RUOKAVALION SUDENKUOPAT

*Lukijoiden toivepostausMinifitness_sokeria kaikkialla_ainesosaluettelo

Näin pääsiäisen suklaamunaähkyn jälkeen voidaankin hyvillä mielin palata aiheeseen terveellinen ruoka. Eniten puhuttaa keväisin tietenkin se kevyempi ja energisempi olo! Ruokapäiväkirjoja analysoineena voisin todeta ihan muutaman seikan. On niitä jotka luulevat syövänsä oikein ja fiksusti ja saattavat suhtautua alkuun varsin skeptisesti ehdotuksiini. On myös tottakai niitä jotka tietävät että jostain lorottaa, mutta eivät jaksa olla tarpeeksi kiinnostuneita itse asiasta.

Keskitytäänpä tähän ensimmäiseen ryhmään hieman. Miksi ja erityisesti missä kohtaa homma luisuu huonon puolelle? Jokainenhan meistä tietää että parsakaali on terveellistä ja pähkinöistä saadaan hyviä rasvoja. Alkuun pitäisi huomioida muutamia suhteellisen yleisiä seikkoja, jonka jälkeen voidaankin alkaa kytätä mitä rahkaa sieltä kaupasta ostetaan ja syödäänkö proteiinipatukoita päivittäin lähinnä tyydyttämään sokerihimoja – tai vastaavasti synnyttämään niitä?

Ensin laittaisin nämä muutamat seikat kuntoon;

 • Säännöllisyys osataan jo usein hyvin, mutta nyt vastareaktiona usein törmään siihen että syödäänkin liian usein. Unohda jatkuvat välipalat ja syö kunnon aterioita. Näin kehosi ehtii tehdä muutakin (kuten vaikka polttaa rasvaa!) eikä kaikki aika mene ruoansulatukseen ja insuliinin härnäämiseen. Suosisin 2-4 tunnin sääntöä, mutta monelle toimii parhaiten 3-4 tuntia, sillä esimerkiksi kiireinen arki pyörii jouhevammin kun ei tarvitse mussuttaa koko ajan jotain. Aivojen pitäisi usein ehtiä vähän tehdä töitäkin! On myös hyvä muistaa, että näläntunne on normaalia ja jopa suotavaa
 • Laatu. Ruokapäiväkirjoista jätetään usein pois varsin tärkeä maininta laadusta. Mitä rahkaa tai millaista leipää on tullut syötyä? Sinällään tämä on aika oleellista. Markkinoilta löytyy esimerkiksi suhteellisen sokeripitoisia proteiinipatukoita, mutta myös muutamia laadukkaampiakin vaihtoehtoja
 • Määrät. Kanafile, kasviksia ja bataattia. Kiva juttu, kuulostaa hyvältä. Mutta kuinka paljon suurinpiirtein (kämmenellinen vai lapiollinen?) ja mitä kasviksia? Nämä eivät ole ihan sama juttuja, vaan varsin yllättävän oleellisia kun asiaan alkaa paneutumaan

Cashewpähkinät ovat terveellisiä! Kyllä ovat. Mutta jos niitä syö kokonaisen pussillisen, sekään ei enää ole sitä. Kohtuus unohdetaan helposti, eikä käsitetä kuinka paljon olisi riittävästi. Pyrin usein yksinkertaistamaan ja haluan ihmisten myös ajattelevan asiaa itse. 100 g cashewpähkinöitä vastaa reilua 600 kaloria. Siihen mahtuu kokonainen iso, ravitseva ja täyttävä ateria. Eikä varmaan tarvitse mainita pähkinöiden ravintosisällöstä sen enempää…eikä sitä että suolapähkinät, kuorrutetut pähkinät ja kaiken maailman muut ovat sitten taas ihan oma lukunsa. Eli ei sama asia.Minifitness_piilosokeria

Fitness Warrior Bootcampilläni tein esimerkin ravintoluennollani, kuinka jokainen pystyy arvioimaan päivän kaloreitaan. Homma oli simppeliä, sillä kurssiin kuului Inbody-mittaus, joka kertoi jokaisen yksilöllisen perusaineenvaihdunnan. Tästä saatoimme arvioida arjen aktiivisuudeksi perus istumatyöläiselle kutakuinkin 500 kcal. Siihen päälle päivän treenit, joiden keskiarvokulutus yksilöstä riippuen meidän treeneissä on 400-900 kcal välillä. Näin ollen jokainen sykemittarin omaava pystyi laskemaan suhteellisen tarkkaan itselleen päivän kaloritarpeen. Täytyy muistaa, että aina kyse ei ole laihduttamisesta. Riittävällä ja oikealla ravinnolla optimoidaan myös kehitystä ja palautumista! Painotin kurssilla kokonaisuutta ja erityisesti sitä miltä sinusta tuntuu – mitä toivot ja mikä on tavoitteesi liikkujana? Kukaan muu ei voi asettaa tätä puolestasi.

En ole itse totaalikieltäytyjä oikeastaan minkään suhteen. Herkuttelen keskimäärin kerran viikossa. Sen hyödyt on paitsi mentaalipuolella, myös aineenvaihdunta saa selvää lisäboostia! Toki täytyy muistaa oma lähtötilanne ja tavoite – haluaako vain voida hyvin ja onko tavoite rajumpi? Silloin kerran viikossa syöpöttely ei valitettavasti välttämättä toimi kovin optimaalisesti.

Syön herkkupäivänä lähinnä mitä silloin tekee mieli, mutta syön myös aina kunnon ruokaa ja aamupalaa en kykene skippamaan koskaan. Joskus himoitsen lakuja, joskus taas uuniperunoita ja nakkeja. Muuten syön arkisin samoja määriä, mutta monipuolisesti kasviksia, hyviä rasvan lähteitä, hiilihydraatteja (lähinnä kaurahiutaleet ja riisi), lihaa ja kalaa, sekä monipuolisesti marjoja (tyrni, mustikka, puolukka, mustaherukka, punaherukka). Ruokailutottumuksiani ei ohjaa paperilla komeileva ruokavalio, vaikka joskus sillä lähdinkin liikkeelle. Oma fiilis ja olo kertoo itselleni enemmän kuin yksikään muu seikka ja koostan myös ruokavalioni tältä pohjalta. Harjoittelua se on toki vaatinut, mutta ”elämän ruokavalio paperilla” on ihan hullu ajatus. Kyllä jokainen meistä oppii jos haluaa. Ehkä siksi monet ovat elämänsä kunnossa vasta kolmekymppisenä?;) Harjoittelu (tai ehkä itsensä kuuntelu ja oppiminen) tekee mestarin.Minifitness_ruokavalion sudenkuopat

Kiinnitä huomiota kaupassa näihin; ”proteiinipitoinen”, ”vähärasvainen”, ”gluteeniton” tai ”vähäsokerinen” eivät kerro oikeastaan yhtään mitään, vaan ovat lähinnä herättämässä ostokiinnostusta. Älä mene lankaan vaan tutki ja opiskele! 

Tsekkaa ainesosaluettelo. mitä pidempi, se oudompaa kamaa siihen on tungettu! Listassa ensimmäisenä mainittu on tuotteen pääraaka-aine, joten siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota. 

Kurkkaa paketista myös hiilihydraattien osuus, jossa mainitaan paljonko siitä on sokeria. Tämä on tärkeä, koska usein tuote jossa emme ajattele edes löytyvän sokeria, saattaa sisältää sitä runsaasti. Esimerkiksi proteiinipatukat ja proteiinikeksit sisältävät monet sokeria ja paljon! Tähän sokerihuijaukseen menee myös kaurahiutaleet, jotka on naamioitu maustetuksi, käteväksi pikapuuroksi. Ottaisin mieluummin jopa niitä sokeroituja muroja, ei jäisi homma epäselväksi. Pikapuuropussit kannattaa siis ehdottomasti lukea ja suurinosa vaihtaa suosiolla itsepussitettuihin kaurahiutale-minigrippeihin.Minifitness_kaloritarpeesi

Riisikakut. Joo kätevä välipala ja hiilihydraatin lähde korvaamaan vaikka riisin (jos olet laiska kuten minä, etkä jaksa keittää sitä aina. Tai et saa tungettua 110 grammaa riisiä alas yhdeltä istumalta). Maustetut riisikakut ovat kuitenkin eri asia kuin tavalliset, maustamattomat. Aromivahventeilla kyllästetyt pizzanmakuiset riisikakut saavat sinut lähinnä syömään vain lisää ja liikaa. Vaikka kalorit ovatkin suhteellisen lähekkäin toisiaan mitä sanoisit näistä pizzanmaulla kyllästetyistä riisikakuista? Raakariisi, auringonkukkaöljy, sokeri, suola, juustojauhe, tomaattijauhe, selleri, aromivahvenne, hiivauute, valkosipulijauhe, oregano, basilika, sitruunahappo, vehnätärkkelys, maltodekstriini vehnästä.

Hyviä riisikakkuja ovat esimerkiksi Utekramin violetissa luomu pussissa lymyilevät rapsakat kiekot, jonka ainesosaluettelo näyttää tältä; Täysjyväriisi*, maissihiutale* (3,2 %), kiillottamaton SEESAMINSIEMEN* (2,7 %), kvinoa* (2,0 %), himalajasuola. Kumman valitsisit? 

Ylipäätänsä kaikki mihin on lisätty ”kätevästi” valmiiksi jokin maku, on huonompi valinta (ja usein kertoo sokerista!) kuin maustamaton versio. mm. myös rahkat menevät tähän lohkoon. Sokeria tungetaan niin kaikkialle, ettei ihme jos sokerikoukussa pysytään vaikka herkkuja ei lautaselle lappaisikaan. Mehut ja erilaiset maustetut kivennäisvedet/”terveysjuomat” kannattaa myös tsekata sokerin osalta. 

Selvästi innostuin tästä sokerin kyttäämisestä, mutta ehkä saitte jonkinlaisen punaisen langan kokonaisuudesta? Riittää että on sen verran utelias ja kiinnostunut että kurkkailee esimerkiksi kaupassa niiden etikettien perään. Se on se ensimmäinen  askel, jolla tehdään muutoksista pysyviä, eikä ikuista ruokavaliota tarvita. Noustaan sieltä sudenkuopasta! 

Voi hyvin! -E <3

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

49 vastausta artikkeliin “RUOKAVALION SUDENKUOPAT”

 1. Kiitos tästä postauksesta. Täällä yksi joka ”vasta”kolmikymppisenä on herännyt huomaamaan myös ravinnon sisällön tärkeyden. Toivottavasti kuulemme sinusta vielä pitkään. Niin vaikeaa kun 20+ onkin vaikeaa kuvitella että elämää on vielä 30 jälkeenkin ja itse asiassa sitä että sitten se vasta alkaa.

 2. Päivittäinen energiantarve istumatyöntekijälle pisti silmään, onko 500kcal oikea luku ?

  • Tätä jäin minäkin miettimään… Olen jotenkin ajatellut että 1500 olisi lähempänä totuutta 😀

  • Oisko tuo 500kcaloria sen lisäksi mitä keho kuluttaa vuorokaudessa kun ei tee yhtään mitään (perusaineenvaihdunta).

  • Noin 500kcal kuvaa määräisesti aktiivisuutta (työtä, vapaa-aikaa) ja lasketaan perusaineenvaihdunnan päälle.

 3. Pussillinen cashew-pähkinöitä, ihan piece of cake 😁 no okei, mä syön paljon pähkinöitä, ja siemeniä, monta sataa grammaa joka päivä, ja joo, ihmiset hämmästelee sitä. Ihan kuten sitäkin, että kananmunia menee 4-8 päivässä. Useimmat unohtaa tässä kohtaa kokonaan sen, että mä en syö lihaa (juustohampurilaisia ei lasketa, vaikka sit kun niitä syödään niin syödään se viis tai kuus kerralla 😂). En syö edes kanaa, mutta kalaa kyllä kerran pari viikossa. Toisin sanoen mun proteiinin saanti on sen pähkinän- ja kananmunan syömisen varassa. Ja kaakaojauheen 😁 tosi harvoin ihmiset tajuaa, että mä oikeasti olen laskenut mitä ja minkä verran mun tarvii ja pitää syödä, ja vielä harvemmin ne tajuaa että mä oon tehnyt sen ihan syystä. Ja että mä roudaan ne omat eväät mukana joka paikkaan just siks, etten jaksa enää vastailla niihin samoihin kysymyksiin.

  ”ai sä et syö leipää, mitä sä sit niinku syöt?” Öö, ruokaa?

  ”mut siis eihän lihakset kasva ilman maitorahkaa, eiks nii? Siinähän on proteiinia” Nii, missään muuallahan sitä ei ookaan.

  ”eihän se nyt oo niin justiinsa jos sä nyt yhen pullan syöt” Joo, kerro toi mun farkuille sen jälkeen ku se vehnäpulla turvottaa niin että nappi irtoo ja vetskari räjähtää, ja mielellään myös niille muille vieraille ku mun pinkit leopardialkkarit on syöpyneet niiden verkkokalvoille, että eihän se nyt niin justiinsa oo.

  ”ei sun sokerilakko nyt pariin karkkiin kaadu, hei” EIPÄ. Sanopa alkoholistille että kai sä ny yhelle voit lähtee, tai huumeiden käyttäjälle että tän kerran vaan. Ja muistuta mua sit kun mä oon vetäny kaikki tarjolla olevat karkit sekä sun lasten lauantaimässyt plus sokerikulhon ja ne kaappiin unohtuneet leivontasuklaan jämät että pari karkkia vaan.

  Varmaan vaikea arvata mistä aiheesta on vaihteeksi keskusteltu pääsiäisen pyhät 😁

  • Kuulostaapa tutulta toi eväiden kommentointi, niin rasittavaa! Työkaveri hämmästeli mun viherpirtelöä työpöydällä: ”siis mitä tää on?! hyi! Miks sä tällaista juot?!” Tai kommentti, kun en ottanut suklaata: ”Kuihdu sitten!” ööö.. anteeks mitä? Siinä vaiheessa teki mieli sanoa, että syön paljon enemmän kuin sinä (puhdasta ruokaa), mutta pidin mölyt sisälläni. Välillä tuntuu, että tupakointi ja alkoholin juominen on ihan normaalia ja epäterveellisiä ruokatottumuksia ei kukaan kyseenalaista. En mäkään mee moralisoimaan kenenkään alkoholin/tupakoinnin käytöstä ellei se nyt ole ongelmaksi saakka mennyt esim. lähipiirin henkilöllä.

   Satun olemaan ihminen kenelle nyt sokeri aiheuttaa levottomuutta, väsymystä ym ym ym. keskivertoa enemmän, joten miksi hetkellisen mielihyvän vuoksi söisin sitä?

  • Tuo on niin rasittavaa! Itse en syö gluteiinia enkä maitotuotteita, jatkuvasti kauhistellaan, etkö syö vieläkään normaalia ruokaa!!?? Sekö että en syö leipää enkä makaroonilaatikkoa tarkoittaa etten syö normaalia ruokaa? Huoh.

  • En tiedä onko tuo meillä niin suomalaisuudessa, että pitäydytään tutuissa ruoissa. Itse tykkään ainaki kokeilla uusia ohjeita ja nimenomaan soveltaa ohjeita omien mieltymyksien mukaan. 😀

 4. Tuo 500 kcal on sen mitatun perusaineenvaihdunnan lisäksi 🙂

  Ja onko jotain nyrkkisääntöä, mikä sokeriarvo 100 grammaa kohden olisi vielä kohtuullinen? Esimerkiksi alle10g / 100g sitä itse sokeria ?

  • Ns. Lisätyn sokerin, eli juuri puuroista, patukoista ja rahkoista löytyvä sokeri, määrä pitäisi jäädä alle 10 E %. Jos siis keskimääräinen kulutus on 2200 kcal/vrk niin 10 E % vastaa noin 55 g pöytä sokeria. Se sitten mikä on kohtuullinen riippuu tuotteista ja käyttömääristä sekä koko ruokavaliosta. Hyvänä nyrkkisääntönä on katsoa sydänmerkki tuotteita ko. kategorioista, niissä on yleensä vähemmän sokeria ja/tai rasvan laatu on parempi. Kaikilla sydänmerkin ansaitsevilla tuotteilla sitä ei ole kuitenkaan, joten ravintosisältöjä kannattaa verrata. 🙂

 5. Rakastan sun blogia! Taas niin osuva teksti omalle kohdalle. Olen 20v ja kuulun niihin ihmisiin, joilla on ”elämän ruokavalio paperilla” jääkaapin ovessa. Olen erittäin huono noudattamaan sitä.. Ainoa asia missä olen hyvä on itsensä huijaaminen. Syön maustettuja riisikakkuja vaikka tiedän, että maustamattomat ovat terveellisempiä. Sitten ajattelen ”noh, ennemmin näitä kuin sipsejä” 😂 syön sokeripitoisia pikapuuroja ja juon sokeripitoisia proteiini- ja välipalajuomia vaikka tiedän niiden sisältävän hirveitä määriä sokeria, mutta jälleen ajattelen ja vertailen niitä tuotteita johonkin vielä epäterveellisempään 😂

  Ja sitten vielä tämä: ”sokerittomat limut ovat terveellisiä”.. Täytyy kyllä myöntää, että tuo lause on ainoa mistä olen omasta mielestäni hyötynyt. Sen jälkeen kun ”ihastuin” pepsi maxiin, on muiden sokerilitkujen juominen ja karkken syönti vähentynyt paljon, koska ne maistuvat jotenkin liian makeilta! Ja pikkuhiljaa tuo pepsinkin juominen on vähentynyt 😊 mukavaa kevättä Eevi!

  • Noista sokerittomista limuista sen verran, että ne ei oikeastaan välttämättä ole terveellisempiä. Suurimmassa osassa on makeutusaineena aspartaamia, joka kehossa muuttuu myrkyksi. Keinotekoiset makeutusaineet tuppaavat muutenkin saamaan aineenvaihdunnan sekaisin, ihan tutkimusten mukaankin eikä vain omasta kokemuksesta. Suosittelisin siis mieluummin maustettuja vesiä tai jotain stevialla tms luonnollisella aineella makeutettuja, myöskään esim. hedelmäsokeri ei nosta verensokeria tavallisen sokerin tavoin ja satunnaisesti ja kohtuudella nautittuna ei hirveästi vaikuta kokonaisuuteen 🙂

  • En tiedä mihin myrkkyyn viittaat aspartaamin muuttuvan kehossa, itse käytän mieluummin silloin tällöin makeutusaineita kuin sokeria. Ja ei se stevia ole sen ”luonnollisempaa” kuin muutkaan makeutusaineet, siinä on itse asiassa alhaisempi ADI-arvo (acceptable daily intake) kuin aspartaamissa, eli sitä voisi pitää jopa haitallisempana. Vaikka aika vaikeahan noita arvoja on normaalilla käytöllä ylittää 🙂

   Kuluttajille tunnutaan markkinoivan tuota steviaa niin, että se olisi suoraan jostain kasvista uutettua, mikä ei pidä paikkaansa. Aivan samalla lailla kemiallisesti sitä tuotetaan kuin muitakin makeutusaineita. Sen kanssa pitää myös käyttää tavallista sokeria, koska sen maku on niin kitkerä.

   T: Elintarviketieteiden opiskelija

  • Hyviä pointteja, kiitos A 🙂 Samoilla linjoilla. Kohtuus siis näissäkin! -E

 6. On muuten älyttömän paljon vaikeempi yrittää vältellä tota piilosokeria täällä viron puolella! Ei esimerkiksi löydä jugurttia jossa ois alle 10g/100g sokeria ja vain muutamia maustamattomia vaihtoehtoja löytyy.. Onneksi kohta pääsee taas suomeen ni elämä helpottuu ja kilot pysyy kurissa.:P

 7. Hyvä aihe palauttaa mieleen, mutta pari asiaa pisti silmään (anteeksi pilkunviilaus ja mahdollinen sivulauseisiin takertuminen).

  Nälkä on normaalia, jep onhan se, MUTTA nälkäisenä tulee myös helposti syötyä ”tarvetta” enemmän ja myös vähemmän järkevästi. Sen vuoksi painotan itse säännöllisyyttä ja tavallaan jopa nälän tunteen välttämistä. Tietysti tässä on eroja, miten kukin reagoi, mutta ihan jo lähipiirin vuoksi 😉

  Mietin myös tuota ainesosien tsekkaamista. Toki siinä(kin) on pointtinsa, mutta eikö nyrkkisääntö mausta itse ole ton suhteen aika toimiva? Tai siis, kun siinäkin lähdetään mielestäni helposti vetämään överiksi ja ainakin mun kohdalla kauppareissuista tuli melkoisia mörköjä, kun aina piti tarkistella.

  Mitä mieltä muuten olet light-tuotteista? Itse olen hiljalleen niistä irtaantunut ja jostain syystä paino on laskenut (kokoajan normipainon sisällä, eli en sinänsä tavoittele laihduttamista) ja nälkä-kylläisyys tunne tasoittunut. Aikaisemmin olin suorastaan neuroottinen rasvapitoisuuden kyttääjä, mutta ainakin omalla kohdalla tosiaan on tullut jänniä muutoksia, kun olen siirtynyt enenevässä määrin normirasvaisiin. Ja eikö joitain tutkimuksiakin ole esim light-limsoista ja niiden nälkä-kylläisyyttä sekoittavasta vaikutuksesta?

  Ja toi oli muuten hyvä pointti noista pähkinöistä. Myös avokado vaikuttaa joillakin olevan sellainen ”peruseväs” ja eikö sekin kuitenkin ole aika rasvapitoinen, vaikka sinänsä hyviä rasvoja sisältääkin?

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja hyvää kevättä!

 8. On totta että protskupatukoista ja -rahkoista kannattaa tsekata sokeripitoisuus, mutta jos haluaa elää vielä yli 50v:näkin terveenä niin kannattaa ne kyllä vaan oppia korvaamaan kokonaan tai ainakin erottamaan arkiruokavaliosta. Itse olen ainakin alkanut kyseistämään enemmän esim. sukraloosilla sokerin korvaamista. Aine kun ei suurimmassa osassa maailmaa ole edes laillinen ja tuhoaa aika hyvin tutkimusten mukaan sisäelimiä.. Mutta ei lihota joten sekö siitä tekee terveellistä?

 9. Moi Eevi! Hei, mitä mieltä oot treenin jälkeisen perus herapalautusjuoman korvaamisesta BCAA-aminohappojuomalla? Onko yhtä toimiva? 🙂

 10. Tämä oli kyllä herättelevä teksti! Varsinkin nuo proteiinipatukat ovat usien kompastuskivi.. Itse olen niiden suurkuluttaja ja aikoinaan pohdin sitä, miksi ihmeessä sokerihammasta kolottaa koko ajan, vaikka muuten sokeria tuli syötyä hyvin vähän. Noh, syyllinen löytyi: maailman paras protskupatukka, jossa oli about 20g sokeria per patukka… 😀 sen jälkeen onkin sitten saanut metsästää oikeasti hyvän makuisia, mutta myöskin ravintoarvoiltaan hyviä patukoita! Eli jos on antaa hyviä vinkkejä, niin niitä otetaan vastaan! 😉

  Kiitos kirjoituksista ja ihanaa kevättä Eevi! 🙂

 11. Tuo napostelu on kyllä yleistynyt. Ihmiset tuntuvat pelkäävän jopa nälkää ”apua verensokeri laskee liian alas, pakko syödä ettei pyörry” vaikka sille ruoansulatukselle ja suolistollekin pitäisi antaa lepoa. Voi myös miettiä hampaita; jos haluaa välttyä hampaiden kulumiselta ja kiillevaurioilta on harvempi parempi. Kannattaako muuten tuo ”herkkupäivä” pitää lepopäivänä vai treenipäivänä?

 12. Hyvä teksti! perus funktionaalista lääketiedettä. Itse luen tällä hetkellä Annika Havasteen Virtaa Ravinnosta!-kirjaa. suosittelen lukemaan, siinä jokaiselle hyvä perustieto perushyvästä ja terveellisestä ruoasta. hyvin selitetty mm. näitä piilosokereita yms. 🙂
  Itse olen sellainen jojo laihduttelija että nyt vasta tän FLT:n löytymisen kautta oon alkanu tajuamaan mitä sinne suuhun laitetaan ja miks. ja esim. pahat iho oireet (atopia,kuivuus) ovat kadonneet kun on ottanu oikeat rasvat käyttöön ja jättäny hötöt pois! Tiesitkö että perus 2000 kcal:n ruokavaliosta lähes 600kcal pitäs olla hyviä rasvoja? olin aika yllättyny tuosta määrästä. ei muuta kun ne casheewt ja avokadot käyttöön 🙂

 13. Itse innostuin tutkimaan easy diet -annospussukan sisältöä, kun sellaisia nappasin mukaani mielenkiinnosta ilmaiseksi saliltani. Nyt ymmärrän miksi olivat ilmaiseksi: pussi sisältää 35kcal ja sanotaan siitävän nälkää 3 tuntia..
  ja ainesosat:
  Sakeuttamisaineet (guarkumi, ksantaanikumi), mustikkajauhe 15 %, inuliini, kuitu (bambu), L-karnitiinitartraatti, L-tauriini, väri (punajuuriväri (punajuurimehu, maltodekstriini (peruna) ja sitruunahappo)), L-tyrosiini, suola, L-lysiinihydrokloridi, L-leusiini, aromit (sitruuna (aromivalmisteet, aromiaineet (mm. sitruuna, appelsiini), dekstriini (tapioka), arabikumi ja butyylihydroksianisoli), vadelma (aromiaineet, aromivalmisteet, maltodekstriini (maissi), arabikumi, triasetiini, etikkahappo ja propyleeniglykoli)), paakkuuntumisenestoaine (piidioksidi), makeutusaine (sukraloosi), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo), kromipikolinaatti.
  HUH ja MIKSI?

  • auauauau 😀 Sattui ihan lukea tätä. Ihan loistavaa että luit, söitkö? 😉 -E

  • Ai kauhee.. Onneks ihmiset alkavat olemaan enemmän tietoisia pakkausselostuksista. Saisi mun puolesta sisällyttää koulujen opetussuunnitelmaan tuota..

 14. Moi E.T. ! Mä olen kuulkaas tämmöinen 50 + ihminen ja oon koko elämäni liikkunut aika normaalisti . Eli semmosta hyötyliikuntaa . Kaikkialle kävellen , melkein aina portaat ja vaik oon stadilainen niin semmosta ”peltoliikuntaa ” . Oon ite keksinyt tän peltoliikunnan ja oon huomannu Eevi , että moni sun suosittelema liike tulee just ”pellolta ” . Kaikkea semmoista mitä jengi aikanaan teki ihan joka arkipäivä saadakseen safkaa lautaselle . Hyvä juttu !
  Muutenkin oot aika tervepäinen mimmi täytyy sanoa . Mukavaa kevättä !
  !

  • Moi ihana Karita!
   Voi että ihan mahtavaa. Oot aivan oikeessa, kaikki liikkeet mitä tuolla salilla tulee koluttua liittyy ihan arkipäiväisiin liikkeisiin 🙂
   Peltoliikunta kuulostaa ihanan erilaiselta ja nimenomaan loistavalta tavalta liikkua monipuolisesti. Tsemppiä pellolle ja mukavaa kevättä myös sinne <3 -E

 15. Mun pelastus on ollut valmiiksi kypsennetty valkuainen, jota myydään patukan muodossa. Aina ei jaksa erotella keltuaisia ja valkuaisia ja tuo on vielä valmiiksi kypsä. Viipaloin patukasta riisikakun päälle, salaattiin ym. Syön joskus myös sellaisenaan välipalaksi, kun on oikein kiire eikä tee mieli enää syödä proteiinipatukoita. Suosittelen testaamaan! 🙂

  • Moikka Julia,
   Mä en ole itse maistanut, kun tuli jotenkin hirveä kammo jopa siihe valmiiseen valkuaislitkuun 😀 Maistuuko se hyvältä?
   Huomasin että nesteenmuodossa oleva oli koostumukseltaan kypsänä rakeista, eikä yhtä hyvää kuin tavallinen käsipelin eroteltuna.
   Ehkä mä siis uskallan kokeilla tota 😉 -E

  • Maistuu ihan tavalliselta valkuaiselta. Tuote ei sisälläkään muuta kuin valkuaista ja vähän suolaa, joten kannattaa rohkeasti vain testata! 🙂

 16. Mikä sun mielipide on Voimaruoka vanilja pussin sisällöstä? Onko siinä jotain välteltävää?
  Oletko vielä käyttänyt luonnonkosmetiikan ihonhoitotuotteita ja oletko ajatellut siirtyä luomumeikkeihin?:)

  • Moikka Janita,
   Toimiva välipala 🙂 Hassu kysymys, ei ainakaan henkilökohtaisesti. Olen käyttänyt ja osa on noussut ihan pysyviksi kavereiksi. mm Tata Harperin tuotteista tykkään tosi paljon! Myös muita hyviä löytyy hyllystä. Luomumeikit ovat aina vierasta aluetta itselleni, enkä usko että ainakaan koskaan kokonaan niihin siirryn.

   -E

 17. Mites sokerittomat mehukeitot? Niissä on kuitenkin aspartaamia joka on myrkkyä, sitäkin monet vetelee innolla kun ei ole sokeria 😁

  • Nämä on näitä, joiden kohdalla jokainen miettii itse haluaako käyttää moista vai ei – kuten sanoitkin, eihän tuossa paljoa aitoa tavaraa ole 🙂
   Ehkä itse painottaisin kohtuutta -E

 18. Moikka!

  Itsekin korvaan usein laiskuuttani hiilihydraatit riisin sijaan riisikakuilla ruoan yhteydessä. Kiinnostaisi tietää, että millainen määrä riisikakkuja korvaa sopivan annoksen keitettyä riisiä ?
  Kiva blogi muuten sinulla, tykkään kovasti! 🙂

  • Moikka Maikku,

   Kuivapainona sama määrä 🙂 Eli jos riisiä on 60 g, vastaa 60 g riisikakkuja tätä. On muuten niin paljon helpompi ja nopeampi – mutta ei täytä yhtä hyvin tietenkään -E

 19. Ainoa valmiiksi maustettu mistä tykkään on hedelmävissyt, parempaa kuin mikään limppari! Ja mässyt mässynä, mieluummin terveellistä ruokaa ja joskus kunnon iso kermajäätelö kuin vähän väliä joku epämääräinen aromi/aspertaami/maidonkaltainen ”herkku” ja kaikki muukin vähän sinnepäin.

 20. Moikka! Aattelin nyt antaa semmosta rakentavaa palautetta sun blogista ku oon miettiny tätä asiaa jo pitkään. Tykkään tosi paljon lukee sun blogia mut mua harmittaa vaan se et kaikki postaukset on tosi pitkiä niin en aina ehdi lukee niitä. Tykkäisin jos postaukset ois semmosia simppelin lyhyitä et ne ei vaadi hirveesti aikaa et ne ehtii lukee. Ite yleensä selailen illalla blogei joita seuraan mut sun blogin lukemiseen ei vaan löydy aikaa ku postaukset on niin pitkiä 🙁 Mut tosi hyvää asiaa kirjotat ja luen tietysti ainaki ne postaukset missä on semmost asiaa mikä jollain tapaa liittyy munki elämään 🙂 Kivaa kevättä! 🙂

  • Hei kiitos Henriikka asiallisesta palautteesta 🙂
   Oon itsekin miettinyt tätä asiaa ja täytyy yrittää aidosti nyt lyhentää niitä tai tehdä esimerkiksi kahdessa eri osiossa.
   Pyritään kehittämään siis tätä teille mukavammaksi <3 Mukavaa kevättä -E

 21. Moikka!
  Oon monesti miettiny noita ravintoarvoja ruuassa. Ja oikeen laisella mainonnalla saa meidät helposti harhaan. Asia mitä oon pitkään miettiny, niin mikä on parasta puuroa? Tällähetkellä kaapissa taitaa olla myllärin luomu täysjyväkaurahiutale. Mutta onko esim 4 viljan puuro parempi vaihtoehto? Mitä puuroa itse suosit ? 🙂 monesti on aikaa menny kaupassa vertaillen puuropakettejen kylkiä 😀 kiitos!

  • Kaurapuuro on minun mielestäni aina paras vaihtoehto 🙂

  • Moikka Juuli 🙂 Minä suosin ihan perus kaurapuuroa! Merkilläkään ei niin väliä, hyvää tavaraa! Kaurapuuro tuntuu olevan paras vaihtoehto vatsalle ja muutenkin kaurassa on paljon terveyshyötyjä -E

 22. Hei! Meille riisin suurkuluttajille aivan paras keksintö ikinä on Tupperwaren riisinkeitin! Nakkaan riisit ja vedet kippoon (feat pakaste kasvikset/porkkanat jne), ja mikroon. Siinä vaikka 20min venyttelyt ja tadaa! Purkki tonnikalaa kylkeen niin on lounas/välipala/päivällinen tehty! Suosittelen sijoittamaan, ehkä paras sijoitus itseeni.
  Lisää treeni ruoka postauksia kiitos! Ja sellaisia joiden ainesosat saa kyläkaupasta eli ilman spessumpia ainesosia ja lisäravinteita.

  • Kiitos vinkistä <3 Pakko varmaan hakkia tämä. Näitä tulossa pian! 🙂 -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta