Tämä saa rasvan tirisemään

*sisältää mainoslinkkejäMinifitness_superhotbras_sportlook

Liika treeni ei tuota parempia tuloksia. Tämä on lause, jota monen kannattaisi hieman pohtia. ”Jos treenaa 4-5 kertaa viikossa, pääsee jo käsiksi tuloksiin”. Kyllä. Sanoisin että lihaskuntoharjoittelua näistä treenimääristä olisi 3-4 ja siihen päälle 1-2 sykettä nostattavaa aerobista treeniä. Mutta miksi kaikki tekevät niitä aamulenkkejä oksennus kurkussa jos ei ole edes pakko? Oliko meillä muita vaihtoehtoja? On. 

Minä olin joskus yksi näistä aamulenkkeilijöistä, jolta ei jäänyt yhtään lenkkiä väliin. Siinä oli toki puolensa. Rakastin sitä omaa hetkeä kun kukaan ei pyytänyt minulta mitään ja saatoin vain tuulettaa omia ajatuksiani hieman. Viime kesän aamulenkit tarjosivat minulle usein ajatuksia blogikirjoituksiini. Mutta siinä oli myös kääntöpuoli. Poltin jalkojeni lihasmassan lisäksi voimavarojani – turhaan. Olin takki tyhjänä loppupäivän.

En sano että joku asia on väärin tai joku oikein. Puhun lähinnä nyt omista kokemuksistani itseni kohdalla ja siitä mitä olen havainnut yleisesti kuntoilijoidenkin osalta. Tehdään ihan hitosti hommia, vaikka vähemmällä päästäisiin joko samaan tulokseen, tai usein jopa parempaan. Tottakai jos on kiire päästä kuntooon, syö se usein juurikin tästä palasta pois. Siksi painotan nykyään yhä enemmän omien valmennettavieni kuin myös itseni kohdalla aikaa ja laatua. Se mitä tehdään pitää vastata kysymykseen miksi sitä tehdään?

Se mitä teen nyt (matalatehoisien aerobisten sijaan), on tuonut paljon parempia tuloksia. Jaksan myös äärinmäisen hyvin eikä väsymyksestä ole tässä kohtaa vielä tietoakaan  – eikä pitäisikään olla. Olen lopettanut tasasykkeiset aamuaerobiset. Minifitness_fitnesslook Minifitness_bodyaction

Niillä tasasykkeisillä on oma paikkansa, mutta omaa tilannettani ajatellen ne eivät tue kehitystäni. Toki tunnin tasasykkeinen aerobinen polttaa kivasti rasvaa, mutta kyllä sitä muullakin tavoin voidaan polttaa – jopa tehokkaammin. HIIT-treeneistä on tullut suosittuja ja syystäkin. Lihakset työskentelevät eri tavalla, sekä tämä treeni parantaa hapenottokykyä ja kestävyyttä. Nämä ovat monien pääkopallekin helpompia, sillä ne ovat nopeita toteuttaa. Tämä vuorostaan tarkoittaa korkeampaa treeni-intoa, joka on kuitenkin lopulta se tärkein asia. 

Pääkopalleni on paljon helpompaa asennoitua puolituntiseen treeniin pari kertaa viikossa, kuin tyhjällä vatsalla hinkattaviin tunnin aamuaerobisiin viidesti viikossa. Myös lihakseni ovat kanssani samaa mieltä. Enkö maininnut vielä hikoilemiesesta? Mehän rakastamme sitä. Hiitti takaa sinulle virtaavan hien ja jähi saattaakin yllättää ahkeran treenaajaan treenin päätteeksi (Jähi = jälkihiki). Saatat tätä kokeiltuasi ymmärtää miksi sitä lippistä on joskus ihan kiva pitää päässä treenatessa…säästyy ne silmät siltä kirvelevältä hieltä ja sumeudelta.

Minifitness_fitnessgirlMinifitness_challengeTeen vielä toistaiseksi yhtä hiittiä viikossa niiden viiden aamuaerobisen sijaan. Ajatuksena on nostaa määrä kahteen. Hiit kannattaa suunnitella mahdollisimman hyväksi omaa kehittymistä ajatellen. Spinning pyörällä saat aktivoitua esimerkiksi takareittä ja saat puristettua itsestäsi kaikki mehut irti loppuun asti. Et voi kaatua tai kompastua. Hyvin tehty hiit vie mehut, mutta jälkeenpäin siitä tulee erinomainen olo! Sanotaan että rasvaa palavaa kropasta jopa 8 tuntia treenin jälkeenkin. Vaikka kokonaiskalorikulutus saattaisi matalasykkseisellä lenkillä olla korkeampi, tasoittuu tilit myöhemmin. Väittäisin myös, että kropan malli voi olla aivan toinen hiiteillä vs. hölkällä…

Hiitin voi toteuttaa myös vaikka ulkona mäkijuoksuna. Hiitin työosuuden pituus vaihtelee. Mäkijuoksussa työosuus voi olla esimerkiksi 15 sekuntia. Usein hyödynnetään 30 sekunnin tai minuutin pituisia työjaksoja. Työjakson pitäisi olla sen mittainen, että sen aikana kykenee antamaan sata prosenttia. Lepoajan aikana sykkeen tulisi laskea suhteellisen alas. Esimerkiksi 120-130 syke olisi itselleni aika optimaalinen. Lepoajan tulisi palauttaa ja antaa lisää jaksamista vetoihin. Lepoaika voi olla 1 minuutista kahteen, tai jopa kolmeen.

Vedon aikana tavoitellaan maximia, eli sitä tilaa jossa annat aivan kaikkesi. Oma maximini on kutakuinkin 190 ja sinne se hyppää vetojen aikana. Oman maximi sykkeensä voi karkeasti laskea 220 miinus oma ikä. Sen voi mitata myös erillisellä maksimisyketestillä. Maximisykeeseen ei vaikuta treeni, jolloin sitä ei voi siis vertailla kaverin kanssa koska se on yksilöllinen. Minifitness_sportgirl

Kannattaa miettiä se oma tavoite. Osa meistä saattaa pystyä tekemään tasasykkeisiä aerobisia ilman lihaksen kulutusta, mutta oma kehoni polttaa lihasmassaa rasvan lisäksi auttamattomasti. Siksi siis hiitit toimivat itselläni äärinmäisen hyvin ja monet muutkin tuntuvat hyödyntävän näitä paljon. Palautuminen ja oma jaksaminen on parempaa ja tämä on miellyttävämpää myös pääkopalle. Suosittelen ottamaan edes yhden hiit-treenin omaan viikkokalenteriisi! Monipuolisuus on hyvästä ja tämä tarjoaa siihen mahtavat eväät. Alku on hankalaa, mutta muutaman kerran jälkeen homma alkaa jo sujua. Helppoa siitä ei tosin tule koskaan 😉

Rapakunnossa? Peruskunto on hyvä olla kunnossa ennen rankkoja hiittejä. Niillä tasasykkeisillä aerobisilla on siis oma paikkansa harjoittelussa. Muista aloittaa oman kuntotasosi mukaan ja kehoasi kuunnellen. Voit aloittaa parantamalla peruskestävyyttäsi kävellen/hölkäten ja ottaa viikkoosi kunnon kohennettua yhden hiitin. Toteuta se turvallisesti, esimerkiksi spinningpyörällä. Jos ylipainoa on paljon, kannattaa hyödyntää laitteita jossa nivelkuormitus on kevyempi. Sprinttejä ei kannata ehkä ottaa mukaan ensimmäisenä, vaan esimerkiksi spinningpyörä tai crossari ovat hyviä vaihtoehtoja lähteä liikkeelle.Minifitness_training makes you happy

Esimerkki HIIT – Juosten

100 m työosio

2 min palautus

Toistetaan 5-10 kertaa

Treenaa omia tavoitteitasi tukien. Valitse siis myös hiitti sen mukaan! Se voi olla fillari, mäkijuoksu, porrasjuoksu, vedot tai kyykkyjumppa. Kunhan perus idea säilyy; työosio ja lepo vaihtelevat. Toistoja voi olla esimerkiksi 6-10 rasittavuuden ja oman kunnon puitteissa. Mistä tiedät että olet tehnyt sen oikein? Saattaa yököttää ja jalat ovat velliä 😀 Ihanaa se silti on! Litimärkä paita kertokoon kaiken. 

Toppi Superhot*HERE / Huppari Nike / Housut Superhot*HERE

Hauskoja treenejä! Kokeile kaverin kanssa ja homma sujuu ainakin astetta helpommin 🙂 -E

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

41 vastausta artikkeliin “Tämä saa rasvan tirisemään”

 1. Kiitos taas paljon hyvistä vinkeistä ja hyvästä postaksesta! 😉 Olen itse alkanut pikkuhijlaa lisäämään HIIT treenejä viikkooni ja voi, että se tunne ku alkaa tulee kuuma, hikeä, sydän jyskyttää JA VERI VIRTAA! Ihan huippu fiilis sen jälkeen!! 😉

 2. Hei Eevi! Oot ihan älyttömän inspiroiva tyyppi ja ihan mahtavaa että kirjoitit tän postauksen. itseä ei nappaa aamuaerobiset niin yhtään, kun taas rakastan tehdä salin lisäksi viikkoon 1-2 hiittiä. Oon miettinyt juuri näitä samoja juttuja kuin mitä tässä postauksessakin kirjoitit ja huippua kuulla että joku on samaa mieltä. 🙂 Oot upee !

  • No ihan super juttu että tästä oli apua 🙂 Kiitos ihana <3 -E

 3. Kiitos jälleen kerran mieltä avaavasta postauksesta!

  Olet ihan huippu ja blogisi tuo hurjasti lisämotivaatiota myös itselleni 🙂

  Taidankin ottaa viime kesäiseen tapaan useamman HIIT-treenin viikkoon mukaan. Kauheita, mutta palkitsevia! 🙂

 4. Haluan kiinteytyä tai vähän laihtua miten sen ottaa, mutta kumminkin kiristyä.. Käyn salilla ja välillä lenkkeilen. Olen n. 165/60kg ja lihasta löytyy myös 🙂 miten ehdotat salia ja aerobista(hiittiä?) monta kertaa viikossa? Niin ettei tule liikaa eikä liian vähän vaan maksimi rasvanpoltot ? Kiitos jos viitsit auttaa 🙂

 5. Et tiedäkään kuinka kiitollinen olen tästä tekstistä… ♡ tämän neidin kalenteriin lisätään ainakin se yksi Hiit treeni viikkoon. Kiitos! 🙂 Vähensit jotenkin paineita aamulenkkien ja muiden tunnin tylsien lenkkien suhteen… Hiitilläkin voi saada tuloksia!

  -B

 6. Moikka! Hei miten suosittelet, kannattaako HIIT vetäistä salitreenin päätteeksi suoraan vai esimerkiksi sali aamulla ja HIIT illalla tai toisin päin? 🙂

  • Moikka Lotta,

   Kannattaa mieluummin tehdä aina erikseen jos vain mahdollista 🙂 Eikä sillä järjestyksellä ole niin suurta merkitystä -E

 7. Puit ajatukseni sanoiksi! Olen sellainen lenkeillä hinkuttelija ja erittäin mukavuuden haluinen sellainen. Sittemmin olen alkanut kokeilla juosta maksimisykkeillä mäkiä ylös.. ja toden totta,maalaisjärkikin sen sanoo,että toimii!!! Ajallisesti ei lainkaan kypsyttävää ja koko ajan tapahtuu 🙂 Hienoa,,että myös PT ymmärtää meitä käytännöllisiä ihmisiä ja Kiitos miljuunasti noista Hiit:n esimerkki ajoista!

  • Kyllä, fiilis on kuitenkin tärkeintä 😉 Tämä toimii monelle meistä hyvin ”kipinänä” -E

 8. Mun mielestä myös liian usein unohdetaan esim 10×10 kyykky -tai maastavetosetit, jotka toimivat kans hiitin tavoin. Monesti ihmiset himmailee hiitin kanssa ja se saattaa olla vaikeaa tehdä juoksumatolla tms jos on aloittelija ja tällaiset isot liikkeet toimivat kanssa aerobisen kunnon kohottajina ja rasvanpolttajina. Jos on pääsy CrossFit tai CrossTraining-salille, niin esim wall balleilla, ball slameillä, battle ropeseillä sun muilla saa kans tehtyä tosi tiukan treenin, jossa on mun mielestä ehkä helpompi vetää itsensä piippuun. Mutta joo, jos ei ole välineistöä ni juoksemaan vaan 😉 Tsemppiä Eevi!

  • Ihan loistava esimerkki Mikaela! Kiitos siitä 🙂 Tsemppiä myös sinne <3 -E

 9. Mä vihaan just pitkiä ja tylsiä aamulenkkejä, joten tää HIIT on mulle se oikea vaihtoehto. Itse olen ainakin huomannut, että noista n. puolen tunnin superhyperhikijumpista jää paljon parempi fiilis, sellainen voittaja fiilis, kun taas perus lenkistä en sitä saa. Vois testata tuota sun suosittelemaa juoksutreeniä, pääsis vähän ulkoilmaa haukkaamaan samalla 🙂

 10. Kiitokset tästä postauksesta, laittoi aivot pohtimaan! 😀

  Oon monesti funtsinut tuota salin lisäksi aerobista, että mitä tekisin. Juoksemaan on vaikeaa lähtee, mutta lähren ku fiilikset on sellaiset.

  Tuo HIIT kuullostaa melko hyvältä ja tykkäisin portaita juosta, mutta täällä kotikunnalla eikä taida lähelläkä olla kunnollisia portaita. Joten tuo mäkijuoksu vois olla mulle varmaan sellainen, mutta meinaako siis et 5-10 kertaa x 100 m vaiko koko mäki ylös riippuen varmaan koosta.
  Mitä noi vedot on mitä ehdotit myöski? Anteeksi kysymykseni, mutta pakko kysellä vähäsen jotta sais lisä tietoa! 🙂

  • Vedoilla Eevi tarkottaa varmaan juoksuvetoja = juokset vaikka sen 100m niin kovaa ku jaloista lähtee (ja kävelet palautuksena 1-2min). 🙂

  • Loistavaa Henzku! 🙂

   Mäkijuoksu on tosiaan usein lyhyempi kuin 100m, koska vastus on toisenlainen. Eli oikeastaan kulman mukaan pituus 🙂
   Veto on tosiaan se työosuus, eli tässä kohtaa se juoksuosuus. Hyvä että kyselee jos jää epäselväksi 🙂 Toivottavasti selvensi -E

 11. Mäkin oon alkanut tekemään juoksumatolla HIIT treenejä! Sopii paljon paremmin minulle olen liian levoton noihin hitaisiim lenkkeihin 😀 ja musta tuntuu että löntystelen jotenkin noita pidempiä hitaita lenkkejä tehdessä koska aina rupee sattumaan polveen tai jalkaan , HIIT-issä askel kulkee paremmin 😛 (vaikka toki juoksumatto voi olla riskialtis :D)

  • Usein jos polveen sattuu, johtuu se virheellisestä askelluksesta 🙂 Kannattaa perehtyä siihen jottei siitä tule rasitetta myöhemmin! Tsemppiä hiitteihin -E

 12. Peruskuntotreenejä on mun mielestä turhaan dissattu. Ok, ei rasvanpolton kannalta mitään parhaita, ja luulinkin, että myytit aamuaerobisen mystisestä ylivoimaisuudesta rasvanpolttajana olisi kumottu niin akateemikkojen kuin jo bloggaajienkin keskuudessa 😛
  Mutta matalasykkeinen treeni muun fyysisen/henkisen hyvinvoinnin kannalta. Peruskuntotreenit auttavat kroppaa palautumaan kovista treeneistä joihin HIITinkin lukisin, sekä kehittävät sydän- ja verenkiertoelimistöä. Jos ei jaksa hölkkäillä/kävellä niin uinti on tosi hyvä vaihtoehto. Joka treeni ei kannata mennä verenmaku suussa!

  • Ehdottomasti niillä on oma paikkansa harjoittelussa olen täysin samaa mieltä 🙂 Siksi painotinkin tässä nyt omaa kisadieettiäni ja sitä mitä tässä kohtaa on hyvä treenata ja miksi. PK on äärinmäisen tärkeää peruskuntokaudella! -E

 13. Pitäs itsekiin kokeilla HIIT Treeniä joku viikko. 🙂 kiitos hyvästä postauksesta <3

 14. Moikka Eevi! Viikon tauon jälkeen tulin taas lukemaan sun blokia ja on laiska fiilis. Meillä vauva nyt valvottanut pari viikkoa ja oon ollu tosi väsynyt. Kävin aiemmin crossfitissä 2xvk (pitkään lajia harrastanut ja nyt synnytyksen jälkeen taas aloiteltu) mutta sehän ollut nyt tän pari viikkoa tauolla. Vauva (6kk) hereillä vähän väliä yössä ja nukun tosi huonosti. Viimeksi treeneissä tuli tosi huono happi ja melkein taju meni. Valvomisen vuoksi tuntunut että pulssi hakkaisi kotiaskareissakin kovempaa kun yleensä. Reipasta vaunukävelyä kävelen edelleen 1,5-2,5h päivässä mutta muu treeni nyt jäänyt. Voiko uupuneena treenata tai voiko olla haitaksi? Välillä syytän itteeni laiskamadoksi kun rankat treenit ollu pari viikkoa tauolla 😀 kyllä tästä vielä noustaan 😀 ihanaa kesää oot reipasss <3

  • Moikka Outi,

   voi paljon vauva-intoa ja ihanuutta sinne <3 Olen sitä mieltä että väsyneenä on turha tehdä raskaita treenejä syystä että vammariski kasvaa ja treenin teho on usein huono. Keskittyminen on kuitenkin todella tärkeä juttu etenkin painoharjoittelussa. Vaunulenkit kuulostavat sen sijaan hyvälle tavalle tuulettaa päätään ja samalla hieman kuntoilla 🙂 En ottaisi stressiä, koska vauvaikä menee kyllä ohi. Ylläpidolla pääsee pitkälle! Muista olla itseäni kohtaan myös armollinen ja muista kuunnella omaa jaksamistasi. Tsemppiä ihan hirveästi mamalle <3 -E

 15. On hienoa miten kannustat ihmisiä syömään ja liikkumaan terveellisest, kun me suomalaiset liikumme aivan liian vähän. Kun tulin lukaisemaan blogiasi, sain taas super hyvän mielen ja motivaatiota taas liikkumiseen☺Toivottavasti muutkin saa oikeen kunnon treenin aikaiseksi hiitin ansiosta Terveisiä ja hikisiä treenejä kaikille

  • Ihan mahtavaa kuulla Emmi 🙂 Superia että jaksatte fiilistellä tänne blogiinkin näitä ajatuksianne ja innostustanne! Minä saan näistä niin paljon inspiraatiota ja sen vuoksi myös blogi jatkaa kulkuaan vuodesta toiseen. -E

 16. Moikka! Mahtavaa ja motivaatiota lisäävää luettavaa täällä siun blogissa! Oon tosi pitkää yrittäny ottaa itteeni niskasta kiinni, ja saada itteni lenkille ja esim. lihaskuntoa tekemää.. Mut aina se vaa jää.. Välillä tulee hetkelline innostus, mut sit viikon päästä loppuu. Osaatko kertoa 16 vuotiaalle tytölle miten sais hyvän treeni-innostuksen päälle ja sais kuntoa parannettua ja lihaksia näkymää? Loistohomma ois myös se, jos pystyisit vähän kertomaan ruokailuista, että siis mitä pitää jättää pois ja kuinka paljon tai vähän jotain pitäs syyä kiitos jo etukäteen jos osaat auttaa! Ps. Ihana lukea näitä tekstejä, hyvämieli tulee!

  • Moikka Jansku,
   Muistan kyllä että itsellänikini oli samanlainen vaihe joskus, mutta näitä tulee ja menee. Kun ikää tulee lisää vahvistuu myös se oma suunta elämässä 🙂 Ethän siis turhaan stressaile siellä. Parasta on lähteä liikkumaan hyvällä mielellä ja fiilis edellä! Liikkuminen olisi varsin tylsää ilman että se olisi yhtää hauskaa. Valitse siis laji josta pidät ja lähde siitä liikkeelle. Siitä se usein säännöllistyykin automaattisesti 🙂 -E

 17. Rauhallinen tai reipas aamujuoksu tai -hölkkä, — itse saan siitä valtavasti virtaa koko päivään! En luopuisi niistä mistään hinnasta <3. Niiin me ihmiset ollaan erilaisia :)… (Ja itse kun olen aina ollut sellainen että lihasmassaa on ollut omaan makuun vähän liikaa, niin sepäs sopivaa jos aamuaerobinen vähän niitä lihaksiakin sulattaa, kun salilla käyn vain että pysyisi ns hyvässä kunnossa, lihakset ei ole tärkeitä).

  • Meitä on tosiaankin moneen junaan – parasta on se että tietää oman juttunsa 🙂 -E

 18. Oon alkanut itekkin nyt tekemään 1-2 HIIT-treeniä viikkoon. Tähän mennessä ne on kaikki ollut mäkijuoksua (4×3), mutta oon suunnitellut että alkaisin tekemään esim kuntopyörällä myös yms. Tosi tehokkaita ja jotenkin vapauttavaa lähteä liikkelle kun tietää että se kidutus on nopeaa ohi 😀

  • haha sanoppa muuta Emilia! Itsekin tänään suuntaamassa hiitille 😉 Jea! -E

 19. Oi että pitääköhän miunkin nyt alkaa harrastamaan koko kropan hiittiä vaikka et siitä niinkään tykkää.. 😀 Miulla kului lihasmassa jaloista (mutta ei rasva) jo sillä että hölkkäsin/juoksin kolmena kertana viikossa niin niiin pahasti. Lopulta lopetin sellaset hölkkäjuoksu lenkit koska miusta tuli ihan rimppakinttu, hyi! Kavereille mainitsin asiasta ja kaikki oli sitä mieltä että ei oo mahollista ku niillä ei käy näin.. Noh siu lihakset aattelee samoin kuin miun, liika aerobinen kuluttaa niitä! Rupesin pyöräilemään ja tein tosi paljon ulkona tollein hiitin tapasta (loikin, kyykkäsin yms.) ja ainakin heti lihakset tykkäs! Harvoin saan peppua kipeeks mutta noilla tuollasille treeneillä kerraki sen saan kipeeks. Ehkä laajennan hiitin tapaset treenit muuallekkin kuin jalkoihin ja persuksiin. Mutta joskus on vaan ihana lähteä kävelylenkille puhdistamaana ajatuksia. Uusin rakkaus on rullaluistelu mutta saa nähdä mitä se tekee miun jalkalihaksille, kivan hien ainakin saa pintaan helposti.. Toivon että ei kuluta lihaksia, ainakaan paljoa..

  • Kuulostaa Katariina niin tutulta 😀 Ihan super että hiffasit mikä toimii sulle ja mikä ei.
   Hyviä treenejä sinne! -E

 20. Miksiköhän et vastaa tämän postauksen kommentteihin? Kun yleensä vastaat melko piankin… 🙂

  • Pahoitellut viivästymisestä, olen ollut työreissuilla ja aika kiireinen niiden vuoksi 🙂 -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 2
Tykkää jutusta