LONKAT AUKI

Minifitness_flexibility_two movementsAamulla lysähdän konttorituoliini ja iltapäivällä päätän reipastua ja vaihtaa satulatuoliin. Tuossa välissä olen saattanut myös seistä työpisteeni ääressä, koska pöytäni on sähköisesti säädettävä. Työpöytäni toimii myös ruokapöytänä, sillä lounastaukoon ei ole nyt aikaa – töitä on aivan liikaa. Töiden jälkeen istahdan autooni ja kökötän ruuhkassa helposti tunnin verran. Kotiin päästyäni suuntaan lenkille ja iltaisin nukkumaan mennessäni tunnen jomotusta ja kireyttä lonkissa, alaselässä ja pakarassa. Oletko sinä yksi heistä?

Lihasten kireydet lonkkien alueella ovat todella yleisiä tänäpäivänä, sillä istumme enemmän kuin pitäisi. Siihen päälle luulemme tekevämme itsellemme vain hyvää juoksemalla kilometritolkulla kuluttavalla asfaltilla, tai kyykkäämällä salilla uskomattomia määriä hullunkiilto silmissä. ”Pakko saada se peppu nousemaan”. Tähän yhdistetään vielä helposti huonot juoksukengät, askelvirheet, vähäinen liikunta, liian ahtaat ja epämukavat työkengät, huono ja yksipuolinen työasento, puutteellinen uniergonomia ja ennenkaikkea laiminlyödään täysin kehonhuolto. Mennään hierojalle sitten kun juoksulenkki ei enää onnistu.

Miksi et edesauttaisi hyvinvointiasi ihan muutamalla minuutilla joka päivä? Se on täysi ilmaista ja voit katsoa vaikka uutisia samalla! Saisit liikkua kivuitta ilman treenitaukoja ja pysyisit energisempänä. Ota tämä haaste vastaan, olit sitten salikissa, lenkkipolkujen suurkuluttaja tai aktiivinen toimistotyöläinen. ALOITATHAN SIIS JO TÄNÄÄN!Minifitness_lonkkien venytys_liikkeet

Liike 1. LONKKAHELVETTI

Varoitus: Saattaa aiheuttaa hikikarpaloita! Liike on siis nimensä mukainen. Kivulias paholainen mutta TOIMII. Asetu konttausasentoon ja aseta toinen jalkasi koukkuun eteesi niin, että painopiste säilyy keskellä. Liikkeen ideana on tuoda jalkapöytä suurinpiirtein keskelle kehoa ja tuoda polvea mahdollisimman lähelle lattiaa (tähän vaikuttaa oma venyvyytesi). Pysäytä jalka siihen kohtaan, kun tunnet venytystä ja poltetta lonkassasi, pakarassa ja reiden ulkosyrjässä. Jos tunnet kipeilyä polvessa, kertoo se mahdollisesti kehossasi piilevistä kireyksistä, sillä etureiden kaikki neljä lihasta kiinnittyvät polven alapuolelle. Voit kokeilla viedä painopistettä eteenpäin kohti käsiä ja kuulostella miltä kehossasi tuntuu. Liikkeen ei tule tuntua mukavalta, sillä silloin jäät paitsi sen tehokkuudesta. Anna siis mennä ja hengittele! Kirpaisee hetken, mutta helpottaa pian. Kireydestä riippuen pidä liike paikoillaan 1-3 minuuttia ja vaihda jalkaa. Voit myös toistaa liikkeen uudestaan. Muistathan hengittää koko liikkeen ajan! Minifitness_liikkuvuuden parantaminen_lonkat Minifitness_training_flex

Liike 2. LONKKASIRKKA

Aseta itsesi yhden jalan varaan ja nosta takimmainen jalkasi esimerkiksi sohvalle. Lähde tuomaan painopistettä eteenpäin niin, että saat kunnon venytyksen takimmaisen jalan lonkkaan. Tuo etummaista jalkaa eteenpäin jotta saat tarpeeksi suuren venytyksen takajalkaasi. Katso että etummaisen jalan varpaat näkyvät koko liikkeen ajan ja että takimmaisen jalan polvi on maassa. Voit pysyä tässä tai nostaa kädet korvien viereen ja venyttää kevyesti yläkroppaa kohti edessä olevan jalan polvea. Palauta liike ja toista yläkropan venytys esimerkiksi 10 kertaa ja vaihda jalkaa tämän jälkeen.Minifitness_lonkan venytys_2 Minifitness_istumatyolaisen_venyttely

Lonkkien liikkuvuus vaikuttaa ehkä tietämättäsi koko kehoosi. Kireät lonkat muuttavat perusasentoasi kumaraan ja saa lantion asennon helposti tilttaamaan, tai asentosi voi muuttua myös hieman vinoksi. Kireys vaikuttaa myös pakaraan, joka saa helposti koko takaketjusi takareidestä lähtien lopulta jumittuneeseen tilaan. Selkäkivut voivat olla lähtöisin lonkistasi! On hyvä muistaa että kehomme on kokonaisuus ja yksi ongelma voi lähteä etenemään dominoefektin tavoin.

Itse kuulun tähän ryhmään, joka pitkään puuskutti menemään kireillä lonkilla. Rangan asento vääristyi ja selkää särki. Pakarassa oli ruuhkan aineksia ja liikkuvuus salilla huono. Kyykyt ja yhden jalan liikkeet olivat suoranaista helvettiä! Juostessani paljon kovalla alustalla kärsin samasta ongelmasta mutta kipu oli särkymäistä.

Ratkaisin ongelmani yhdistämällä kaksi liikettä kahden viikon ajan joka iltaiseen uutiset-venyttely traditioon. Homma alkoi pelittämään jo viikon jälkeen ja nyt kireistä lonkista ei muodostu enää murhetta.

Olen toki ylläpitänyt liikkuvuutta paitsi omatoimisilla liikkuvuusharjoituksilla ennen treenejä, sekä venyttelyillä+rullailuilla iltaisin (2krt viikossa). Hierojalla käyn säännöllisesti kerran viikossa, jolloin vuorottelen ylä- ja alakropan hoitojen kanssa. Se kuinka usein siellä hierojalla on hyvä käydä vaikuttaa oikeastaan kaksi asiaa a. mikä on oma tarpeesi suhteutettuna treenimääriisi/olosuhteisiin b. Onko hieroja hyvä vai huono – saako hän leivottua kireydet auki vai eiMinifitness_venyttely_lonkat auki

Rentoa ja venyvää viikonloppua <3 -E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

19 vastausta artikkeliin “LONKAT AUKI”

 1. Voi ihanaa kiitos tästä! Tuli sopivaa saumaan tää postaus. Mulla onki jopa sattunui kyykyt lonkkiii mut jospa nyt helpottais. Eevi sulla on muutenki tosi hyviä postauksia, joita luen säännöllisesti. Hyvää kesän jatkoa!😊

  • aiai Ella – kuulostaa tutulta pulmalta. Ne lonkat kyllä kannattaa ehdottomasti pitää auki jotta salitreenit kulkee halutulla tavalla 🙂
   Mukavaa kesää myös sinne <3 -E

 2. Piti heti kokeilla! PItkään lonkkavaivoista kärsineenä meinaa välillä unohtua tämä venyttely ja tämä oli taas hyvä muistutus lihashuollon tärkeydestä 🙂 Kiitos! 🙂

 3. Todella hyvä postaus. Kiitokset venyttelyvinkeistä! Täytyi heti kokeilla ja kyllä teki kipeää!!!!

 4. Venyttelin ja kyllä teki terää! Alkanu oikea lonkka enemmän kramppaamaan ja sen huomaa kävellessä :/ Nyt alan säännöllisesti venyttelemään jospa sais kireyden pois 😀

  • hahaa ihan mahtava uutinen Henna 🙂 Näillä se lähtee! -E

 5. Tuota ekaa en olekaan kokeillut ja tulee kyllä illalla kokeiluun. Mulla on ihan todella kireät lonkat ja kun hierojalla kävin niin hyvä että pystyi edes koskemaan.

  • Suosittelen Jenna – aivan killeri kaikista liikkeistä 🙂 -E

 6. Teen palautus juomaa fast super malto ja fast soija 90 onko hyvä vai huono? Ja tutkiskelin nettiä jossa oli hirveesti juttua että palautus juoma lihottaisi onko asia näin?

 7. Hupsista keikkaa ku oli puolieroja kireyhdessä. Tää menee kirjanmerkkeihin 😀 oon pyrkinyt istumatyöläisenä käymään hieronnassa kerran kuussa, mutta se menee yleensä selkä ja hartiajumien merkeissä. Lapoja ja keskiselän jumeja avaavia venytyksiä voisit postata myös 🙂

 8. Herrrrrrranvarjele sä oot kaunis <3
  Ja kiitos vinkeistä, täytyy kokeilla, sattuu jo valmiiksi 😀

 9. Löysin tänään tämän postauksen, kiitos paljon venyttelyvinkeistä. Lonkka jumissa ja toistuvaa särkyä, nämä liikkeet tuntuivat heti oikeassa paikassa😊 Blogisi on erinomainen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 13
Tykkää jutusta