Syöttöporsaat

Minifitness_detox-vihersmoothie_kehon-puhdistus_paasto_3-päivän-paasto-Välillä pistää niin vihaksi. Tuntuu että Suomi haluaa meidän olevan sairaita. Eilen salilta kotiin tallustellessani silmääni pisti kaikki ne mainokset katujen varsilla. Julisteissa kiilteli karkkipusseja ja burgereita. Sama juttu kaupassa. Viimeisillä hyllyilläkin yritetään usein tuputtaa karkkeja ja limua. Sokeririippuvuutta on kutsuttu aikamme pahimmaksi huumeeksi – miksi sitä sitten tuputetaan entistä isommin? Leffateatterista ei saa edes light limua enää pulloissa, vaan kaikki vaihtoehdot ovat sokeripitoisia.

Pitäisikö tämä vain hyväksyä? Ihmiset tulevat nälkäisinä kauppaan ja hakevat helppoja ratkaisuja ja niitähän tarjotaan. Valitettavasti ne vaihtoehdot ovat 99 % epäterveellisiä. Niitä terveellisiä saa ihan itse hakea ja pinnaa saa venyttää.

Minusta tämä on sairasta. Lääkeyhtiöt tekevät hilloa minkä kerkeävät. Ihmiset sairastavat ja allergioita on pilvin pimein. Lääkettä haetaan ihan jokaiseen vaivaan. Ratkaisu tämän kierteen katkaisemiseen on kuitenkin olemassa. Terveelliset elämäntavat – yllättävää eikö? Erityisesti se ruoka.

Tarjontaa on, mutta ne hyvät vaihtoehdot pitää itse etsiä. Tätä voisi oikeasti kutsua nykypäivän jäniksen metsästykseksi. Aluksi kaikki oli tottakai hankalampaa, mutta nyt kauppareissut sujuvat jo tutulla kaavalla.Kesän herkut_minifitness_viherjuoma_puhdistamo_aamun avaajaMinifitness_aamianen_vanha kauppahalli_story_terveellinen_healthy

Olen tosiaan valmis näkemään hieman vaivaa saadakseni parempilaatuista ravintoa kehooni. En kuitenkaan ole hifistelijä, mutta vähitellen omien oivalluksien kautta olen alkanut suosimaan esimerkiksi luomua. Aikaisemmin kävimme kahdessa eri kaupassa, sillä sieltä mistä me haluaisimme ostaa kaiken, ei tarjontaa ollut tarpeeksi. Nyt kotinurkille on avattu uusi K-Market ja kuinka onnellinen olenkaan siitä. Tämä kyseinen kauppa on ottanut huomioon nuoret ”ruokatietoiset” kuluttajat. Se on ihan tavallinen kauppa, josta voi hakea karkkia ja valmisruokia, mutta sieltä saa myös luomulaatuista lihaa ja luomua on muutenkin valikoimissa laajasti. Tämän kaiken takana on se, mitä epäilinkin – nuori kauppias! 

Olen toivonut heidän valikoimiinsa kahta tuotetta ja olen saanut kuittauksen näihin molempiin toiveisiini välittömästi. Tällaista palvelua ja aitoa kiinnostusta me tarvitsemme lisää! Koska sitähän me ostettamme mitä on tarjolla.

Ruoassa on ehdottoman tärkeää sen maku. En todellakaan ole se joka pistää suuhunsa mitä vain sen terveellisyyden vuoksi. Kyllä ihan ensimmäinen asia mihin kiinnitän huomiota on ruoan maku. Sen tulee olla hyvää. Luomumunat, luomuomenat ja luomuliha ovat suosikkejani, sillä näissä luomun kyllä tunnistaa vaikka sokkona. Mutta luomussakin alkaa piileä pimeäkin puoli. Muualla luomu on ollut pitkään pinnalla ja tätä tuotetaan jo massavolyymillä. Kun haistetaan tämän ympärillä pyörivä raha, löytyy ”luomusta” jo oikeasti puhdasta rahastusta ilman että siitä jäisi kuluttajalle juuri mitään käteen. Me kuluttajathan miellämme sen terveelliseksi ja puhtaaksi, paremmaksi valinnaksi. 

Luomu on saanut ihmiset kiinnittämään huomiota ruuan puhtauteen ja alkuperään. Myös  eläinten hyvinvointi kiinnostaa monia kuluttajia. Suosin itse luomua, joka on tuotettu lähellä. Silloin se on varmemmin tuoretta. Hinta on usein luomutonta vaihtoehtoa korkeampi, mutta lähituote antaa viljelijälle toimeentulon. Siinäkin on siis eroa, ostaako massatuotantoa vai lähituottajan tuotetta. En keksi parempaa tapaa käyttää rahaa, kuin oikea ja puhdas ravinto. 

minifitness_monster sushi_vinkit_barcelona

Minifitness_barcelona_healthyMoni pitkään blogiani seurannut varmasti muistaa tarinani. Olen ollut se tyyppi, jonka ruokavalio koostui ruisleivästä, suklaavanukkaista, valmispitsoista, kermapastasta ja irtokarkeista. Olen ollut myös se tyyppi jonka ruokavalio koostui maitorahkasta, raejuustosta ja vielä vähän maitorahkasta. Mikään näistä ei oikein toiminut, sillä sairastin paljon. Jälkinmäisen ruokavalion kanssa liikuin jo vimmatusti, mutta jokaisen hyvän treenikierron jälkeen olin aina sairaana. Nyt en enää ihmettele, silloin kyllä. Elämäntavat vaikuttavat, mutta eritoten se, mitä suustaan tunkee alas. Olen itse oman elämäni todiste tästä.

Löytyykö kaiken kärsimyksen ja huonovointisuuden takaa lopulta länsimainen ruokakulttuuri? Ulkomailla monet eivät saa oireita maitotuotteista tai pastasta, mutta Suomessa, omassa kotimaassaan eivät kykene näitä syömään. Tämä tuntuu olevan melkein jo sääntö kuin poikkeus. 

Syön tavallista ruokaa, mutta kiinnitän huomiota valintoihini. Enää niitä ei tarvitse edes miettiä, sillä kaikki valintani tulevat siitä tärkeimmästä – miltä minusta tuntuu, miten minä voin? Onko minun hyvä olla. Sehän on asia, jolla on lopulta se ainut oleellinen merkitys. Olen oppinut vuosien myötä arvostamaan ruokaa ihan uudella tavalla. 

Kyseenalaistan paljon asioita, enkä hurahda helposti mihinkään. Valinnat joita teen tukevat omia havaintojani kehostani. Uskaltakaa kuunnella sitä, sillä se kertoo teille ne oikeat konstit jatkuvaan hyvään oloon ja terveyteen. 

-E <3

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

50 vastausta artikkeliin “Syöttöporsaat”

 1. En ole asunut Suomessa kahteen vuoteen, ja olen jotenkin jäänyt siihen uskoon, että Suomessa myydään paljon terveellistä ruokaa. Asun tällä hetkellä Briteissä, ja olen korviani myöden täynnä meal dealeja (kolmella punnalla limsapullo, pieni sipsipussi ja valkoinen majoneesileipä) ja ajatuksia siitä, että sipsipussi on oiva välipala. Ehkä en siis näe asiaa samalla lailla, sillä minulle suomalaisessa ruokakaupassa käynti on ollut ”terveellinen” kokemus. 😀 Mutta harmi kuulla jos sielläkin mennään huonompaan suuntaan!

  Täytyy vielä sanoa oma mielipiteeni noista allergioista. Itse koen, että suomalaisille on hirveän tärkeää löytää kaikkiin oireisiin syy. Briteissä ei esimerkiksi myydä hylamaitoa, mutta uskon, että samankaltaisia oireita kyllä löytyisi. Ehkä muualla maailmalla ei nähdä tarpeeksi ”tärkeäksi” lähteä selvittämään allergioita, ja pieni altistuminen voi jopa helpottaa.

  • Kiitos Sanna tästä näkökulmasta (: Hyviä pointteja ja itseänikin ärsyttää suunnattomasti tuo meal deal ulkomailla – nehän eivät ole millään tavalla ruokaan edes verrattavissa. ja nehän menevät kuin häkä!
   -E

 2. Oon kyllä vähän samaa mieltä, että tuntuu Suomen päättäjien haluavan suomalaisten olevan sairaampia!! Miksi ihmeessä mainostetaan heseä ja mäkkiä yms. valmisruokia?? Miksi ei kotimaisia omppuja tai muita kotimaisia tuotteita? Olen kyllä kuullut myös, että jotkut eivät saa ruotsalaisesta maidosta oireita, mutta suomalaisesta saavat.. Se on kyllä asia erikseen, johon en osaa ottaa kantaa, kun itelleni ei oireita tuu mistään jogurteista mitä syön. Maitoa en oo juonut koskaan, niin siitä en tiedä.

  Toinen asia, että miksi kaikki terveellinen on oikeasti kalliimpaa?? :O Harmillista, että suomalaiset omenat,vihannekset ja marjat on kalliimpia kuin ulkolaiset. Itse kyllä ostan suomalaiset kurkut yms. ja marjat käyn poimimassa metsästä, mutta ei kaikilla ole siihen mahdollisuutta. Omenoista kyllä ostan ulkolaisiakin. Kesällä syön omia omppuja. 😀

  On hyvä, että suosit luomua, joka on tuotettu lähellä. Sillä tosiaan luomussa piilee se toinenkin puoli, kuten sanoit.. :/ Harmillisesti siinäkin rahastetaan ja ei ole hyvä, että isoa tilaa käytetään viljelyyn esim. kolmannen maailman maissa (muutenkin ruoka siellä kortilla), jotta saataisiin länsimaihin ”luomu”tuotteita kalliilla…
  Lähiruokaa olisi hyvä suosia kyllä. Kumpa sen hintaa alennettaisiin, niin olisi kaikilla matalempi kynny ostaa sitä!!! Musta alkoholin,karkin ja tupakan hinnan sais nostaa pilviin. 😉 Sorry vaan kaikille. Mut se tekis meistä terveempiä!!! 😀 Niin yksinkertainen juttu, jos kaikki jättäis nuo pois tai ainakin alkoholin ja tupakan, niin vähenis valtavasti sairaudet … Ja hyvinvointi lisääntyis sosiaalisesti, psyykkisesti ja fyysisesti… Mutta kun ei… On niin vaikeeta noille päättäjille, kun suomenkansa hurjistuu, jos vähänki mainitaan, et alkoholin hinnan pitäis nousta. En käsitä miten ihmiset ei nää sitä kuinka PALJON se aiheuttaa haittaa….. :((( Kohtuukäyttäjille tuskin tulis järkyttäviä summia lisää vuodessa, jos hinta olis korkeempi.

  • Taitaa olla vahan realiteetit haussa tan viestin kanssa :D. Ei paattajat paata siita mita mainostetaan ja mita ei, ihan raha sen ratkaisee. Hese ja Makki maksavat mainoksista ja niita siis mainostetaan.

   Suomalaiset marjat ja vihannekset on kalliimpia koska Suomessa on kallis tyovoima ja lyhyt kasvukausi mika johtaa kalliimpiin tuotantokustannuksiin ja vahaisempaan tuotantoon.

   Luomun terveellisyys ja puhtaus ei ole todellista vaan pohjautuu lahinna mielikuviin. Onko tullut mieleen etta mitas jos viljelyskasvit oikeasti hyotyvat niista sienimyrkyista ja rikkaruohomyrkyista joita pelloilla kaytetaan? Vahan samaan tapaan kun jos sulla on hiiva niin kannattaako se hoitaa vai jattaa hoitamatta kun luonnonmukainen on parempi :D. Lisaksi luomu ei pidemmalla tahtaimella ole hyvaksi ymparistolle koska samalla alueella pystytaan tuottamaan vahemman ruokaa kuin ei-luomulla. Jos halutaan pitaa ylla biodiversiteettia niin nimenomaan niiden viljelemattomien alueiden sailyttaminen on tarkeaa, ja tahan ei luomutuotannon lisaaminen tollakaan johda.

  • Hmm! Kyllähän päättäjät päättivät muun muassa, että tupakkaa ei saa mainostaa? Vaikka tupakkayhtiöillä ois kyllä varmasti rahaa mainostaa.. 😀 Eli kyllä ne jotain päättää! Tottakai mysö raha ratkaisee, sitä en kiellä!

   Ja nykyisin ei saa mainostaa edes alkoholia… 😀 Että en nyt oikein ymmärrä ketkä sen sitten on päättänyt muuutakuin päättäjät? 🙂 Aivan samalla tavalla ne vois kieltää nuo mäkkärin mainokset!!!

   Tiedän kyllä miksi suomalaiset tuotteet on kalliimpia, mutta voisiko asioille tehdä jotain? Vaikka sitten laskee joidenki muiden tuotteiden hintoja, niin jäisi sitten ”köyhemmilläkin” varaa ostaa suomalaisia marjoja yms. Ja noinhan on kyllä jo käynytkin, kun s-ryhmä ainakin laski joidenkin tuotteiden hintoja mitä ei sovi kyllä unohtaakaan! 🙂

   Ja samaa mieltä olen sinun kanssasi koskien luomutuotteisiin.

  • Uskon, että roskaruokaa on hankalampi kieltää. Nikotiini- ja alkoholituotteet ovat helppoja, mutta miten määrittelet roskaruoan? Onko Subway roskaruokaa? Saako Hese mainostaa salaattia? Liittyykö roskaruoka rasvaan, annoskokoon vai mihin?

  • Tupakka ja viina on perusteltua kieltää, koska verorahoja menee aika kiitettävästi niiden aiheuttamien sairauksien jne hoitoon. Eli siihen on kyllä syy miksi mielikuvamainonta poistetaan silmistä niin kaduilla kuin esim. Tupakka tuotteet kaupoista piiloon.
   Ruoka-aiheista rajaus mitä saa mainostaa ja mitä ei voi rajanveto olla vaikeaa. Syrjitäänkö toisia valmistajia jos toisilta kielletään maininta?saahan firma mainostaa vaikka pelkällä logollakin jos kärjistetään. Ylipaino on ongelma ja olen samaa mieltä monissa asioissa.
   Suomesta saa kaupoista kyllä terveellistä ruokaa, eiköhän se niin ole että kysyntä määrää tarjontaa…jos ihminen ei jaksa tehdä perunamuussia vaan ostaa sen valmiina (e-koodi lisävarustettuna) niin eihän se myyjän vika ole…

   Ja ihan sellainen juttu jos paasaat terveellisyydestä niin light-tuotteet on paljon pahempia kuin normituotteet. Aspartaami ja asesulfaami-k, no niistä voit lukea itse lisää ja sen jälkeen katsoa kieroon niitä, jotka juo lighlimuja.

  • Moikka Marre,

   Hyvää asiaa, kiitos siitä (: Kuten aikaisempaan kommentiin mainitsinkin, en paasaa, tämä oli vain huomio. En myöskään kannata light verisoidenkaan nauttimista, mutta pidän sokerin tuputuksen sitäkin pahempana. Tieto lisää tuskaa ja olen hyvin tietoinen näidenkin vaikutuksista ja haitoista (: -E

  • Todella hyviä kysymyksiä Sanna! Rajaveto on tosiaan hankalaa (: -E

  • Kiitos Sara kommentistasi (: Tämä on aihe joka puhuttaa, ihmetyttää ja vihastuttaa. Monet syyt ymmärrän, mutta tätä yltiömäistä huonolaatuisen ruoan tuputusta en. Kyllä ne halvat ja epäterveelliset versiot löytää sielät kaupasta jos niitä haluaa ostaa. -E

  • No ihan totta, et paasannut 🙂 pitäis aina lukea kahteen kertaan tekstit, mulla noi light-tuotteet nostaa kylmät väreet pintaan. Siinä mielessä kuinka paljon niitä tuputetaan vaikka haitat saattaapi olla huomattavasti suuremmat kuin normituotteissa. Voi voina ja maito maitona, niin ne kummot ja papatkin on syöny ja pitkään elää, toivottavasti meidänkin sukupolvi 🙂

   Kiva kun vastailet lukijoille ja mukavaa kevättä!

  • Ihana Marre 🙂 Joo sitä ne kyllä tekee täälläkin, kun asiaa alkaa pohtimaan. On se hyvä että joskus harjoitteli tykkäämään vedestä, haha!
   Ihanaa viikkoa sinne <3 -E

 3. Moikka!

  Tiedätkö oon miettiny ihan samaa tuosta terveellisen ruoan metsästyksestä! Sitä saa todella etsiä ja usein ovat huomattavasti epäterveellisiä vaihtoehtoja kalliimpia. Todella monella onkin valitettavasti ruokavalintojen kohdalla tärkeimmät kriteerit helppous ja edullisuus.

  Iso peukku blogillesi ja hyvää kevättä! 🙂
  Jutta

  • Hei
   Mukava blogi sinulla, voisitko joskus kertoa mistä koostuu oma päivittäinen ruokailusi, treeniä taitaa tulla useampi tunti päivässä?

  • Moikka Nina,
   Koitan saada tästä oman postauksen (: Treenaan usein 1 h päivässä ja viikossa pidän 2 lepopäivää. Kiitos kommentista <3 -E

 4. Suomessa tuntuu olevan paljon ns. ääripään ihmisiä. Toisella puolella sokerihumalassa vellovat ja toisessa päässä kaikenmaailman ruoka- ja lääkesalaliittoihin hurahtaneet. Veikkaan, että puolet ”allergioista” katoaisivat kuin tuhka tuuleen, kun ihmiset lopettaisivat lukemasta netin huruhuru-sivustojen väittämiä kuinka tuo ja tämä ruoka-aine on aiheuttanut marja-kallelle sen, että räkä valuu nenästä keskellä päivää. Hysteeriset mammat uskovat kaiken ja lapsi joutuu ihmekuureille vain sen takia, että joku tuntematon henkilö netissä esitti väitteen sairaudesta. Usein näillä sivustoilla väitteitä esittävät ”lääkärit”, joskin kummasti heiltä ei ikinä löydy asiasta mitään virallista julkaisua (esim. PubMed). Johtuneeko siitä, että virallinen julkaisu vaatii muutakin kuin ’musta tuntuu’ -kirjoitelman.
  No siinä sitä olikin hieman avautumista, anteeksi vain. Eeville kuitenkin, että on hienoa kun olet löytänyt itsellesi toimivan setin. Pitää kuitenkin muistaa, että ihmiset ovat erilaisia. Kaikki ei toimi kaikille. Kokeilkaa, tuntekaa ja löytäkää oma ”settinne”, omien kokemuksien kautta, mutta ei toisten kokemuksien luomana valmiina listana.

  • Ooon niiiiin samaa mieltä!!! 😀 KULTAINEN KESKITIE KUNNIAAN!!! 😀 Ja mahan murina tms. ruokailun jälkeen tarkoittaa sitä, että suolisto toimii!!! 😀 Eikä sitä, että ops tuokaa aine ei sovi mulle, kun nyt vähän kiertää mahassa. 😉 Eri asia sit jos on hirveetä kipua!! Mut normaaleista oireistakin tehdään nykyään helposti sairauksia….. Enkä yhtään vähättele mahaoireita. Itse oon kärsinyt niistä enemmän tai vähemmän 2 vuotta. MUTTA ratkaisuna oli stressin väheneminen, kun aloitin syömään suht. normaalisti… Kun rupesin välttelemään kaikkea ja kokeilemaan gluteenitonta ja maidotonta ja kaikenlaista.

  • Kiitos Irkku! Joo olen vähän itsekin sitä mieltä, että ihmiset sekoavat usein näistä lehtijutuista, eivätkä yhtään fiksummaksi siitä oikeasti edes tule. Kun oma tietämys/skeptisyys/lähdekritiikki ei vain toimi yksi yhteen. Mutta kuten sanoit, kaikki olemme erilaisia – toiselle toimii toinen ja toiselle taas toinen (: Vinkkejä näin omalta kantilta on kuitenkin mielestäni hyvä antaa, sillä usein silloin ihmiset heräävät ajattelemaan asioita -E

 5. Hyvä kirjoitus ja olen monesta asiasta kanssasi samaa mieltä! Olisi kiva kuulla mitkä tuotteet tai valinnat ovat olleet sinulle niitä kaikista tärkeimpiä tai merkittävimpiä ajatellen parempaa hyvinvointia ja ruokavaliota? Kiitos ihanasta blogista 🙂

  • Heippa Sartsu,

   Kiva kuulla (: Itsni kohdalla nostaisin esiin maidottomuuden, mutta se ei tietenkään ole pyhä vastaus kaikille muille. Muutti oman elämäni (:
   Runsaasti kasviksia, paljon vettä ja mahdollsimman pitkälti itse valmistettua ruokaa ovat varmasti isoimmat jutut.
   -E

 6. Juu, sekin lääkäreiden, ainakin viimevuosiin jatkunut, ”lääkettä äkkiä vaan kirjoitetaan, eikä puututa oireiden syyhyn”- mentalitetti pännii. Itse en ole buranakuureja määrättynäkään syönyt, vaan liikkumalla ja syömällä joitakin luontaistuotteitakin parantanut itsessäni useita oireita. Mikähänlainen sitä olisi, jos olisi vetänyt mikrolasagnea, sirdaludia ja buranaa…

  • Haha sanoppa muuta Kati! Tekee niin pahaa aina kun tavallisiisn vaivoihin tuputetaan ensimmäisenä lääkettä, eikä mietitä mistä se voisi johtua ja kuinka siitä voisi päästä eroon (: -E

 7. Kiinnostava teksti, kirjoitat todella hyvin! Tuossa ylhäällä käytiinkin jo keskutelua asiasta ja olen itse miettinyt samaa: miksi olutta ei saa mainostaa, mutta karkkia/sipsejä ym. ym. saa? Kumpikin on LIIKAA KÄYTETTYNÄ terveydelle vaarallista. Kun taas kumpikaan ei ole vaarallista pienissä määrin, esim. perjantaisin kaksi saunaolutta tai lauantaisi karkkipäivä ja pieni sadan gramman karkkipussi jälkiruuaksi… Opiskelijana joutuu tekemään valintoja, mutta itse ainakin ostan luomua/ kotimaista aina kun mahdollista. On se silti vaan paljon kallimpaa tehdä luomulihaa ja uunikasviksia kuin napata pari mikropizzaa mukaan. En ikinä mikropizzoihin päädy, mutta ymmärrän kyllä, että epäterveelliseen ruokaan päädytään myös sen hinnan ja helppouden takia.

  • Ehdottomasti Sofia, hyvää pohdintaa. Ihana kuulla että panostat kuitenkin pienemmälläkin budjetilla ruoan laatuun ja teet valintoja sen mukaan (:
   Terveelliseen ruokaan saa upotettua loputtomasti rahaa, mutta onneksi myös pienemmälläkin budjetilla pärjää fiksujen valintojen kautta.
   Kohtuus – se on se juttu! (: -E

 8. Itse asun tällä hetkellä Kanadassa, ja täytyy kyllä sanoa että Suomessa on todella hyvä ja puhdas ruokatarjonta tähän verrattuna! 😀 Ehkä ihmiset eivät ole keksineet tarpeeksi hyviä korvikkeita epäterveellisen ruuan tialle. Esimerkiksi ei tuo ensimmäisen kuvan spirulina/chlorellasmoothien maku vastaa millään tavalla mitään hyvää herkkuruokaa. 🙂

 9. mun mielestä suomessa asiat on paljon paremmin kun Amerikassa ja englannissa ja muualla. siellä sitä roskaruokaa ja pikaruokaravintoiloita on joka kulmalla ja kaupat täynnä mega koon karkkeja,sipsejä puol ilmaseks. suomesta löytyy ruokakaupoista nykyään paljon terveellistä mukaan napattavaakin, paljon erilaisia raejuusto, jogurtti, smootie, kuivaliha, pähkinä, rusina, raakapatukka yms. pieniä eväitä napattavaks. ja perusruokakaupoistakin. esim jo pienet kaupat kuten K-market ja neste oil kin myy jo superfood mixejä ja spiruliinajauheita/kookosvesiä ja muuta ei tartte ees välttämättä life asti käydä hakemassa!:D ja kuka sanoi että pepsi max on terveellisempää kuin normi pepsi? kyllä leffa teattereista saa novelle kivennäisvesiä! minä otan leffaan usein parrots jogurtti-suklaa pähkinöitä pussin, popparit ja karpalo novellen kuuluu ihan finnkinon perus valikoimaan!!

  • Joo kyllä se on todella ihana huomata, että ihan huoltoasemilta löytyy terveellisiäkin vaihtoehtoja (: Ja kyllä tarkennuksena, en itsekään luokittele light limuja terveellisemmiksi, lähinnä vertaus sokerin tuputukseen (: Leffassa kulkee tutuksi tullut sheikkeri jossa ihan vaan vettä! En kuitenkaan pyhimys ole itsekään ja light limua tulee jutua silloin tällöin, mutta onneksi harvakseltaan. Tieto nimittäin lisää tuskaa ja samalla vähentää monien tuotteiden kulutusta.
   -E

 10. Itsekin käyneenä tuolla vaalean vehnäleivän, suklaalevyjen, karkkipussien, kermalla lotrattujen ruokien ja kaikenmaailman huonojen herkkujen maailmassa täytyy sanoa että ruokavaliolla on iso merkitys. Noina huonoina aikoina sohva oli toinen kotini, eikä intoa ollut mihinkään. Kunto oli heikko ja päätä särki. Mieli oli masentunut eikä itsetunto ollut kohdillaan. Sieltä kun löysin oven terveellisiin elämäntapoihin, liikuntaan yms, olo on paljon parempi! Kaverit kyselevät miten mulla riittää virtaa vielä vaikka pitkän koulupäivän jälkeen lähteä lenkille, salille, ratsastamaan yms. Olen kertonut ruokavalion merkityksen jaksamiseen ja tietty liikunnankin. Toivottavasti terveelliset elämäntavat löytää tiensä jokaisen meidän elämään tavalla tai toisella. Olen sitä mieltä että herkutella saa, kunhan muistaa kohtuuden. :—)

 11. Valitettava tosiasia on myös se, että tarjonta vastaa kysyntää. Koska ihmiset ostavat epäterveellisiä valmisvaihtoehtoja, niitä heille myös tuotetaan.
  Ehkä suomalaisia tulisi kannustaa parempien vaihtoehtojen ääreen halvemmalla hinnalla. Raha tuntuu ratkaisevan usein, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

 12. Asun tällä hetkellä väliaikaisesti Itävallassa ja oikein odotan sitä, että pääsen takaisin Suomeen terveellisten ja monipuolisten kauppahyllyjen keskelle 😀 Siellä on oikeasti varaa valita mitä kärryynsä pistää. Täällä esimerkiksi vähärasvaista jauhelihaa löytyy yhdestä kaupasta, jos sieltäkään, täysin rasvatonta maitoa ei tunneta, ja ikävä on suomalaista lihapitoista ja kevyttä kalkkunamakkaraa, kun täällä kaikki kalkkuna- ja kananakit ja makkarat ovat todella rasvaisia. Broilerin lihaa myydään myös useimmiten siipinä tai koipina, jee. Ravintoloissa tarjoillaan annoksia, joiden eteen on laitettu fitness-sana, mutta annoksessa voi kuitenkin olla joku ”ihana” kermakastike mukana. Huipuin näky oli eräässä kahvilassa, missä myytiin fitness-kakkua! Päällä runsaasti kermavaahtoa ja mansikkahilloa, mm-m 😀 Hyvä puoli täällä toisaalta on se, että vihannekset ja hedelmät ovat hitusen halvempia.
  Mutta Suomen meno sinänsä ärsyttää myös, kun sipsi- ja karkkihyllyjen pituus on melkein kilometri. Samoin keksien, jäätelöiden ja pullien. On niin uskomatonta, että toisaalla paasataan sokerin ja höttöhiilareiden terveyshaitoista, kun toisaalla taas rahanahneet isot yritykset haistaa vaan rahan herkkuihin menevistä suomalaisista. Tuntuu, etten ihan piruuttani halua niitä herkkuja kaupasta kotiin kantaa, en halua antaa rahaa isoille herkkuyhtiöille ja ruokkia tätä sairasta kehitystä edelleen.

  Hyvä kirjoitus, Eevi!

  • Moikka Helena,

   Ihana saada vähän perspektiiviä sieltä suunnalta! Voin hyvin nähdä tämän ruokakulttuurin Itävävallassa ja terveellistä saa varmasti hakea.
   haha voin vain kuvitella kuinka hoomoilasena oot ollut kermakasojen äärellä 😀 Usein kyllä ulkomailla marjoja, hedelmiä ja kasviksia saa edullisemmin ja tarjontaakin on usein enemmän – toki riippuu hieman maasta.
   Itselläni tulee usein ihan sama fiilis, että ostan mieluummin herkkuni jostain pikku kahvilasta ja tuen heitä (: Kiitos asiallisesta ja herättelevästä kommentista! -E

 13. Oot fitnesspäiväkirjoissa ihan mun suosikki<3 Mahtavin kroppa ja olet niin upea, sisäisesti ja ulkoisesti. Olen odottanut sarjaa kauan ja se kyllä ylitti odotukseni! On kovin ihanaa päästä seurailemaan elämääsi:)

 14. Mun mielestä on naurettavaa miten ihmiset suhtautuu ruokaan. Etsitään kokoajan sitä helpointa vaihtoehtoa mikä myös on lähes aina se ravinneköyhin, on se just vaikka pussipastaa tai mikroruokia, kunhan on helppoa niin se valitaan. Ruoasta on nimenomaan tullut vain sitä mahan täytettä, muuhun siinä ei juurikaan kiinnitetä huomiota. Kävin vasta yhen todella naurettavan keskustelun kaverini kanssa siitä miten itse uskon enemmän ravinnon tärkeyteen terveydenhuollossa, lääkkeitä tulee toki ottaa jos niille on tarve mutta niitäkin pystyy pitkälti välttämään ravinnon avulla. Kaverini melkein loukkaantui kuin sanoin tämän ja etten valehtelematta muista milloin viimeksi olen ollut kipeä kun olen syönyt ravintorikasta ruokaa ja ottanut päälle luonnollisia lisäravinteita. jos olisinkin sanonut että on ollut taas ihan hirveä flunssakierre päällä ja lääkkeitä on käden jokaiselle sormelle uskoisin että keskustelu olisi jatkunut paaaaljon pidempään! Myös tämän päivän ihmisten iho-ongelmat on suurilta osin hoidettavissa ruokavalion kautta, 20% ihon kunnosta saadaan ulkoisilla tuotteilla(voiteet yms. hoidot), 80% tulee ravinnosta. Sä siis todellakin olet mitä syöt. Törmäsin hyvään lauseeseen yksi päivä netissä ”healthy diet suggestion: don’t eat anything they advertise on TV.” Aamen!

  • Kiitos Tytti! Hyvää asiaa ja samoilla linjoilla ollaan (: -E

 15. Mulla on vähän sama ongelma noiden maitotuotteiden kanssa, maha kestää pieniä määriä laktoosittomia tuotteita. Kiinnostais tietää millä oot korvannu nuo maitorahkat ja raejuustot?

  • Moikka,

   Käytän paljon muita protiinijauheita ja leikkeleitä ja munia menee entistä enemmän (: -E

 16. Mahtava kirjoitus, koska olen itse miettinyt aivan samaa. Vielä neljä vuotta sitten painoin 130kg ja ramppasin lääkärissä jatkuvasti milloin minkäkin vaivan takia. Missään vaiheessa kukaan lääkäri ei sanallakaan sanonut, että syyt sairasteluun voisi johtua ylipainostani, vaan määrättiin lääkkeitä, lääkkeitä ja lisää lääkkeitä.
  Onneksi itse havahduin ja aloin pienillä muutoksilla pudottaa painoa. Nyt olen laihtunut jo paljon ja lääkkeitä en enää syö (paitsi migreenin esto), koska en ole enää sairaalloisen ylipainoinen niin en enää sairastelekaan paljoa. Jotenkin tuntuu, että lääkäreiden pitäisi enemmän uskaltaa sanoa potilailleen, että vaivat saattavat johtua ylipainosta jne, niin ehkä ihmiset pysyisivät terveempinä.
  Eikä se terveellinen ruoka nyt sen kalliimpaa ole kun se epäterveellinenkään, siihen pitää vain nähdä enemmän vaivaa 🙂

  • Moikka Jenny,

   Ihana kuulla tarinasi <3 Ehdottomasti usein pelkkä painon pudottaminen auttaa tietyissä tapauksissa ja terveelliset elämäntavat tosiaan kannattavat.
   Ihanaa että kuntosimon kohentunut ja lääkkeet ovat jääneet vähemmälle. Tsemppiä kovasti jatkoon (: -E

 17. Hei! Nyt kun ruokavaliosta tuli puhetta aattelin vähän kysyä apua ongelmaani. Olen alottanut treenaamiseni tässä 3-4kk sitten ja olen yrittänyt löytää sopivia proteiinin lähteitä, mutta esteenä itselläni on ruokavaliossa allergiat kuten kananmuna,kala, pähkinät ja manteliallergia. Onko näiden ruoka-aineiden tilalle mitään korvaavia proteinin lähteitä :(?

 18. Kiitos Eevi tästä postauksesta! Aihe on hyvin lähellä sydäntäni ja antoi taas uutta puhtia muistella, miksi aikoinani olen siirtynyt puhtaampaan ruokavalioon. Viime aikoina on mennyt turhankin lujaa ja terveelliset elämäntavat ovat olleet paussilla – vaikka niistähän sitä energiaa ja jaksamista päiviin juuri saisikin. Hyvän ruoan tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, joten kiitos taas muistutuksesta!

  • Ihana kuulla Juuli <3 Kovasti tsemppiä, se kannattaa lopulta aina -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta