Kuinka herkutella fiksummin jouluna?

Minifitness_joulu kevyemminJouluaatto on tasan viikon päästä. Osalle meistä joulu tarkoittaa suklaakonvehtien ylensyömistä ja totaalista löhölomailua. Autossa en voinut olla naurahtamatta mainokselle, jossa mies oli syönyt liikaa riisipuuroa ihan närästykseen asti. Joulusta selviää kyllä ilman huonoa oloakin, kunhan ottaa huomioon yksinkertaisiakin seikkoja. Joulussa pääasiana tulisi kuitenkin olla mielestäni se läheisten kanssa oleminen ja rentoutuminen. Kun siihen yhdistää sopivasti hyvää ruokaa ja herkkuja, ei niitä närästystabletteja tarvitse yhtään mihinkään. Talviunille me emme kuitenkaan ole valitettavasti menossa, eikä tuolla neljän päivän hullunmoisella tankkauksella saa kauheasti muuta kuin ehkä komeamman kokoisen vatsan? Eihän siinä olossa jaksa kuin murahdella läheisille ja ehkä kääntää kylkeä tunnin välein. 

Tässä muutamia vinkkejä joita itse hyödynnän jouluna hyvän olon ylläpitämiseksi.

 • Ruokailyrytmi kannattaa ylläpitää myös pyhinä. Näin aineenvaihdunta pysyy käynnissä, eikä ylilyöntejä tule yhtä helposti
 • Muista juoda riittävästi vettä. Jos nautit viiniä ruoan kanssa, varaa erillinen lasi myös vedelle
 • Kasaa ruokalautanen maltillisesti. Ruoka ei lopu kesken, joten turhat kukkuralliset ruokaa lautasella eivät varsinaisesti edes nostata ruokahalua. Aina voit ottaa santsikierroksen jos jää nälkä. Näin hahmotat paremmin annoskootkin.
 • Muista kasvikset muun ruoan lisäksi. Kasvikset täyttävät vatsaa hyvin ja niistä saa runsaasti myös suojaravintoaineita. Terveellisyyden ja täyttävyyden ansioista saatat ahdata kinkkua ja konvehteja vähän vähemmän. Nämä terveyspommit pitävät sinut myös virkeämpänä ja energisempänä pyhien yli! Loman ajatushan on ladata akkuja arkea varten. Immuniteettia on hyvä vahvistaa loman aikana
 • Pidä kiinni riittävästä unesta ja levosta. Väsyneenä päädyt helpommin suklaalevyn pariin sohvalle, kuin nauttimaan ulkoilmasta perheen voimin
 • Älä hamstraa ruokaa kaupasta. Kannattaa kirjoittaa paperille joulun menu ja ostaa kaupasta tarvittavat raaka-aineet. Näin ruokaa ei joudu heittämään roskiin, tai vaihtoehtoisesti ylensyömään seuraavan viikon ajan
 • Hyödynnä kevyempiä vaihtoehtoja joulupöydässä. Kinkun lisäksi pöydästä voi löytyä vähärasvaista kalkkunaa. Kevyempi (maidoton) salaattikastike on helppo tehdä Alpron maustamattomasta soijajugurtista, jonka voi itse maustaa ruohosipulilla, sitruunalla, suolalla ja haluamillasi mausteilla. Riisipuuron voi kokeilla tehdä esimerkiksi soijamaitoon tai mantelimaitoon. Soijamaidolla siihen saa kivasti makeutta! Päälle kanelia ja Bonnen sokeroimatonta omenasosetta. NAM. Glögistä löytyy sokeria ja kaloripitoisuudet saattavat nousta kohtalaisen ylös, joten sokeroimaton glögi on myös hyvä vaihtoehto ja maistuu ihan yhtä hyvältä
 • Pyri tekemään mahdollisimman paljon itse. Näin tiedät mitä ruoka sisältää, eikä kalorit pamahda vyötärölle yllätyksenä
 • Pysy aktiivisena lepopäivän jälkeen. Koko viikkoa ei kannatta möllöttää sohvalla, vaan treeneistä kannattaa pitää kiinni. Saat siitä hyvää oloa ja energiaa! Treenikin saattaa kulkea astetta kovemmin lepäämisen ja tankkailun ansiosta, joten miksi et hyödyntäisi tätä?
 • Joulupöydässä voi suosia myös päivitettyjä versioita perinteisille jouluruuille. Kokeile esimerkiksi laatikoiden sijaan bataattilohkoja uunissa, joiden päälle ripottelet suolaa ja hieman kookosöljyä. Valkoinen kala on myös maukasta ja kevyttä ja sen kaveriksi voi laittaa uuniin punajuuripaloja, lanttua ja porkkanaa
 • Perheen kanssa kannattaa tehdä muutakin kuin tuijottaa telkkaria. Siihen möllötykseen helposti nimittäin yhdistetään jatkuva napostelu. Mitäpä jos vaihtaisitte osan ajasta lautapeleihin tai karaokeen? Ulkoilu on myös loistava tapa viettää aikaa yhdessä
 • Jouluherkuissa on aina mahdollisuus hyödyntää astetta terveellisempiäkin vaihtoehtoja. Konvehdit voi korvata itsetehdyllä raakasuklaalla ja jouluinen raakakku maistuu joulun jokaiselle vieraalleMinifitness_jouluinen raakakakku

Jouluinen raakakakku

(Gluteeniton, maidoton, ei lisättyä sokeria)

Pohja:

3 porkkanaa

2 appelsiinia

1 dl rusinoita

1 dl hapankirsikoita Foodin (tai 1 dl kuivattuja karpaloita)

1,5 dl kookoshiutaleita

3 dl pähkinöitä (parapähkinä/saksanpähkinä/manteli)

1 rkl hunajaa

1 rkl kookosmannaa Foodin

1 tl vanilija-aromia

0,5-1 tl rommiaromia

2 tl kardemummaa

1 tl kanelia

0,5 tl suolaa

4 rkl appelsiinista puristettua mehua

Kuori porkkanat ja lisää blenderiin. Laita perään muut aineet ja hurauta seosta sen verran, että siihen jää sopivasti rakennetta. Maista ja lisää tarvittaessa makeutta lisäämällä hieman hunajaa. Kardemummaa voit myös lisätä mikäli kaipaat lisää jouluista makua! Vuoraa vuoka ja laita seos astiaan. Tasoita pinta kuorrutusta varten.

Kuorrutus

n. 2 dl cashewpähkinöitä

1 rkl Foodin kookosmannaa

1 rkl hunajaa

2 rkl mantelirouhetta

1 tl rommiaromia

1 tl kardemummaa

1 tl mantelivoita

1 rkl sitruunamehua

1 rkl appelsiinista puristettua mehua

loraus vettä

Murenna pähkinät ja sekoita koko seos blenderissä tahnaksi. Kaada seos pohjan päälle ja koristele esimerkiksi raakakaakaonibseillä, kookoshiutaleilla, rusinoilla, mantelilastuilla ja pähkinöillä. Siirrä pakastimeen noin 30-60 minuutiksi tai pidä jääkaapissa tekeytymässä muutamia tunteja ennen tarjoilua. Raakaherkuissa maku on usein paras seuraavana päivänä valmistuksesta!Minifitness_kevyempi joulu

Kevyempi joulu ei tarkoita sitä että se olisi jotenkin tylsempi! Jouluna saa ja pitää nauttia, mutta turhat ylilyönnit kannattaa muutaman vuoden kokemuksella jättää väliin. Nautitaan yhteisistä ruokahetkistä, tunnelmasta ja yhdssäolosta <3 Nautitaan hyvästä olosta.

Pus, E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

27 vastausta artikkeliin “Kuinka herkutella fiksummin jouluna?”

 1. Mun mielestä joulu ei ole mikään tekosyy mättää hirveesti ruokaa ja unohtaa kaikki tavat. Muutekin joulu ymmärretää todella väärin – hirveän kaupallista. Mutta tämä postaus oli kuitenkin kiva lukea ja hyviä vinkkejä niille, jotka ongelmien kanssa kamppailevat (:

 2. Sokeroimittomissa ruuissa (glögissä) on makeutusaineena aspartaamia mikä on myrkkyä 🙁 Itse ainakin mielummin otan sen sokerillisen vaihtoehdon, olkoonkin että siinä on enemmän kaloreita se on silti ”puhtaampaa”..

 3. Moikka. Hyviä vinkkejä jouluruokailuun ja ylipäätään ruokailuun yleensä. Raakakakkuja mainostetaan nykyään paljon, mutta niiden pohjat yleensä koostuvat pitkälti erilaisista pähkinöistä ja manteleista. Itselläni on paha pähkinä- ja manteliallergia, joten kyseisiä kakkujan en ole vielä tämän takia tehnyt. Olisiko sinulla hyviä vinkkejä, millä nämä raaka-aineet kakussa voisi korvata?

  • Moikka Jatta,
   Toki pohjan voi valmistaa ihan kuivatuista hedelmistäkin, kunhan käyttää sitten jotakin sitovaa ainesosaa kuten psylliumia tai mantelijauhoja 🙂
   Pähkinöitä kyllä hyödynnetään monesti mutta löytyy niitä sellaisiakin reseptejä joissa pohja on kasattu ilman niitä! Toivottavasti löydät sellaisen <3 -E

 4. Hyvä postaus! Itsellä kyllä ähky pääsee yllättämään usein jouluaattona – tosin ei kinkun vaan erilaisten kasvis- ja kalapohjaisten alkuruokien takia 😀 ja tietysti sen suklaan ja muiden jouluherkkujen. Itse onneksi rajoitan poikkeavan syömisen jouluaattoon ja joulupäivään, enkä mätä viikkoa putkeen uuteen vuoteen asti 😀 Meidän perheen joulussa on myös aina kivaa se, kun vietetään se aina lapissa mökillä, niin telkkarin tuijottelun sijaan tulee hiihdettyä, kelkkailtua ja lautailtua joulu. Pääsee siis helposti sulattelemaankin jouluruuat! Tästä sai kyllä hyviä vinkkejä ylensyönnin välttämiseksi, kiitos siitä ja kivaa ja rauhallista joulua sulle 🙂

  • Kuulostaa ihanalta <3 Muutama päivä menee ihan nauttimisen piikkiin! Sen jälkeen tulee usein olo että nyt jotain muuta 😀
   Lapissa on aivan ihanaa just se ulkoilu ja aktiivisuus! Siellä on niin nättiä kun on lunta koristamassa luontoa.
   Ihanaa joulua myös sinne! -E

 5. Surullista, että ihmiset joutuvat nykyisin miettimään, miten selvitä joulusta ilman ylenmääräistä mättöämistä. Itse kuulun siihen ihmisjoukkoon, joka ei mieti viikkoa/kuukautta ennen pyhiä. Apua nyt tulee joulu, nyt tulee syötyä. Syö sillon, ku on nälkä ja syö karkkia sillo ku tekee mieli. Ei kai sitä karkkiakaan enää aikuisena voi syyä kovin paljon. Paha olo yllättää aika nopeaa. Jouluna lihoaminen tai painon kertyminen paljon (monta kiloa), niin kannattaa etsiä ongelmaa muualta. Onko jossakin vika, jos joutuu tarkotuksella olemaan herkkulakossa ylilyönnin pelossa.
  Itse ainakin syön sokeria, silloin kun mieli tekee, mutta se että mieli tekee suunnilleen kerran viikossa tai kahdessa.
  Jouluna kaikkea hyvää on tarjolla ja tulee syötyä mahalaukku täyteen (varmasti enemmän, kuin arkena), niin sou what, ihan niinku se yks päivä vaikuttais tämmösessä kokonaisuudessa, mikä ihminen on, mitenkää.
  Olkaa ihmiset armollisia itsellenne, elämästä tulee nauttia. 🙂
  Hyvä joulua Eevi, mukava blogi myös.

 6. Samaa mieltä Ebba! Kaksi päivää vuodessa, aivan sama mitä syöt. Jos täytyy jouluna miettiä voiko juoda lasin glögiä että siinä on liikaa sokeria tai voiko ottaa lautasellisen joulupuuroa kun se on tehty punaiseen maitoon niin kannattaa tosiaan hetkeksi relata ja pysähtyä… ei kukaan oikeesti jouluna voi miettiä syömisiään…. tää on kyllä pimeetä tää nykyajan trendi että joka suupalaa pitää vahtia ja kaikki on helvetistä….toivottavasti kukaan ei ota tätä kirjoitusta tosissaan vaan käyttää omaa järkeä…
  Hyvää joulua kuitenkin sulle Eevi, tää ei ollut pahalla sulle, vaan kuulosti vaan siltä että edes jouluna ei voi hetkeksi pysähtyä ja olla ajattelematta mitään, vaan silloinkin pakko stressata kaloreista, läskeistä ja painosta…

  • Samaa mieltä, jouluna kuuluisi rentoutua ja nauttia eikä stressata jostain niinkin pienestä asiasta kuin kaloreista. Hesarissa olikin juuri tällä viikolla juttu siitä, ettei joulun parin päivän herkutteluilla liho (linkki: http://www.hs.fi/ruoka/a1450155978515). En tarkoita että jouluna tai muulloinkaan olisi hyvä vetää konvehtiövereitä ihan sen pahan olon vuoksi, mutta jos ei voi syödä laatikkoja tai kinkkua kaloreiden tai sokereiden vuoksi niin luulisi sen olevan muullekkin seurueelle rasittavaa. No, jos tykkää rosollista niin luulisi että edes sitä voisi sitten syödä huoletta. Hyvää joulua kaikille, koittakaa rentoutua edes pariksi päiväksi, tekee varmasti hyvää 🙂

  • Moikka Teukka,

   En todellakaan tarkoittanut tätä ihan näinkään – lähinnä pointtinani se että olisi hyvä hyvä olo ja kaikesta voisi nauttia 🙂 Ruokaöverit on juttu erikseen. nautitaan joulusta ilman stressiä, kukin omalla tavallaan ja niin että on hyvä olla <3 -E

 7. Itselläni on vähän se periaate että joulusta uuteen vuoteen on aivan sama mitä syö, kunhan katsoo sitten mitä syö uudesta vuodesta aattoon 🙂 Tietysti sitä ruoan määrää voi jouluna myös vähän hillitä juurikin sen ähkyn takia, joka ei ole kiva tunne.
  Meillä jouluna tehdään ruoat voihin ja punaiseen maitoon. Enkä usko sen olevan huono juttu, kun muuten sitten maitoa tuleekin käytettyä vain kahvissa, eikä silloinkaan punaista maitoa (maidosta sen verran, että lienekkö myös muuten punainen maito parasta kun on vähiten käsiteltyä..).
  En myöskään usko, että ihminen, joka herkuttelee joulunpyhinä ja uuden vuoden pyhänä, lihoo kovinkaan paljoa. Ennemminkin lihoo silloin, jos se joulusyöminen jatkuu kovinkin pitkään.

  Mutta hyvä kirjoitus sinulla, ja hyviä pointteja! Ihanaa joulua! 🙂

  • Ehdottomasti Christina, just näin 🙂 Muutaman päivän syöpöttely ei heti kiinni jää, mutta usein kun se tuppaa venymään vähän pidemmälle 😀 Jengi tuntuu olevan aina niin tukossa joulun jälkeen! Noh, meitä on moneen junaan. Ihanaa joulun odotusta myös sinne <3 -E

 8. Mä oon yleensä nälkäsimmilläni nimenomaan jouluna, koska en yksinkertaisesti tykkää jouluruuista 😁 nykyään välttelen kaikki mahdolliset sukujoulut yms. kun en jaksa sitä änkytystä että maista ja ai että on taas hyvää, kun ei se Saarioisen perunalaatikko nyt vaan ollut hyvää edes viime kerralla. Onneksi ei ole omaa sukua vaan miehen, joten on helpompi vältelläkin.

  Monethan oikeasti mättää joulun nimissä loppiaiseen asti ihan hulluna, mikä on mulle ollut ihan yllätys. Jos nyt pari päivää söiskin yötä päivää ni mitä siitä, mutta kahden viikon päästä ihan varmasti näkyy ja tuntuu, eikä varmasti positiivisella tavalla. Toisaalta mä oon just se tyyppi, joka hamstraa glögiä kaapit täyteen ihan vaan siks että nyt sitä kerrankin saa, ja hakee joulusuklaat suoraan Pandan tehtaalta, koska kaupat ei myy sitä mulle – kyllä, rajoitukset pistetään mihin tahansa putiikkiin siinä kohtaa kun ostaa 16 kiloa suklaata kerralla 😂 tosin siitä määrästä myös leivotaan ja lahjotaan kaikki mahdolliset pakolliset kohteliaisuus-lahjuksetkin niin pitkään kun sitä riittää, etten nyt sentään syö sitä kaikkea 😃 mutta mä pystyn ihan tuskitta syömään kaksi suklaalevyä ihan yksin, eikä tuu paha olo ollenkaan… Mutta periaatteessa oon kyllä myös sitä mieltä, että jouluna ees pitää saada syödä mitä haluu 😊

  • Joo mä kuulun samaan jengiin sun kanssa Minttu – en tykkää laatikoista sitten yhtään 🙂 Konvehdit on kyllä kuitenkin hyviä 😀
   Ehkä siksi myös toi jouluruoan turha mättäminen jää vähemmälle.

   hahaha ihana super suklaahamstraaja <3 Mutta siis niin niissä taitaa aika usein olla jotain outoja rajoituksiakin!
   Ehdottomasti, otetaan jouluna rennosti ja tehdään ne valinnat just miten itse parhaaksi näkee (ja tuntuu). Ihanaa joulun odostusta sulle! -E

  • Mulla on ongelmana varsinaisten joulunpyhien sijaan se joulua edeltävä kuukausi, jolloin monessa paikassa on tarjolla herkkuja. Töissä on kakkua, konvehtilaatikkoa ym.monena päivänä kahvipöydässä.Tänä vuonna päätin, että tämä joulukuu menee eri tavalla kuin ennen: Napsin herkkuja vain muutamana päivänä ja kierrän kakkulautaset töissä kauempaa. Säilytän myös normaalin ruokarytmini, mikä auttaa siihen, että en halua poimia jokaista piparkakkua suuhuni ohimennen. Tähän asti olen selvinnyt mainiosti enkä usko varsinaisen joulunkaan tuottavan tuskaa.

  • Joo tuo kuulostaa kyllä tutulta Niina! Niitä löytyy hyvän tovin joka paikasta ja kaikenmoista karkeloa olisi jokaiselle viikolle 😀 Hyvä vinkki oikeasti, normaali rytmi auttaa, eikä kunnon ruokia kannata skipata vaikka herkuttelisi 🙂 -E

 9. Hyödyllinen postaus, kiitos! Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin BED-toipilaana pelkään joulua aivan hulluna. Stressaan sitä, meneekö kaikki tähänastinen edistyminen hukkaan. Kuitenkin tämä postaus antoi voimaa, eihän joulun tarvitse olla hirveää mättämistä. Aionkin siis tänä jouluna olla mälsä, ja jättää ylensyönnit muille. En viitsi ottaa riskiä, että ahmiminen jäisi päälle. Ehkäpä niiden suklaakonvehtien aika on sitten, kun oma syömiseni on vakaammalla pohjalla. 🙂 Tai sitten ei… Tällä hetkellä tuntuu, että olen sinun blogisi ruokavalio-ohjeilla saattanut löytää ainakin ruokavalion kohdalla sitä kaivattua tasapainoa. Pienillä askelilla siis kohti tervettä syömiskäyttäytymistä… <3

  Kiitos ja hyvää joulua Eevi! 🙂

  • Tsemppiä kovasti sinne <3 Paras on kuunnella itseään ja omia fiiliksiään 🙂 Ihana kuulla että tsemppiä on löytynyt täältä blogin puolelta.
   Ihanaa joulua myös sinne! -E

 10. Heippa! Tää on ihan mahtava postaus ja erityisen hyviä vinkkejä, sillä minulla on ehdottomasti ollut pahana tapana joskus jouluna syödä ihan liikaa, varsinkin niitä herkkuja! Tänä vuonna haluan kokeilla tätä kakkureseptiä! Miten oot siirtäny kakun vuosta tarjoilu astialle? mulla menee aina pieleen ja meinaa koko kakku hajota! Hyvää alkutalvea sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta