Seuraatko trendejä vai kehoasi?

Minifitness_ruokaviidakkoMinua usein hämmentää kysymys millaista ruokavaliota noudatat ? Kysymykseen tekee mieli vastata, että syön ruokaa. Ymmärrän kyllä mitä kysymyksellä haetaan takaa, mutta onko koko maailma hurahtanut tähän? Maidottomuus, viljattomuus, lihattomuus, onhan niitä. Mikä ruokaviidakko! Olenko trenditön, apua…

Päätin muodostaa oman vastaukseni yksinkertaiseksi; Syön tavallista puhdasta ruokaa, mahdollisimman tuoretta ja mielellään kotimaista tai luomua. Sitä ei tarvitse sen enempää selitellä ihmisille, kaikki ymmärtävät nämä käsitteet suhteellisen helposti. Mutta kun ihmiset kertovat noudattavansa gluteenitonta, maidotonta tai paleota, muodostuu aivoihin kysymys. Miksi, kerro siitä lisää? Osa sortuu vielä kertomaan olevansa jollakin ”kuurilla”. Ollaan solmussa, erityisesti sen ryhmän kanssa, jotka vain valuvat valtavirran mukana.

Minifitness_ruokaviidakko_ruokavaliot

Minifitness_ruokaviidakko

Oma mielipiteeni on, että meidän ei pitäisi mennä trendien mukana ruokailujen suhteen. Toki uusista asioista on hyvä tietää ja niihin voi tutustua, mutta maalaisjärki on sallittua. Voit kokeilla viljatonta 3 viikkoa, tai maidotonta 6 viikkoa. Jos sinulla ei ole kuitenkaan mitään tarvetta luopua jostakin, miksi tekisit niin pelkän trendivirtauksen takia? Kaikkeen kannattaa olla syy. Jos eroa ei omassa olossa ja jaksamisessa huomaa maidottoman ruokavalion aikana lainkaan, ei sitä kannata silloin jatkaa. Oma kehosi on paras mittarisi. Se kertoo mikä tässä koneessa toimii ja mikä ei. Pahimmassa tapauksessa nimittäin altistamme itsemme myöhemmin yliherkkyyksille aivan turhaan. Maidosta tulee kehollesi vieras.

Tiedättekö mikä oli hauskaa? Ystäväni kertoi nähneensä klipin Jenkeistä, jossa haastateltiin ihmisiä heidän ruokavalioistaan. Melkein jokainen salilta ulos tullut tyyppi sanoi noudattavansa gluteenitonta ruokavaliota. Mutta kun heiltä kysyttiin, tiedätkö mitä gluteeni on, kukaan ei osannut vastata kysymykseen. Jännää. Eikö omasta ruokavaliostaan pitäisi tietää edes vastaukset mitä ja miksi-kysymyksiin?

Minifitness_adidas_katutyyliMinifitness_adidas_tyylitItseni kohdalla on tiettyjä yliherkkyyksiä ja vatsan toiminnan haasteita. Siksi itse olen asiaa pohtinut ja pyöritellyt ajatusta maidottoman jakson kokeilemisesta. Kuten sanoin, ei mennä trendien mukana, vaan kuunnellaan omaa kehoa. Luulen että moni muukin on asiaa pohtinut ja sitten tullut törmänneeksi siihen samaiseen ajatukseen; syönkö minä maidottomalla ruokavaliolla pelkkää lihaa ja kananmunanvalkuaisia!? A-P-U-A.

Super kivaa lauantaita -E

Henkilökuvat Kira/Blond Rivets

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

12 vastausta artikkeliin “Seuraatko trendejä vai kehoasi?”

 1. Itse jätin marraskuussa maitotuotteet ja gluteenin pois ruokavaliostani pari kuukautta vaivanneiden, päivittäisten vatsakipujen vuoksi. Oireet alkoivat olla ihan mahdottomia ja rajoittaa arkea. Olen ollut aina huono lääkäreillä kävijä, joten päätin antaa ensiapua itse muuttamalla ruokavaliota. Ja sehän auttoi!
  Monet ovat suositelleet testeissä käymistä, mutta en itse ymmärrä, että miksi menisin, kun olen löytänyt ihan itse ratkaisun vaivaani enkä sinällään kaipaa aikaisempaa ruokavaliota. En koe, että jäisin mistään paitsi. Joulun aikana on tullut lipsuttua muutaman kerran ja eräänä viikonloppuna treenien jälkeisessä nälässä kelpuutin poikaystävän tekemän, perinteisen makaronilaatikon. Vatsa antoi palautetta välittömästi.
  On totta, että alkuun joutui pähkäilemään tovin, että mitäs sitä nyt oikein syötäisiinkään, mutta netti on pullollaan hyviä ateria- ja välipalavinkkejä. Väitän, etten ole koskaan aikaisemmin syönyt näin monipuolisesti saatikka testaillut uusia tuotteita, joten en ole suosittelijoiden neuvojen mukaan lähtenyt testailemaan laktoosittomia tuotteita. Bodyruokavalion kulmakiveä, rahkaa, on tullut tässäkin osoitteessa mätettyä niin paljon, että sitä tuli jo korvistakin ulos! Eikä muuten ole ollut ikävä.

  • Moikka CH!

   Kuulostaa tosi hyvältä ja kiva kun jait omakohtaisen kokemuksesi myös tämän saralta (:
   Uskon muuten tuohon monipuolisuuteen täysin, sillä usein jämähdetään samoihin juttuihin. Sama tapahtuu usein ulkomailla ja viitsii kokeilla uusia juttuja helpommin (: -E

 2. Ihan mahtava postaus! Olen jo pitkään kiinnostunut treenaamisesta ja hyvinvoinnista, mutta viimeaikoina tuntuu, että moni blogi pitää ainoana ”terveellisenä” vaihtoehtona joitain trendiruokavalioista (maidoton, vege, gluteeniton, paleo…). Hullua, että tunnen oloni epäterveelliseksi syödessäni ruisleipää tai maitorahkaa! Olen jättänyt fodmap-viljoja vähemmälle käytölle mahan herkkyyden vuoksi, mutta en halua olla ehdoton minkään ruokavalion suhteen. Minusta se on tervettä.

  • Hyvä Annika! Omaa kehoa kuuntelemalla vaan niin hyvä tulee (: -E

 3. Ihana napakka postaus, olen samaa mieltä! Itse olen myös miettinyt paljon ruokavaliotrendejä. Noudatan tiettyä ruokavaliota (joka nyt sattuu olemaan ”trendikäs”) eli maidotonta, gluteenitonta, ei punaista lihaa ja ravintorikasta ruokaa (eli trendikkäästi superfoodeja). Ruokavalioni perustuu kuitenkin oman sairauteni parantamiseen ja tulehduksen hillitsemisprosessiin. Koska tämä ruokavalio sattuu nyt olemaan trendikäs fitness-ruokavalio, niin monet ajattelevat, että ”nyt se yrittää ollaa vaa olevinaan”. Välillä ihan hävettää kertoa ja kieltäytyä jostain ruuasta. Läheisimmät ymmärtävät, mutta muut eivät. Itseäni lähinnä harmittaa, että moni alkaa noudattaa ruokavaliota ilman syytä trendien mukaan. Ruokavalion pitäisi olla yksilöllinen, omaa hyvinvointia tukeva eikä trendien mukaan menevä. Monien ruokavalioiden todellinen biologinen perusta yleensä hukkuu median alle, mikä on minusta harmi.

  • Kiitos kommentista Aleksa! (: Tämä oli tosi hyvä kanta mielestäni. Kaikessa punaisena lankana tulisi olla se oman kehon kuuntelu, eikä mikään muu.
   -E

 4. Mä oon aina tykännyt maidosta ja käyttänyt sitä normaalisti. Kun aloin treenaamaan niin sen käyttö lisääntyi hieman maitorahkan myötä ja kun 2014 tammikuussa menin urheiluopistoon opiskelemaan, tuli siellä vedettyä maitorahka smoothieta joka ilta. Pikkuhiljaa huomasin oireita vatsassa ja vähensin maitotuotteita/vaihdoin soijatuotteisiin ja huomasin eron. Käytinkö liikaa maitotuotteita että vatsani alkoi reagoimaan niihin? Harmittaa paljon, koska rakastan juoda maitoa, mutta en sitä enää viitsi tehdä 🙁

  • Kuulostaa tutulta Jappe! :/ usein pieni vähentäminenkin saattaa riittää, onneksi -E

 5. Hyvä teksti! Ihanaa että joku kirjoittaa asiasta tältä kannalta, kun tuntuu että melkein kaikki bloggaajat noudattaa trendiruokavaliota.. Mäkin oon viime aikoina alkanut paljon miettimään tätä ruokavaliovillitystä.. Kuka noudattaa maidotonta, kuka gluteenitonta ruokavaliota. Joku kumpaakin. On paleota, vhh diettiä ja muuta. Ennen näitä ihmiset tankkas maitorahkaa minkä kerkesi. Jännä että jos mietitään esim. 5 vuotta ajassa taakse päin, niin kellään ei ollut näitä vatsaongelmia. Nyt tuntuu että niitä on jokaisella. Olisi hauska tietää oisko nämä vatsaongelmat itseaiheutettuja maitorahkayliannostuksia 😉 Silloin kun olin nuorempi, syötiin kotona hyvin, meillä oli perusruokaa. Ei kukaan koskaan valitellut mitään. Nyt tuntuu, että on pakko mennä äärimmäisyyksiin etenkin treenaamisessa ja syömisessä. Jännä nähdä mikä on vuoden parin päästä seuraava villitys 🙂

  • Kiitos kommentista Ninni ja todella hyvää pohdintaa (: -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta