Henkireikä löytyy avannosta

Eevi_avantouinti_hyodyt_hyvinvointia_henkinenMonella meistä on asioita, joita kutsumme omaksi henkireiäksemme. Se on asia, joka saa meidät voimaan aina paremmin, oli olo sitten millainen tahansa. Se korjaa meitä jotenkin. Toiselle se voi olla lukeminen, toiselle liikkuminen. Osalla meistä näitä on monia. Stressiin, palautumiseen ja henkiseen hyvinvointiin hyödynnän itse lyömätöntä kaksikkoa; avantoa ja saunaa. Se korjaa minut aina.

Odotan sitä jo. Tänään on avantopäivä. Kireät pakkasilmat ovat tehneet tästä harrastuksesta taas vielä astetta koukuttavamman. Kontrasti kylmän ja lämpimän välillä on valtava, kun astelen höyryävästä saunasta ulos litimärkänä. Hiki valuu silmiini ja isken villamyssyn päähäni. Astun lumelle, mutta varpaita ei palele. Uimatossut tekevät hommasta mukavaa. Päästessäni rappusille huomaan kuinka kukaan ei oikein uskalla koskettaa jääkylmää rappusten metalliputkea. Minulla on neopreenihanskat, joten en arastele. Tartun kiinni kaiteeseen ja alan kavuta alaspäin. Keskityn hengitykseeni, ihan rauhassa nyt. Valun veteen ja alan uimaan rauhallisesti pientä ympyrää. Katselen kirkasta taivasta. Aurinko alkaa valua alemmas. Tunnen kuinka kylmä vesi alkaa hiipiä luihin ja ytimiin. Vielä hetki ja sitten ylös. Nousen rauhallisesti ja saatan tuntea hengitykseni hieman kiihtyneen, mutta en huohota. Kävelen rauhallisesti kohti saunaa. Tunnen kuinka kireitä lihaksia kiristää ja kirvelee, mutta pian se menee ohi. Minulla ei ole kylmä, vaikka ihoni helottaakin punaisena. Nilkkoja nipistelee. Saunassa tulee nopeasti lämmin ja veri lähtee virtaamaan kohisten pitkin kehoani. Hörppään kookosvettä ja olo alkaa tasoittua. Auringonsäteet tunkeutuvat läpi saunan ikkunan. Miten voikaan olla näin kaunista. Seuraavana ajatukseni harhailevat vielä takaisin päivän tapahtumiin. Tänään oli hirveä päivä. Yleensä paha oloni kumpuaa pahoista tai negatiivisista ihmisistä, ei niinkään asioista. Päätän päästää irti ajatuksistani. Toistan saman uinti-sauna kierroksen kolme kertaa.

Pukiessani puhtaita vaatteita päälleni, en enää muista miksi olo oli huono. En ajattele sitä enää. Olo on raukea, mutta silti jotenkin energinen. Mieli on kirkas, vaikka keho on rauhoittunut. Nälkä kurnii vatsassa, vaikka söin juuri hetki ennen uintireissua. Aineenvaihdunta hyrrää kovaa. Ajattelen tänään syöväni banaani-prodelettuja. Lakuteetä on myös pakko saada. Ihan parasta!Eevi_blogi_avantouinti_terveys_hyvinvointi Eevi_blogi_kookosvesi_puhdistamo

Alkuun avanto lähinnä kauhistutti minua. En pidä vedestä, enkä kylmästä. Yllytyshullun sydän sai minut kuitenkin aikoinaan kokeilemaan tuota touhua ja sille tielle jäinkin oikeastaan samantien. Aloitin muutamasta dipistä, josta siirryin jotenkin huomaamatta uintiin. Olen vedessä 20 sekunnista minuuttiin, riippuen hieman omasta fiiliksestä. Jonakin päivänä viihdyn vedessä pitkään, toisinaan ne ovat vain pikaisia pyrähdyksiä. Kehossa tapahtuu koko ajan, jonka vuoksi sen fiiliksiä kannattaa kuunnella myös tämänkin asian suhteen päivittäin. Tehkää sille hyvää, mutta älkää väkisin<3 Käyn uimassa 2-4 kertaa viikossa.

Mitä hyötyjä olen itse kokenut?

-Vilkastuttaa verenkiertoa

-Virkistää kehoa ja mieltä (hormonit)

-Palauttaa lihaksia ja hermostoa treeneistä

-Auttanut migreeniin (joillakin ihmisillä saattaa laukaista sen)

-Rauhoittaa mieltä

-Parantaa unta

-Parantaa vastustuskykyä

-Nopeuttaa vammojen parantumista (aineenvaihdunnan vilkastuminen ja turvotuksen laskeminen)

-Parantaa kylmänsietokykyä

 

Eevi_talviharrastus_talviuinti_terveys Eevi_avanto_terveys_lisaa_energiaa_henkireika

Avantouintia ei suositella mm.sydän- ja verisuonitauteja sairastaville, pienille lapsille eikä kuumeen/flunssan aikana. Jos epäilet soveltuuko harrastus sinulle, kannattaa keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

Kokeilkaa ja ihastukaa. Muistakaa fiilistellä oman olon mukaan. Ensimmäinen kerta ei koskaan ole kovin pitkäkestoinen, eikä välttämättä kovin nautinnollinen. Tähän hommaan jää kuitenkin ihan koukkuun jos antaa tilaisuuden.

Uitteko te? Millaisia fiiliksiä te siitä saatte?:)

Love, E <3

 

 

eevi

Blogissani kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista, kuten treenaamisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Myös koko kehon hyvinvointi, sekä elämän pienet ilot nostavat päätään kirjoituksissani. Tämä blogi on maustettu myös ripauksella huumoria, vaikka paljon vinkkejä ja informaatiota sisältääkin. Tervetuloa seuraamaan positiivista ja tehokasta meininkiä, josta toivon teidän saavan motivaatiota ja inspiraatiota omaan elämäänne!

7 vastausta artikkeliin “Henkireikä löytyy avannosta”

 1. Saaneen kysyä kun itsekkin käyn avannossa että olen kuullut ettei saunaa saa /kannata mennä ennen avantoa eikä sen jälkeen. Itse menen suoraan avantoon ja sen jälkeen puen vaatteet ylle. Mitä mieltä oot tuosta väitteestä ? 🙂

  • Moikka Pauliina,
   Joo tosiaan monet hifistelevät ja menevät ensin uimaan ja jättävät viimeisen kerran ilman saunotusta. Tämä perustunee pitkälti rasvanpolttoon, en ainakaan itse ole kuullut siihen mitään muuta perustelua. Voi toki olla että muitakin syitä löytyy 🙂 Itse jätän viimeisen kerran ilman saunaa, jotta keho saa luonnollisesti lämmittää itsensä ja jotenkin pidän siitä fiiliksestä minkä se jättää. En kuitenkaan tiedä, onko sillä oikeasti mitään väliä kuinka sen tekee, menisin se edellä mikä tuntuu itselleen hyvältä <3 -E

 2. Maailma on toisinaan kylmä ja kova. Ihmisten paha olo purkautuu usein siihen täysin osattomillekin. Paha mieli siitä silti tulee. Ihanaa että olet löytänyt mm. Avannosta, niin kehoa kuin mieltäkin eheyttävän keinon.
  .
  Muistathan että se mitä työksesi teet antaa monille paljon.
  Sinun esimerkistäsi alkanut jooga-harrastukseni on tullut kuin tilauksesta osaksi jokapäiväistä elämääni. Ja siitä olen ikuisesti kiitollinen.Olet varmasti tietämättäsi ollut katalyyttinä myös muiden positiivisiin elämänmuutoksiin.
  Pidä hyvää huolta itsestäsi.

 3. hei, kysyisin myöskin siitä sauna-väitteestä. Kun olen käynyt talviuinti harrasteseuran avannossa on heillä sääntö, että eka uinti ennen saunaa. Heidän sauna lämmitetään vaan 55-60 asteeseen ja siellä saa lämmittää uinnin jälkeen.

  • Valitettavasti itselläni ei ole tuohon vastausta, mutta oma tuumaukseni liittyy terveydellisiin seikkoihin 🙂 -E

 4. En tiedä osaanko nyt muotoilla tätä fiksusti, mutta voisitko joskus tehdä resepti postauksia, joissa käytät niin sanottuja normaaleja ruoka aineita eikä esimerkiksi proteiinijauheita tai erikoisia superfoodeja?

  • Kiitos toiveesta 🙂 Se miksi postauksissa näitä löytyy johtuu pitkälti siitä, että hyödynnän niitä itse päivittäisessä ruokavaliossani. Toki olen laittanut tänne muitakin reseptejä, joissa ei ole näitä käytetty, joten niitä kannattaa käydä kurkkaamassa myös! <3 -E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 9
Tykkää jutusta