Väärinymmärretty dieetti

Minifitness_monki_shirt_summerSana dieetti tulee sanasta diet. Sehän tarkoittaa ruokavaliota eikä dieettiä. Näin ollen mieltäisin sen pikemminkin elämäntavaksi kuin kuuriksi. Die(t) kuolla, life(style) elämä. Kertokoot tämän kaiken.

Normaalin elämän ei pitäisi minusta koskaan pyöriä dieettaamisen ympärillä. Toki joskus näitä lyhyitä ajanjaksoja tarvitaan, mutta koskaan ne kuuluisat kuurit eivät toimi. Eikä kukaan niistä edes nauti! Elämäntapana toteutettuna sen sijaan homma luistaa ja tuloksia saadaan.

Monien kannattaisikin kääntää omaa ajattelumalliaan ja sitä kautta saavuttaa niitä pysyviä ja kovasti jahdattuja tuloksia. Tämän se vaati aikoinaan minultakin. Helppoa se ei ollut. Sinun täytyy olla aidosti kiinnostunut omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi jotta voit onnistua pysyvästi – siihen voi mennä tovi, joten ole kärsivällinen.

Fitnesslajit ovat keskittyneet tähän kaikkeen elämäntapa edellä – kuitenkaan uppoamatta ihan kokonaan siihenkään. Väittäisin että silloin siinä pysyykin mielestäni järki, terveys ja mielenkiinto mukana. ”Normaali elämä” on hyvä säilyttää aina kun siihen on sopivaa aikaa. Mikä tahansa urheilulaji vaatii ”normaalista” poikkeavia olosuhteita jossakin määrin. Jos mietin tennnistähti Andre Agassia, kehonrakentaja Arnold Schwarzeneggeriä tai vaikka jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovicia,  ei heidän elämä ole ollut kovin lähellä normaalia. Urheilu vaatii meiltä asioita, joita emme aina edes ymmärrä muuten kuin käymällä sen läpi koko komeudessaan. Rakastan sitä kaikkea ehkä juuri siksi. Se opettaa minua koko ajan. Se vaatii minulta koko ajan. Se pakottaa kehittymään…Minifitness_Rains_sadetakki Minifitness_dan_roadtrip

Kisadieetti saa vastaansa kauhistuneita katseita ja huokauksia. Ymmärrän miksi, koska sehän kuulostaa ihan karsealle. Se vaikuttaa epäinhimilliseltä rääkkäykseltä. Mutta! Oletko koskaan miettinyt, että esimerkiksi minä syön kisadieetilläni enemmän kuin useimmat naiset syövät tavallisena päivänään? Ruokavaliooni kuuluu ravintoaineita, ilman tyhjiä kaloreita. Onko se lopulta kuitenkaan niin väärin? Ei minusta. Pullat ja karkit eivät määritä yhtään mitään. 

Mäkihyppääjän tulee pysytellä läpi vuoden suhteellisen pienessä ja kunnossa. Pitää olla kevyt. Minusta se kuulostaa omaan korvaani paljon raadollisemmalta kuin esimerkiksi bikinifitness on. Minä diettaan kisoihin vain 10 viikkoa. Se on lopulta aika vähän. Mitä se sitten tarkoittaa? Yhtä tonnikalapurkkia ja viittä riisikakkua päivässä? Tämän saisi kertoa aika montaa kertaa jotta se kattaisi koko päiväni. Nälkää en näe, vaikka nälän tunteen joskus kokisinkin. Nälän tunne on nimittäin varsin tervettä. Loppumetreillä vaaditaan vasta tiukempaa rallia, joten aika inhimilliseksi väittäisin ainakin tätä omaa kisakauttani. Minulla on hyvä fiilis ja into tehdä tätä – eikö se ole urheilussa ja elämässä tärkeintä? Kuvittele että herkkujakin saa syödä silloin tällöin;) Se siitä väärinymmäretystä dieetistäni. Minifitness_mökkilaiffii_rainsMinifitness_suomenkesä

Kolme vuotta sitten tämä olisi ollut vaikeaa itselleni. Elämäntapa oli vasta totuttelua, eikä se tullut vielä suoraan selkärangasta omien valintojen kautta – ainakaan täysin. Sen ja pohjatyön lisäksi puhun usein siitä, kuinka esimerkiksi bikiniin ei voi vain lähteä kisaamaan. Eihän mihinkään lajiin voi vain lähteä! Minun tekee pahaa nähdä nuoria tyttöjä, jotka tekevät sokeana hommia valmentajiensa ohjeita noudattamalla ja unohtavat kokonaan olla ajattelematta itse. On hyvä ymmärtää ensin itse oman kehon käyttäytymistä ja toimintaa, ennen kuin kisalavoille voi edes pohtia astuvansa. Toisia ihmisiä on nimittäin mielestäni turha syyttää, sillä vastuu kehostamme on itsellämme myös kisavalmennuksessa. Kyse ei ole pelkästään ulkomuodosta vaan paljon myös päänsisäisistä asioista. Minä en ainakaan olisi ollut valmis moiseen parikymppisenä.

