Henkireikä löytyy avannosta

Eevi_avantouinti_hyodyt_hyvinvointia_henkinenMonella meistä on asioita, joita kutsumme omaksi henkireiäksemme. Se on asia, joka saa meidät voimaan aina paremmin, oli olo sitten millainen tahansa. Se korjaa meitä jotenkin. Toiselle se voi olla lukeminen, toiselle liikkuminen. Osalla meistä näitä on monia. Stressiin, palautumiseen ja henkiseen hyvinvointiin hyödynnän itse lyömätöntä kaksikkoa; avantoa ja saunaa. Se korjaa minut aina.

Odotan sitä jo. Tänään on avantopäivä. Kireät pakkasilmat ovat tehneet tästä harrastuksesta taas vielä astetta koukuttavamman. Kontrasti kylmän ja lämpimän välillä on valtava, kun astelen höyryävästä saunasta ulos litimärkänä. Hiki valuu silmiini ja isken villamyssyn päähäni. Astun lumelle, mutta varpaita ei palele. Uimatossut tekevät hommasta mukavaa. Päästessäni rappusille huomaan kuinka kukaan ei oikein uskalla koskettaa jääkylmää rappusten metalliputkea. Minulla on neopreenihanskat, joten en arastele. Tartun kiinni kaiteeseen ja alan kavuta alaspäin. Keskityn hengitykseeni, ihan rauhassa nyt. Valun veteen ja alan uimaan rauhallisesti pientä ympyrää. Katselen kirkasta taivasta. Aurinko alkaa valua alemmas. Tunnen kuinka kylmä vesi alkaa hiipiä luihin ja ytimiin. Vielä hetki ja sitten ylös. Nousen rauhallisesti ja saatan tuntea hengitykseni hieman kiihtyneen, mutta en huohota. Kävelen rauhallisesti kohti saunaa. Tunnen kuinka kireitä lihaksia kiristää ja kirvelee, mutta pian se menee ohi. Minulla ei ole kylmä, vaikka ihoni helottaakin punaisena. Nilkkoja nipistelee. Saunassa tulee nopeasti lämmin ja veri lähtee virtaamaan kohisten pitkin kehoani. Hörppään kookosvettä ja olo alkaa tasoittua. Auringonsäteet tunkeutuvat läpi saunan ikkunan. Miten voikaan olla näin kaunista. Seuraavana ajatukseni harhailevat vielä takaisin päivän tapahtumiin. Tänään oli hirveä päivä. Yleensä paha oloni kumpuaa pahoista tai negatiivisista ihmisistä, ei niinkään asioista. Päätän päästää irti ajatuksistani. Toistan saman uinti-sauna kierroksen kolme kertaa.

Pukiessani puhtaita vaatteita päälleni, en enää muista miksi olo oli huono. En ajattele sitä enää. Olo on raukea, mutta silti jotenkin energinen. Mieli on kirkas, vaikka keho on rauhoittunut. Nälkä kurnii vatsassa, vaikka söin juuri hetki ennen uintireissua. Aineenvaihdunta hyrrää kovaa. Ajattelen tänään syöväni banaani-prodelettuja. Lakuteetä on myös pakko saada. Ihan parasta!Eevi_blogi_avantouinti_terveys_hyvinvointi Eevi_blogi_kookosvesi_puhdistamo

Alkuun avanto lähinnä kauhistutti minua. En pidä vedestä, enkä kylmästä. Yllytyshullun sydän sai minut kuitenkin aikoinaan kokeilemaan tuota touhua ja sille tielle jäinkin oikeastaan samantien. Aloitin muutamasta dipistä, josta siirryin jotenkin huomaamatta uintiin. Olen vedessä 20 sekunnista minuuttiin, riippuen hieman omasta fiiliksestä. Jonakin päivänä viihdyn vedessä pitkään, toisinaan ne ovat vain pikaisia pyrähdyksiä. Kehossa tapahtuu koko ajan, jonka vuoksi sen fiiliksiä kannattaa kuunnella myös tämänkin asian suhteen päivittäin. Tehkää sille hyvää, mutta älkää väkisin<3 Käyn uimassa 2-4 kertaa viikossa.

Mitä hyötyjä olen itse kokenut?

-Vilkastuttaa verenkiertoa

-Virkistää kehoa ja mieltä (hormonit)

-Palauttaa lihaksia ja hermostoa treeneistä

-Auttanut migreeniin (joillakin ihmisillä saattaa laukaista sen)

-Rauhoittaa mieltä

-Parantaa unta

-Parantaa vastustuskykyä

-Nopeuttaa vammojen parantumista (aineenvaihdunnan vilkastuminen ja turvotuksen laskeminen)

-Parantaa kylmänsietokykyä

 

Eevi_talviharrastus_talviuinti_terveys Eevi_avanto_terveys_lisaa_energiaa_henkireika

Avantouintia ei suositella mm.sydän- ja verisuonitauteja sairastaville, pienille lapsille eikä kuumeen/flunssan aikana. Jos epäilet soveltuuko harrastus sinulle, kannattaa keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

Kokeilkaa ja ihastukaa. Muistakaa fiilistellä oman olon mukaan. Ensimmäinen kerta ei koskaan ole kovin pitkäkestoinen, eikä välttämättä kovin nautinnollinen. Tähän hommaan jää kuitenkin ihan koukkuun jos antaa tilaisuuden.

Uitteko te? Millaisia fiiliksiä te siitä saatte?:)

Love, E <3

 

 

TUPSUTUKKA

Minifitness_rukaTalvi tekee ihmeitä. Happi ja luonto tuntuvat lataavan ainakin omat akkuni ennätysvauhtia. Ihan muutaman päivän mökkeilyn jälkeen energiatasot tuntuivat nousevan ja huomasin ajelevani tuntureita kohti hymy korvissa. Olin elänyt hiljaisuudessa, sillä edes TV ei ole tämän reissun aikana auennut. Toimii paremmin kuin etelänloma!

Reissun yksi isoimmista kohokohdista oli avantouinti Rukalla – siihen touhuun olen todella jäänyt koukkuun! Ei huono addiktio ollenkaan. Olen hankkinut jo avantokengät ja hanskatkin. Speedoa kävin kokeilemassa, mutta se ei istu sitten mitenkään päin, joten se välinehulluus voidaan unohtaa. Ajattelin pulikoivani vielä viimeisen kerran tuossa kylmässä uima-altaassa ennen kotiinpaluuta. Japanilaiset turistit olivat käyneet ihmettelemässä tätä ”uima-allasta” ja kysyneet voisiko tuota allasta laittaa vähän kuumemmalle. Kyseessähän on järvi ja avanto, mutta eihän tuota hulluutta voi helpolla ymmärtääkään.Haglöfs_Ruka_minifitness Talvi_Ruka

En osannut odottaa tällaista haikeaa fiilistä, voisin mielelläni jäädä tänne vielä vaikka viikoksi. Villasukat ja takkuinen tukka tuntuvat jotenkin niin turvallisilta. Sitä usein suunnittelee tekevänsä sitä sun tätä, mutta loppupeleissä mökillä ei koskaan tule tehtyä suunnitelmistaan edes puolia  – se on se oleminen! Onpahan ainakin syy taas palata. Tälle reissulle mahtui yksi täydellinen laskupäivä – rinteillä ei paljon muita näkynyt ja vauhdin huuma sai mielen virkeäksi ja vastaanottavaiseksi. Auringonlasku oli aivan mieletön ja sitä sai ihastella myös uuden tunturikahvilan ikkunasta lämmin kaakaokuppi kädessä. Oranssia, vaaleanpunaista, keltaista ja hellästi sinertävä taivas tuon kaiken yläpuolella. Täydellistä.

Hyvä ruokaa kuuluu myös lomaan ja sitä ei ole tältä reissulta puuttunut. Erityisen hyvinä mainittakoon poronkäristys puolukoilla ja gluteenittomat karjalanpiirakat paikallisesta leipomosta. Niitä on muuten ihan pakko kantaa myös kotiin! Ruokahalua kävin kasvattelemassa muutaman kerran Rukan salilla ja 15 kilometrin hiihtolenkillä. Loman liikkuminen toteutetaan aina täysin fiilispohjalta ja ilman kiirettä mihinkään.

Mieleeni jäi muutama kohtaaminen tuntemattoman kanssa. Hiihtoladulla tapasin 80-vuotiaan papan, joka taisi kertoa kymmenessä minuutissa koko elämäntarinansa. Hien jäädyttyä kiinni lähdin valmistautumaan reittini jyrkimpään mäkeen, joka hieman epäilytti. Pappa osasi kuitenkin rohkaista kertomalla, kuinka suomalaiset eivät kyseisessä mäessä kaadu. Luotin tähän pappafaktaan ja oikeassahan tuo näytti olevan – selvisin erittäin loistavalla tasapainolla alas saakka. Pienet onnistumiset ovat ihan parhaita! Pappa motivoi minua paitsi jutuillaan, myös teräksisellä kunnollaan.Minifitness_lomailu Minifitness_snowboarding_ruka_salomon

Saunassa on myös jotain omaa suomalaista taikaa, sillä jopa me tuppisuut alamme puhua pulputtamaan tuntemattomille tuossa hikikopissa. Tapasin avantoreissullani 50-vuotiaan naisen, jonka kanssa vierähti nopeasti tunti täynnä aitoja elämäntarinoita ja opetuksia. Upea nainen ja  jos joskus alan kirjoittamaan kirjaa, päätyy tämä kohtaaminen sinne ihan varmasti. Naisen tarinasta saisi aika mielettömän jutun!

Olen valmis, vaikka voisinkin jäädä tuntureiden rauhaisaan syleilyyn varsin mielelläni. Huomenna alkaa täysin uusi luku omassa elämässäni. Olen valmis ottamaan sen uudet haasteet vastaan innokkaana ja avoimena. Kohta pääsen kertomaan tulevasta keväästä myös teille <3

 

-E