TREENI- JA RUOKAKUULUMISET

Minifitness_winter_lookTässä on päässyt vierähtämään yli kaksi kuukautta kisoista, enkä ole ehtinyt oikeastaan päivittämään lainkaan treeni- ja ruokakuulumisiani. Palautuminen lähti käyntiin hyvin, mutta kyllä sen taas huomaa kuinka tämä aikajakso vaatii paljon enemmän pysähtymistä ja aikaa itselleen on pyhitettävä tavallista enemmän. Tämän vuoden kisoista normaaliin laskeutuminen on sujunut kuitenkin positiivisesti siinä mielessä, että se on ollut pääsääntöisesti helpompaa kuin viime vuonna. En ole yhtä väsynyt ja mielikin on ehtinyt palautumaan paljon nopeammin. Hermosto on tosin ollut tänä vuonna kovilla ja treenejä on joutunut keventämään jonkin verran normaalista. Olenkin sen vuoksi innostunut astetta enemmän tekniikapuolen kehittämisestä ja olen saanut myös aikaa keskittyä enemmän syvällä piileviin heikkouksiini. Kun yksi ovi sulkeutuu, avautuu uusia! Jokaisella aikajaksolla on siis oma paikkansa.

Jalkatreeneissä on nyt vihdoin mukana syvät, tangolla tehtävät kyykyt ja sumo maastaveto. Aikaisemmin selkäni ei ole näitä kestänyt, mutta harjoittelun myötä ollaan tämän ongelman hallitsemisessa edistytty paljon. Olen saanut ihan uudenlaista potkua ja kipeitä lihaksia, sekä myös paljon uutta inspiraatiota omaan tekemiseeni! Omaa treenikarttaa kannattaa laajentaa aina kun se on vain mahdollista. Se tekee meistä monipuolisempia liikkujia niin kehon hallinnallisesti kuin mielellisestikin! 

Aloitin jälleen treenit TFW Helsingillä ja olen huomannut kuinka olen kaivannut tuota yhteishenkeä. Yhdessä treenaaminen luo niin hyvää vastapainoa yksin puurtamiselle! Energiaa on ihana imeä joskus muistakin upeista tyypeistä. Circuit-treenit ovat olleet  omassa harjoittelussani kovassa painotuksessa voimapainotteisien jalkatreenien lisäksi ja näitä molempia voi käydä halutessaan tekemässä myös TFW:llä. Pitkän päivän jälkeen on usein helpompi mennä valmiiksi suunnitellulle tunnille, jossa joku muu käskee ja puskee!

Hermoston palautumisen vuoksi olen ottanut hieman kevyemmin treeneissä, mutta liikkeessä olen silti pysynyt jaksamisen ja oman olon mukaan. Teen viikossa 3-4 voimaan keskittyvää treeniä ja 2-3 sykettä nostattavaa treeniä. Joogaamaan pyrin nyt 1-2 kertaa viikossa, sillä se on loistavaa vastapainoa ”kovalle” tekemiselle. Minifitness_Puma_basket_shoes Minifitness_eeviteittinen_outfit

Kävin myös viikko takaperin osteopaatillani Heikillä Hieroksella hoidattamassa vinossa nököttävää lantiotani ja päädyin siitä lopulta fysioterapiaan Tuomakselle. Teimme urheilijoille kehitetyn testin, jossa mitattiin mm. mahdollisia motorisia, voimallisia ja liikkuvuudellisia puutteita/heikkouksia. Tämä on äärimmäisen hyvä testi, sillä se kertoo paljon harjoittelumme tilasta. Mielenkiintoista tästä teki myös se, että tulokset ja todellisuus kohtasivat yllättävänkin hyvin. Erityisesti puoliero keskivartalon hallinnassa näkyy, johon vääntyneellä lantion asennolla onkin suora yhteys. Nyt hermotusta ja sitä kautta voimantuottoa pitäisi saada tasoitettua. En tiedä onko puoliero syntynyt ihan mailapeliajoistani ja alkanut nostamaan nyt päätään? Nyt keskitytään siis pieniin asioihin, joiden kautta luodaan seuraavia edistysaskelia. Täytyy muistaa, että voima tulee aina sisältäpäin. Voimakkaan näköinen keho on eri asia kuin syvältä hyvinvoiva ja vahva. Kuorella ei tee mitään jos sisältä uupuu tärkeitä rakennuspalikoita.

Pienillä, mutta tehokkailla kontrollointia parantavilla harjoituksilla saadaan nopeasti positiivisia vaikutuksia itse harjoitteluun. Uhreilijatestissä mitataan kaikki liikesuunnat koko kehon osalta, jolloin sieltä voi nousta yllättäviäkin kehityskohteita. Testin palaute oli kuitenkin hyvin positiivinen, eikä mitään isoja muutoksia tai parannuksia vaadita. Mutta on kuitenkin hyvä tiedostaa, millaisia vaikutuksia pieniltä tuntuvilla asioilla voi pitkässä juoksussa olla. Siksi niihin kannattaa puuttua hyvissä ajoin, ennen niiden ongelmien muodostumista. Joskus ne pienet asiat ovat avain johonkin sellaiseen, mitä emme edes tulleet itse ajatelleeksi!Minifitness_outfit_winter_casual

Kaloreita on nosteltu vähitellen ja herkut tykkään pitää selvästi viikonlopuissa. Koska kehoni ei ole helposti pullahtavaa sorttia, on kaloreiden kanssa jouduttu kikkailemaan kohtalaisen vähän. Fiilispohjalta mennään jonkin verran, mutta arkena noudatan lähinnä makroihin mahduttamista. Olen niin rutinoitunut ruokailija, ettei dieetistä paluu ole koskaan ollut haasteeni. Syön samaa ruokaa ympäri vuoden, toisinaan joustan vähemmän, toisinaan taas enemmän. Nyt on pääasia että oma jaksaminen on hyvää ja ruokaa saa lisätä koneeseen tasaisesti viikkotasolla. Kiloja on tullut kisapainosta 3 kiloa, eli kohtalaisen tasaisella nousulla mennään ja olenkin siihen hyvin tyytyväinen. Ulkomuoto ja oma olo kertoo kuitenkin aina enemmän kuin kilot, joten aion jatkaa oman itseni kuuntelemista myös jatkossa.

Jokaisen kisaajan täytyy muistaa että tuosta kisapainosta ja kireydestä on aina pakko tulla vähitellen ulos, halusit tai et. On siis älytöntä taistella vastaan, sillä siinä sodassa häviää aina itse. Palautuminen on äärimmäisen tärkeä ja myös vaikein osa tätä lajia. Erityisesti ensimmäisien kuukausien aikana mitataan paljon oman itsensä hyväksymistä kaikkine muutoksineen. Oma kehonkuva muuttuu ja sinun pitäisi pysyä sen mukana. Se ei ole kenellekään helppoa, mutta fiilikset ja oma olo tasoittuu aina ajan kanssa. On hyvä pitää huolta siitä, että itse pysyy mukana tässä juoksussa – siksi pienet tasaiset askeleet ovat usein parempia hyvinvointiamme ajatellen. Kyse ei ole pelkästään kilojen noususta, vaan paljon paljon suuremmasta._mg_9283

Kengät – Puma Basket Heart / Farkut – GT / Huivi – Acne / Neule – Selected Femme / Pipo – Asos

Ihanaa viikonloppua <3 -E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

5 vastausta artikkeliin “TREENI- JA RUOKAKUULUMISET”

  1. Hei Eevi, voisitko hieman avata käsitettä ”hermoston palautuminen”? Mitä se tarkalleenottaen tarkoittaa?

  2. Jostain syystä rakastan lukea energisiä ja ’tervehenkisiä’ fitnessblogeja ja yksi piirre näissä on yhteinen, ylitse muiden: korostunut itseensä keskittyminen. Totta mooses se kuuluu asiaan, muuten ei ainakaan kisaajaksi voi tulla. Elämän on pakkokin olla me, myself and I. Itsestä ei ikinä tuu amatööriä ja peruskuntoilijapirkkoa kummempi, ei vain kykene eikä luonne riitä. Ja toisaalta ikää jo liikaa tiettyihin juttuihin. Olen varmaan siis vähän kademieli 😉 Siksi ehkä rääkkään itseäni lukemalla muutamia tehoblogeja 😀 Eräästä asiasta kuitenkin olen onnellinen: nykyään olen paaaljon armollisempi itseäni ja vähän kaikkea kohtaan. Vakavan sairauden läpikäyneenä voin vain sanoa, että kun peilikuva oikeasti muuttuu hetkellisesti melkolailla täysin, lääkehoitojen ja operaation seurauksena, niin sillä hetkellä kyllä unohtuu oman itsensä muokkamishalut omatoimisesti. Sitä vain toivoo ja rukoilee, että saa olla vielä terve ja hitsi kun saisi olla vielä entinensä, olipa sitten lihava tai laiha, kaunis tai ’persoonallinen’, löysä tai timmi, vaalea tai tumma, onnellinen tai onneton. WHATEVER…kunhan elämä ja omakuva palaa entiselleen! Rakastakaa itseänne sellaisena kuin olette! Saa laihduttaa/lihottaa/muokata/syödä terveellisesti/välillä niuhottaa/vetää överit ja perään vajarit/aloittaa uusi elämä joka ma/repsahtaa pe/taas tappopaastota/olla vaan…mutta älkää ottako itseänne ja peilikuvaa liian vakavasti. Ainakaan jatkuvana elämäntapana. Elämässä on muutakin. Löysätkää siimaa. Elämänmakuinen elämä (ja blogi) on kaikkea tuota! Kisaajan elämä on kontrolloitua kaikessa mielessä ( ja pakkokin) ja kaikki ei todellakaan pysty siihen ’rääkkiin’. Eikä tarvitse. Ärsyttävän kliseinen loppukaneetti: nauttikaa enemmän elämästä, vähemmän pakkomielteiseen omaan napaan ja pakaran muotoon tuijottamisesta 🙂 Terveellistä on myös olla aina miettimättä terveellisyyttä/hyvinvointia (varsinkaan omaa)…vai mitenköhän tuon pukisi sanoiksi 🙂 Eevi, olet varsinainen tehoteija ja ihan varmasti tulet pärjäämään asenteellasi…menestystä sinulle! Ja toivottavasti vielä osaat myös kunnon, aidon relaamisen/höllentämisen jalon taidon, tulet tarvitsemaan kyseistä taitoa vielä monet kerrat 🙂

  3. ihana kuulla että panostat myös kehonhuoltoon, jooga on kyllä todella hyvä ja samalla mieli rentoutuu, stressinhallinta paranee ja unen laatu korostuu. Vieläkö putkirullaat? Muistan fitnesspväkirjoista sen ihanan jakson jossa rullasit kaverin kanssa ja Lolakin oli mukana=) Keho/kuntoanalyysit olisi kiva testata mutta kallista.,

  4. Laitan tämän viestin ennen joulua, ihanaa joulua ja onnea vuodella 2017 ja hyvää uutta vuotta. Kiitos hyvästä blogista!

    • Kiitos paljon Katja, samoin sinulle <3 Kiva että olet pysynyt blogini mukana jo pitkään! -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta