Ruoka – kysymyksiä ja vastauksia

Eevi_hyva_ruoka_mika_on_terveellista_vinkitTänään on luvassa toivepostaus, jossa vastailen teidän esittämiin kysymyksiin. Vastailin näihin mahdollisimman ytimekkäästi ja tuon esille omaa näkemystäni. Tänään käydään läpi ruokavaliota! Jos innostutte, voitte laittaa tämän postauksen yhteyteen kysymyksiä koskien treenaamista. Vastailen niihin sitten ensi viikolla<3

Miksi kahvi kannattaa nauttia aina luomuna? Kahvissa voi olla paljon myrkkyjä, sillä kahvipavut kerätään maaperästä. Tunnetusti maaperään imeytyy runsas määrä myrkkyjä yms. Luomu kahvi on myös paremman makuista ja aidosti terveellistä. Kahvia kannattaa nauttia max 3 kuppia päivässä, sillä sillä on kehoa kuivattava vaikutus, sekä tämän jälkeen kahvin vaikutukset usein kumuloituvat

Voiko kananmunaa syödä joka päivä? Jos syöt paljon kananmunia, saattavat ne alkaa allergisoimaan runsaan käytön seurauksena. Siksi kannattaa välillä pitää taukoa kananmunista. Osa ruoka-aineita on helpommin allergisoivia kuin toiset. Munat saattavat aiheuttaa mm vatsavaivoja

Onko liha huonoa vatsalle? Tämä on aika yksilöllistä, mutta punainen liha sulaa huonosti joillakin meistä. Tämä saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, närästystä ja tukkoista oloa. Kannattaa kokeilla muutaman viikon lihatonta ruokavaliota, jos huomaisit eroa omassa hyvinvoinnissasi?

Voiko light limuja juoda? Mielellään ei. Kehomme ei nimittäin tunnista juommeko sokeria vai makeaa, jossa ei ole kaloreita. Puhun aina siitä, mikä on luonnollista ja mikä ei – mitä luonnollisempi, sen parempi terveydelle. Light-juomat eivät ainakaan ole terveellisiä, joten suuria määriä niitä ei kannata nauttia. Jos haluat eroon sokerihimosta, kannattaa myös keinomakeutusaineet karsia. Makeutusaineet aiheuttavat useimmille myös vatsavaivoja, sekä päänsärkyä

Kauramaito vai suojamaito? Itse suosisin kauramaitoa, sillä soijamaito on hyvin estrogeenipitoinen. Soijatuotteita voi kuitenkin nauttia kohtuudella. Soijatuotteet saattavat olla myös pitkälle prosessoituja, joka on myös haitallista terveydelle

Miksi leipä ei ole usein suositeltua? Ns. ”hyvää leipää” on vain pieni osa kaupan valikoimasta. Siksi usein leivän kohdalla pitääkin olla itse aika tarkkana, mitä oikeasti ostaa. Paketin tekstit eivät nimittäin kerro ikinä mitään, vaan täytyy osata lukea paketin kyljestä mitä leivässä on ja paljonko. Kauraleipä on vain harvoin oikeasti kauraleipä. Onneksi poikkeuksiakin löytyy. Puhdas, vehnätön kauraleipä on todella löytö! Myös itsetehdyt leivät ovat sitä aitoa tavaraa

Miksi luomua kannattaa suosia? Ei luomussa on runsaasti mm. torjunta-aineita. Myös niiden ravintopitoisuus voi olla heikompi kuin luomutuotetussa. Luomu on valinta myös luonnolle ja luonnollisuudelle. Myös lähituotetut, suomalaiset tuotteet ovat aina parempi valinta, kuin ulkomaiset. Tomaatit ostaisin aina kotimaisena ja/tai luomuna, sillä esimerkiksi espanjalaiset kirsikkatomaatit voidaan kasvattaa ”halvoilla” alueilla, jossa on runsaasti saasteita. Myös esimerkiksi omenat kannattaa ostaa luomuna tai kotimaisena, sillä syömme ne usein kuorineen

Miksi käyttää superfoodeja? Superfoodeja on monenlaisia kotimaisesta mustikasta viherjauheisiin. Ne ovat usein helppoja lisiä ruokavalioon ja tukevat terveellistä ruokavaliota. Niissä tärkeää on kuitenkin puhtaus ja laatu. Suosi siis luomua ja laadukasta tuottajaa. Myös niiden käytössä kannattaa muistaa vaihtelu. Suosi superfoodeja oman fiiliksen mukaan. Joskus keho kaipaa energiaa, toisinaan taas rauhoittumista. Superfoodit voivat olla apuna erilaisiin kehon viesteihin. Superfoodeja on kuitenkin tutkittu vielä aika vähän, joten tutkimusnäyttöä niiden toimivuudesta on vähän. Siksi niiden kanssa kannattaa mennä oma fiilis ja terveys edellä

Onko suola epäterveellistä? Suola on välttämätön kehon optimaaliselle toiminnalle. Hermosto ja lihakset tarvitsevat suolaa. Se vaikuttaa myös kehomme nestetasapainoon. Myös ravintoaineet imeytyvät paremmin jos ruokavaliossa on nimenomaan hyvälaatuista suolaa sopivasti. On turha pelätä syövänsä sitä liikaa puhtaasti nautittuna, sillä usein ongelmana on pikemminkin huonosta ruoasta saatu piilosuola. Hyviä ovat esimerkiksi ruususuola ja Puhdistamon Guerande-suola. Jos juo 2-3 litraa vettä päivässä, ei suolan käytöllä useinkaan ole ongelmia

Eevi_blogi_treenitrikoot_House_of_brandon_ruokavinkit Eevi_hyva_ruoka_vinkit_suosi_naita

 

Treenitrikoot – House of Brandon Täältä*

Loistavaa torstaita <3 -E

 

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

45 vastausta artikkeliin “Ruoka – kysymyksiä ja vastauksia”

 1. Ihan sun tiedoksesi jos kukaan muu ei ole vielä kommentoinut, että ainakaan minulla ei sun postaukset oo päivittyneet Blogloviniin 8 päivään. Sun insta livee katsoessa (on muuten hauskaa katseltavaa!) tajusin että enpä ole lukenut sun postauksia hetkeen ja tännehän oli tullut vaikka kuinka monta uutta 🙂

  • Moikka Annmaria,

   Hei kiitos tiedosta! En osaa yhtään sanoa miksi, pitää seurailla 🙂 Hei kiva että Instalive on ollut kiva, täytynee ottaa useammin käyttöön! Oon kokenut sen itse hyvänä kanavana keskusteluihin ja tottakai niissä tulee aina eri fiilis kun pelkkien kuvien kautta. Kivaa päivää sinne <3 -E

 2. Kyllä liika suolan käyttö on huonoksi terveydelle, vaikka se kuinka olisi noita mainitsemiasi ”hyviä” suoloja. Runsas suolan käyttö on esimerkiksi yksi merkittävistä kohonneen verenpaineen syistä. Itse sain tekstistäsi sellaisen kuvan, että ”hyviä” suoloja voi nauttia mielin määrin, jos vaan juo tarpeeksi… Voi olla, että ymmärsin tekstisi väärin 🙂

  • Moikka,
   Lähinnä viittasin kysymykseen, jonka kuulee usein esimerkiksi omilta valmennettavilta, joiden elämäntavat ovat terveelliset ja nyt puhumme ihan ruoanlaitosta. Harvemmin sitä onnistuu edes samaan suolaa yhteen ruokaan niin paljon, että se olisi terveydelle haitallista. Usein ongelmana on henkilöt, joilla ruokavalio ei ole kondiksessa, ei liikuta, syödään valmisruokia yms. Pahoittelut jos vastaus jäi tyngäksi 🙂 -E

 3. Olisiko sulla tieteelliseen tutkimukseen perustuva lähde tuohon väittämään ”liiallinen kananmunien käyttö allergisoi” ? Kuulostaa kyllä nyt niin moni kohta lähinnä mielipiteiltä, jotka esitetään faktoina.

  • Oon samaa mieltä, tai siis mielestäni tälläisessä postauksessa täytyisi kyllä olla jotain lähteitä. Monet ottaa sun vastaukset 100% totuutena

  • Huomasitko, että Eevi kirjoitti ”SAATTAVAT ne alkaa allergisoimaan runsaan käytön seurauksena”? En ota kantaa väitteen paikkaansapitävyyteen, mutta lukekaapa tarkemmin. 😉

  • No ei kananmuna-allergia ole millään tavalla kiinni munien syönnistä. Olisi kiva tosiaan nähdä yksikin lähde tällaiselle potaskalle.

  • Moikka Johanna,

   Kuten tekstin alussa mainitsin, toin näissä esiin kokemuksia ja omia mielipiteitäni. Tekstissä ei viitata faktoihin 🙂 Munat saattavat omien kokemuksieni mukaan herkemmin allergisoida, kuin jokin muu ruoka-aine. Se kuitenkin tarkoittaa, että sitä käytetään paljon ja päivittäin. Usein ongelma esiintyy jos ongelmia esiintyy. -E

 4. No huh huh! Aikasmoista tekstiä… olisi hyvä mainita, että nämä ovat sinun mielipiteitä eivätkä perustu mihinkään tieteelliseen näyttöön! On ihan sama onko suola ”hyvänlaatuista” tai kaupan halpaa, niin liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja täten aiheuttaa esim aivoinfarkteja. Verenpaineongelmat ovat suuri ongelma Suomessa ja suolan käyttö pitääkin pitää vähäisenä! Kananmunaväite ja kuomujutut oli nyt vain huuhaata. Tiedustelisinkin nyt, että mikä on sinun vastuusi näissä jutuissa?!?

  • Samaa mietin. Tämä teksti sisälsi niin paljon täyttä huuhaata ilman minkäänlaista tieteellistä perustaa (tai ylipäätään minkäänlaista perustelua ja lähdettä). Tällaisten asioiden, kuten noiden suola-, luomu- ja kananmunajuttujen, esittäminen faktoina on ihan käsittämätöntä. Ja ylipäätään tällaisen tiedon levittäminen on vastuutonta. Jos kerrot omia mielipiteitäsi, esitä asiasi siten, että lukijalle tulee selväksi kyseessä olevan MIELIPIDE ja OMA KOKEMUS.

   Toivottavasti kukaan ei usko tässä kirjoitettuja asioita faktoina. Ja hyvällä vaan kerron tämän. 🙂

  • Moikka Eeva,

   Tosiaan tekstin alussa mainitsinkin tuosta 🙂 Vastailin myös tuosta suolan käytöstä tuonne aikaisemmin. Mielestäni on myös hyvä huomioida kuka kysymyksiä esittää ja millainen kohderyhmä on kyseessä. Silloin myös kysymys ja vastaus ovat hyvin eri pohjalla esitettyjä. Vastailin nyt omasta näkökulmastani omiin kokemuksiini yms pohjautuen. Asioista saa olla eri mieltä 🙂 -E

  • Luultavasti väite perustuu vain ja ainoastaan kyseisiä tuotteita kauppaavien yritysten mainontaan…ihan kaikkea ei kannattaisi uskoa.

 5. Lähteitä olisi tosiaan ollut syytä laittaa.

  Esimerkiksi väitteelle luomun ravinteikkuudesta tehotuotettuun nähden ei ole tieteellistä pohjaa, ks esimerkiksi katsaus https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/nutritional-quality-of-organic-food-shades-of-grey-or-shades-of-green/FFE1784B44530E4F9C828A265C776ABB (ja Google Scholarista löytyy helposti paljon lisää).

  Myös esimerkiksi väite ”kahvipavut kerätään maaperästä” oli kerrassaan kummallinen, hakipa aiheesta infoa mistä tahansa kahvinkeruusta kertovalta sivulta. (Tietenkin sivettikissan kakasta kerättävä kopi luwak ymv. hypererikoiset tuotteet ovat asia erikseen.)

  • Nyt kun sulla on toi Googlen hakukone noin hyvin hanskassa, niin voitko samantien kysyä siltä, että istutetaanko siemen ilmaan, kiven päälle vai mihin jos ei maahan..
   Tämän jälkeen voit kirjoittaa aiheesta vaikka kirjan..

 6. Tuli aika paha ja hämmentynyt mieli tästä; Eevin omat kokemukset ja ajatukset. Miksi soija olisi pahasta? Kasvissyöjänä suositellaan sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. ”kahvissa myrkkyjä” ”soijamaito estrogeenipitoinen” PERUSTELUT kiitos. Onko sulla Eevillä ravintokoulutusta tai mihin nämä perustuu? Teemun mielipiteisiin? Tuntuu että näissä ravintoasioissa on menty ääripäihin. Sport lehdessä äsken hehkutit perusruoan puolesta mutta tästä saa erilaisen käsityksen.

 7. Jos on Dunning-Kruger käyrällä alemmmalla huipulla, kannattaako yrittää valistaa toisia? Sinällään aikamoinen saavutus, ihan joka ikinen kohta on enemmän tai vähemmän virheellinen.

 8. Jäi todella ihmetyttämään kohta ” kahvinpavut kerätään maaperästä”. Kahvinpavut kasvavat pensaissa, eivät maassa. Ja jos maassa kasvavat kasvit ovat epäterveellisiä niin kerropa mitä sitten kuuluu terveelliseen ruokavalioon jos maassa kasvavat kasvit ovat vaarallisia? Aika harva kasvi kasvaa muualla kuin maassa…

 9. Aika paksua täysin amatöörinä kirjoitella tollasia ja vielä ilman mitään tieteellisiä viittauksia. Vähän vastuullisuutta kiitos. Jätäthän jatkossa tälläiset tekstit ammattilaisille.

 10. Pistäppä lähteitä kyseisiisi väittämiin tai tuo selväksi esille että nämä ovat vain mielipiteitäsi.

 11. Hmm… Eevin tekstissä kyllä mainittiin, että hän tuo esille omia näkemyksiään joten ainakin minä käsitän tekstin pitkälti koostuvan hänen omista mielipiteistään ja kokemuksistaan. Toki, kaikkihan ymmärtävät luettua tekstiä omalla tavallaan.

  • Suola joko on haitallista liikaa syötynä tai ei ole. Se ei ole mielipide tai näkemys, se joko on tai ei.

   Samoin kananmuna joko allergisoi tai ei. Kahvi joko kerätään maasta tai ei.

   Mielipide on, jos sanoo suklaajäätelön olevan parempaa kuin mansikan. Sen sijaan jos sanoo suklaajäätelön olevan terveellisempää, ekologisempaa tai halvempaa, ei puhuta enää mielipiteestä. Silloin se joko on tai ei ole totta.

 12. Suola nostaa verenpainetta ja on siten sydän-verisuonisairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskitekijä ihan suolan laadusta riippumatta. Valitettavasti tekstistä tuli sellainen kuva että mianitsemiasi suolatyyppejä voisi syödä mielin määrin ja se olisi suorastaan hyväksi. Liiallisen suolan saanti ja korkea verenpaine ovat iso kansanterveydellinen ongelma, eikä tekstisi todellakaan auta asian korjaamista. Toivon todella että toisit selkeämmin esille esittäväsi vain omia mielipiteitäsi puhuessasi näin tärkeistä asioista isolle joukolle lukijoita.

 13. No ei noita kaikkia väittämiä voi esittää omina mielipiteinään/ kokemuksina, esimerkiksi et kananmuna allergisoi tai et tietyt suolat ei nosta verenpainetta. Oma kokemus voi olla tyyliin ”minulla pavut lisäävät ilmavaivoja”. Olen tosi ilahtunut, että täällä kommenttiboksissa on valveutuneita lukijoita eivätkä kaikki usko kaikkea lukemaansa.

 14. Kuka on tää ääliö, joka julkisesti tällaista paskaa ihmisille ”neuvoo”??

 15. Apua, tässäpä oli puurot ja vellit pahasti sekaisin. Aikainen aprillipila tuli itsellänikin ensimmäiseksi mieleen. Mikään jutun väitteistä ei perustu tieteelliseen näyttöön, mutta jäävuoren huippu on kyllä suola-kapitteli. Suolan laatu tai juodun veden määrähän ei sitten millään estä suolan verenpainetta nostavaa vaikutusta. Harmillista, kuinka kirjoittaja ei kanna vastuuta ihmisten mielipiteisiin vaikuttamisesta ottamalla asioista ensin selvää.

 16. Kääk. En tiedä mistä aloittaa. Olet pirteä ja symppiksen oloinen bloggaaja, mutta nyt meni metsään! Tämä kirjoitus olisi kannattanut jättää pöytälaatikkoon pysyvästi.

  Kananmunien allergisoiva vaikutus… Syömällä tuskin kovin moni aikuinen saa itselleen kehitettyä allergiaa, joten turhaa pelottelua. Kananmunien välttely tästä syystä on turhaa, ellei ole ihan oikeasti TODETTU allergiaa. Harvinaista.

  Suola kuin suola liiallisesti nautittuna aiheuttaa terveyshaittoja. Luksussuola ei tästä eroa.

  Kahvi kerätään kahvipensaista, ei ”maaperästä”. Olis ehkä hyvä edes googlella tarkistaa, jos ei sen enempään pysty.

  Luomua on tutkittu, eikä merkittäviä terveysetuja havaittu. Eikä myöskään ole niin ekologista kuin väitetään.

  Superfoodit ovat muotijuttu ja lausahduksesi: kannattaa mennä fiilis ja terveys edellä, on huvittava. Fiiliskö sen kertoo, mikä on terveellistä? Tuskinpa.

  Leipää voi syödä kohtuudella osana monipuolista ruokavaliota. Eikä itsetehty leipä ole sen terveellisempää kuin kaupasta ostettu, jos leivän leipoo valkoisista jauhoista ja maustaa sokerilla tmv. Ihmeellistä höpöä tämäkin. Leivän, maitotuotteiden ym välttely on tämäkin muotia. Kaupasta löytyy monia kuitupitoisia ja hyviä vaihtoehtoja.

  Kannattaisi käyttää hieman enemmän aikaa tekstien laatimiseen ja perehtyä vaikka muutamaan evidence based- lähteeseen tekstin tueksi. Tällaiset mutulla hutaistut kirjoitukset eivät varsinaisesti anna ammattitaitoista vaikutelmaa ja kun sinullakin on paljon nuoria lukijoita, voit aiheuttaa heille aivan turhia syömiskomplekseja näillä ”neuvoillasi”

  • Nyt kun sulla on toi Googlen hakukone noin hyvin hanskassa, niin voitko samantien kysyä siltä, että istutetaanko siemen ilmaan, kiven päälle vai mihin jos ei maahan..
   Tämän jälkeen voit kirjoittaa aiheesta vaikka kirjan..

 17. Niinkuin moni jo kommentoikin, meni kyllä ihan pylly eellä puuhun nyt tämä postaus. Tykkään sun meiningistä ja oikeesti ku näkee sun somesta miten kovaa treenaat, saa itellekin motskupiikin aikaan! 🙂

  Muutama asia kuitenkin on alkanut häiritä. Se, että puhut puhtaan ja aidon ruoan puolesta on hienoa. Mutta sitten kaikki sun reseptit on täynnä protskujauheita, smoothiejauheita ja kaikenmaailman muita jauheita, aka ei sitä aitoo ja puhasta ruokaa. Plus hitokseen kalliita, mut mikäs siinä ku sponsorit kunnossa.

  Ja toi suolajuttu on kyllä paha. Ja kun rakkaassa kotimaassamme se korkea verenpaine on oikeesti vitsaus, ja voi johtaa vakaviin sairauksiin, ollessaan jo itsessään ihan virallisesti määritelty sairaus. 2-3 l vedenjuonti/pvä ei todellakaan anna oikotietä ylimääräseen suolankäyttöön.

  Ja hei, miten soijassa voi olla estrogeenia? Siis sitä hormonia, jota ihmiskeho tuottaa? Ja jota, synteettisessä muodossaan, napsitaan ehkäisynä? Miksi ihmeessä soijassa olisi estrogeenia? Aivan, ei varmasti ole enkä todellakaan tiedä, mistä olet moisen väitteen keksinyt.

  Kirsikkana kakun päällä tosiaan lähteiden loistaminen poissaolollaan. Ei näin, varsinkin kun monet uskoo faktana kaiken mitä sanot.

  Terkuin toisen vuoden kätilöopiskelija.

 18. Toisaalta tää ois ihan hyvä esimerkki peruskoululaisille siitä, miksi lähdekritiikki on melko tärkeää. Tässä postauksessa on ihan järkyttävä määrä asiavirheita ja ihan hölynpölyä.

  Jos ei halua tarkistaa faktoja, kannattaa ehkä jatkossakin kertoa vaan omista syömisistään ja treeneistään, eikä syöttää satutuntia lukijoilla faktana..

 19. Tänne on tullut sen verran paljon kriittisiä kommentteja tätä postausta koskien, joten olisi ihan mukava, että niihin vastattaisiin jollakin tapaa. Jos aika ei riitä yksittäisiin vastauksiin, voisi niihin vastailla esimerkiksi omassa postauksessaan?

  • Samaa ihmettelin itsekin, miksi kritiikkiä antaviin kommenteihin ei kuulu vastausta. Aika noloa mun mielestä tämmöinen toiminta.

 20. Moikka,
  Ensinnäkin, kiitos kaikille kommenteista. Kuten tuonne jo mainitsinkin, nämä eivät perustu yhteen ainoaan totuuteen, vaan ovat kysymyksiä, joita minulle on esitetty. Näihin on toivottu ainoastaan omaa näkemystäni, jonka myös annoin 🙂 Suolasta sen verran; En sano, etteikö suolalla olisi haittoja liiallisella käytöllä, ehdottomasti on (kuten kommenteissa onkin mainittu). Pureuduin lähinnä siihen, miksi suolaa täytyy olla ja mihin asioihin sitä tarvitaan. Osalla urheilijoista on ongelma suolan pelkääminen puhtaassa ruokavaliossa. Vastaukseni valitettavasti ovat olleet ehkä hieman liian lyhyitä, mutta olen pyrkinyt pitämään ne mahdollisimman tiiviinä, jolloin en ole voinut ottaa kantaa ihan kaikkeen. Vastauksiin vaikuttaa aina se kuka kysyy ja missä ympäristössä. Kananmuniin sen verran, että mikä tahansa ruoka-aine liiallisella käytöllä voi aiheuttaa reaktioita. Muna oli siksi nostettuna, koska sitä syödään paljon ja käytetään hyvin monessa ruoka-aineessa liikkujien keskuudessa. Muna raakana on monelle ehdoton ei, sillä useimpien vatsa ei kestä raakaa munaa. Osa ruoka-aineista allergisoi helpommin kuin toiset. Soijasta pikaisesti, siinä on hyviä ja huonoja puolia, jonka vuoksi painottaisinkin tässä määriä. Soijatuotteiden, kuten melkein mikä vain muunkin tuotteen suhteen laatuun vaikuttaa viljelymaa ja tapa. Miehillä runsas soijatuotteiden määrä nostaa estrogeenipitoisuutta, mutta en taida mennä tähän nyt sen syvemmin, koska kukaan ei halua kuulla nuorten miesten rintojen kasvusta yms 😀 Voin tehdä tästä vielä postauksen nro 2, jossa perehdytään syvemmin näihin ”sudenkuoppiin”.
  Hienoa että aihe on herättänyt mielipiteitä 🙂 Rakkautta, E

 21. Jäipä kurja maku postauksen kommenteista. En juuri koskaan kommentoi blogiteksteihin, mutta nyt on pakko 😀

  Itse olen aika pitkälti samalla linjalla yllä mainituista asioista kanssasi! Mm. soijan haitallisuudesta olen lukenut paljon eri lähteistä, ja siitä syystä itse jätin sen jo kauan sitten pois maidottomasta ruokavaliostani. Lisäksi itse omalla maalaisjärjelläni pystyn ajattelemaan mikä on faktaa ja mikä mielipidettä.

  Lisäksi uskon, että esim. Suomessa yleisin verenpainetaudin aiheuttaja on ylipaino ja se, että koko ruokavalio on päin mäntyä (paljon prosessoitua ruokaa ja epäterveellisiä herkkuja, jotka mm. sisältää piilosuolaa). Harvalla ongelma on varmaan siinä, että lisää omatekoiseen ruokaan liikaa suolaa.

  Lisäksi Suomessa meihin on iskostettu maidon terveellisyys syntymästä asti, siitä voi kiittää Valiota. Itse pidän tätä vastuuttomana. Mistä vain asiasta saadaan tutkimus tehtyä halutussa valossa, jos rahoittaja on kunnossa. Sen vuoksi mielestäni jokaisen kannattaa tutkia terveysväittämiä eri näkökulmista. Aina myöskään ns. ”viralliset ravitsemussuositukset” eivät ole ainoa ja oikea tieto, sillä valitettavan usein niissäkin raha ratkaisee ja kerrotaan vain se tieto mikä halutaan tuoda julki. Eli myös virallisissa tutkimuksissa lähdekritiikki on suotavaa.

  Ehkä silloin ei kannata lukea lifestyleblogeja, jollei pysty itse suodattamaan sitä mikä on faktaa ja mikä mielipidettä. Silloin kannattaa pysyä tietokirjojen ja tiedeartikkeleiden parissa.

  • Se, että ”rahoittaja on kunnossa” ei poista tieteen totuudenmukaisuutta. Luonnollisesti asiallinen tieteellinen tutkimus maksaa ja maksava taho on usein jokin yritys, joka voi tutkimuksen kautta kehittää tuotteita, joilla saa myyntiä. Kenelläpä muuten olisi motivaatiota maksaa tutkimuksen teosta. Tieteen eettisyys kuitenkin tarkoittaa muun muassa sitä, että tutkimustuloksiin johtanut prosessi kuvataan läpinäkyvästi. Kun tutkimustapa ja analyysi on kuvattu, voi jokainen tutkimukseen perehtyvä sitten arvioida, onko tutkimusasetelma sellainen, että se suosii jotakin tahoa tai lähestyy jostakin tietystä näkökulmasta unohtaen jonkin toisen.
   Esimerkiksi keltainen lehdistö usein nostaa tutkimuksista jonkin tietyn lauseen/ tuloksen jättäen muun tutkimusprosessin kuvaamisen minimiin tai jopa kokonaan pois. Näin voi syntyä mielikuva, että maksettu tutkimus on jonkin organisaation etuja häikäilemättömästi ajava. Jos tutkimusta kuvaavaan raporttiin vaivautuu tutustumaan, silloin yleensä huomaa, että vaikka rahoittajana olisi tuloksista hyötyvä yritys, on tutkimus silti luotettavasti ja eettisesti toteutettu.

   Kirjoitan tämän siksi, koska monet kieltäytyvät ikään kuin varmuuden vuoksi uskomasta tieteeseen, sillä olettavat tieteen kuitenkin olevan vain firmojen pelinappula.

  • Kiitos Eve kommentista 🙂 Kiva kuulla tätäkin puolta asiaan.
   Olen kanssasi hyvin samoilla linjoilla mainitsemistasi asioista ja kuten lopussa mainitsitkin minusta hyvin,
   blogini ei ole faktapohjainen, eikä tule koskaan sitä olemaankaan <3 Iloa iltaasi! -E

 22. Jos käyttää jodioimatonta suolaa, jodin saanti on turvattava kilpirauhasen toiminnan vuoksi. Jodin puute aiheuttaa struumaa, joka ei nykyään ole niin yleinen sairaus kuin ennen. Nykyisini jodi lisätään suolaan ja mm. leipiin.

  Tuo väite miesten estrogeenitsojen tasojen noususta soijan käytön yhteydessä on kumottu tieteellisiaaä tutkimuksissa, mutta urbaanilegenda elää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 29
Tykkää jutusta