Nainen, hormonit ja ehkäisy

Eevi_teittinen_blogi_horminitoimintaNainen, hormonit ja ehkäisy. Ne ovat täysin eri asioita, eivätkä ne ole meidän akkojen keksimiä juttuja…?

Jokainen meistä naisista on kokenut ne. Niihin on syntynyt viha-rakkaussuhde. Joskus odotamme niitä kuin kuuta nousevaa, mutta useimmiten ne kuitenkin aiheuttavat meille ylimääräisiä murheita. Mielialanvaihtelut kohdistuvat mieheen kotona ja saavat meidätkin toisinaan ihmettelemään ääneen ” Kuka hitto minä oikein olen”?

Kun asuimme tyttöjen kanssa kimpassa, koimme näiden viehätysvoiman oikein olan takaa! Tottakai kiertomme menivät yhteen ja voi sitä riemun määrää. Naurukohtauksista itkuun ja raivoon. Ou jee. Ne tekevät meistä hulluja, mutta minkäs teet.

Pärähdin joulun tohinoissa lapsenomaiseen itkuun keskellä keittiön lattiaa. Slaavikyykyssä, pikkareissa ja tukka takussa. Siis aivan vastustamaton! Tiskirätti toisessa kädessä ja toisessa joulupipari. Byää. Olin juuri saanut siivottua joulubileiden roippeet kodin nurkista ja fiilis alkoi vähitellen nousemaan. Siivoilun lomassa Teemu oli taas se fiksumpi, joka ehdotti, ettei viinilaseja jätettäisi pöydälle kuivumaan. Halusin silti. Osaanhan varoa. Viimeistellessämme keittiötä, kunnes kuului yhtäkkiä hirveä kolina. Kaikki pesemämme 25 viini- ja kuohuviinilasia lensivät kumoon, joista kolme särkyi vasten kivilattiaa tuhansiin pieniin sirpaleihin. Niin, se riitti tähän kuuluisaan vollotuskohtaukseeni. Varsin koomista siitä teki Teemun rauhallinen rauhoittelu sipralemeren toiselta puolelta. Aivan ihana. Imuria ei tietenkään juuri sillä hetkellä ollut koko huushollissa. Hän kuitenkin uhrautui. Hellän halauksen jälkeen hän passitti minut suihkuun rauhoittumaan ja pyysi tuomaan lastan. Tuo ihana mies siivosi lopulta koko sotkun. Puolisokea myyräni on aika tärkeässä roolissa aina välillä. Naistenjuttuja, mutta niin olemassa ja todella meidän todellisuutta!Eevi_blogi_ehkaisy_hormonit_nainen Eevi_teittinen_naisenkeho_hormonit_ehkaisytietokone

Saatatte muistaa, kuinka lopetin hormonaalisen ehkäisyn reilusti yli kaksi vuotta sitten. Tämän jälkeen ihoni kukki ensimmäistä kertaa ikinä. Voit lukea jutun täältä. Olin syönyt 15-vuotiaasta e-pillereitä, mutta olin jossakin vaiheessa vaihtanut Nuvaring ehkäisyrenkaaseen. Olen tämän jälkeen käyttänyt ehkäisytietokonetta, joka ei ole ollut markkinoilla täällä Suomessa vielä kovin pitkään. Se on ollut käytössäni nyt noin 7 kuukautta. Siinä on kyllä paljon hyvää, mutta en jotenkin vielä täysin luota siihen yksinään. Onko jollakin teistä kokemusta siitä? Vaikka se on toiminut hyvin, on jotenkin vaikea luottaa siihen, että kehon lämpötila voisi kertoa täysin luotettavasti sen mikä vaihe kierrosta on menossa. Toki kone vaatii noin 3kk opettamisjakson, jossa syntyy dataa omasta kierrosta. On ollut hetkiä, kun se on aamulla huutanut M-kirjainta, joka tarkoittaa menkkojen alkamista. Vaikka kierron mukaan päivä ei olisikaan ollut tämä, on kone tunnistanut menkkojen alkamisen hyvin täsmällisesti kehon lämpötilasta. Toisinaan se on yllättänyt siis hyvin positiivisestikin.

Tämä kone on ollut oman hormonitoimintani vuoksi jotenkin aika sekaisin viime kuukaudet, eikä ihme. Meikäläisen teinivuosien menkat ovat nimittäin tulleet takasin! Huhhu. Kilpaileminen rauhoitti niitä, mutta nyt kivut lyövät kyllä aivan tajun kankaalle ensimmäisenä päivänä. En edes ajatellut, että ne voisivat tässä iässä palata takaisin tuohon hulluuteen. Se oli aikoinaan syy miksi ne aloitinkin. Pistää miettimään, kauanko mahtaa mennä aikaa palautua täysin tuosta pitkästä hormonien syönnistä?

Ehkäisytietokoneella mitataan kielen alta lämpötila heti herättyään. Sen jälkeen se antaa joko keltaisen (ehkä ok, ehkä ei, hei hirveen kiva:D), punaisen (ei oo ok), tai vihreän ( antaa palaa) valon. Se perustaa sitä myös kiertoosi, joten mitä pidempään ja säännöllisemmin konetta käyttää, sen luotettavampaa dataa sillä saa. Mutta muuttuvia tekijöitä kuitenkin löytyy, kuten esimerkiksi se jos a. on nukkunut liian vähän b. on sairaana c. on juonut alkoholia edeltävänä iltana. Silloin mittaus ei ole luotettava. Jos nyt mietin tätä omaa hulluilla kierroksilla käyvää kehoani, onko kone yhtä sekaisin kuin minä?:DEevi_teittinen_ehkaisymenetelmat Eevi_tasapainoinen_keho

En haluaisi aloittaa enää hormonaalista ehkäisyä uudelleen. Ehkäisytietokone on toiminut toisaalta hyvin, mutta olen kuullut siitä paljon ristiriitaista sanomaa. Onko teillä ajatuksia/kokemuksia siitä? Ehkäisytietokoneella on monta lempinimeä. Lempparini on miespuolisen ystäväni tokaisema ”raskaustietokone”. Teemun mielestä sen vehkeen nimi on ”punainen valo”:D

Ps. hormonien huutaessa kannattaa riskialttiit keskustelut siirtää seuraavaan päivään. Tai viikolla eteenpäin. Miehet ei aiiina ymmärrä hormoniemme ”riemua”<3

Mahtavaa maanantaita! -E

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

59 vastausta artikkeliin “Nainen, hormonit ja ehkäisy”

 1. Ihanaa elämää hormonien keskellä 😀 Itse olen käyttänyt nyt noin 6 kk Natural Cyclesiä ja olen todella tyytyväinen hormoonittomaan vaihtoehtoon. Mielestäni lämpötilan avulla kiertoa mittaavat ehkäisyvälineet kuitenkin auttavat ymmärtämään niitä omia hormonisekoiluja ja auttavat hieman edes ennustamaan milloin pahimmat pms:ät on tuloillaan. Tosin sillä hetkellä kun itkukohtaus iskee on vaikea toimia kauhean rationaalisesti.. 😀 Itselläni kone on ennustanut kuukautiset 1 päivän tarkkuudella ja vihreitä päiviä alkoi tulla 60 % jo parin kuukauden mittaamisen jälkeen! Mikä ehkäisytietokone sinulla on käytössä?

  • haha niin totta! 😀 sen ne ainakin tekevät ja auttavat ymmärtämään meitä hormonihulluja! Oho sulla antaa kyllä aika paljon vihreää. Mikä laite sulla on käytössä?
   Mulla on Lady Comp 🙂 -E

  • Se on siis tuon Natural Cyclesin appi joka on puhelimessa ja mukana tulee vähän normaalia tarkempi perus lämpömittari. Ymmärtääkseni tämä appi ja sen algoritmit on hyväksytty ihan viralliseksi ehkäisy”välineeksi” EU:ssa 😊 Vuoden käyttö taitaa maksaa jotain 65 €, että pidän myös aika edullisena vaihtoehtona!

 2. Suosittelen lämmöllä gynefix kuparikierukkaa (erimuotoinen kuin tavis kupari). Esim. Turussa saa Neossa. 🙂

  • Joo hei tästä tullut muutamia vinkkejä, kiitos kovasti <3 -E

 3. Hieppa jos hormoonitonta haluaa niin yksi vaihtoehto on kuparikierukka 🙂 Itsellä ollut nyt noin 4 vuotta ja olen tykännyt! Nykyään kierukan kun saa synnyttämätönkin ja ei sisällä mitään hormoonia. Teho perustuu kuparilankaan. Itselläni hormoonallinen ehkäisy ei ole oikein sopinut ja tietokoneeseen en oikein luota (vaikka se varmasti pätevä onkin). Kierukka on halpa ja helppo, eikä tarvitse paljoa murehtia. Joillain kierukka tosin voi lisätä kuukautisvuotoa ja kipuja. Itsellä ei onneksi näin ole käynyt, vaikkakin omat kuukautiset on aina ollut aikamoista kestämistä.

  • Moikka Meri,
   Mä niin vierastan tuota kierukkaa, vaikka tuntuu että tosi monet ovat sen valinneet. Tosin tuo mainittu Gynefix ei vaikuta yhtä pahalta 🙂
   -E

 4. Mä lopetin e-pillerit 03/2015, jolloin olin syönyt niitä noin 10 vuotta putkeen. Menkkakivut olivat ihan jäätäviä, ei mulla ollut koskaan aikaisemmin ollut mitään kipuja! Pelkällä kondomilla menin loppuvuoteen asti, jolloin laitettiin Nova-T -kuparikierukka. No sitten ne kivut vasta kovia olikin ja pitkin kiertoa iski kamalia lamaannuttavia kramppeja, parit ekat päivät menkoista toki ne pahimmat, jolloin puhisin ja ulisin kuin synnytyssupistuksia kokeva nainen. Vuoden jaksoin tätä kierukkaa ja lopulta vaihdettiin se Gynefix-kuparikierukkaan vielä viimeisenä vaihtoehtona. Se on siis vain kuparitikku, ei T-mallinen ankkuri kuten kierukat yleensä. Kipuja ei ole ollut sen jälkeen, vuodotkin asettuneet normaaleiksi.

  Suurimmat kivut johtuivat T-kuparikierukan suuruudesta, sillä ilmeisesti kierukan sakarat osuivat jatkuvasti pienen synnyttämättömän naisen kohdunseinämiin. Gynefix-tikku ei osu mihinkään. Kipujahan mulla oli pelkällä kondomiehkäisylläkin, joita ei nyt siis ole, joten aika on varmasti parantanut ja kroppa tottunut hormonittomuuteen.

  Olen sen verran raskausfoobikko itse, että en näe itseäni raskaustietokoneiden käyttäjänä. Kuulostaa kammottavalta 😀 jos tämä Gynefix ei enää toimisi jatkossa, menisin sterilisaatioon, ellei se kuuluisa mieli nyt sitten yhtäkkiä muutu 🙂

  • Moikka,
   huhuh sama juttu! Hei apua toi kierukkajuttu, se vaan ei sovi kaikille. Itse en jotenkin missään tapauksessa sitä edes haluaisi.
   Kiinnostaa kyllä tuo Gynefix-täytyy ehdottomasti tutustua siihen lisää 🙂
   -E

 5. Moi!
  Itselläni on ollut käytössä Lady Comp noin 1,5v. Eikä ole kyllä mitään pahaa sanottavaa! Otin mahdollisimman paljon laitteesta selvää ennen hankintaa ja luin ihmisten kokemuksia laitteesta. Silloin huomasin, että negatiiviset mielipiteet/olettamukset tulivat ihmisiltä , ketkä eivät ole laitetta edes käyttäneet.

  Alunperin halusin päästä eroon e-pillereistä syötyäni niitä 6vuotta, koska minua alkoi mietityttämään niiden vaikutukset omaan kroppaan. Halusin olla mahdollisimman ”luonnollisessa” tilassa. Kun siirryin käyttämään laitetta, olivat parit ensimmäiset menkat erittäin kivuliaat. Nopeasti kuitenkin kiertoni muuttui säännölliseksi ja kivutkaan eivät ole enää ylitsepääsemättömät.

  Parasta tässä on ollut se, että on oppinut kamalasti omasta kierrosta,ovulaatiosta ja mielen heittelystä:D On myös ihanaa kun voi katsoa milloin ne seuraavat menkat alkaa päivälleen. Silloin kun söin pillereitä, niin saattoi olla että menkkoja ei tullut ollenkaan. Olihan se ehkä kivaa, mutta kyllä sitä myös ajatteli ettei se kovin normaalia ole. Laite näyttää myös tarkan ovulaatio päivän. Kunkin kierron aikanahan on vain kuusi päivää, milloin raskaus voi alkaa: viisi ovulaatiota edeltävää päivää ja itse ovulaatiopäivä. Ja laite myös huomioi siittiöiden ”eliniän” naisen elimistössä.

  Itse olen luottanut laitteeseen kunhan tosiaan pitää huolen ,että jos haluaa jotain hommailla punaisina ja keltaisina päivinä, niin käyttää sitten kortsua. Ja jos silloin tällöin (1kerran 1kk) on tullut juhlittua/nukuttua todella vähän , niin olen jättänyt mittauksen suosiolla väliin ettei se saa virheellistä tulosta.

  Tässä mun mielipide laitteesta, ja en ole vielä raskaaksikaan tullut. Olihan laite myös melkoisen tyyris, (mikä myös lisää luottoa laitteeseen) mutta laskin että säästän melkoisen summan silti. Jos vertaa e-pillereiden kustannukseen.

  • Moikka Sara,
   Hei kiva kuulla kokemuksia muiltakin kyseisestä laitteesta. Mulla on siis juurikin samainen käytössä 🙂 Sen luulisi olevan hyvä, kun heittää pelkkää punaista haha!
   Meillä hyvin samanlainen tausta tuohon siirtymiseen. Kone kyllä opettaa ja kuten sanoit, voimme myös ymmärtää omaa käytöstä sen avulla 😀
   Kone tosiaan ottaa nämä huomioon, johon myös itse sen luotettavuutta perustin. Toivon että kierto tasapainottuu ja vehje antaa näin enemmän vihreää.
   -E

  • Se vielä pitää sanoa, että alkuun laite näytti itselläni kyllä tosi paljon punaista. Mutta kun jaksoi odottaa, niin pikkuhiljaa vihreää alkoi tulla enemmän. Ja se vielä, että nyt itselläni on tullut syystä x uni melko myöhään. (Joka varmasti vaikuttaa lämpötilaan ) Huomaan että laite onkin näyttänyt sitten oranssia valoa enemmän. Mutta parempi näin, ainakin huomaa että se toimii:) Olisikohan itselläni nyt kuukaudessa vihreitä päiviä ehkäpä 1-2vk. Riippuu aina kierrosta. Aina ei vaan pysty menemään samaan aikaan nukkumaan (vuorotyö) tai luulempa myös että stressikin saattaa vaikuttaa lämpötilaan. Mutta, tällä mennään!

 6. Faktahan on se että noista sovelluksista ym. jutuista ei oo luotettavaa näyttöä (toki voi olla jotain yritysten omia tutkimuksia, jotka eivät kuitenkaan ole objektiivisia). Menee vähän samaan kategoriaan ku varmat päivät jne. Jos ei oo maailman suurin katastrofi tulla raskaaksi, niin siitä vaan mutta muussa tapauksessa en voisi suositella.

  • Ihan totta Elmu. Omassa käytössäni on kone nimeltä Lady Comp, joka varmaan tyyriimpi kuin sovellukset yms. Pitäisi olla luotettava ja varmasti onkin silloin kun kaikki kätyössä menee putkeen 😀 -E

 7. Ruotsalainen bloggari Alexandra Bring tuli juuri raskaaksi (tahtomattaan) kun käytti ehkäisytietokonetta.. Hänen blogistaan löytyy lisäjuttua. Onneksi heille lapsi ei ollut katastrofi vaan nyt odottavat sitä innolla, mutta en kyllä ikinä itse käyttäisi tuota ehkäisymenetelmää jos en oikeasti olisi valmis lapsen tuloon.

  • Tiedätkö mitä ehkäisytietokonetta hän käytti? Luulen että hekin olivat laskeneet tuohon sen käytön, että saa tulla jos on tullakseen 🙂 Olen kyllä samaa mieltä, että jos ei millään tavalla ok, niin ei ehkä tarpeeksi luotettava. Varmasti myös henkilökohtaista, koska joillakin hyvinkin selkeä kierto. Itselläni lämpö vaihtelee paljonkin aamujen välillä -E

  • Alexandra Bring selvensi blogissaan, että ei ollut ehtinyt aloittaa tuon natural cyclesin käyttöä vielä. Hän lopetti pillerit ja tuli raskaaksi ennekuin ehti käytön kunnolla aloittaa.

 8. Moikka
  Hei jos haluat luotettavan ehkäisyn ilman hormoneja ja moista vaivaa .
  Oletko perehtynyt gynefix kierukkaan.
  Tämä siis uudenlainen kuparikierukka joka asennetaan ihan eritavalla kuin normaali kuparikierukka. Tämä ei myöskään aiheuta mitään sivuvaikutuksia. Turussa mm neossa yksi gyne ketä asentaa ja Helsingissä.aavassa. muualta ei oikein taida saada koska normaali gyne ei tuota osaa asentaa. Kannattaa googlettaa gynefix aavalla hyvä esite tästä

  • Moikka,
   Hei kiitos kovasti vinkistä! Tämähän vaikuttaa hyvältä ja mennyt ihan ohi itseltäni. Sattuuko? Onko ollut mitään ongelmia? 🙂 -E

  • Hei

   Ei satu. Toki itsellä 2 synnytystä että synnyttämätyömillä naisilla asennus voi olla kivuliaampi. Mutta itsellä ollut nyt 8kk ilman mitään sivuoireita ☺

 9. Moi! Suosittelen kovasti kirjaa Taking Charge of Your Fertility! Siitä saa tosi hyvin tietoa hormoneista, kierrosta ja muista merkeistä, joita voi seurata lämpötilan lisäksi, jotta tietää milloin on hedelmällinen ja milloin ei 🙂

 10. Itse en käyttäisi kupari- tai muutakaan kierukkaa koska se on vieras esine joka laitetaan kehon pyhimpään paikkaan. Myös kierukoiden vaeltamisriski ja sen aiheuttamat tuhot on aika pelottavia. Lisäksi mikään kierukka ei anna 100 % varmuutta. Jokainen toki tyylillään 😊

  • Moikka Mari,
   Mulla kans vaikea suhtautuminen tuohon, enkä usko kykeneväni siihen. Ymmärrän siis hyvin sun tuntemuksia 🙂 -E

  • Mitenköhän ja minne se kierukka umpinaisesta tilasta vaeltaa…

  • Vastauksena mihinkähän se vaeltaa, niin mm. vatsalaukkuun, josta se kierukka (tosin hormonikierukka, ei tämä ko.malli) tähystyksellä ystävältäni poistettiin. Kohdunseinämä oli ollut niin pehmonen ja ohut jotta oli päässyt siitä läpi kulkeutumaan.
   Itselläni hormonikierukka ollut viimiset hmm 12 vuotta (toki vaihdettu välissä), sopinut mulle eikä ole kuljeskellut 🙂

 11. Tähän täytyy kommentoida hoitotyön ammattilaisena, että ainakaan terveydenhuollossa ei ehkäisytietokoneita suositella tällä hetkellä. Niissä vaarana on että esimerkiksi siittiöt elävät naisen kehossa muutamankin vuorokauden joten jos tänään näyttää ”antaa mennä” päivää ja huomenna onkin ”Nounou” niin siittiöt vielä vaeltelevat innokkaina jolloin raskaaksi tulemisen mahdollisuus voi olla suurikin. Mielestäni laitetta voi käyttää mikäli raskaaksi tuleminen ei ole suuri katastrofi mutta mikäli haluaa varmemman vaihtoehdon on hyvä miettiä muita ehkäisyvaihtoehtoja. Laitetta käyttävät nekin jotka toivovat raskautta jolloin näkevät ne päivät milloin raskaaksi tuleminen on varminta.

  • Moikka,
   Hei kiitos ammattilaisen näkökulmasta asiaan 🙂 Olen itsekin pohtinut samaa, mutta kone ottaa myös tuon huomioon – ainakin Lady Comp laskee tämän mukaan tuohon.
   Mutta onhan tuossa varmasti riskiä olemassa, epäilemättäkin. Samaa mieltä vähän tuosta. Kone on kyllä ainakin todella hyvä raskaudesta haaveileville 😀 -E

 12. Moi! Mä olen käyttänyt NaturalCycles kohta vuoden verran, koska haluan olla mahdollisimman ”natu”. Luotan siihen tällä hetkellä 100%, sillä osaan tarkkailla appiin asetettavan lämmön lisäks myös ovulaatiolimoja jne. Ainakin ovulaation jälkeen annan mennä ilman pelkoja 😀 ennen ovulaatiota käytetään kondomia tai tehdään muuta. Uskon, että tietokoneet/ appit eivät ole heti luotettavia hormonaalisen ehkäisyn jälkeen, kuten juuri Alexandra Bringille kävi. Tämä nyt on kuitenkin spekulointia ilman ammattilaisen pätevyyttä. Kaikkea hyvää teille! 🙂

  • Hei kiitti vinkistä Kettu! Täytyy perehtyä tähän, perustuu varmaan samaan kuin tää mun Lady Comp. Tiedätkö mitä Alexandra käytti?
   Luulen että jokaisesta ehkäisytavasta on tarinoita, jotka eivät olekaan pitäneet, joten spekulointi aina niin hankalaa 😀
   Kiitos kovasti, samoin sinne! -E

 13. Varmat päiväthän ei koskaan ole ollut mikään kauhean luotettava ehkäisymenetelmä, joten itse en ainakaan haluaisi käyttää mitään ehkäisyappeja, ellei vahinkoraskaus olisi katastrofi. Kurja olisi joutua tekemään abortti. Mutta sopii varmasti hyvin, jos lapsi ei tosiaan olisi mikään ehdoton ei.

  • Se on Sanna ihan totta. Apin voisi kyllä yhdistää johonkin ”oikeaan” ehkäisymenetelmään joka antaisi itselleen hyvää dataa. Mulla on käytössä Lady Comp-ehkäisytietokone, joka toimii siis varmaankin osaltaan samalla perustein. Tekniikkaa siinä toki on, kun hintakin noin 500 euroa.
   -E

 14. Itse näen että nuilla sovelluksilla yms. saa kyllä tietoa omasta kehostaan ja oppii sitä itsekkin tuntemaan, mutta eivät kuitenkaan ole varsinaista ehkäisyä. Nehän ei siis ehkäise sanan varsinaisessa merkityksessä, kuten hormonaalinen ehkäisy, kierukat, kondomi jne.

  Toisaalta käytän itse sovellusta jolla saeuraan kiertoani, tosin ihan vain itseäni varten. Ehkäisyä jos tarvitsee on se kondomi, koska itselleni ei hormonaalinen sovi ja vierastan ajatusta kuparikierukasta joka on mulle ainut varsinainen pidempi aikainen ehkäisy vaihtoehto.

  Itse lopetin pillerit n. 3 vuotta sitten ja en oo päivääkään katunut. Mulla meni n. vuosi että oma kierto normalisoitui, kivut kyllä jatkui mutta vähemmän aikaa kuin pillereiden kanssa. Samaten jäätävät PMS-oireet helpottui. Pillereiden kanssa olin kuin perseelle ammuttu karhu koko ajan, nykyään mä vaan märisen joka asialle. 😀 Sivuhuomiona mulla helpottui menkkakrampit kun aloin syömään MSM-jauhetta, tosin aloitin ihan muuhun…

  • Moikka Jenna,
   Joo en tosiaan itsekään ihan pelkällä sovelluksilla lähtisi liikkeelle. Itselläni käytössä siis Lady Comp-ehkäistytietokone, mutta osittain sama menetelmä varmasti noiden kanssa 🙂
   Hyvä vinkki muuten yleisesti tuon äpin hyödyntäminen. Oi vitsi miten hyvä kuulla että muillakin kestänyt tuo kehon tasapainottuminen pillereiden jälkeen. MSM-jauhe on muuten niin killerikama vaivaan kuin vaivaan! En siis yhtään ihmettele että tepsi tähänkin. -E

 15. Minulla on ollut Lady Comp Pearly käytössä vajaa 2 vuotta. Oma kiertoni on säännöllinen noin 28 päivää. Tietokone näyttää minulle punaista 8 päivää kuussa. Muuten vihreää. En kuitenkaan luota vihreisiin päiviin ennen ovulaatiota, sillä jos jossakin kuussa ovulaatio aikaistuukin vaikka parilla päivällä, voivat siittiöt tosiaan olla elossa vielä silloin ja se olisi melko varma raskauden alku. Elän siis sen mukaan, että punaista on kierron ensimmäiset 16 päivää. En ole kuitenkaan käyttänyt kondomia, kuin päivien 10-15 välillä. Muuten keskeytettyä.
  Kone ei aina tunnista ovulaatiota, sillä lämpötilani vaihtelu on lähes olematonta. Itse taas olen oppinut tunnistamaan ovulaation omien tuntemusteni ja lämmön mittauksen perusteella. Gynekologini oli ensimmäinen terveydenhuollon ammattilainen, joka ei tyrmännyt tätä ehkäisymenetelmää, vaan totesi sen toimivaksi, jos kierto on säännöllinen. Suosittelen kaikille, ketkä eivät halua käyttää hormonaalista ehkäisyä tai haluavat muuten vain oppia tuntemaan paremmin oman kehonsa ja mielensä. Itsellä ainakin mielialanvaihteluihin on helpottanut kovasti, kun olen voinut jo aamulla todeta, että jaahas…kiertopäivä 24….tänään jos kiukuttaa, se johtuu hormoonitoiminnasta, eikä asiat oikeasti ole huonosti.

  • Moikka Johanna,
   Joo tosiaan mulla myös käytössä Lady Comp, eli itsessään kyllä kohtalaisen tyyris laite. Mutta kun laskee sen yhdeksi kuluksi, tulee esimerkiksi pillereihin yms kulumaan pitkällä kulutuksella enemmän rahaa. Kuulin tästä ystävältäni, joka oli käyttänyt laitetta jo pitkään ilman ongelmia. Hei todella hyviä pointteja, kiitos kun jaoit ne tänne 🙂 Kiva kuulla muidenkin kokemuksia kyseisestä laitteesta -E

 16. Tosiaan mikään ehkäisymenetelmähän ei ole 100%..:D Itse käytän kuparikierukkaa. Olen kuullut kauhutarinoita siitä että kierukka”liikkuu” ja tulee raskaaksi. Tämä tapahtuu yhdelle miljoonasta joten jos nyt itse tulisin raskaaksi niin sitten sen kuuluisi tapahtua. Ekat pari päivää kuparikierukan kanssa tuntui ikävältä koska kohtu ei ollut siihen tottunut. Sen jälkeen en ole edes muistanut sen olemassaoloa ja näin 2 vuoden jälkeen ei lasta ole näkynyt:)

  • Kiitos tästä, yllättävän moni käyttää kuparikierukkaa. Itse jotenkin vierastan tätä todella paljon, mutta kuulemma ehdottoman turvallinen vaihtoehto 🙂 -E

 17. Musta on ihan hienoa olla tietoinen kehon muutoksista ja seurata niitä, mutta ehkäisytietokone ei mun mielestä ole nimenomaan ehkäisyä. Ehkäisy on mun mielest joko fyysinen tai kemiallinen suoja. Mun mielestä myös kondomia sorsitaan ehkäisykeinona ihan syyttä, mä olen ite pitkässä parisuhteessa ja hyvin toimii kortsut, ei sotkua ja mies ei tuu niin nopeasti (sori liikaa tietoa :D).

 18. Olen terveydenhoitaja ja en suosittele tosiaan minkäännäköistä kiertoappia tai ”tietokonetta” ehkäisymenetelmäksi jos raskaus on ehdottoman poissuljettu vaihtoehto.

  Toisaalta elävä elämä on itselleni osoittanut, että mikään ei ole varmaa muuta kuin epävarma. Tulin viime syksynä raskaaksi HORMONIkierukasta huolimatta, ehkäisyteho on 99% eli suhdeluku ei ole 1 miljoonasta niin kuin joku totesi vaan 1/100. Siis mahdollisuus raskauteen on aina olemassa.

  Omalla kohdallani kierukkaraskaus oli vaikea ja vuodin runsaasti. Raskaus päättyi keskenmenoon, kaavintaan, isoon verenvuotoon toimenpiteessä ja verenmyrkytykseen. No se on elämää se ja siitäkin selvittiin. Ehkä hyvä osoitus siitä, että kaikki vaan ei ole ihmisten käsissä vaan elämä on loppujenlopuksi tuuripeliä.

  Nyt mulla käytössä Jadelle ehkäisykapseli. Toki itsekin toivon, että voisi olla ilman hormonaalistaehkäisyä, mutta koska kaikki ehkäisykeinot ovat epävarmoja enkä selibaatissakaan halua elää, niin valitsen todennäköisesti toimivimman.

 19. Kylläpä naisen elämä on hankalaa kun näitä lukee 😐
  Itse käytin teininä pillereitä ja kerran oli hormonikierukka ja nuo hormonaaliset ei sopineet minulle yhtään. Mutta viimeiset seitsemän vuotta elämä on ollut tämän suhteen yhtä juhlaa kun on tehty sterilisaatio. Vielä kun keksisivät millä nuo pirun kuukautiset saisi lopullisesti pois (ilman kohdun poistoa) sotkemasta elämää kun en niillä tee enää mitään😉

 20. Itsellä käytössä ollut 7 kk Daysy-tietokone. Tunnen oman kehoni aika hyvin ja miten se toimii ja aika tarkalleen koska ovulaatio on ja koska menkat alkavat, joten uskalsin ottaa käyttöön. Laite on vain vahvistanut oman kehoni tuntemusta ja nyt pystyy appista näkemään mustaa valkoisella (eli punaista, vihreää tai keltaista 😃) Itsellä käytössä oli 16 vuotta kaikki mahdolliset pillerit, ehkäisyrengas, kuparikierukka ja viimeiseksi hormonikierukka ja mikään ei sopinut. Olin koko tuon ajan varmaan Turun tunnetuin pms-kilari, mutta nyt ihan huippu olo! Enää suht miedot pms-oireet, lievät kuukautiskivut- ja vuodot. Ei juuri näppyjä, eikä hiukset rasvoitu niin pahasti tiettyyn aikaan kuukaudesta. Oon aika siedettävä tyyppi jo suurimmaksi osaksi ja enää en hormonia itseeni laita 😂❤️

 21. Itse olen syönyt 14-vuotiaasta (nyt olen 20) yhdistelmäehkäisypillereitä, ensin n. 4,5 vuotta Yazeja ja nyt lopun aikaa Gestinylejä. Luojan kiitos olen nämä 6 vuotta syönyt pillereitä ja ne ovat sopineet. Keväällä 2017 sain harteilleni endometrioosidiagnoosin ja keväällä 2018 on edessä nukutuksessa tehtävä laparoskopia endopesäkkeiden poistamiseksi.
  Endometrioosi = kohdun limakalvon sirottumatauti tarkoittaa siis yksinkertaisuudessaan sitä, että kuukautisten aikana kohdun limakalvoa sirottuu sen ulkopuolelle, kuten esim. munasarjoihin, ja se saattaa myös muodostaa kiinnikkeitä esim. suoleen. Tästä syystä vielä kaiken kukkuraksi syön pillereitä 3 laattaa putkeen ja sitten vasta tyhjennysvuoto. Tämä onneksi on kropalleni sopinut hyvin.

  Kuukautiskivut ovat olleet aina ihan siedettäviä, välillä toki kamaliakin, mutta yleisesti ottaen ei poikkeuksellisen pahoja, kuten monesti endoa sairastavilla. Painajaista ovat olleet jo yli kaksi vuotta jatkuneet, yhdynnät 95% kerroista keskeyttävät, lamauttavat yhdyntäkivut alavatsalla vasemmalla ja keskellä kiertoa tulleet alavatsakipukohtaukset, joiden aikana en päässyt itse sängystä ylös. Sairaus siis hiertää seksielämäämme aika reippaasti. ”Seksi on muutakin kuin yhdyntä”, mutta olishan ihan jees että se olis sitä yhdyntääkin joskus…

  Kierukkaa olen miettinyt kauan, mutta kun endosta johtuen jo perus gynekologinen sisätutkimus nostaa tuskan hien pintaan ja kyyneleet silmiin, olen aina todennut että ei. Nyt gyne tarjosi mahdollisuutta Mirena-hormonikierukkaan, joka asennetaan laparoskopian yhteydessä, kun olen nukutettuna. Tämän pitäisi gynen mukaan vie kivut mennessään. Hormoneja saan napsia missä muodossa sitten tykkäänkään siis todennäköisesti loppuelämäni, jippii…

  Kukkurana endometrioosi aiheuttaa kipujen lisäksi mahdollisesti hedelmällisyyden laskua, mikä mietityttää parikymppistä nuorta naista, joka on ollut vakituisessa parisuhteessa saman ihmisen kanssa siitä pillerien aloittamisesta asti… Onneks omat endopesäkkeeni ovat pieniä, ja kohtu sekä munasarjat ainakin ultrassa näyttivät terveiltä ja normaaleilta.

  Joskus siis ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin alistua kohtaloonsa 😀 jos haluan pysyä oireettomana ja saada joskus vielä lapsia, on hormoneja vain pumpattava itseeni… Mutta jos vain voisin, valitsisin hormonittoman vaihtoehdon! Kiitos jos edes joku tämän jaksaa lukea ;D

  • Moikka Tulevakätilö!
   Täällä mirena hormonikierukkaa jo 3-vuotta menestyksekkäästi käyttänyt 24vuotias synnyttämätön nainen. Pillerit aloitin 15-vuotiaana runsaisiin menkkoihin ja jäätäviin kipuihin. Kolme vuotta sitten kyllästyin niiden syöntiin ja sain tuon mirena kierukan, vaikka en ole synnynttänyt. Puoli vuotta sitten kipuihin selvisi syy, iso kysta toisessa munasarjassa…no nyt sitä seurataan kontrolleilla. Tämän lisäksi sain diagnoosilsi endometrioosin ja gyne totesi, että onneksi olen käyttänyt näin kauan hormonaalista ehkäisyä, sillä muuten endometrioosi voisi olla aivan eri sfääreissä kun nyt. Joten hormonaalinen ehkäisy ei ole aina se paha ”mörkö” , vaikk nykytrendi niin saneleekin. Hornonaalisella mennään niin kauan, kun haluamme yrittää lasta ja senkin jälkeen varmasti mahdollisimman pian hormonikierukkaan takaisin. Laitto ei sattunut ja menkat tasoittuivat muutan kierron jälkeen kivuttomiksi ja naurettaviksi parin päivän tiputteluiksi. Nyt vuoteen ei ole ollut menkkoja, kipuja toki tuon kysyan ja endometrioosin takia…. nekin huomattavasti siedettävämpiä kun ilman kierukkaa!

  • Hei jes endokaima 😀 kurjaa että sinäkin tälläistä ikävää sairautta kannat mukanasi. Onneksi hoito on olemassa 🙂 kiva kuulla että sulla Mirena on ollut hyvä ratkasu, toivottavasti toimii mullakin hyvin, eipä tarvii muistaa pillereitä 😀 tsemppiä sulle endon kanssa!!

  • Hei Tulevakätilö,
   Googlaa Vulvodynia (vulvodynia opas) ja jos vähänkin tuntuu siltä että voisit sairastaa sitä ja jos asut pääkaupunkiseudun läheisyydessä niin suosittelen lämpimästi varaamaan ajan Päivi Tommolalle, Helsingin Aavassa työskentelee. Hän auttoi minua ja elämänlaatuni parani.

  • Heippa Tyytyväinen asiakas!

   Mulla on iha selkeä endometrioosidagnoosi ja ultrassa löydettiin kohdun takaa pesäke, tähystyksessähän saattaa löytyä sitten vielä lisää. Vulvodynian oireetkaan ei täsmää samallalailla kuin endon. 🙂

 22. Moikka! Minä olen käyttänyt Lady Compia jo vuoden ja kaksi kuukautta ja luotan siihen täysin. Jos hormonini ovat sekaisin ja kone ei ota minusta selkoa niin se kyllä näyttää keltaista tai punaista, joten en osaa pelätä että yhtä äkkiä olisikin pulla uunissa. Se näyttää vihreää vasta kun on täysin varma. Rakastan tätä laitetta, jonka nimesin konsoliksi. Minulla nimittäin sekoaa polla heti kun käytän hormonaalista ehkäisyä. E-pillereissä toki oli etunsa; menkkakipujen lieveneminen (ne kun on järkyttävät luonnostaan) ja ihon siloisuus. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen että luonnollisuus on parasta, en halua laittaa itseeni mitään ylimääräistä, jollei ihan pakko ole. Voin myös kertoa ettei juuri kukaan pidä tätä kovin luotettavana ehkä koska kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. 😉

 23. Itsellä tavoitteena on saada keho sellaiseen tasapainoon että myös hormonit on tasapainossa.

  Hormonitoiminta on yksi parhaista kehon yleisterveyden mittareista! Siksi en haluakaan peittää itse tätä ’äänitorvea’ vaan antaa sen hälyttää jos keho käy liian kovilla.
  Luonnollinen on hyvä! (Paitsi tietenkin jos hormoneja käytetään lääkinnällisessä mielessä)

 24. http://mirvaannamarian.indiedays.com/2017/07/19/kuparikierukka/

  Täällä infoa gynefix kierukasta. Itselläni ollut vaikeuksia ehkäisyn suhteen enkä hormonaalista halua enää ikinä. Mirena kierukkakin supisteli multa ulos. :/ Koska tavallinen kuparikierukka on samanmallinen, niin en uskaltanut sitä edes kokeilla. Tuon blogikirjoituksen perusteella päädyin kokeilemaan gynefixiä ja voi jestas oon tyytyväinen. 🙂 Kondomeilla ei kyllä moni jaksa pidemmän päälle parisuhteessa pelailla. Enkä itse jotenkin uskalla luota ehkäisytietokoneeseen enkä ”varmoihin” päiviin.

  Kuten sanottu: voin vain suositella!! <3

 25. Yksi Lady Compin käyttäjä ilmoittautuu! Ehdottomasti parasta on ollut hormooneista eroon pääseminen – ja todellakin tuntee nykyään oman kiertonsa näin pitkään luomuna olleena läpikotaisin, ja myös ne iki-ihanat mielenliikket ja -mylläkät joita ennen pidin naisten hömpötyksenä 😀

  Vähintään yhtä parasta on kyllä tuo 3v poika, joka tuhisee tuolla sängyssään 😀 Taisin n. 8kk konetta käyttää, kunnes kävi niin, että tietokoneen mukaan ovulaatio oli kiertopäivänä 16 enkä osannut sitä epäillä kun siinä 14 päivän paikkeilla +-2 päivää se on yleensä ollut. Aina hyviä nämä ”yleensä” 😀 Tässä kierrossa kävikin sitten (kahden vairhaisultran mukaan), että raskautuminen on tapahtunut kiertopäivänä 23-24. Että näin meillä <3 😀

 26. Jos erittäin kivuliaat kuukautiset on taustalla, suorastaan lamaannuttavat niin suosittelen tutkituttamaan endometrioosin mahdollisuuden. Ultrassa sitä ei välttämättä näy.

  Itse sairastan kyseistä ja käytössä on e-pillerit sekä kierukka. 🙁 on elimistö ollut hieman ihmeissään mutta oireet = kivut poissa.

 27. Huomasin että kirjoitit kivuista. Kannattaa olla hereillä niiden ja mahdollisten muiden oireiden kanssa. Ne kun voivat viitata endometrioosiin. Kannattaa hakeutua endometrioosiin erikoistuneen gynen vastaanotolle ja selvittää syy kipujen takana. Tosin endo harvoin näkyy ultrassa, mutta asiantunteva gyne osaa auttaa muuten kyllä. Monella endon oireet ilmaantuu pillereiden lopettamisen jälkeen; jos ne on aloitettu nuorena ja käyttö jatkunut vuosia, on endo hyvällä tuurilla pysynyt hallinnassa tuon ajan. Toki se ei ole kipujen syy kaikilla, mutta on hyvä ottaa huomioon tuokin asia.

 28. Mulla on kans käytössä Natural Cycles eli lämpömittari ja appsi. Itse käytän sitä tällä hetkellä raskauden suunnitteluun, mutta varmaan myöhemmin ehkäisyyn. Olen ollut puolitoista vuotta käyttämättä hormonaalista ehkäisyä, aiemmin käytin Nuvaringiä. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt lopettaa aiemmin, nimittäin niin suuri ero on ollut omassa fiiliksissä lopettamisen jälkeen. Lisäksi Nuvaring vei halut ihan täysin – oikein hyvä ehkäisy 😂 en enää ikinä halua hormonaalista ehkäisyä, joten kun sen aika jälleen tulee niin täytyy pohtia vaihtoehtoja.

 29. Hei,
  Kiitos tästä! Itsekin selailin tuota tietokonetta, kun jouduin jättämään kaikki hormonaaliset ehkäisyt pois. Söin e-pillereitä 15-vuotiaasta asti kovien kipujen takia varmaankin n. 7 vuoden ajan. Eräs lääkäri kuitenkin kieltäytyi kirjoittamasta uutta reseptiä, koska kärsin myös aurallisesta migreenistä. Jälkikäteen olenkin tutkinut tätä ja e-pillerit on yhdistetty moniin aivoinfarkteihin ja keuhkoveritulppiin, plus hormonien lopettamisen jälkeen olen huomannut kuinka erilailla kroppa toimii luonnollisessa tilassa!
  Pillereiden jälkeen söin minipillereitä ja pidin vajaa vuoden hormonikierukkaa. Keltarauhashormonin on tutkittu sopivan myös aurallisesta migreenistä kärsiville. Tämä ei kuitenkaan sopinut minulle ja olin kuin eri ihminen, poikaystävä ihmetteli muutostani ja päätin vaihtaa kuparikierukkaan. Kuparikierukka on nyt ollut n. 2 vuotta käytössä ja on ihan loistava. Olen todella raskauskammoinen, joten en voinut luottaa tuohon tietokoneeseen. Ainoana miinuksena kovat kivut silloin tällöin. Mielenkiintoista kuulla lisää miten tuo toimii sinulla!
  http://alexandrabring.se/2017/12/19/nar-jag-fick-veta-att-jag-var-gravid/ Tässä muuten tuo aikaisemmin mainittu Alexanda Bringin blogi. Tekstin perusteella kuulostaa ainakin siltä että hän ei välttämättä ole odotellut tuota 3 kuukautta, että tietokone rekisteröi nuo kk-kierrot…:)

 30. Moikka,

  Alexandra Bringiä en käyttäisi minään esimerkkinä. Hän on kertonut tulleensa raskaaksi 4 päivää pillereitten lopettamisen jälkeen, eli käytettyään appia ensimmäiset neljä päivää… kun ohjeistuksessakin selkeästi kerrotaan, että sovellus vaatii sen 3-4 kk oppiakseen käyttäjän kierron. Eli ns ”oma moka” minkä on avoimesti myöntänyt mm. bloginsa kommenttikentässä.

  Olen itse käyttänyt Natural Cyclesiä reilun 2v ja olen niin tyytyväinen, kun hormonit eivät sopineet mulle lainkaan. Ihmettelen usein näitä terveydenhuollon ammattilaisten kommentteja ja varoituksia siitä, että ”siittiöt elävät naisen kuopassa monta päivää” yms. Öö, tietysti. Ja kyllä appikin sen tietää ja laskee tarpeeksi punaisia päiviä siihen ovulaation ympärille. Mulla on itselläni jopa epäsäännöllinen kierto ja appi silti laskee tarkalleen koska ovulaatio on (minkä voi tarkistaa myös testein) ja koska menkat alkaa. Mennyt 100% oikein viimeiset 2v 🙂

  Oma gyne kehui tätä sovellusta. Toki ei suosittelisi nuorille naisille tai sinkuille, mutta mulle naimisissa olevalle 30+ naiselle on niin paras vaihtoehto, kun hormonaalinen ehkäisy ei ole mahdollinen ja suvun naisilla ollut kierukoiden kanssa ikäviä kokemuksia, jotka ei oikein houkuttele…

  Tsemppiä <3

 31. Tyytyväinen Lady Comp käyttäjä täälläkin!
  Kohta 2v takana, kone näyttää kyllä heti punaista tai keltaista jos ei ole ihan varma missä mennään 🙂 Välillähän arvelluttaa, voiko siihen täysin luottaa.

 32. Joku olikin ehtinyt suosittelemaan kirjaa Taking Charge of Your Fertility. Siinä on kaikki tarvittava tieto siitä, mitä riskejä näissä hedelmällisyystietokoneissa sekä -äpeissä voi olla ja mihin niiden toiminta perustuu. Sisältää paljon muutakin hyödyllistä tietoa hedelmällisyydestä, voin lämpimästi suositella 🙂

 33. Asiakkaani pyynnöstä kommentoin. Olen Suomen ainoa ammatillisen koulutuksen saanut kiertotietoisuuden opettaja ja kokonaisvaltaisen lisääntymisterveyden ammattilainen. Kiertotietoisuuteen (Fertility Awareness) perustuvia menetelmiä voidaan käyttää erittäin luotettavina luonnollisen ehkäisyn menetelminä ja ne perustuvat kierron kartoittamiseen tieteellisesti todistettuja kehon merkkejä havainnoimalla. Niissä ei ennusteta ja laskeskella todennäköisyyksiä kuten kalenteri-rytmimenetelmässä vaan kierron hdelmällinen ja hedelmätön aika tunnistetaan päiväkohtaisesti, erittäin luotettavasti ja tarkasti. Tärkein kehon merkki eli biomarkkeri on kohdunkaulan lima, mutta koska sen havainnointia ja kartoittamista on vaikea kaupallistaa, eivätkä ihmiset yleisesti tykkää puhua kehon eritteistä, se jätetään voittoa tavoittelevissa projekteissa huomiotta ja keskitytään helpommin kaupallistettavaan kehon peruslämpötilaan, johon mediahuomiota saaneet tietokoneet ja sovellukset perustuvat.

  Symptotermaalisissa kiertotietoisuusmenetelmissä kehon peruslämpötilaa voidaan käyttää tärkeänä, mutta toissijaisena biomarkkerina. Lämpötilaan ja laskelmiin perustuvat ehkäisytietokoneet ja -sovellukset yhdistävät kiertotietoisuuteen kuuluvan peruslämpötilan mittauksen ja rytmimenetelmän. Koska ne tekevät laskelmat edellisten kiertojen ovulaatioajankohdan, ei kuukautisten perusteella, ne ovat huomattavasti luotettavampia kuin pelkkä kalenteri-rytmimenetelmä. Toimiakseen ne vaativat kuitenkin melko säännöllisen kierron, eivätkä toimi lainkaan, jos kierto on jostain syystä anovulatorinen (ovulaatiota ei tapahdu) tai jos kierto ei ole vielä palannut esimerkiksi synnytyksen ja imetyksen tai hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Kuukautiskierto on myös altis muutoksille. Kierto elää ja sopeutuu jatkuvasti ympäristötekijöiden ja eri elämänvaiheiden muuttuessa ja naisen kehon rytmi voi muuttua äkillisestikin esimerkiksi stressin, sairauden, hormonaalisten häiriöiden tai vaihdevuosien lähestymisen yhteydessä eivätkä laskelmat pidä enää paikkaansa.

  Kiertotietoisuuteen (Fertility awareness) perustuvissa menetelmissä puolestaan käytetään ensisijaisena biomarkkerina kohdunkaulan limaa, joka kertoo lähestyvästä ovulaatiosta ja jota ilman siittiöt eivät voi elää naisen elimistössä. Kehon peruslämpötilan muutosta käytetään toissijaisena biomarkkerina, koska se kertoo ovulaation tapahtuneen. Myös kohdunsuulla tapahtuvia muutoksia voidaan käyttää jos se katsotaan tarpeelliseksi. Mitä useampaa biomarkkeria käytetään, sitä luotettavampi menetelmä on. Symptotermaaliset kiertotietoisuusmenetelmät (STM), kuten opettamani Justisse-menetelmä, ovat oikein käytettyinä yhtä luotettavia ehkäisymenetelmiä kuin useimmat hormonaaliset ehkäisyvalmisteet (yli 99% täydellisellä käytöllä ja ammattilaisen tuella opeteltuina), ja niiden luotettavuudesta on tehty laadukasta, vertaisarvioitua tutkimusta. Suurin osa terveydenhuollon ammattilaisista ei ole näihin tutkimuksiin tutustunut ja kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät sekoitetaan hyvin yleisesti rytmimenetelmään. Kiertotietoisuuteen perustuvissa menetelmissä kierron säännöllisyydellä ei ole menetelmän käytön kannalta mitään merkitystä, itse asiassa nimenomaan kiertohäiriöistä ja lisääntymisterveydellisistä ongelmista kärsivät naiset hyötyvät kaikista eniten kierron kartoittamisesta silloin, kun heillä on tukenaan kierron tulkintaan ja kokonaisvaltaiseen lisääntymisterveyden tukemiseen perehtynyt ammattilainen ja he ovat valmiita tekemään muutoksia ja työskentelemään terveytensä parantamiseksi. Kuukautiskierto on ikkuna kokonaisterveyteen ja kierron kartoittaminen antaa ajantasaista tietoa esimerkiksi elämäntapa- ja ruokavaliomuutosten toimivuudesta (tai toimimattomuudesta). Yhteiskunnassamme ei ole totuttu ottamaan huomioon naiskehon syklistä luonnetta mutta kierron eri vaiheissa tapahtuva jatkuva muutos niin kehon kuin mielen ja tietoisuudenkin tasolla on normaalia ja on myös normaalia tuntea sen vaikutukset omassa elämässä. Kuukautiskierron tai minkään siihen liittyvän ei kuulu kuitenkaan aiheuttaa kipua tai häiritä normaalia elämää. Jos tällaisia oireita ilmenee, tulisi niiden syyt selvittää, ei tukahduttaa hormonaalisilla valmisteilla tai kuitata osana naiskehon luonnollista arvaamattomuutta. Kaikista vähiten niille tulisi naureskella, sillä hormoniepätasapainon johdosta kaikki kehon toiminnot kärsivät kun elintärkeä vuorovaikutus keskushermoston ja hormonijärjestelmän välillä vaarantuu.

  Kaikilla kriteereillä täydellistä ehkäisymenetelmää ei ole olemassa. Meillä kaikilla on oikeus päättää, mitä menetelmää tai menetelmiä käytämme ja meillä on oikeus saada asianmukaista tietoa paitsi kaikkien saatavilla olevien menetelmien luotettavuudesta, myös niiden haittavaikutuksista ja hyödyistä. Itse en varsinaisesti suosittele tai ole suosittelematta kenellekään mitään ehkäisymenetelmää, vaan kannatan tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Tällä hetkellä tällainen päätöksenteko vain ei suurimman osan kohdalla toteudu, sillä saatavilla oleva tieto on hyvin puolueellista ja luonnollisen ehkäisyn menetelmistä saatava tietoa perustuu lähinnä väärinkäsityksiin. Modernien kiertotietoisuuteen perustuvien menetelmien luotettavuus oikein käytettynä on 95,2 – 99,6% riippuen menetelmästä, mikä tekee niistä luotettavuutensa puolesta aivan yhtä varteenotettavia vaihtoehtoja kuin hormonaaliset ehkäisymenetelmät.

  Suvi Lehtilä
  kiertotietoisuuden opettaja, Holistic Reproductive Health Practitioner
  Sinun Kiertosi
  http://www.facebook.com/sinunkiertosi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 42
Tykkää jutusta