Urheilutausta määrittää toki myös paljon siitä millaiset eväät esimerkiksi tähän lajiin on lähteä. Treenivuosia saatetaan tarvita paljon vähemmän, joka helpottaa työn määrää. Olen ravannut salilla neljä vuotta ilman taukoa ja nyt koen, että olen edes askeleen lähempänä. Toki olen urheillut nuoresta pitäen, mutta silti lähdin nollasta rakentamaan mieltäni ja kehoani yhdeksi. 

Työsarkaa tässä edelleen on, mutta sehän se siisteintä onkin. Jostain on kuitenkin pakko aloittaa ja joskus se ensimmäinen askel on otettava! Jos sitä ajattelisi että en ole vieläkään valmis, niin koska sitä muka ajattelisi olevansa? Ei varmasti koskaan. Hyppy tuntemattomaan on vain pakko ottaa. Olen ylpeä siitä kaikesta mitä olen tähän mennessä saavuttanut. Tämä kaikki on yhtä suurta kokemusta! Urheilu tiivistää niin monet elämän eri osa-alueet yhteen. Siksi se varmasti onkin niin siistiä.

Ps. mökkilaiffi on tehnyt ihmeitä niin mielelle kuin kropallekin! 11 h unta terkuin pörröpää <3 

Sadetakki – Rains

Paita – Monki

Kengät – Vagabond

Lasit – Fendi

Instagram @eeviteittinen / Facebook Mini Fitness

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

39 vastausta artikkeliin “Väärinymmärretty dieetti”

 1. Siis mä niin vihaan niitä ihmisiä, jotka on heti silleen ”Ai ootsä laihiksel??!” No en ole ku tää on mun ns. elämändieetti! Elämäntapa! Hautaan asti jatkuva ruokavalio! Ja sit ne just kelaa, et mä vedän vaa jotai litkui ja syön omenan päivässä. Hohhoijakkaa…

  • Näinpä Emilia 🙂 Mutta onneksi me itse tiedämme mitä ja miksi. Se riittää 😉 -E

 2. Oikein hyvä kirjoitus! Olet selvästi pohtinut, miksi kisaat ja mitä kisadieetillä oleminen tarkoittaa. Ymmärrän oikein hyvin myös, miksi tuot esille dieetin ”terveellisen” puolen ja miten teet asiat itse. Olethan aika näkyvä ihminen ja monelle nuorelle ja vähän varttuneemmallekin naiselle (fitness-)esikuva. Paljon onnea dieetille ja kisoihin, täällä ruudun toisessa päässä seurataan miten käy! 🙂

  • Kiitos kovasti palautteesta Laura 🙂 Tsemppiä tarvitaan, kiitos siis kaikille jotka jaksavat siellä tukea meikäläistä <3 -E

 3. Hyvä teksti taas Eevi! Helppolukuist ja selkeää tekstiä . 🙂 ”Mutta! Oletko koskaan miettinyt, että esimerkiksi minä syön kisadieetilläni enemmän kuin useimmat naiset syövät tavallisena päivänään? Ruokavaliooni kuuluu ravintoaineita, ilman tyhjiä kaloreita. Onko se lopulta kuitenkaan niin väärin? Ei minusta. Pullat ja karkit eivät määritä yhtään mitään. ” – tämäkin on niin totta, esim. työpaikallani on niitä hoikkia naisia jotka sitten kertovat aina maanantaisin, että kuulemma tuli vedettyä kauheesti kaikke mättöä, karkkia, suklaata jne.. ja ett nyt taas turvottaa jne.. noo, mutta kun töissä vähän olen seuraillut näiden naikkosten syöntejä, niin voi että kun ne syö vähän, en itse pärjäisi sellaisilla eväillä lainkaan (1 jugu (sokeri), pieni sosekeitto, leipä, näkkäri yms…) ja heidän päivän syönnit kokonaisuudessaan ovatkin tosi onnettomia. :/ Että tämmöistä!

  • Kyllä Liisi – näihin törmää hyvin usein. Että tosiaan, siinä sivussa saattaa tuntua että hitsi, minähän syön aika paljon! 🙂 -E

 4. Hei! Totta tää juttu. Kisadieetti kestää hetken ja normaalisti fitness ateriat näyttää tosi isoille. Jos ajatellaan, että pullat, makukahvit, karkit, siideri ja pitsat on se nautinto ja normi niin toki ruokavalio kuulostaa ankealle. Itsekin sitä kammoksui, kunnes tajusi paljonko saa syödä ja mitä sitä syö. Ei edes enää tee mieli karkkia ja sipsiä. Oikeesti. Sulla on ihana tsemppi ja asenne touhuun. Hirveesti onnea dieettiin ja treeniin!!! 🙂

 5. Mä niin tykkään näistä sun postauksista. 🙂 Ne on niin täynnä asiaa ja kertoo todellakin, että paljon olet asioita miettinyt ja pohtinut. Vaikka en olekaan mikään fitnesskisaaja, saan jutuistasi paljon omaan elämäntapaani. Suurkiitos siitä!!!! 🙂 Lisäksi poikani seuraa sun instaa ja totesi eilen, että haluaa syödä samalla tavalla ja yhtä monta kananmunaa ilman keltuaisia kuin Eevi. 🙂 Että olet todellakin malli monelle junnullekin ja mielestäni hyvä ja esimerkillinen sellainen. 🙂
  Paljon tsemppiä ja positiivista energiaa sinulle Eevi!!

  • <3 En kestä! Kuinka söpöä haha. Ps. söikö se? 😉
   Kiitos energiasta, lähetän sitä myös sinne teille molemmille! -E

  • Neljä hän kovan laskennan ja pohdinnan jälkeen söi ja ilman keltuaisia . 🙂 Kuinka monta niitä oli? 😉

  • aaww voi että 😀 Ihana <3 Mulla oli kuusi valkuaista, vähän saa ottaa vielä kiinni 😉 -E

 6. Yhdyn edellisiin kommentteihin! Tykkään kovasti postauksistasi, ja blogista ylipäänsä! Oon saanut niin paljon inspiraatiota vihdoin niin salille käymisen suhteen kuin ruokavalionkin. Omalla kohdalla hankaloittaa itselläni enemmänkin liian laiha olemus, jonka olen äidiltäni perinyt, tähänkin onneksi toimii lause ” hiljaa hyvä tulee” 🙂
  Olisi muuten mahtavaa saada jotain kotona tehtäviä treenivinkkejä lisää! 🙂
  Hyvää uuden viikon alkua Eevi! 🙂

  • Kiitos Laura <3 Ja kuten itse sanoit, mitään ei rakenneta yhdessä yössä 😉 Kiitos toiveesta, laitetaan korvan taakse!
   Mukavaa sunnuntaita -E

 7. Sun sääret ja pohkeet näyttää tosi hyvältä kuvissa, girl crush!! <3 🙂

  Voi kun naiset vaan alkaisivat tajuamaan, miten älyttömän paljon oikeaa ruokaa hyvään kuntoon saa ja pitää syödä ja lopettaisivat kitukuureilut.

  • Hauska Ninni, kiitos 😀 Sanoppa muuta! Uskon että monella on kuitenkin jo hyvä ja oikea suunta. Enää ei ihannoida sitä laihuutta samalla tapaa kuin muutama vuosi sitten. Terveellisyys ja samalla kaikesta nauttiminen on kuitenkin äärinmäisen tärkeää elämässä! 🙂 -E

  • Mä ainakin haluisin kuulla millä perusteella tollasta väität 🙂 Toki saa omat mielipiteet ilmaista, mutta jos omat näkemykset dieetistä eroavat niin ei se tarkota että Eevin näkemys olisi väärä. Eevi tässä tekstissä kertoi omista kokemuksistaan ja tottumuksistaan. Mielestäni ne olivat hyviä ja mielenkiintoista luettavaa.

  • Hyvää oikaisua, kiitos <3 Tosiaan kuten tekstissäni mainitsin, nämä ovat täysin omia havaintojani 🙂 -E

 8. Hyvin kirjotettu Eevi! Oon nytten parina iltana lukenut sun blogia ja on tullut mieleen monia kysymyksiä sulle! Voisitko joskus tehdä sellasen blogi kirjoituksen missä vastailet lukioitten kysymyksiin!:)

  • Ehdottomasti 🙂 Laitetaan tämä pian! Kiitos toiveesta -E

  • Hei! Mulla on pt:n tekemä ruokavalio ja mietin sitä ihan samaa kun sain sen käteen, et millon tulee se eka herkkuhimo. No, tokaa viikkoa mennään eikä ole valehtelematta tehnyt _yhtään_ mieli mitään, mutta niinhän sanotaan että keho pyytää mitä tarvitsee eli sillon kun saa riittävästi kaikkea vitamiineja yms ei keho edes osaa pyytää muuta 🙂

  • Kyse ei ole mielestäni itsekurista, kunhan sen vain oikein oivaltaa 😉 Ajan kanssa, omalla painollaan. -E

 9. En ymmärrä miten kaikilla ihmisillä on niin paljon vastaan semmoista tavoitteellista urheilua. Itse treenaan salilla tavoitteellisesti. Silloin, kun hommasin pt:n ja aloitin valmennuksen hänen kanssaan nollasta, niin monella minun läheiselläni oli jotakin huonoa sanottavaa siittä. Joko jotain ei tule kestämään tms muuta shaibaa. Haluan joskus bikini fitnessiin kisaamaan ja jos siittä kerron jollekkin, niin siittähän vasta helvetti irtoaa. Kaikilla on niin väärä käsitys tästä. Monet luulevat, että tämä on hirveän kurinalaista hommaa, mutta ei.

  • Tsemppiä Eveliina 🙂 Pidä pääsi, me itse tiedämme parhaiten mikä tekee meistä onnellisia. Kaikki eivät koskaan tule ymmärtämään omia tavoitteita tai haaveita, mutta sen ei pidä antaa lannistaa. Koska lopulta niillä muiden mielipiteillä ei ole mitään väliä, koska kyse on kuitenkin sinun elmästä ja onnesta <3 -E

 10. Moi! Oot aidosti upea ihminen etkä välitä muiden mielipiteistä vaan teet just niinkuin itse haluat! Fitnesspäiväkirjoissa tunnuit olen niin luonnollinen ja oma itsesi ja se oli parasta koko ohjelmassa ja sun nauru on ihan huikee 🙂 ja sun toi raitamekko on ihana mistä se on?

 11. Mahtava kirjoitus Eevi! Olen itsekin tässä muutaman vuoden aikana löytänyt urheilun ja ihan ylipäänsäkin liikkumisen ihan uudella tavalla. Ja tähän kuuluu luonnollisena osana myös se ruoka, mun on pakko olla tarkka syömisistäni jotta jaksan. Edustan tosin vähän erilaista urheilumuotoa kuin fitness, olen enemmän kestävyysurheilija, mutta kyllä silloinkin kroppa tarvitsee polttoainetta, jotta voin kehittyä. Tätä ravinnon tärkeyttä ei vaan ihmiset mun ympärillä tunnu ymmärtävän ja aina tulee vastaan kysymyksiä, että ootko sä taas jollain dieetillä. Harmi vaan etten vielä kertaakaan ole ollut dieetillä siinä muodossa kuin tätä kysyvät ihmiset sen ymmärtävät. Kevään rankan harjoittelukauden vaikutuksesta jo valmiiksi pieni kroppani laihtui entisestään. Nyt ollaan jo huolissaan ja käsketään syömään. Oikeasti en ole ikinä voinut paremmin tai mennyt kevyemmin, enkä syönyt näin paljon. Tää sun kirjoitus kiteytti niin hyvin sen kaiken mitä mun päässä liikkuu ja minkä toivoisin myös muiden ihmisten ymmärtävän!

  • Loistava pointti Nona! Kestävyysurheilussakin tulee ottaa huomioon lajin omaisia edellytyksiä ja monet laiminlyövät ravinnon merkitystä – hienoa että olet ymmärtänyt sen vaikutuksen omassa harjoittelussasi ja vain sillä on väliä 🙂 Kyllä sen itse tietää ja tuntee milloin treenit kulkee ja millä keinoin! Tsemppiä <3 -E

 12. Harvase päivä saan selittää ihmisille tätä asiaa, kun en ota sitä pullaa kahvin kanssa. Tai otan, mutta aika paljon harvemmin kuin useimmat. Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän että jollakin voi olla elämäntapana ruokavalio, jossa vältellään tietoisesti tiettyjä ravintoaineita ja syödään puhtaasti. Kun kerron että kaikki ruokani menevät vaa’an ja kalorilaskurin kautta suuhun, katsovat ihmiset minua kummasti että oonko mä laihutuskuurilla ja miksi teen näin kun teen jne jne. ”En oo dieetillä, mulla on ruokavalio.”

  • Varmasti aika tuttu tilanne monelle meistä Satu 🙂 Mutta kaikki eivät tule koskaan ymmärtäään kaikkia, aivan kuten mekään emme ymmärrä heitä jotka aina ottavat sen pullan… -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta