Arjen iloja ja terveellisiä sämpylöitä

*Sisältää mainoslinkkejä

Eevi_teittinen_terveellinen_arki_leipominenOletko kotiutunut jo Turkuun? Tätä kysymystä kuulee tämän tästä, enkä tiedä mitä siihen kuuluisi vastata. Uuteen paikkakuntaan tottuminen vie aikansa, vaikka täällä hyvin viihdynkin. Helsinki ei kuitenkaan koskaan ole tuntunut itselleni sellaiselta kotoisalta paikalta asua, joten ehkä tämä muutos ei senkään vuoksi tunnu suurelta. Siihen että koen olevani turkulainen, voi mennä kuitenkin aikaa. Isoja muutoksia ei usein heti ymmärrä, vaan niiden prosessoiminen vie oman aikansa. Arki alkaa kuitenkin vähitellen hahmottua yhä paremmin ja siitä jos mistä tulee hyvä mieli! 

Olen nauttinut monista asioista täällä, mutta yksi asia paljastaa aidosti sen, onko ihmisen hyvä olla. Tiedättekö mikä se on? Uni. Nukun täällä paremmin kuin Helsingissä. Rauhallisuus, turvallinen ilmapiiri ja stressittömyys vaikuttavat siihen tottakai suurelta osin. On kuitenkin hullua huomata, kuinka sellaiset asiat kuin ympäristö vaikuttaa meihin jopa täysin tiedostamatta. Kehoni on täällä stressittömämpi, vaikka arkeni on muutoin samanlaista. Helsingissä jatkuva sahaaminen edestakaisin loi jokapäiväistä stressiä huomattavan paljon. Täällä on niin hassua, kun ei tarvitse miettiä aikataulujaan ruuhkiin sopiviksi, eikä palavereista myöhästy vaikka kuinka yrittäisi. Hyvä uni takaa myös luovan mielen ja se näkyy arjessa kaikkialla.

Nyt ei tarvitse karata Teemun luokse lataamaan akkuja, tai suunnata mökin rauhaan unen ja rauhoittumisen perässä. Asunnossani yhdistyy hyvin palveluiden läheisyys ja saan silti vetäytyä omaan rauhaani tässä ihanassa kodissa. Minusta ja Lolasta huomaa molemmista sen, kuinka paljon parempi meidän on olla ja kuinka viihdymme tässä 74 neliössä. Sydän sulaa kun näkee Lolan taas viihtyvän<3Eevi_blogi_reseptit_gluteeniton_sampylat

Keittiöni kutsuu minua nyt aikaisempaa useammin. Inspiraatiota haen kirjallisuudesta, lehtikuvista, terveyskahviloista ja ostoksilta. Paras inspiraatiotani herättelevä kahvila on ehdottomasti Pure Hero, jonka värikäs tarjonta saa nälän suorastaan kiljumaan! Kynnys kahvilaan menosta on alhaisempi, kun sieltä tietää saavansa ruokaa, jota myös itse arvostaa suuresti. Sitä tietää mitä saa ja ruoka on varmasti valmistettu terveellisesti. Nostoissa on aina kauden kasvikset ja tietenkin luomu. Täällä Turkusessa pikainen lounas on oikeasti nopea ja se on jotain aivan ihanaa 11 vuoden Helsingissä matkustelun jälkeen. Eikä sen lounaan hakeminen kotiinkaan vie kuin kymmenisen minuuttia. Todellista arjen luksusta!

Olemme käyneet paljon kauppahallissa ruokaostoksilla ja sieltä olen ammentanut myös paljon inspiraatiota omaan keittiööni. Näin ensilumen tultua heräsi myös sämpylähimoni. OH! Parhaat reseptit syntyvät intohimosta ja tästä reseptistä ei sitä kyllä puutu! Gluteenittomia sämpylöitä saa nykyään kaupastakin ihan hyvin, mutta valitettavan usein ne ovat kovin kuivia tai ravintoköyhiä. Siksi ne kannattaa ehdottomasti tehdä itse, sillä ne eivät vie kuin 10 minuuttia omilta kätösiltäsi ja lopun hoitaakin ystävämme uuni. Näistä löytyy runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja, joten ne pitävät kylläisenä pidempään, kuin pelkät hiilihydraattipitoiset sämpylät. Tein päälle siemensekoituksen, jonka pyöritin sulatetussa hunajassa – näitä suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ne toivat kivasti makeutta ja twistiä perinteiseen sämpyläreseptiini.Eevi_teittinen_puhdistamo_psyllium_gluteeniton_leivonta

Kauraisat proteiinisämpylät (GL)

8 kpl

30 g Maustamaton herajauhe HydroISO M-Natural

1 Valkuainen

2 Munaa

3 Porkkanaa

1 dl Kaurajauhoja (GL)

2 dl Kaurahiutaleita (GL)

1 rkl Psyllium-jauhetta

200 g kaurajogurttia

1 rkl Chiasiemeniä

2 rkl kirkastettua voita (ghee-voi)

1 tl leivinjauhetta

Siemeniä

Hunajaa

Basilikaa

Mausteet; chili, mustapippuri, kurkuma, paprikajauhe, herbamare, guerande-suola

 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ja vatkaa munat. Sekoita jauhoseos ja kaurajogurtti keskenään ja lisää sekaan vaahdotettu munaseos. Lisää voi. Anna seoksen seistä hetki. Raasta sillä välin porkkanat raasteeksi ja silppua basilika pieneksi, lisää ne sitten taikinaan. Lisää lopuksi guerande-suola ja muut mausteet. Annostele sämpylät leivinpaperille pellin päälle ja muotoile lusikan avulla. Pyörittele vielä siemenet juoksevassa hunajassa ja lisää sämpylöiden päälle. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.Eevi_kosteat_helpot_sampylat Terveelliset_reseptit_helppo_sampylat Hunajalla_mausteut_siemenet_resepti Eevi_teittinen_gheevoi_puhdistamo_reseptiEevi_leipominen_terveellinen_arki_sampylat

Hyödynnän leivonnassani paljon erilaisia superfoodeja ja lisäravinteita. Näiden avulla saan parannettua ruoan ravinnepitoisuutta ja terveellisyyttä, sekä nostettua halutessani esimerkiksi proteiinin määrää taikinassa. Maustamaton herajauhe on loistava niin makeaan, kuin suolaiseenkin leivontaan. Sen avulla saa helposti nostettua ruoan proteiinipitoisuutta, terveellisyyttä ja se korvaa myös osaksi reseptiikan muita jauhoja. Kaikki ovat leipomukseni ovat gluteenittomia, jolloin on tärkeää saada taikinasta kiinteä ja maistuva. Psyllium on loistava sitkosaine, jota kannattaa hyödyntää gluteenittomia ruokia tehdessä. Se on myös vatsaystävällinen ja parhaimmillaan jopa edistää vatsan suotuisaa toimintaa. Oma herkkä vatsani on päässyt moneen myllerrykseen vuosien saatossa ja tehnyt hyvin selväksi mitkä ovat sinne sopimattomia tuotteita. Herajauhe oli yksi hankaluuksistani, mutta maustamaton HydroISO Natural on mm yksi niistä, jotka eivät aiheuta vatsan kanssa ongelmia, vaikka muuten olenkin lähes maidoton (satunnaisia juttuja pystyn nykyään välillä syömään, kiitos paremman ruokavalion). Tämä on luonnollinen heraproteiinivalmiste ilman lisä-, väri-, tai makeutusaineita. HydroISO on esipilkottu, jolloin elimistö kykenee hyödyntämään sen tehokkkaammin. HydroISO:n proteiinipitoisuus on 90 %, eli hyvin korkea.

Meikäläisen leivontakaapista ei löydy valkoista sokeria, kermaa, tai valkoisia jauhoja. Kaikki on korvattavissa, mikäli vain hieman malttaa. Tässäkin suosittelen korvaamaan aina sen ainesosan, jota ei siihen itse halua laittaa. Oli kyseessä sitten maitotuotteet, gluteeni, sokeri tai vaikka muna. Kun niitä vähitellen alkaa itse tekemään, alkaa leipomukset siirtymään vähitellen aika luonnollista tietä kohti terveellisempiä ja itselleen parempia versioita. Monet raaka-aineet ovat vaihdettavissa johonkin toiseen, itselleen sopivampaan tuotteeseen. Lisäravinteet terveellisiin leipomuksiin kannattaa hankkia M-Webstoresta, sillä koodilla Minifitness17 saatte 10 % alennuksen kaikista M-Natural, M-Nutrition ja Supermass-tuotteista.

Millä korvata?

Maito – kauramaito / mantelimaito / kookosmaito

Kerma – kookoskerma

Rahka – kasvipohjaiset jogurtit (esim kaura)

Valkoiset jauhot – esim. mantelijauho / kookosjauho / kaurajauho / lupiinijauho / kikhernejauho / proteiinijauhot (hera-herne-vege)

Valkoinen prosessoitu sokeri – kookossokeri / erytritoli (käytä vain vähän) / hunaja / kuivatut hedelmät (esim taateli) / hedelmät (esim banaani) / marjat / stevia (pieniä määriä)

Rasvan lähteet – kirkastettu voi / kookosöljy / oliiviöljy / hampunsiemenet / pähkinät ja siemenet / avokado / maapähkinävoi / mantelivoi / tahini

 

Eevi_teittinen_HydroIso_natural_herajauheEevi_teittinen_koti_leipominen_reseptit

 

-E <3

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

11 vastausta artikkeliin “Arjen iloja ja terveellisiä sämpylöitä”

 1. Kiitokset kivasta sämpyläreseptistä, menee varmasti kokeiluun. Sulla on tosi kauniin väriset hiukset, just sellainen väri, mitä itsekin hiuksiini haluaisin.
  Reipasta loppusyksyä!

  • Moikka Annika,

   kiva että meni kokeiluun! 🙂 Toi väri on kyllä ihan huikee, tykkään kovasti.
   Eli eikun kampaajalle hei! Ihanaa syksyä myös sinne -E

  • Moikka Tiina,
   Voit kokeilla esimerkiksi vege-proteiinia (maustamaton), herneproteiinia tai riisiprodea. Voit myös jättää sen kokonaan pois ja laittaa esimerkiksi mantelijauhoja 🙂 -E

 2. Sun postauksistakin huokuu tuo stressittömyys ja hyvä olo! Tuntuu, että oon kasvanut sun blogin kanssa samaan suuntaan – proteiinihirmusta kohti lempeämpää hyvää oloa. Ihanaa syksyn jatkoa!

  • Moikka Hanna,
   hei ihana palaute, kiitos <3 Mahtavaa kuulla, että sielläkin kasvua havaittavissa! Ihanaa syksyä myös sinne -E

 3. Hei Eevi! (:
  Tää Kauraisat proteiinisämpylät resepti menee heti käyttöön! (: sun keltainen paita ja farkut ovat nätit (: mistä olit ostanut ne? Sulla on aina ihana asukokonaisuus.

  • Moikka NNiina,
   Uff huippua! Ne on mielettömän hyviä <3 Hmm ne on itseasiassa molemmat BikBokilta, vanhoja mutta niin hyviä! -E

 4. Mukava lukea ja seurata Eevi sun blogia. Todella monipuolisesti kirjoitat aiheesta kun aiheesta . Hyviä vinkkejä itselle myös saanut .Ihan paras blogi 👍😁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 17
Tykkää jutusta