitä on aika paljon urheilevia, itsestään huolta pitäviä nuoria jotka emme halua syystä tai toisesta aloittaa esimerkiksi minkään palautusjuoman käyttöä, puhumattakaan erittäin teollisistä proteiinipatukoista joita valitettavan usein näkee teinityttöjen käsissä – koska ne ovat heidän mielestään hyvä välipala. Marjat, banaani, puurot, maustamattomat jugurtit yms ajavat mielestäni saman asian. Palautusjuomaa ei tarvitse satunnainen 3-4 krt/vko liikkuja täyspainoisen ruokailun lisäksi. Nyt näkee jo tyttöjä jotka käyvät kerran, pari viikossa jumpassa hörppivän palautusjuomaa treeninsä päälle. Henkilökohtaisesti ihmettelen myös hiilarikammoa ( asia tietysti erikseen jos ne eivät terveydellisesti sovi) mutta perus kotiruoka olisi monelle paras ratkaisu ja usein edullisinkin.
  Turhaa hifistelyä – on sanonta jota haluaisin niin useasti sanoa tekstiin jos toiseenkin. Peukku ylös kotimaiselle ruoalle; viljoille, marjoille, sienille, maitotuotteille ja juureksille. Trendikäs granaattiomena ulkomailta rahdattuna vai kotimaiset juurekset ei ole vaikea valinta minulle, tiedän toki että moni valitsee toisin.

  Tässä nyt oli tällaista yleismaallista pohdintaa, toivottavasti ei mennyt paasauksen puolelle. Usko tai älä – oli ensimmäinen kerta kun kommentoin mitään ikinä. Kiitän siis edelleen blogistasi ja toivottelen kaikkea hyvää vuodelle 2015 🙂

  • Kiitos Aino kommentista,

   Hyviä pointteja ehdottomasti! Itse suosin myös kasviksissa, marjoissa, lihassa ja mahdollisuuksien mukaan hedelmissä suomalaista ja mielellään myös luomua. Aito oikea ruoka on ehdottomasti aina paras vaihtoehto, joten samoilla linjoilla ollaan tämän suhteen (: Ymmärrän toki sen, jos käytetään satunnaisesti myös muitakin, joten en ole ehdotonkaan nässä. Nämä seikat on kuitenkin ehdottoman hyvä sisäistää ja varsinkin järkeistää. Kiitos asiallisen hyvästä kommentista (: -E
   s. ihana kun kommentoit, tärkeää asiaa!

 3. Moi! olisi kiva pitkästä aikaa postaus sun ruokavaliosta, minkälaista ruokaa syöt, noudatatko jotain erikoisdiettiä, esim gluteenitonta, maidotonta jne. Ja onko sulla ruokailut samanlaisen kaavan mukaan lähes päivittäin ? 🙂 Sellainen toive täältä päin!
  Kivaa kevään odotusta, oot inspiroiva!

  • Kiitos toiveesta Laura, laitetaan toteutukseen pian 😉
   Kiitos ja samoin myös sinne!
   -E

 4. Lopetin blogisi lukemisen vähän aikaa sitten, sillä mielestäni menit vähän liiallisuuksiin terveellisten elämäntapojen suhteen. Se varmasti sopii joillekin, mutta itseäni ei liika ruokavalion ja urheilumäärän kyttääminen kinnosta, sillä haluan nauttia myös muista asioista. Nyt päätin kuitenkin poiketa blogissasi ja yllätyin positiivisesti kun luin tämän postauksen. Energialähteiden tarkkailu on mielestäni hyvä tavoite näin vuodenvaihteen jälkeen, itse kun en oikein ole innistunut monissa blogeissa hehkutetusta useiden päivien mehupaastosta. Kaikessa on syytä muistaa kohtuus, niin dallaspullissa kuin paastoilussakin. Hyvää alkanutta vuotta! 🙂

  • Itsellä tuli myös jossain vaiheessa sellainen olo että olet terveysjumala ja olen sitäkautta vähän vieroittunut blogista. Muuten blogisi on mennyt hyvään suuntaan ja kuvat ja ulkoasu ovat tosi freesejä 🙂 Olet muutenkin ihanan oloinen tyyppi ja kirjoitat hyvin. Mulla olisi toiveena jokin perus kuulumispostaus. Mukavaa alkuvuotta Eevi!

  • Kiitos Miina palautteesta (: Hyvä kuulla mitä te haluaisitte ja tässä tulikin suuntaa heti! Kuulumisia tulossa ja paljon muutakin.
   Jokaiselle siis jotakin! Mahtavaa vuotta 2015 myös sinne <3 -E

  • Hyvä kuulla Sanni (: Laitetaan korvan taakse tämäkin toive. Palautetta on aina hyvä saada, jotta blogi palvelee lukijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikkakin oma linjani ja intohimoni tässä kaikessa vahvasti näkyykin. Hyvää vuotta 2015 myös sinne <3 -E

 5. Tästä postauksesta oli hurjasti hyötyä ku oon just miettiny mitkä on hyviä ja mitä kannattaa syödä! Mitkä hedelmät ja vihannekset sisältää parhaimmat matskut smoothieen laitettuna? Ja onko hyviä vinkkejä mitä muuta terveellistä kannattaa lisätä sekaan?

  Kiitos piristävästä blogista!

  • Heippa Reetta!

   Suosi vaan kaikkia monipuolisesti! Itse tykkään hyödyntää ananasta, banaania, appelsiinia, selleriä ja inkivääriä. Sekaan voi laittaa chia-siemeniä, erilaisia marjajauheita tai viherjauheita, spirulinaa, raakakaakaota, kookosöljyä, hamppu/whey-proteiinia. Jäitä kannattaa myös laittaa (: -E

 6. Asiatekstiä 🙂

  Kenties pientä pilkunviilausta, mutta palautusjuoma sisältää sekä proteiinit että hiilarin (normisetissä hera ja malto) plus mahdolliset muut lisäravinteet kuten kreatiini, proteiinijuoma vain proteiinin. Kaipaisin myös sen rasvapuolen mukaanottamisen eli mitä eroa on puhtaalla rypsiöljyllä salaatissa ja majoneesikastikkeella rasvaisen pihvihampurilaisen välissä, miksi kroppa vaatii rasvoja kenties jopa enemmän kuin hiilareita toimiakseen kunnolla, jne. Ei pidä tuijottaa vain proteiinia ja hiilareita koska siinä unohtuu se viimeinen kolmasosa kaloreista kokonaan joiden laatu on aivan yhtä tärkeässä osassa 🙂

  • Heippa Ville,

   Joo tosiaan, olisi ehkä ollut hyvä selventää mikä sisältää ja mikä ei (: Hyvä pointti ehdottomasti, ehkä täytyy pureutua tähän vielä lisää myöhemmin.
   -E

 7. Hyvä postaus!:) Jossain välissä yritin vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta se ei vaan toiminut minulla. Energiataso laski huimasti ja väsytti jatkuvasti. Nyt kun olen syönyt pidemmän aikaa monipuolisesti ja säännöllisesti tavallista kotitekoista ruokaa olen jaksanut myös paljon paremmin..tietenkään unohtamatta viikonlopun herkkupäiviä. Myös kaikki flunssat yms on jäänyt sairastamatta! 🙂

 8. Vasta nyt törmäsin tähän postaukseen, mutta hyvin se yhä pätee. Nyt kesäloman löhöilyn jälkeen on hyvä alkaa taas hieman kiinnittämään huomiota ravinnon laatuun ja toki myös treeniasenne pitäisi löytää jostakin. Kiva postaus jokatapauksessa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta