Ruokavalioni boosterit

*Yhteistyössä Nu3Minifitness_boostmybody

Suosin ruokavaliossani tuotteita, joilla on jokin tehtävä. En syö kaikkea mahdollista ”varmuuden vuoksi”. Muutamat yksittäiset jutut ovat erityisen tärkeitä monestakin syystä. Usein puhutaan isosta paletista, mutta nyt ajattelin käydä muutaman yksityiskohdan läpi. 

Kookosöljy kuuluu jokaiseen aamupuurooni. Tiedän sen herättävän mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kookosöljy sisältää 90% tyydyttynyttä rasvaa, mutta silti se luokitellaan sydänystävälliseksi rasvaksi. Rasvoissa kiinnitän huomiota laatuun ja luonnollisuuteen, en niiden kovuusasteeseen tässä kohtaa.

Tästä on tehty Suomessa aikamoinen meteli, turhaan. Ongelman ydin on hydrogenoiduissa ja härskiintyneissä rasvoissa, eli prosessoiduissa rasvoissa. Kookosöljyn sen sijaan on huomattu nostavan hyvää kolesterolia HDL:ää, joka suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta. Käytän sitä myös proteiinilettujen paistamiseen iltaisin. Sitä voi käyttää niin leivontaan kuin paistamiseenkin, joka tekee siitä monipuolisesti käytettävän rasvan. Muistaisin kuitenkin, että sen lisäksi kannattaa hyödyntää muitakin hyviä rasvanlähteitä monipuolisesti. Esimerkiksi siemenet, pähkinät ja avokadot sisältävät hyviä rasvoja.Minifitness_kookosöljyVinkki; Ehdoton lempparini on laittaa riisikakun päälle kookosöljyä ja siihen päälle ripotella hieman suolaa. Niin herkkua, usko tai älä!  

Suurin osa kasviöljyistä sisältää pitkäketjuisia rasvahappoja, jotka varastoituvat helposti rasvaksi. Näitä löytyy useimmiten ruokavalioista, vaikka pitäisi suosia keskipitkiä rasvahappoja, joita mm kookosöljy sisältää.

Kookosöljyn hyötyjä;

– kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa –> Rasva palaa

– parantaa immuniteettia –> antibakteerinen vaikutus

– Parantaa ihon kuntoa

– Parantaa kolesteroliarvoja

Suosin itse monipuolisuutta, joten hyödynnän kookosöljyn lisäksi oliiviöljyä ja omega3-kapseleita. Sanoisinkin, että jokaisella on oma paikkansa ruokavaliossa, eikä kookosöljyäkään kannattaisi leimata ”pahaksi”, sillä siinäkin piilee omat hyötynsä. Monipuolisuus ja kohtuus ennen kaikkea! Ruokalusikallinen aamupuurossa maistuu sitäpaitsi ihan super hyvälle.

Chiasiemenet ovat olleet ruokavaliossani jo pitkään syystä. Ne edesauttavat vatsan toimintaa suotuisasti ja sisältävät paljon kuitua, omega3-rasvahappoja, proteiinia, antioksidantteja ja kaliumia. Se mielletään helposti superfoodiksi ja sitähän se tämän listauksen mukaan onkin! Sujautan näitä joko aamupuuroon 1-2 rkl, tai hyödynnän iltaisin esimerkiksi proteiinilettujen taikinassa. Sillä on nimittäin nestettä sitova vaikutus, jolloin taikinastakin saa paksumpaa chiasiemenien turvottua hetken. Minulta on kysytty paljon kuinka saan tarpeeksi kuitua gluteenittoman ruokavalioni myötä ja tässä yksi tapa jolla sitä voi kätevästi lisätä omaan ruokavalioon.

Chian hyötyjä;

– helposti imeytyvä

– korjaa lihaksistoa ja tukikudoksia

– 5 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa, mutta sisältää myös booria, joka auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon

– 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa

– Kovassa treenissä keho menettää runsaasti rautaa, kalsiumia ja kaliumia hikoilun myötä. Chia on kätevä paikkaaja myös näille varastoille!

– runsaasti liukenevaa ja liukenematonta kuitua

– 2 kertaa enemmän proteiinia kuin missään muussa siemenessä tai viljassaMinifitness_Nu3_chia

Ulkomailla lomaillessa chiasiemenet kulkevat aina minigripeissä mukanani, samoin kuin aamupuurotkin. Tärkeää on kuidun lisäksi myös saada tarpeeksi suoloja, varsinkin kun hikoilee ja treenaa paljon. Suolanpuute voi näkyä nimittäin monella tavoin kehossa. Minusta tuntuu että usein hössötetään liiasta suolan saannista sen sisältämän natriumin vuoksi, vaikka loppupeleissä harva treenaajista saa sitä liiakseltaan kun syö terveellisesti ja puhtaasti – piilosuoloja ei siis tule nautittua liiakseltaan.

Suolaa kannattaa ja saa käyttää, mutta kannattaa suosia laadukasta suolaa. Esimerkiksi ruususuola ja Kalaharin suola ovat hyviä isorakeisia vaihtoehtoja, jotka ovat luonnonsuolaa. Tavallista suolaa en ole käyttänyt aikoihin sen käsittelyn vuoksi. Teollinen ruokasuola ei sisällä yhtä paljon kivennäisaineita kuin luonnonsuolat, joita saadaan suoraan merestä tai louhimalla vuoristoista. Luonnonsuolat sisältävät arvokkaita mineraaleja ja hivenaineita muun muassa rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, mangaania, sinkkiä, booria, kromia, seleeniä ja jodia. Nämä mineraalit ovat poistuneet ruokasuolasta teollisen käsittelyn myötä. Suoloja tarvitaan erityisesti lihasten toimintaan, nestetasapainon säätelyyn ja hermoimpulssien kuljetukseen.

Suolaakin voi toki nauttia liikaa. Se näkyy kehossa usein turvotuksena. Suola rakastaa vettä, kuten meidän kehommekin. Juon 5 litraa päivässä vettä, joka tarkoittaa sitä että se määrä myös laimentaa suolaa kehossani. Tähän päälle kun lisätään vielä päivän hikoilut, tarvitaan niitä suoloja ihan oikeasti kehoon riittävästi. Sinä tunnet kehosi parhaiten.Minifitness_ravinto

Erilaiset lihaskrampit, päänsärky, pahoinvointi ja pyörryttäminen saattavat olla merkkejä liian vähäisestä suolan saannista. Oletko koskaan kuumana kesäpäivänä potenut jotakin näistä? Minä ainakin olen ja usein pelkkä veden juonti ei ole tätä paikannut edellämainituista syistä. 

Maidottoman ruokavalioni vuoksi hyödynnän myös muutamia ravintolisiä. Yksi niistä on Bone supply, jonka olen ottanut kokeiluun hiljattain. Kisaprepillä ruokavalio on tiukempaa, jolloin on hyvä hyödyntää tiettyjä ravintolisiä tukemaan kehon optimaalista toimintaa. 

Miksi;

– Kalsium, magnesium ja D3-vitamiini edistävät luuston ja lihasten normaalia toimintaa

– magnesium auttaa myös vähentämään väsymystä, uupumusta ja ehkäisee lihaskramppeja

– kalsium on tarpeellinen luuston ja hampaiden pysymiselle normaaleina

– D-vitamiini edistää kalsiumin normaalia imeytymistä sekä veren normaalia kalsiumtasoa

– Seleeni edistää hiusten ja kynsien hyvinvointiaMinifitness_bonesupply_nu3_kalsiumlisä

Minifitneksen lukijat saavat kaikista NU3 verkkokaupan tuotteista -12 % alennuksen 5.7 saakka. Muista hyödyntää tilauksesi yhteydessä koodia EEVI. Shoppailemaan pääset tästä.

Näitä pieniä juttuja ei tule aina edes ajatelleeksi, vaikka ehkä pitäisi 🙂

Mahtavaa viikkoa kaikille <3 -E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

34 vastausta artikkeliin “Ruokavalioni boosterit”

 1. Mitenkäs,kun suolasta pitäisi saada myös jodia? Saako noista mainitsemistasi vai mistä saat sen?

 2. Kookosöljy on kyllä aivan mahtava viimeistelemään aamupuuro 🙂 Paljon parempi maku verrattuna johonkin oliiviöljyyn.

 3. Tiätkö jonkin ruoka-aineen mitä vois puuttua /lisätä ruokavaliosta ku hiuksia lähtee aika paljon ?

  • Moikka Viivi,

   Kokeileppa MSM + C valmistetta Puhdistamolta. Itselläni toimii todella hyvin 🙂 Toki jokin muukin samantyyppinen on varmasti hyväksi, kannattaa
   tiedustella asiantuntijoilta lisää! -E

 4. Rakastan oppia uusia asioita, ja sinä Eevi olet kyllä sellainen ihminen, jos vain sun kanssa pääsis viettämään päivän, oppisin uutta minua kiinnostavista asioista varmaan vuoden edestä! Ihana postaus ja tälläisiä itse luen aina mielenkiinnolla ja luen välillä vanhemmillekkin 😀 Niin hyvä ottaa vinkkiä omaan ruokavalioon ja ravitsemusterapeutin ammatti on yksi sellainen ”kutkuttava” ajatus/haave sitten lukion jälkeen samoin kuin pt:n ura. Kiitos tästä postauksesta ja ihanaa kesää.

  • Moikka Jenni,

   Kiitos ihana 🙂 Ainakin paljon minulta löytynee mielipiteitä jos ei muuta 😀 Ihana haave, ehdottomasti pidä siitä kiinni jos se kiinnostaa!
   Ura joka pitää kiinnostuksen yllä 😉 -E

 5. Niin mielenkiintoista! Kiitos Eevi näistä! 🙂
  Minä käytän noita chiasiemeniä. Ne on ihan ehdottomia. 🙂 Lisäksi kookosöljynä on mct-öljy. Onko kokemusta?
  Näitä lisää! 😀

  • Kiva kuulla LeAnn 🙂
   Joo sanoppa muuta. Olen kokeillut mutta ei ole jäänyt vakiovarusteisiin kuitenkaan.
   -E

 6. Hei Eevi
  Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä omega 3 valmistetta käytät, mitä merkkiä ja otatko omegat kapseleina vai nesteenä? Entä kuinka paljon tuotetta käytät per päivä? Ja mistä tuotteen hankit? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

  • Moikka Tiina,
   Esimerkiksi Udo’s Choice ultimate blend on todella hyvä öljy, jolla voi korvata myös Omegat halutessaan.
   Mutta kapseleista en suosi oikeastaan mitään tiettyä merkkiä, mutta esimerkiksi Solgarin tuotteet ovat hyviä 🙂

   -E

 7. Kiitos Eevi hyödyllisestä postauksesta! Selkeästi kerrottu ja perusteltu juttu josta voi itse oppia (ja ottaa myös mallia) 🙂 Tuntuu välillä että noita juttuja (oli sitten superfoodeja tai muuta) on niin hurjasti ja kaikkea pitäis… Kaikkea ei voi, ei pysty eikä kykene eikä välttämättä ole varakaan ostella… Mutta tämmösistä postauksista voi aina jotain tärpätä ja pikku hiljaa lisätä tietoisuuden lisääntyessä taas jotain uutta parantamaan omaa hyvinvointia.

  • Kiitos Jossu kommentista 🙂 Ei sitä ihan kaikkea tarvitse, kannattaa pohtia mihin omalla kohdallaan kannattaa kiinnittää huomiota
   ja valita tuotteita sen mukaan! -E

 8. Nyt on kyllä nipona pakko kommentoida, kun jo niin moni täällä hyvästä tiedosta kiittelee. Nämä kirjoituksen väitteet ovat kyseisten tuotteiden markkinoijien mainoslauseita. Niistä osalla on hyvin hatara ja puutteellinen tutkimuspohja, jonka perusteella mitään todellisia johtopäätöksiä ei voi vielä tehdä, ja osalla ei mitään pohjaa ollenkaan, vaan ovat puhtaasti mainosmiesten keksimiä väitteitä tuotteiden myyntiä lisäämään.

  Valitettavasti tällä hetkellä, kun ”tietoa” on saatavilla niin paljon enemmän ja helpommin kuin TIETOA, on ihmisitä hämärtynyt täysin se, mistä oikeaa ja luotettavaa tietoa saa ja mitä kannattaa uskoa. Fitnessbloggaajan bolgiin kirjoittamat teksit eivät ole faktatietoa. Se, että Fitnessbloggaaja on lainannut ”tietonsa” toiselta Fitnessbloggaajalta, itse itsensä ravitsemusguruksi julistaneelta markkinamieheltä tai yhteistyökumppaninsa tuotteiden mainoslauseista, ei tee kirjoituksen sisällöstä faktaa. Ja ei, ne nettimaailmassa niin suositut salaliittoteoriat viranomaistahojen ja tutkijoiden puolueellisuudesta eivät ole sen enempää faktaa kuin kyseiset mainoslauseetkaan.

  • Moikka Tuuli,

   Ehdottomasti blogini ei ole mikään raamattu, eikä varsinainen fakta blogi. Jos perustaisin väittämäni suoraan faktaan,
   tulisi perässä olla viittaus tutkimukseen perusteluineen. Nämä ovat siis yleisiä ”tiedossa” olevia seikkoja, joihin itse uskon.
   Blogini ajatuksena on jakaa ajatuksia, motivaatiota, fiilistä, herättelyä ja vinkkejä 🙂 Blogini ei perustu siis mainitsemaasi faktatietoon.
   En ole ravitsemusguru, enkä ole itseäni sellaiseksi tituleerannut 🙂 Lukijani varmasti tietävät, että täältä voi ottaa vinkkejä, eikä blogini kirjoitukset tarkoita sitä että kanssani tulisi olla aina samaa mieltä. Koulukuntia löytyy monia ja jokainen perustaa omat uskomuksensa siihen mihin uskovat ja myös luottavat. Lukijat ovat viisaita ja ymmärtävät tämän varmasti.
   -E

 9. Hei! Ruokavaliosta ihan muuhun….. 😀
  Mistä olet ostanut Eevi ton ihana villatakin?

 10. Eeville vinkki, hiton hyvä kookosöljy iherbistä: Jarrow Formulasin organic! Se tuoksu on jo niin huumaava… Kun vertaa CoCoViin niin painii ihan eri sarjassa se… Itse olen tosin senkin aina lapannut sieltä kulhosta lasiseen jonka olen teipannut nätisti pimeäksi, eipähän mitään liukene niihin öljyihin sillon muoveista vaikka kuinka bisfenoli vapaita olisi! 🙂

  http://lolimte.blogspot.com

 11. Kiitos Eevi blogistasi, olen ihan koukussa tähän Ihanaa kun kerrankin löytyi ” oman tyylinen bloggaaja” Olen saanut erittäin hyviä vinkkejä kaikkeen ”terveellisempään elämään” ja mukavaa kun voi kokeilla uusia juttuja ja sitten miettii mikä toimii itsellä ja mikä ei, tervettä järkeä käyttäen Tosiaan tuo kookosöljy esim. on mulle aivan uusi tuttavuus ja olen ihastunut siihen juuri puuron kanssa nautittuna, nam Mukavaa kesänjatkoa

 12. Hei, kai tiedät että chia-siemeniä täytyy liottaa useampi tunti että saat kaiken hyödyn irti? Elimistö ei ehdi käyttää kaikkia hyviä ravinteita vaan ne kulkevat suoliston läpi sellaisenaan, ellei niitä ole luotettu ensin (mielellään yön yli)

  • Kyllä tosiaan chiasta saa paremman hyödyn silloin 🙂 -E

 13. Hei,
  Suosittelen kokeilemaan maapähkinäöljyöä aamupuuroon. Niiiiiin hyvää ettei sanotuksi saa. Hämeentien vii-voanista saa 4 e/l eli ei mikään superkallishankinta.
  Mä kaadan aamuisin juomapulloon yhden sitruunan ja verigreipin mehut, 3 rkl chiasieminä ja vettä päälle. LIIIIIAN HYVÄÄ.

 14. Moikka! En tiiä huomioitko kommentteja vanhemmissa postauksissa mutta ajattelin koittaa onneani:) Eli oon 16v tyttö, urheilen päivittäin ja tarkotuksena olis saada lisää lihasta. Syön yleensä aamupalana 1dl puuroa, omenan ja pari lusikallista rahkaa. päivällinen on yleensä kana/tonnikala/lohisalaatti kananmunalla tai raejuustolla. välipalana loput aamuisesta rahkasta(noin 200g), marjoja ja riisikakku. illalliseksi esim tonnikalamunakas vihanneksilla tai sama kuin päivällinen. iltapalaksi syön palan täysjyväleipää salaatilla, kinkulla ja kurkulla ja kourallisen pähkinöitä. vettä juon noin 2l päivässä ja treenin jälkeen syön aina banaanin ja juon maitoa. Kysyisinkin siis onko kyseinen ruokavalio tarpeeksi/ok? Suuri kiitos etukäteen mahdollisesta vastauksesta 🙂

  • Moikka Emilia,

   näihin en lähde kommentoimaan, sillä en tiedä taustojasi tarkemmin 🙂 Kuulostaa kuitenkin määrällisesti aika vähältä, eli mahdollisesti nostaisin kyllä ruokamääriä ja monipuolistaisin sitä. tsemppiä! -E

 15. Moikka Eevi! olen aloittelija superfoodien kanssa, tai ei oikeastaan voi sanoa edes aloittelijaksi kun en ole vielä käyttänyt näistä mitään 😀 olen lukenut jonkin verran superfoodeista, mutta niitä tuntuu olevan ihan hirveästi, enkä tiedä mistä aloittaa. Mitkä olisi hyvät perussuperfoodit aloittelijalle? 🙂 Maistuuko kookosrasva esim. paistaessa ruoissa? en meinaan tykkää ollenkaan kookoksen mausta. Kolmas kysymys vielä; miten saat banaaniletut pysymään kasassa? olen kerran yrittänyt tehdä ja kääntäessä hajosi kokonaan.
  Kiitos jo etukäteen 🙂

  • Moikka Mira,
   Oikeastaan superfoodeja kannattaa käyttää ihan sen mukaan mihin kokee itse tarvitsevansa lisäboostia – onko se energia, kehon puhdistus, mineraalit/vitamiinit, suolisto vai mikä. Ei ole oikeastaan mitään ns. pakollisia, joten sitä on vaikea lähteä rajaamaan. Mutta jos minulta kysytään niin ehdottomat suosikit terveyshyötyjä tarkasteltaessa suosittelisin; Kookosöljy, Chiasiemenet, viherjauhe tai chlorella/spirulina kapselit, MSM + C-rikkijauhe.
   Kookosöljy on voimakas, eli usein hieman maistuu. Tykkään laittaa puuroon 🙂 Mutta esimerkiksi letuissa ei juurikaan maistu. Kunhan reseptissä on munaa, pysyy ne ainakin itselläni kasassa moitteetta? -E

  • Kiitos vastauksesta! Yritän lisätä terveellisyyttä ruokavaliooni ja tämän takia olen kiinnostunut superfoodeista 🙂 kärsin myös voimakkaasta väsymyksestä. Ja ne letut! reseptissä oli 5 munanvalkuaista ja 2 banaania, ei oikeastaan muuta ja tosiaan epäonnistui totaalisesti 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta