ARKIHAASTE III

Varmaan osa ehtikin jo ihmettelemään mihin jäi maanantainen arkihaaste? Olen täällä toisella puolella maapalloa pyöriskellyt koko eilisen kuumekrampeissa ja nyt tuntuu että olo alkaa vihdoin helpottumaan, onneksi. Siinä tulikin mieleeni unen tärkeys, sillä nukuin koko eilisen päivän putkeen. Se ei tosin ollut sitä nautinnollista unta, joka palauttaa kehoa ja mieltä. Unella on kuitenkin tärkeä merkitys olit sitten sairaana, tai terve. Se parantaa aina.

Kun puhutaan laadukkaasta elämästä, yhdistämme siihen usein ravinnon, liikunnan, toimivat ja tasapainoiset ihmissuhteet ja vakaat talousasiat. Yhtä tärkeänä pitäisin kuitenkin unta, sillä se määrää enemmän kuin joskus edes ymmärrämme. Pysähdytään tällä viikolla kolmannessa arkihaasteessa unen merkitykseen. Se tuntuu olevan nykyaikana jopa luksuksena pidetty arkipäiväinen asia, vaikka sen kuuluisi olla yhtenä osana tasapainoista elämää.

Tiedät varmasti mitä kaikkea kehossasi tapahtuu huonojen yöunien jälkeen? Olet kiukkuinen, naama rutulla ja stressilevelit nousevat pienistäkin asioista kattoon. Ei jaksa treenata ja tekisi mieli syödä herkkuja. Väsyneenä toimimme typerästi ja emme saa itsestämme parasta suoristuskykyä irti. Eikö uni olisi yksi niistä asioista joista ei pitäisi tinkiä?Minifitness_Uni Minifitness_Ravinto

Jos mietitään kovia urheilusuoristuksia tai stressaavaa työtä unen laatu vain korostuu. Uni korjaa ja rakentaa kehoa, sekä monet solut uusiutuvat unen aikana. Myös kasvuhormoni pääsee tekemään työtään yön aikana. Tänä aikana aivomme tekevät omaa siivoustyötään – uni vaikuttaa paljon muistiimme.

Voisiko laatu korvata määrän? Mahdollisesti. Olen itse ajatellut kokeilevani laitetta, joka mittaa yön aikana unen laatua ja yöllisiä liikkeitäni – oletteko te kokeilleet sellaista ikinä? Unen tarve tunneissa on yksilöllistä ja itselleni minimi on 8 tuntia. Joskus aamuisin kuitenkin tuntuu todella väsyneeltä ja siksi olisi mielenkiintoista päästä kiinni unen eri vaiheisiin mittaamalla sitä. Varmasti heräisi oivalluksia miksi jotkut yöt ovat huonompia – onko päässä pyörinyt stressaavia asioita vai jäikö treeni liian myöhäiselle illalle?

Vinkit parempaan uneen

 • Pimennä huone kunnolla
  • Pimennysverhot ovat parhaimmat, sillä kaihtimien läpi pääsee usein valoa sisään
 • Tuuleta makuuhuone ennen nukkumaanmenoa. Hyvä sisäilma on ehdoton juttu!
 • Sammuta KAIKKI sinistä valoa hohkavat laitteet 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa
  • älä selaa Instagramia enää sängyssä;)
 • Laita puhelin lentokonetilaan yön ajaksi
 • Tsekkaa makuuhuoneen ilmanvaihto – löytyykö puutteita? 
 • Syö iltaa kohden hyvin sulavaa ruokaa, äläkä mene nälkäisenä nukkumaan
  • Syö illalla myös hiilihydraatteja, sillä ne auttavat saamaan unen päästä kiinni. Vältä sen sijaan sokeria ja kofeiinia iltaisin
 • Vaihda lakanat kerran viikossa
 • Vaihda tyynyt uusiin säännöllisin väliajoin (1-3-vuoden välein)
  • Tyyny vaikuttaa hengitysilman laatuun, sillä se on lähellä kasvojasi. Hikoilemme niskasta yön aikana jopa yhtä paljon kuin kainaloista. Kurkkaa siis tyynysi väri ja muoto!
 • Tuuleta vuodevaatteet tai pese ne säännöllisesti
  • Pölypunkkeja ei näe silmällä, mutta ne rakastavat sänkyjämme. Säännöllinen vuoteen imuroiminen ja puhdistaminen, sekä vuodevaatteiden tuuletus/pesu/vaihto ovat tapoja vähentää näiden tyyppien pesiytymistä sänkyysi. Pölypunkit kuolevat +60 asteessa tai yli -20 asteen pakkasessa. Kuolleet punkit täytyy imuroida pois, jotta välttyy allergisoivalta punkkipölyltä
 • Hyvä sänky on paras panostuksesi myös kehollesi
  • Jokaisen keho on erilainen, jolloin myös sängyn tulisi olla juuri omistajansa näköinen ja oloinen. Huonossa sängyssä nukutut yöt näkyvät kehossa ennen pitkää, joten tästä en taipuisi enää ikinä (kärsin pitkään selkäongelmista huonon sängyn vuoksi). Selkärankamme on yksi tärkeimmistä, oikeanlaista lepoalustaa vaativista osistamme. Kannattaa käydä testaamassa miten omaan kehoon kohdistuu painetta ja kuinka sitä voisi välttää. Tästä saattaa syntyä paljon oivalluksia!
 • Pidä makuuhuone siistinä. Mitä vähemmän roinaa, sitä vähemmän pölyä
 • Nesteiden nauttimista on syytä vähentää iltaa kohden, jotta uni ei katkea jatkuvan vessassa ramppaamisen vuoksi
 • Rauhoitu ennen nukkumaan menoa; venyttele tai lue kirjaa. Kirjaksi ei kannata ehkä valita sitä kaikkein jännittävintä
 • Lopeta treenit vähintään 2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Keho ehtii rauhoittua ja on valmiimpi uneen.
 • Rauhallinen iltakävely rauhoittaa mieltä ja rentoutuminen yötä varten alkaa

Hyvä uni on siis aidosti yhtä tärkeä asia kuin riittävä liikunta ja terveellinen ravintokin. Uniympäristöön kannattaa myös panostaa niiden tuntien lisäksi – sillä voidaan nimittäin parhaassa tapauksessa parantaa kehon toimintakykyä!

*osa tiedoista Unikulman luennolta

-E <3

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

18 vastausta artikkeliin “ARKIHAASTE III”

 1. Noi hedelmät/marjat ovat niin ihanaaaan näköisiä :–) Mutta siis, itsellä on ollut jo pitkään todella paljon univaikeuksia jännästi niin että kuin unirytmi on aina ollut ”väärinpäin”.. Kun kello alkaa lyödä kohti yhdeksää illalla niin minun energiat vaan kasvavat ja tuntuu että jaksaisi vaikka mitä! Päivällä on sitten taas melko väsynyt ja raukea kroppa. Sitten taas kun ilta lähestyy niin olen kuin adrenaliini piikin saanut.. Voi voi. Tässä kuitenkin paljon hyviä vinkkejä mitä voisi koittaa 🙂

  • Kunnon iltavirkku Tuija 😀 Kokeile ihmeessä, toivottavasti saisit energiat kohdistettua sinne päivälle 😉 -E

 2. Jostain syystä itselläni ei helpota ainakaan unen saantia tuo että on aivan pimeää. Alkaa ahdistamaan (siis todella ahdistamaan, niin että on lähes pakko nousta ylös) ,kun ei näe mitään, ja yölläkin kun heräilen joka yö, niin on inhottavaa jos ei näe mitään. Eli itse jätän aina ovea raolleen ja olkkariin jonkin pikkuvalon, josta vähän heijastuu se valo makkariinkin. 🙂
  On muuten ihan paras tunne kun hoksaa ettei ole joutunut yön aikana heräilemään laisinkaan , vaan on saanut nukkua ihan koko yön putkeen 😀

  • Tiedän kyllä mitä tarkoitat Christina 🙂 Pieni valonkajaste saattaa olla joskus rauhoittava. -E

 3. Hyvä teksti 🙂 usein uni on se, josta ensimmäisenä nipistetään pois, kun vuorokauden tunnit eivät riitä ja se on todella huono idea. Itselle ainakin on itsestään selvyys nukkua kunnolla ja tarpeeksi, jotta jaksaa. Vaikka joskus sekin tuntuu vaikealta.
  http://byveera.blogspot.fi/?m=1

 4. Jos täysi pimeys ahdistaa, yövalona kannattaa olla punertavaa valoa tuottava lamppu. Se ei aktivoi aivoja ja virkistä kuten sininen/valkoinen valo ja on helpompi nukahtaa. Meillä itsellä on suolakivilamppuja, on hyviä yövaloja ja mun silmään kauniita muutenkin, plus kuulemma tekevät hyvää sisäilmalle 😊

  Mä tuskailin vuosikausia sen kanssa että en saanut iltaisin ajoissa unta, vaan tuo adrenaliinipiikki-kokemus on ihan tuttu juttu. Ja sit kello herättää kuitenkin useimmiten 5.45… No, loppujen lopuksi tajusin että ei se siitä hermoilulla muutu, ennemmin sitten käytän sen ajan hyödyksi. Iltaysin ja puolen yön välillä mä sitten laittelen kotihommia, vastailen sähköposteihin tai kirjoittelen niitä, teen kirjanpitoa, täytän lomakkeita ja kaikkea sitä mitä en oo jaksanu tai huvittanut tehdä aiemmin päivällä. Kerran viikossa vähintään pyhitän sen ajan ihan omiin oloihini, lakkaan kynsiä ja teen kauneushoitoja ja niin edelleen 😄 ja jos ei oo mitään muuta tekemistä niin sitten se vaan on mun aikaa. Aamulla mä olen zombie, eikä siihen kovin merkittävästi vaikuta edes nukuttu tuntimäärä tai heräämisaika, joten jos ei ihan pakko ole käyttäytyä kuin ihminen niin en käyttäydy. Ja jos on edes vartti aikaa pitää silmiä kiinni, niin mä pidän – ja aina kun istutaan autoon, mä nukun, mentiin sitten kauppaan tai Kuusamoon 😁 joskus yritin pitkiä aikoja kääntää unirytmini niin, että menisin nukkumaan kymmeneltä ja nukkuisin yöllä vähintään 8 tuntia enkä nukkuisi päivällä, mutta tulin lopulta siihen tulokseen ettei siinä ole mitään järkeä, kun joudun ottamaan melatoniinia purkista joka ilta eikä sekään välttämättä auta nukahtamaan ja silti väsyttää, joten olen tyytynyt tähän. Jokaiselle on oma itselleen luonteva rytmi.

  • Voi Minttu 😀 On meitä kyllä niin moneen junaan – itselläni menee koko pakka sekaisin jos herää jostain syystä keskellä yötä.
   Mä olen aamulla tikkana ylhäällä, kunhan olen saanut hyvät yöunet 😉 Jokaisella on tosiaan oma rytminsä! -E

  • No, kolmen lapsen äitinä tiedän kyllä että heräily sekottaa pakan, oli sitten aamu- tai iltavirkku. Vauvavuodet, siis juuri se aika josta aina sanotaan että ”nauti nyt, se on niin äkkiä ohi”, on oikeasti aika kamalaa aikaa – halleluja, että se todella on äkkiä ohi, vaikkei se todella tunnu siltä enää, kun on valvonut/heräillyt kolme kuukautta eikä kukaan voi luvata että se olisi kohta ohi, vaan se saattaa jatkua vielä vuoden tai kaksikin…

   No, näin vuosia sen jälkeen, nyt kun pieninkin vauva alkaa lähestyä 4v-synttäreitään, tulee enimmäkseen muisteltua niitä väsyksissä tehtyjä hölmöjä/hassuja juttuja. Tissimaitokahvia ja sitä kun tv:n kaukosäädin oli hukassa, ja löytyi lopulta jääkaapista (kaukosäätimen vakituiselta paikalta löytyi sitten se suklaalevy, jonka piti olla jääkaapissa), ja sitä kun lääkäriin mennessä ei muistanut omaa sotuaan mutta lapsen sotu tuli kyllä ulkomuistista ja kun tosissaan mietti että miten päin se e-kirjain pitikään kirjoittaa. Ennen lapsia mä olin elänyt sellaisella ”kuolema kuittaa univelat” -mentaliteetilla, mutta lapset on opettaneet mulle että on hyvin vähän asioita joiden vuoksi mä olisin valmis luopumaan unistani, vaikka mä nukunkin ne vähän toisella rytmillä kuin moni muu 😊

 5. Tosi hyvä kirjoitus! Unen merkitystä ei pidä vähätellä, kuten kirjoitit; se on tässä ruoka – liikunta – lepo -osiossa juuri se kolmas iso palikka. Tuntuu välillä ettei tätä tarpeeksi korosteta. Moni ajattelee, että hukkaan heitettyä aikaa tuo nukkuminen kun asia on juuri päinvastoin! Mielummin olen hereillä pari tuntia vähemmän, mutta TÄYSIN voimin ja omana itsenä kun taas pari tuntia pidempään hereillä ja sellainen väsynyt, ärsyyntynyt, tokkurainen. Kiitos taas Eevi hyvästä kirjoituksesta!

  • Samaa mieltä täysin 🙂 Kiitos kivasta kommentista Miss T! -E

 6. Voi Eevi! Tykkään sun blogista ihan hirveesti kun sulla on järki päässä tässä treenaamisessa ja syömisessä! Sun blogista löytää kyllä niin hyviä vinkkejä vähän kaikkeen 🙂 En kauheesti lue tän tyyppisiä blogeja mut sun blogiin jaksan palata ja selailla postauksia taaksepäinkin! Kiitos vatsantoiminta postauksesta, sain siitä hyviä vinkkejä oman mahani kanssa tappeluun 🙂 ja tää unipostauskin oli ihan loistava!

 7. Anteeksi tungettelu, mutta haluaisin kysyä kysymyksen. Olen seurannut sinua pitkään ja vaikutat äärettömän positiiviselta ja olen saanut sinusta mukavan kuvan. Olen itsekkin kiinnostunut fitnessistä ja tavoitteena olisi kilpaillakkin joskus. Mutta kuitenkin kysymykseni : Oliko kisadieetti todella rankka ja oliko se todella henkisesti raskasta? Jos oma lapsesi haaveilisi kilpailusta, päästäisitkö hänet kilpailemaan? Kuulin tänään erään kilpailijan tarinan ja dieetti vaikutti muutenkin olleen hänelle rankka. (Vertasi fitnessiä syömishäiriöön) Hän sai minut epäilemään osallistumista kisoihin, mutta polte on ollut jo niihin muutaman vuoden. Kiitos kuitenkin jo etukäteen jos vastaat! 🙂 ai, ja ihanaa lomaa sinne afrikkaan❤️

  • Moikka Nea,
   Kiitos ihanista sanoista <3 Toki lajiin lähtemistä kannattaa punnita tarkkaan ja suosittelisin ennen kisapäätöstä treenailemaan ja fiilistelemään miltä tuntuu.
   Tottakai kisadieetti on tietyltä osin raskasta, mutta se miten sen kokee on todella yksilöllistä ja siihen vaikuttaa mm. aikaisempi kilpailutausta, treenitausta yms seikat. Tarinoita on monia ja usein pinnalle nousee ne ikävät tarinat, vaikka myös niitä positiivisiakin tarinoita ja kokemuksia löytyy lajista paljon.
   Mieti tarkkaan omaa itseäsi ja suosittelen odottamaan vielä jos tuntuu yhtään epävarmalta oma jaksaminen <3
   Kiitos kovasti! -E

 8. Kiitos hyvästä postauksesta ja vinnkkistä! <3 tavoiteena on saada hyvä uuni rytmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta