HELPOTUSTA VATSAONGELMIIN

_MG_1522Kuten aikaisemmin hieman jo kirjoittelinkin, olen nyt viimeisen kuukauden kärsinyt vatsaongelmista. Hommahan kärjistyi todella pahaksi muutamia viikkoja sitten ja kävin myös lääkärissä hieman asiaa ihmettelemässä. Nyt on kulunut viikko kohtalaisen hienosti! Sain paljon vinkkejä kollegaltani Sami Sundvikilta ja ruokavaliota puitiin läpi myös valmentajani Aleksin kanssa. Palloteltiin puolin ja toisin ajatuksia siitä, mitä mahdollisuuksia tässä on vielä mahdollisesti käyttämättä.

Itse epäilin vatsavaivojen syypääksi vahvasti stressiperäistä suolistoreaktiota, mutta mahdollisuus oli myös Ranskan reissulta tarttunut epämiellyttävä tuliainen. Tuloksia odotellaan edelleen, joten varmaa tietoa tässä ei vieläkään ole. Epäilen kuitenkin vahvasti vaivojen johtuneen suoliston epänormaalista  toiminnasta. Tähän on varmasti vaikuttanut mm. stressin purkautuminen – kyllä, taas se vaikuttaa ihan kaikkeen!

Ruokavaliosta haettiin apukeinoja ja niitähän löytyi. Itseasiassa koko suolisto saatiin viikossa rauhoitettua tekemällä hienosäätöä dieettiin mm. laskemalla 20 % proteiinia ja korvaamalla tuo sama kalorimäärä hiilihydraatilla. Apuun tuli myös entsyymin pilkkojat, laadukkaat maitohapot ja maitohappokäyneet tuotteet. Gluteiinia tai maitotuotteita ei ruokavaliostani ole löytynyt vuoteen.Minifitness_amaranttipuuro_terve vatsa Minifitness_vatsapuuro_tattarihiutale_puhdistamo_kookos

Suolisto on toiset aivomme – se on viisas, mutta oikukas. Olen saanut tehdä sen optimaalisen toiminnan kanssa töitä koko aikuisikäni. Tästä syystä myös itse todella hyvin tiedän, kuinka vahvasti suoliston hyvinvointi vaikuttaa kaikkeen ja sen rooli korostuu nyt näin kisadieetillä. Jos et pidä sen kunnosta hyvää huolta, se näkyy jollakin tapaa. Joskus ongelmat ovat lieviä, toisinaan taas todella vaikeita.

Kun ruokavaliostani oli tsekattu riittävä kuidunsaanti, nesteet ja pudoteltu pois kaikki riskitekijät oli katsottava mitä muuta voisimme tehdä. Yksi Samin suosituksista oli maitohappobakteerijuoma Boris. Juoma on valmistettu suomalaisista juureksista, marjoista ja villiyrteistä hapattamalla. Tämä on täysin sokeroimaton sekä lisäaineeton juoma, jossa on n. 14 miljoonaa elävää ja kiinnittymiskykyistä maitohappobakteeria grammassa. Probioottien tehtävänä on estää taudinaiheuttajien kiinnittymistä suolistoon ja prebiootit tukevat niitä tässä  tehtävässä. Olen käyttänyt itse maitohappobakteereja päivittäisessä käytössä ja se on yksi todella tärkeä suoliston tasapainoittaja. Hyväksi havaitsemiani tuotteita ovat mm. Puhdistamon Ohhiran OM-X maitohappobakteeri ja Puhdas+ Caps Saccharomyces boulardii.Minifitness_gluteeniton_ruokavalio

Mitä karsimme ja mitä tuli lisää?

 • Korvasimme mustikoita mustaherukoilla –> kuitua
 • Pudotimme valkuaisten määrää –> korvasimme kanalla/kalalla/nyhtökauralla
 • Pudotimme pois mahdollisesti suolta ärsyttävät kasvikset kuten raaka porkkana, kukakkaali, paprika ja sipuli. Kasviksista tomaatti, parsakaali, kurkku, hapankaali ja kurpitsa ovat nyt loppudieetin ruokavaliossa, sillä ne havaittiin olevan ok ilman ärsytystä. Jos suoli ärtyy ja vatsa turpoaa, kannattaa kaikki kasvikset nauttia kypsennettynä kuten esimerkiksi höyryttämällä tai uunissa kypsytettynä
 • Aikaisemmin olin jo jättänyt pois kaikki hiilihapolliset juomat, keinotekoiset makeutusaineet (HUOM tsekkaa myös lisäravinteet!)
 • Hera otettiin nyt hetkellisesti pois, jotta minimoidaan kaikki riskit. Tilalle maustamaton aminohappo/luonnollisesti makeutettu BCAA kuten Nutriworks vihreä omena/appelsiini
 • Kaurapuuro pois –> tilalle tattarihiutale/amarantti (mahdollisesti myös gluteeniton kaurahiutale voi olla ok)
 • Psyllium 
 • Omenaviinietikka–> helpotusta oikeastaan ihan kaikkeen, mutta suoliston kannalta olennaisinta on se että se helpottaa ruoansulatusta, vähentää tulehduksia ja lievittää allergioita, pahoinvointia, närästystä, migreenejä ja puhdistaa elimistöstä toksiineja
 • Boris-juoma

Ruokavalio on nyt lähinnä vain puhtaampi kuin koskaan. Myös nämä mainitsemani ”täsmäiskut” ovat todella tehneet tehtävänsä. Vatsavaivat vievät todella paljon energiaa ja stoppaavat aineenvaihdunnan helposti täysin. Olo on tukala ja ahdistaa. Ongelma kannattaa ratkaista aina mahdollisimman nopeasti, sillä oireet voivat mennä odottelemalla todella pahaksi.

PUUROVINKKI! Amarantista sekä tattarista valmistamani aamupuurot saattavat olla monelle vieraita, mutta ne ovat yhtä helppoja kuin kaurakin. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja perinteiselle kaurapuurolle! Kutsun näitä suolistopuuroiksi, sillä tuntuu että niistä on todella apua. Sekaan voi laittaa esimerkiksi vielä psylliumia tai nesteessä turvotettuja chiasiemeniä vauhdittamaan vatsan toimintaa. Nämä aamiaisherkut ovat gluteenittomia, ravinnerikkaita ja erityisesti vatsaystävällisiä. Minifitness_vatsapuuro_psyllium_suolistoongelmat Minifitness-psyllium_apua vatsaongelmiin

 

Rentouttavaa lepopäivää <3 -E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

33 vastausta artikkeliin “HELPOTUSTA VATSAONGELMIIN”

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus. Kiitos !
  Otti silmään tuo omenaviinietikka. Miten sitä käytetään ?
  Itse kärsin ärtyneestä suolesta, refluksista ja allergioista, sekä ruokaaine- että iho. Ruokavalioni on juurikin gluteeniton ja maidoton.
  Siksi alkoi kiinnostamaan omenaviinietikka, en ole sitä käyttänyt ja kuulostaa että voisi olla minulle avuksi.

  • Kannattaa ehdottomasti kokeilla, haittaa ei voi olla! Tai no korkeintaan hammaskiilteelle, jos oikein innostuu juomaan. Mutta muuten omenaviinietikka on kropalle kunnon terveyspommi. Tärkeää on valita aito omenaviinietikka. Eli semmoinen, mitä EI ole pastöroitu ja missä ON ”emo” mukana. Mulla on käytössä Beutelsbacherin Demeter-sertifioitu puhdistamaton omenasiiderietikka, joka on erinomainen, mutta muitakin merkkejä on. Ja halpakin tämä terveystapa on! Yksi 0,75 pullo maksaa rielun 5€, ja se kestää kyllä useamman kuukauden vaikka käyttäisi päivittäin.

   Klassinen resepti on 1tl-1rkl omenaviinietikkaa lasilliseen vettä (mulla on aika iso lasi, noin 4dl), ja mukaan hunajaa (kotimainen luomu!) maun mukaan. Teen itse aamuisin tyhjään vatsaan tämän juoman 1rkl:llä. Ensin kannattaa aloittaa tuolla pienellä etikkamäärällä, 1tl, ja sitten lisätä sitä kun se alkaa maistua ja muutenkin kroppa tottua. Olen käyttänyt omenaviinietikkaa välillä pitkiäkin aikoja, aina joka aamu. En ole ikinä saanut mitään oireita tästä juomasta. Tätä voi ottaa myös aamuin-illoin, ja akuutissa tapauksessa useamminkin.

   Jo antiikin Roomassa oli yleinen tapa kantaa mukana pientä omenaviinietikkapulloa matkoilla, sillä sen nauttiminen ennen ruokaa/ruoan yhteydessä ehkäisee tehokkaasti vatsataudeilta ja ruoan mahdollisilta huonoilta bakteereilta. Myös muutaman kerran kun on tullut vatsavaivoja itselle niin olen silloin ottanut tujummat etikkaseitit, ja viimeistään parissa päivässä on helpottanut.

   Toinen muutama viikko takaperin aloittamani tapa on ollut juotava savi. Kuulostaa kreisi-hifistelyltä, mutta on todella helppoa, halpaa ja tehokasta! Juotava savi on todellinen vatsan ystävä. Käytän Argitalin vihreää savea (500g noin 12€, riittää ainakin vuodeksi). Nyt siis en ole ottanut omenaviinietikkaa tänä aikana, vaan vain savea lasillinen tyhjään mahaan aamuisin. Sitä suositellaan käytettäväksi kolmisen viikkoa, jonka jälkeen tauko. Sitten vaihdan taas etikkaan ja vuorottelen näillä. Eli 1tl (tasainen) savea sekoitetaan lasilliseen vettä ja annetaan laskeutua ainakin 5min. Sitten vesi juodaan, mutta lasin pohjalle jäänyt savisakka jätetään juomatta (kannattaa hulauttaa huonekasveille tämä sakka, ne tykkää myös!!!). Ei kannata syödä ihan heti tähän perään vaan pitää pieni tauko ennen ruokaa.

   Kyllä muuten vatsa toimii (mutta ei liikaakaan;)! Toivottavasti näistä vinkeistä on muillekin apua!

  • Mulla samaa tavaraa! 🙂 Kiitos Kristiina kommentista, loistavan kattava! wow, savi kuulostaa villiltä! -E

 2. Kuulostaa pitkälti samalta kuin oma ruokavalioni 🙂 Vatsan hyvinvointi on vaan niin tärkeä! Ja myös toisinpäin: varsan huono kunto vaikuttaa elämään tosi paljon. Siksi on tosi iso motivaatio tehdä tarvittavat muutokset. Mulla vauvan imetys viel laittoi entisestään tarkemmaksi syömisten suhteen kun jotkin mulle sopivat ruoka-aineet (esim. Gluteeniton kaura) sai vauvalle vatsaoireita.

  Miten käytät omenaviinietikkaa? Se on hiivan tapaamisessa tosi tehokas, mut haluaisin vaihtaa myös käyttämäni suolahapot luonnolliseen vaihtoehtoon eli omenaviinietikkaan ja siksi kyselen 🙂 Voiko ottaa joka ruoan alle vai vain kerran päivässä?

  Tsemppiä Eevi masun kanssa ja ihanaa syksyä 🙂

 3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itselläni on myös vatsaongelmia. Ensin jätin sokerit kokonaan pois, mikä auttoi jo huomattavasti, mutta ei vienyt kipuja kuitenkaan kokonaan pois. Nyt olen kokeillut jättää kaikki maitotuotteet pois ja mielestäni ei ole enää niin turvonnut olo (vaikutus näkyy myös ihoni hyvinvoinnissa). Myös viljatuotteita olen yrittänyt vähentää. Ruokavaliomuutokseni onnistuvat hyvin kotona, mutta ongelmia tulee esimerkiksi, kun teemme yhdessä ruokaa ystävieni kanssa, en haluaisi olla aina se joka marmattaa, että ei voi syödä tota, tota tai tota…. Muutenkin meillä on todella erilaisia käsityksiä ruuan suhteen (mitä tavallisesti syömme yms.) Onko sinulla ollut tällaisia ongelmia ja miten olet niihin suhtautunut?

  P.S. Tattaripuuro menee varmasti testiin!

 4. Tärkeä aihe! Hienoa, että olet koonnut blogaukseen omat vinkkisi, joista varmasti on hyötyä monille samojen haasteiden kanssa kamppaileville. Itsekin olen kärsinyt erilaisista vatsaongelmista vähintäänkin koko aikuisiän (en muista tarkkaan millon alkoivat) eli 7 vuotta. Paljon olen tehnyt ruokavaliomuutoksia kuten maidottomuus, gluteenittomuus ja joitain hedelmiä ja kasviksia jättänyt pois / vähentänyt (sipulit, kaalit omena jne.), koska vatsa reagoi niihin esim. turvotuksella ja pistelyllä. Sokeria en ole käyttänyt enää vuosiin ja ruokani valmistan itse tai valitsen esim. noutopöydissä mahdollisimman puhtaita ja vatsaystävällisiä ruokalajeja. Vettä juon pari litraa päivässä. Lisäkuidut on myös käytössä kuten viherjauhe, puhdistavat yrttijuomat ja maitohappobakteeritkin. Istumista, etenkin pitkiä aikoja vältän mahdollisimman tehokkaasti niin työssä kuin vapaa-ajalla. Istumisesta nimittäin ei ainakaan oma vatsani tykkää pidemmän päälle yhtään. Puhumattakaan, jos on juuri syönyt kunnon aterian ja jää paikoilleen! Inkivääri ja kurkuma ovat niin ikään päivittäisessä käytössä. Omenaviinietikkaa käytän ruoanlaitossa esim. oliiviöljyn kanssa salaatinkastikkeena. Sitä voisi tietysti ottaa myös esim. aamulla 1-2 tl sellaisenaan (tai ehkä veteen sekoitettuna). Olen myös kuullut eräältä suolisto-ongelmia hoitavalta asiantuntijalta, että magnesiumin suhteen oksidi (itselläni tällä hetkellä sitraatti) edistää vatsan toimintaa.

  Mm. näitä muutoksia olen itse tehnyt ja olen kyllä saanut helpotusta, mutta haasteita on edelleen. Edelleen esiintyy valitettavasti välillä turvotusta ja ummetusta. (Toisaalta myös erityisesti kasvisten rajoittaminen (kuten sipulit, kaalit, raaka porkkana) on itselleni vaikeaa, koska ne on niin hyviä, monikäyttöisiä ja vieläpä edullisia!) Aion ottaa vinkistä vaarin ja tutustua Boris -juomaan. Kasvikset ja niiden valmistustavat sekä kauran käyttö menevät myös tarkempaan syyniin.

  Kiitos Eevi! 🙂

  • Magnesiumoksidi vauhdittaa suoliston toimintaa lähinnä siksi, että se ei imeydy kroppaan. Eli sitä ei kannata ainoona mg:nä käyttä (mgn saantiin). Sitraatti voi herkkämahasilla aiheuttaa ongelmia, mutta biglysinaatti taitaa olla hellempi massulle. 🙂

 5. Täällä myös yksi vatsavaivainen!

  Vatsani on oireillut niin kauan kuin jaksan muistaa, eli ihan tuolta ala-asteikäisestä lähtien. Aluksi ihmeteltiin, mikä ihme sai vatsan turpoamaan, ummettamaan ja kipuilemaan, ja tehtiin kaikki maailman testit, muttei mitään erikoista tullut selville. Elin monta vuotta tietynlaisessa ”sumussa” ja vatsani turpoili päivittäin, mihin totuin ja luulin sen olevan ihan normaalia. Joskus 14-vuotiaana jouduin kesken koulupäivän jopa yöksi sairaalaan, kun mahakivut olivat niin kovat! Testit tehtiin uudestaan, muttei vieläkään mitään löytynyt.

  Noin puoli vuotta sitten aloin perehtymään enemmän hoitokeinoihin vatsaongelmiani varten, koska olin niin väsynyt tukkoiseen, ahdistavaan ja turvonneeseen olotilaan, joka oli vallinnut jo lähes kymmenen vuoden ajan. Huomasin, että kaikista pahin turvotus tuli juurikin ruisleivän ja makaronin syömisen jälkeen, joten päätin jättää gluteenin pois. Olo helpottui hieman, mutta vatsa silti jatkoi turvotteluaan. Pian huomasin, että välipalarahkan jälkeen ei todellakaan tullut energinen olo – päinvastoin. Jätin täten myös maitotuotteet pois. Tällä ruokavaliolla olenkin sitten mennyt talvesta lähtien. Valkoinen sokeri ei myöskään ole kuulunut ruokavaliooni vuosiin.

  Vatsa kyllä turpoilee vielä edelleen ,muttei enää läheskään niin usein. Uskoisin kärsiväni jonkinasteisesta gluteeniyliherkkyydestä ja ärtyneestä paksusuolesta, joka on pahentunut kahdesti sairastetun anoreksian myötä. Minua ärsyttää, että aika usein vatsaongelmia vähätellään, mutta minusta tämä on oikeasti todella raskasta – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Vaikka kuinka yrittäisi syödä vatsaystävällisesti, juoda paljon vettä, nukkua hyvin ja liikkua, niin silti se masu joinain päivinä vihastuu. Noina päivinä ei tee mieli tehdä mitään; varsinkin salimotivaatio kuihtuu viimeistään silloin, kun pukee ihonmyötäiset salivaatteet päällensä.

  Onneksi aika pitkälle pääsee, kun vain opettelee kuuntelemaan omaa kehoaan ja malttaa tutkiskella omia tuntemuksiaan. Onneksi on myös olemassa maitohappobakteerit, löysät vaatteet ja magnesiumoksidi. 😀

 6. Tuli mieleen tuosta Ranskan reissun tuliaisesta mistä mainitsit, että itse onnistuin hankkimaan jokunen vuosi sitten amebatartunnan ulkomaanmatkalta. Olo oli aivan järkyttävä, vatsa turposi ja mikään ei imeytynyt ja vatsa aivan sekaisin monta viikkoa. Mikään ruokavalionmuutos ei auttanut. Lopulta lääkäri määräsi testeihin ja tämä kaveri löytyi heti ensimmäisellä testillä. Söin sitten 10 pv antibioottikuurin, joka sekin oli järkyttävä myrkkykuuri, mutta korjasi ongelman. Suosittelen, että pyydät testauttamaan kaikki nämä suolistoloiset jos ruokavaliomuutos ei auta. Ne kun eivät aina edes löydy ensimmäisessä testissä. Tsemppiä!

  • Moikka Jaana,
   Joo hyi että! Multa otettiin tosiaan nämä kaikki eikä mitään löytynyt :/ -E

 7. Kokeilepas jättää hetkeksi pois kaikki vege-maidot. Minulla alkoivat vuosien ongelmattoman käytön jälkeen aiheuttamaan aivan järkyttävää turvotusta ja ripulia. Eron vatsassa huomasi jo yhdessä päivässä. Tsemppiä!

 8. Kuulostaa tosi inhottavilta nuo vatsa ongelmat. Itsellenikin on todella tärkeää, että suolisto toimii kunnolla. Olin itse laktoosi-intolerantikko monia vuosia tajuamatta oireiden syytä. Olin koko ikäni syönyt todella paljon maitotuotteita, joten elimistöni oli herkistynyt todella pahasti laktoosille ja jo pienikin määrä saattoi saada aikaan pahoja oireita. Nykyään oon jo monta vuotta elänyt vähä-laktoosisesti ja pienet määrät laktoosia ei yleensä aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Kun luin tätä sun postausta, tuli mieleen sellainen ajatus, että ehkä kyse ei olekaan tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen kokonaan vaan se kohtuus ja tasapaino, mistä monesti oon täältä sun blogissakin lukenut. 🙂 Ehkä siis ihmisillä on taipumus herkistyy, jollekin ruoka-aineelle, jos sitä syö paljon. tms. En oo alan asiantuntija todellakaan, mutta itselläni tuntuu toimivan. Sulla nyt saattaa tietty olla mistä vaan kyse ja jos ei mitkään muutokset ruokavaliossa toimi niin todellakin kannattaa siellä lääkärissä ravata kunnes tiiät mistä on kyse. 🙂 Ihanaa, kun joku on kans yhtä tarkka vatsa toiminnasta, kun mitä ite oon. 😀

 9. Mäkin kärsin stressimasusta! Nyt jo pari vuotta ollu niin, että vatsa turvonnut, vuorotellen löysänä ja kovana. Olokaan ei oo yhtä energinen ja iloinen ku normisti. Kesäisin (loma) helpottaa ja toimii ku unelma, mutta heti koulun alettua menee taas sekasin 🙁 Etenkin nyt kun ylppärit tulossa. Oon huomannu että myös uneen vaikuttaa. Eli vaikka kuinka väsyttää ni unen päästä ei saa kiinni ja sitten yöllä 3 aikaan herää ja taas valveilla tunnin verran..

  • Kuulostaa tutulta Nora! Tsemppiä ja toivottavasti saisit stressin kuriin <3 -E

 10. Mulle ei edelleen selvinnyt, että onko kyseessä ripuli vai ummetus -tyyppinen suolistohäiriö? Veikkaisin tuota ummetusta, kun kuituja tarjotaan niin paljon ruokavalioon. Jäin vain miettimään.

 11. Itse en pysty syömään aamuisin kaurapuuroa. Sen syömisen jälkeen olo on kuin krapulassa, tärisyttää ja olo on hutera. Olenkin syönyt tuota tattaripuuroa aamuisin jo pidemmän aikaa ja enää ei aamu ala ilman sitä. Kolme kananmunanvalkuaista joukkoon, sokeroimatonta mehukeittoa (kohta ei tarvitse enää kaupasta ostaa kun saan äidiltä itsetehtyä mehua, hän ei sitä sokeroi 🙂 ) sekä marjoja vaihdellen mustikoista viinimarjoihin.
  Jonkinasteinen gluteiiniyliherkkyyskin löytyy (yhden riisipiirakan voi syödä tai reissarin puolikkaan mutta pulla on liikaa -> kaasuvaara!) Ja maitoa en ihon takia käytä kuin kahvissa muuten menee soija- ja riisimaitotuotteet, niitäkin vähemmänn. Soijajugua iltaisin myslin ja banaanin kanssa ja riisimaitoa teehen. Meillä kun mies on maitoallergikko niin on luonnollista tehdä kaikki ruuat ilman sitä 🙂
  Kuvittelin taannoin joka aamuisen ripulin johtuvan kahvista ja tupakasta jonka pöyhyyttämisen lopetin vuosi sitten. Kummankaan lopettaminen ei auttanut oireisiin joten kahvin olen ottanut takaisin kuvioihin (tupakkaa en todellakaan). Seuraavaksi koetin pois maidon koska rahkaa yms. maitotuotteita meni silloin paljon mutta ei vieläkään oireet poistuneet, iho kylläkin parani vaikkei se ihan kunnossa vieläkään ole. Gluteiinin poisjättö auttoin sitten vihdoin ja viimein ja varsinkin vehnän poisjättö. Kyllä välillä tulee syötyä nuita gluteiiniviljoja mutta hyvin pienissä määrissä ja harvoin kun se ei ole kivaa.
  Siinä vaiheessa kun oireet ovat niin pahat ettet meinaa ennättää vessaan tekee mieli jo miettiä ruokavaliota uusiksi. Kipuja ei onneksi tule (ainakaan vielä ole ollut).

 12. Mikäli oireina on turvottelua, vatsan toimimattomuutta voi aiheuttaja olla myös psyllium.
  Enemmän aiheesta ja haittavaikutuksista löytyy netistä lähinnä englannin kielisenä. Myös allergiset reaktiot ovat mahdollisia.

  • Hevosilla käytetään psylliumia hiekan poistoon vatsasta ja suolistosta. Yleensä annetaan n. viikon kuureina suurta annosta mutta jotkut olivat alkaaneet syöttämään pientä annosta pitkäkestoisesti ja kun olivat lopettaneet oli alkanut esiintymään ähkyjä (suolistotukos, massan tai kaasun aiheuttama). Eräs arvostettu eläinlääkäri sanoikin että pitkäaikainen käyttö voi laiskistuttaa suolta ja kun käyttö lopetetaan se aiheuttaa ähkyä tmv.
   Voihan se olla ihmisilläkin että psyllium alkaa aiheuttamaan laiskaa suolta. Ja pitkäaikainen käyttö taas laksatiivisuutta. Mm. pellavallahan sanotaan olevan laksatiivisia vaikutuksia varsinkin suurilla annoksilla.

  • Olen siinä käsityksessä, että kuitulisää suositellaan (ihmisten kohdalla) aika ajoin vaihtamaan, esim. viikon välein. Kuiduilla on erilaisia tehtäviä suolistossa, mutta sen lisäksi esim. herkistyminen on mahdollista jos käytössä on pitkään yksi ja sama kuitulisä.

 13. Paljon tuttua todettu ibs löytyy.. Tattarin todennut ihan myrkyksi jotain hapanmaitovalmisteita voin köyttää pieninä määrinä .. Raivostuttavan yksilöllistä kun ei semmosta suoraa tee näin oo

  • Se on kyllä ihan totta :/ Sieltä on pakko vähän kokeilemalla huomata mikä sopii itselleen. Voi kyllä viedä aikaa, buuh -E

 14. Herkkävatsaisten kannattaa juurikin kokeilla FODMAPia eli huonosti sulavat kasvikset (sipuli, kaalit, omena ym), viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura saattaa käydä) ja laktoosimaitotuotteet pois ruokavaliosta hetkeksi. Sitten vähitellen lisää ruokavalioon ja katsoo mistä tulee oireita niin jättää ne pois. Mulla on luultavasti ärtyvä suoli ja Fodmap yhdisteiden välttäminen on auttanut. Mulla ei ole keliakiaa mutta suolisto kestää tosi huonosti vehnää ja ruista, myös mustikat ja maissi tulee ihan kokonaisina suoliston läpi eikä esim chiasiemenet sovi kun nekään ei kunnolla sula. Välillä suolisto oikkuilee vaikka olis syönyt ruoka-aineita jotka on suolistoystävällisiä, eniten vaikuttaa stressi ja liika istuminen. Luulen että toiset ovat herkempiä myös tuntemaan suoliston venymisen ja se tuntuu kipuna, itsellä kaikki venyminen ja kramppaaminen tuntuu todella kivuliaalta ja välillä vatsan ollessa sekaisin kipu on erittäin kovaa.

  • Kiitos Saara <3 Tosiaan toi on kyllä ihan totta, että toiselle menee kaura ja toinen saa siistäkin vatsan väänteitä. On vain kokeiltava mikä toimii itselleen.
   Tsemppiä sinne vatsan kanssa! -E

 15. Mitä riisiä käytät? (: basmati, jasmiini, täysjyvä? Onko sulla jokutietty merkkikin oikein?

  • Moi Iitu,
   Basmatia ja jasmin-riisiä 🙂 Täysjyvää en, sillä vatsa ei sulattele sitä kovin hyvin. Suosikkia merkistä ei oikeastaan ole -E

 16. Lue Eevi kirjauutuus, Giulia Endersin ”Suoliston salaisuus” -kirja. Todella hyvin kirjoitettu sen lisäksi että sisältö on täyttä asiaa. Vaikka en tiedä tuleeko siinä sinulle mitään uutta kun kuulostat olevan aika hyvin käryllä suoliston toiminnasta ja vielä samansuuntaisesti kun Giuliakin kirjassaan opastaa tekemään.

  • Luettu Lare 😉 Kiitos kuitenkin vinkistä, se on todella hyvä! -E

 17. Tuota Boris-juomaa suosittelen kokeilemaan – on aivan mielettömän hyvån makuista! Kannattaa ostaa useampi laatikollinen saman tien 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta