KILOJA JA KALOREITA

Minifitness_simplefoodOma balanssini ei löydy fitnessruokien määräämästä elämästä, mutta ei myöskään sieltä toisesta epäterveellisien höttöjen täyttämästä ääripäästä. Kaikkein tasapainoisin olen silloin, kun elän tämän kaiken välillä. Syön pääsääntöisesti terveellisesti ja kiinnitän huomiota ruokamääriin. Nautin hyvästä ruuasta ja ruokafilosofiani perustuu pitkälti tunteeseen – se mikä tuntuu hyvältä on parasta minulle. Kun saan toteuttaa omia ruokailutottumuksiani, tulee siitä aina hyvä olo. Se ei voi silloin olla väärin.

Jokaisella meillä on omat ruokailutottumukset ja hyvinvointimme pohjautuu ruokakaupan valintojen kautta. Mutta jos ruokavalio on jo terveellinen ja sieltä on karsittu pois kaikki niin kutsuttu ylimääräinen, missä voi olla vika jos haluttua muutosta ei tulekkaan? Edelleen ahdistaa ja treenihousut kiristää? Terveellinen ruokavalio ei tarkoita sitä etteikö se rasva kertyisi kehoon (valitettavasti). Tuli ne ylimääräiset kalorit sitten raakakakusta tai karkeista, toimii keho silti varastona.Minifitness_greenpower Minifitness_sushi

Me paljon liikkuvat saatamme syödä helposti liikaa. Eniten minua kuitenkin henkilökohtaisesti rassaa tyypit jotka syövät aivan liian vähän. Osa pelkää ruokaa ja osa taas rakastaa sitä liikaa. Nykyajan yksi isoimmista ongelmista tuntuu olevan ruoka. Siitä puhutaan koko ajan. Jatkuvasti ilmestyy uusia dieettejä ja laihdustuslääkkeitä. Siltikään ratkaisua ei tunnu löytyvän. Löytyisikö se kuitenkin ihan siitä nenän edestä?

Näin pieni tyttö kolminkertaistaisi helposti oman kalorintarpeensa – ainakin jos omistaa tällaisen pohjattoman vatsan, joka ei tunne sanaa ei kiitos. Siksi minun on tärkeää kuunnella koska olen kylläinen ja koska taas pelkkien ruokahimojen vallassa.

Tiedättekö niitä tyyppejä, jotka tuntuvat syövän mitä tahansa lihomatta tippaakaan? Minä tiedän. Tiedän myös miten ne sen tekevät. Jos kyse ei ole ektomorfista (useimmissa tapauksissa ei, vaikka he niin väittäisivätkin), on kyse lähinnä närppijästä. Närppijä maistelee kaikkea vähän, mutta ei syö mitään oikein kunnolla. Rasittavaa! Silloin kalorimäärät jäävät auttamattoman alhaiseksi vaikka kalorit olisikin otettu korkean kaloripitoisuuden omaavista ruuista.

Jos vain pystyisi pitämään sen kuuluisan kohtuuden. Kysymys ehkä kiteytyykin siihen, onko minusta syömään kohtuudella ilman että kiinnittäisin lautasmalliin huomiota? Ei varmasti. Niimpä väittäisinkin tässä piilevän ratkaisun minunkaltaisilleni, pienille pohjattomille vatsoille (Minkäs sitä itselleen ja hyvälle ruoalle mahtaa) Onneksi valinta on kuitenkin aina minun. Minulla on vaihtoehto.Minifitness_burgertime_capetown Minifitness_hudsons

Lomalla halusin syödä vapaasti mitä vain. Niin tein ja hyvältä tuntuu! Kaksi viikkoa vedin mitä napa veti ja se toki tuntuu olossa. Hieman turvoksissa ja nesteinen. Mutta ai että teki muuten hyvää! Oli ihana treenata, mutta oli myös ihana syödä mitä tykkäsi. Nyt on myös äärimmäisen hyvä fiilis palata takaisin arkeen! Tätäkin se balanssi parhaimmillaan minusta on. Lomalla juotiin tuorepuristettuja vihermehuja aamiaisella ja illalla saatettiin poiketa parhaaksi rankattuun burgerimestaan. Näin se minun lomani toimii, kaikkea sopivasti! 

Rasvan varastoituminen lantiolle ja peppuun ei ole ainut vaihtoehto. Tämä vaatii vain tiettyjen asioiden huomioon ottamista ihan päivittäin. Se ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa kieltäytymistä ja hampaiden kiristelyä. Kun hyväksyy oman kehonsa vaatimat tosiseikat, tulee elämästä hieman kevyempää, eikä niitä ylimääräisiä kiloja tarvitse enää vahdata. Sanoisin, että tärkeintä on paitsi treenata oikein, myös syödä oikeita määriä omaan kehoonsa ja kokoonsa nähden. Sitä on se balanssi!

Täytyy myös muistaa, että jos syöt liian pieniä annoksia, kertyy se rasva jopa helpommin kehoosi. Silloin teet myös usein huonompia valintoja ruokakaupassa, sillä kehosi ei saa tarpeeksi oikeita ja puhtaita ravintoaineita. Se kaikki tuntuu ja näkyy olossasi.Minifitness_pancakes_protein Minifitness_smoothiebowl_NüMinifitness_annoskoot

Syön paljon. Se ei kuitenkaan tarkoita että söisin kalorimäärällisesti jatkuvasti liian korkeita määriä. Jos hankkisin kalorini vääristä lähteistä, turpoaisi kehoni helposti ja varmasti. Kun syö oikeaa puhdasta ruokaa säännöllisesti, saa lopulta syödä aika paljon! Älä siis pelkää aamupuuron suuruutta, se ei meitä lihota. 

Olisiko ratkaisu meille kaikille siis niinkin yksinkertainen, kuin oman kulutuksen määrittämän lautasmallin noudattaminen? Vastaus vaikuttaa aika yksinkertaiselta. Ihmeelliset dieetit, jojoilut ja herkkulakot voidaan unohtaa, jos muistaa vain ja ainoastaan tämän yhden seikan – syö sinun kehosi määrittämien kaloreiden rajoissa pääsääntöisesti. Se riittää ihan oikeasti. Ps. Tämä on myös ainut keino saavuttaa niitä pysyviä tuloksia! 

Pps. Muista myös höllätä välillä oikein kunnolla <3

Upeaa uutta viikkoa kaikille -E 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

18 vastausta artikkeliin “KILOJA JA KALOREITA”

 1. Siis kiitos tästä! Nyt kolahti. Syön ihan terveellisesti pääsääntöisesti mutta en osaa kanskaan sanoa ruualle ei kiitos. Siis vaikka olisin täynnä niin silti sitä ruokaa (vaikkakin terveellistä) pitää ahdata vaan lisää sinne mahalaukkuun. Käsittämätöntä. 😀 Vaikka paino ei oo hirveesti noussut niin olo on kyllä monesti niin pöhnäinen. Haluan oppia syömään oikean verran, keho todellakin kertoo mitä haluaa. 🙂 Tästä lähtien ajattelen aina että Minulla on vaihtoehto!

 2. Tosi hyvä kirjoitus! Tiedän että tähän sulla on varmasti vaikea vastata, mutta yritän kuitenkin 🙂 Treenaan 5 kertaa viikossa(salia sekä cardiota) ja tietyn ohjelman mukaan jonka ostin netistä, lukee että minun tulisi syödä 1800 kaloria päivässä, kun tavoitteena on vain kiinteytyminen. Minulle se kuulostaa todella vähältä? Kun omistan myös ravitsemus kirjoja joissa puhutaan enemmän 2500 kalorin saannista päivässä. Miten kannattaa suhtautua tälläiseen? 🙂

  • Moikka Marica,

   kannattaa selvittää oma peruskulutus levossa. Siihen on helppo laskea arjen perus aktiivisuus (usein 500 kcal vähintään) plus päälle treenit 🙂 Näin saat laskettua aika hyvän kaavan! 1800 kaloria kuulostaa vähältä, mutta saattaa kyllä hyvin toimia nimenomaan kiinteytymisessä. Riippuu niin paljon omasta koosta, tavoitteesta (haluatko pudottaa painoa) ja aktiivisuudestasi 🙂 Toivottavasti tästä oli edes hieman apua. Esimerkiksi minun peruskulutukseni vaikka X-asennossa maatessa on 1300 kcal. Siihen päälle päivän arkiaktiivisuus ja treenit päälle -E

  • Oli apua! Kiitos paljon, niin kiva kun aina vastailet kommentteihin ja sulta oikeesti saa apua! 😊👍

 3. Olen myös huomannut tuon, että saan kyllä syödä todella paljon puhdasta, aitoa ruokaa, ennen kuin oikeasti lihoisin siitä. Kävin personal trainerin avulla viime syksynä ruokavaliotani läpi ja sain kuulla ihmetyksekseni juuri tuon, että syön aivan liian vähän, mutta paljon sokeria ja rasvaa, jonka vuoksi paino pysyy samassa, mutta en kiinteydy. Kun olen kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, että syön esim. 2 kunnon ruokaa päivässä yhden sijaan, olenkin laihtunut 3 kg. 😀

 4. Jes Eevi, huippu teksti. Näinhän sen pitäis mennä, että ruoka tukee sekä mieltä, että kehoa. Itsellenikin ruoka maistuu ja siksi onkin tärkeää vähän katsoa, että mitä suuhunsa pistää, mutta ei ota turhaa stressiä. Suhteellisen neutraali ajattelu ravinnosta yleensä toimii, kun tietää perusperiaatteet (aka paljon kasviksia, sopivasti hiilaria ja proteiinia sekä hyviä rasvoja).
  Ja se oman kehon viestien kuuntelu, kuten kirjoititkin.
  VIelä, tosi hyvä kirjoitus!

  • Näinhän se on Iina 🙂 Kiitos kivasta palautteesta <3 -E

 5. Mikä ihana teksti ja kuinka paljon tämä nosti ajatuksiani juuri tuohon liian vähän syömiseen tai liikasyömisen-pelkoon. Kärsin lukioaikanani syömishäiriöstä, ortoreksiasta. Tämä ”liian terveellisesti syöminen” vielä näin parin vuoden jälkeenkin kolkuttelee olkapäällä ja saatan tuntea huonoa omatuntoa parista ranskalaisesta. Onneksi niitä hetkiä on kuitenkin erittäin harvoin. Kiitos tästä tekstistä ja muistutuksesta taas kuunnella kehoa ja hyvää oloa! :)<3

  • Kiitos Julia kommentista ja oman tarinasi jakamisesta <3 Ihana kuulla että voit paremmin ja suhteesi ruokaan on normaalimpi.
   Energistä viikkoa sinne 🙂 -E

 6. Minusta taas tuntuu ettet vastaa kovinkaan usein lukijoiden kysymyksiin tai kommentteihin. Olisi itsekin ihana löytää tuo sopiva määrä ruokaa, ruoka-aineet on jo löytynyt IBS:n takia ja nimenomaan kun itsellä ongelmana liian vähäinen syöminen kun vielä treenitunteja tulee viikossa about 20h ja painoa haluaisin saada 5kg lisää niin että olisi terveellä puolella. any tips? mistä muuten tunnistaa onko säästöliekillä?

  • Moikka Ninna,
   Kyllä niihin vastataan, vaikka viivettä saattaa joskus tullakin kaiken kiireen keskellä 🙂
   Suosittelen lisäämään ruokaa vaikka viikkotasolla – näin vähitellen löytää sen sopivan määrän helpommin. Kerta laakina saattaa nimittäin
   jäädä vain lautaselle, kun kroppa on totutettu tiettyyn määrään. Säästöliekin ”oireet” ovat yksilöllisiäkin, mutta tyssääntynyt aineenvaihdunta ja hikoilun vähäisyys saattavat olla merkkejä siitä. -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta