Arjen iloja ja terveellisiä sämpylöitä

*Sisältää mainoslinkkejä

Eevi_teittinen_terveellinen_arki_leipominenOletko kotiutunut jo Turkuun? Tätä kysymystä kuulee tämän tästä, enkä tiedä mitä siihen kuuluisi vastata. Uuteen paikkakuntaan tottuminen vie aikansa, vaikka täällä hyvin viihdynkin. Helsinki ei kuitenkaan koskaan ole tuntunut itselleni sellaiselta kotoisalta paikalta asua, joten ehkä tämä muutos ei senkään vuoksi tunnu suurelta. Siihen että koen olevani turkulainen, voi mennä kuitenkin aikaa. Isoja muutoksia ei usein heti ymmärrä, vaan niiden prosessoiminen vie oman aikansa. Arki alkaa kuitenkin vähitellen hahmottua yhä paremmin ja siitä jos mistä tulee hyvä mieli! 

Olen nauttinut monista asioista täällä, mutta yksi asia paljastaa aidosti sen, onko ihmisen hyvä olla. Tiedättekö mikä se on? Uni. Nukun täällä paremmin kuin Helsingissä. Rauhallisuus, turvallinen ilmapiiri ja stressittömyys vaikuttavat siihen tottakai suurelta osin. On kuitenkin hullua huomata, kuinka sellaiset asiat kuin ympäristö vaikuttaa meihin jopa täysin tiedostamatta. Kehoni on täällä stressittömämpi, vaikka arkeni on muutoin samanlaista. Helsingissä jatkuva sahaaminen edestakaisin loi jokapäiväistä stressiä huomattavan paljon. Täällä on niin hassua, kun ei tarvitse miettiä aikataulujaan ruuhkiin sopiviksi, eikä palavereista myöhästy vaikka kuinka yrittäisi. Hyvä uni takaa myös luovan mielen ja se näkyy arjessa kaikkialla.

Nyt ei tarvitse karata Teemun luokse lataamaan akkuja, tai suunnata mökin rauhaan unen ja rauhoittumisen perässä. Asunnossani yhdistyy hyvin palveluiden läheisyys ja saan silti vetäytyä omaan rauhaani tässä ihanassa kodissa. Minusta ja Lolasta huomaa molemmista sen, kuinka paljon parempi meidän on olla ja kuinka viihdymme tässä 74 neliössä. Sydän sulaa kun näkee Lolan taas viihtyvän<3Eevi_blogi_reseptit_gluteeniton_sampylat

Keittiöni kutsuu minua nyt aikaisempaa useammin. Inspiraatiota haen kirjallisuudesta, lehtikuvista, terveyskahviloista ja ostoksilta. Paras inspiraatiotani herättelevä kahvila on ehdottomasti Pure Hero, jonka värikäs tarjonta saa nälän suorastaan kiljumaan! Kynnys kahvilaan menosta on alhaisempi, kun sieltä tietää saavansa ruokaa, jota myös itse arvostaa suuresti. Sitä tietää mitä saa ja ruoka on varmasti valmistettu terveellisesti. Nostoissa on aina kauden kasvikset ja tietenkin luomu. Täällä Turkusessa pikainen lounas on oikeasti nopea ja se on jotain aivan ihanaa 11 vuoden Helsingissä matkustelun jälkeen. Eikä sen lounaan hakeminen kotiinkaan vie kuin kymmenisen minuuttia. Todellista arjen luksusta!

Olemme käyneet paljon kauppahallissa ruokaostoksilla ja sieltä olen ammentanut myös paljon inspiraatiota omaan keittiööni. Näin ensilumen tultua heräsi myös sämpylähimoni. OH! Parhaat reseptit syntyvät intohimosta ja tästä reseptistä ei sitä kyllä puutu! Gluteenittomia sämpylöitä saa nykyään kaupastakin ihan hyvin, mutta valitettavan usein ne ovat kovin kuivia tai ravintoköyhiä. Siksi ne kannattaa ehdottomasti tehdä itse, sillä ne eivät vie kuin 10 minuuttia omilta kätösiltäsi ja lopun hoitaakin ystävämme uuni. Näistä löytyy runsaasti proteiinia ja hyviä rasvoja, joten ne pitävät kylläisenä pidempään, kuin pelkät hiilihydraattipitoiset sämpylät. Tein päälle siemensekoituksen, jonka pyöritin sulatetussa hunajassa – näitä suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ne toivat kivasti makeutta ja twistiä perinteiseen sämpyläreseptiini.Eevi_teittinen_puhdistamo_psyllium_gluteeniton_leivonta

Kauraisat proteiinisämpylät (GL)

8 kpl

30 g Maustamaton herajauhe HydroISO M-Natural

1 Valkuainen

2 Munaa

3 Porkkanaa

1 dl Kaurajauhoja (GL)

2 dl Kaurahiutaleita (GL)

1 rkl Psyllium-jauhetta

200 g kaurajogurttia

1 rkl Chiasiemeniä

2 rkl kirkastettua voita (ghee-voi)

1 tl leivinjauhetta

Siemeniä

Hunajaa

Basilikaa

Mausteet; chili, mustapippuri, kurkuma, paprikajauhe, herbamare, guerande-suola

 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ja vatkaa munat. Sekoita jauhoseos ja kaurajogurtti keskenään ja lisää sekaan vaahdotettu munaseos. Anna seoksen seistä hetki. Raasta sillä välin porkkanat raasteeksi ja silppua basilika pieneksi, lisää ne sitten taikinaan. Lisää lopuksi guerande-suola ja muut mausteet. Annostele sämpylät leivinpaperille pellin päälle ja muotoile lusikan avulla. Pyörittele vielä siemenet juoksevassa hunajassa ja lisää sämpylöiden päälle. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.Eevi_kosteat_helpot_sampylat Terveelliset_reseptit_helppo_sampylat Hunajalla_mausteut_siemenet_resepti Eevi_teittinen_gheevoi_puhdistamo_reseptiEevi_leipominen_terveellinen_arki_sampylat

Hyödynnän leivonnassani paljon erilaisia superfoodeja ja lisäravinteita. Näiden avulla saan parannettua ruoan ravinnepitoisuutta ja terveellisyyttä, sekä nostettua halutessani esimerkiksi proteiinin määrää taikinassa. Maustamaton herajauhe on loistava niin makeaan, kuin suolaiseenkin leivontaan. Sen avulla saa helposti nostettua ruoan proteiinipitoisuutta, terveellisyyttä ja se korvaa myös osaksi reseptiikan muita jauhoja. Kaikki ovat leipomukseni ovat gluteenittomia, jolloin on tärkeää saada taikinasta kiinteä ja maistuva. Psyllium on loistava sitkosaine, jota kannattaa hyödyntää gluteenittomia ruokia tehdessä. Se on myös vatsaystävällinen ja parhaimmillaan jopa edistää vatsan suotuisaa toimintaa. Oma herkkä vatsani on päässyt moneen myllerrykseen vuosien saatossa ja tehnyt hyvin selväksi mitkä ovat sinne sopimattomia tuotteita. Herajauhe oli yksi hankaluuksistani, mutta maustamaton HydroISO Natural on mm yksi niistä, jotka eivät aiheuta vatsan kanssa ongelmia, vaikka muuten olenkin lähes maidoton (satunnaisia juttuja pystyn nykyään välillä syömään, kiitos paremman ruokavalion). Tämä on luonnollinen heraproteiinivalmiste ilman lisä-, väri-, tai makeutusaineita. HydroISO on esipilkottu, jolloin elimistö kykenee hyödyntämään sen tehokkkaammin. HydroISO:n proteiinipitoisuus on 90 %, eli hyvin korkea.

Meikäläisen leivontakaapista ei löydy valkoista sokeria, kermaa, tai valkoisia jauhoja. Kaikki on korvattavissa, mikäli vain hieman malttaa. Tässäkin suosittelen korvaamaan aina sen ainesosan, jota ei siihen itse halua laittaa. Oli kyseessä sitten maitotuotteet, gluteeni, sokeri tai vaikka muna. Kun niitä vähitellen alkaa itse tekemään, alkaa leipomukset siirtymään vähitellen aika luonnollista tietä kohti terveellisempiä ja itselleen parempia versioita. Monet raaka-aineet ovat vaihdettavissa johonkin toiseen, itselleen sopivampaan tuotteeseen. Lisäravinteet terveellisiin leipomuksiin kannattaa hankkia M-Webstoresta, sillä koodilla Minifitness17 saatte 10 % alennuksen kaikista M-Natural, M-Nutrition ja Supermass-tuotteista.

Millä korvata?

Maito – kauramaito / mantelimaito / kookosmaito

Kerma – kookoskerma

Rahka – kasvipohjaiset jogurtit (esim kaura)

Valkoiset jauhot – esim. mantelijauho / kookosjauho / kaurajauho / lupiinijauho / kikhernejauho / proteiinijauhot (hera-herne-vege)

Valkoinen prosessoitu sokeri – kookossokeri / erytritoli (käytä vain vähän) / hunaja / kuivatut hedelmät (esim taateli) / hedelmät (esim banaani) / marjat / stevia (pieniä määriä)

Rasvan lähteet – kirkastettu voi / kookosöljy / oliiviöljy / hampunsiemenet / pähkinät ja siemenet / avokado / maapähkinävoi / mantelivoi / tahini

 

Eevi_teittinen_HydroIso_natural_herajauheEevi_teittinen_koti_leipominen_reseptit

 

-E <3

Terveellinen sieni-vuohenjuustopiirakka (GL)

Eevi_teittinen_terveelliset_reseptit_sienipiirakkaSyksy on leipomisen aikaa! Omenat, juurekset ja marjat ovat parasta suomalaista superfoodia juuri nyt. Pääsin tällä viikolla torille fiilistelemään syksyn antimia ja ai että miten hyvä fiilis siitä tulikaan. Viihdyn uudessa keittiössäni loistavasti. Tänä vuonna olen ensimmäistä kertaa innostunut sienistä. Olen ollut sienikammoinen niin kauan kuin muistan. Se mikä on toiminut parhaiten tälle nirsoilijalle on dieetti. Kisadieetin jälkeen on jotenkin kummasti alkanut uppoamaan ne ruoat, joista ei ole välttämättä koskaan pitänyt. 

Sienimetsä palkitsee monella tavoin. Se on upeaa ravintoa keholle, mutta myös paljon muuta. Keho kiittää raittiista ilmasta ja sienimetsässä hyppelehtiminen on loistavaa hyötyliikuntaa. Sienimetsällä ei tarvitse ajatella mitään, joka antaa myös mielelle tilaa puhdistaa omaa sisäistä ilmaa. Virkistävää ihan aidosti! Tämä yhdistelmä saattaa olla se juttu sienirakkauteeni ja tähän elämäni ensimmäiseen sienipiirakkaan. En ole ikinä aikaisemmin suostunut syömään piirakkaa, jossa on sieniä. Nyt olen menettänyt sydämeni sienille ja sienipiirakalle, vahingossa. Suosittelen lämpimästi testaamaan, myös te jotka ette ole sienifanaatikkoja. Teissäkin on potentiaalia! Näitä voi kuivata, tai paistaa pannulla.Puhdistamo_kirkastettuvoi_sienet Eevi_teittinen_sieniruoat_syksy Eevi_koti_lola Eevi_teittinen_keittio_terveelliset_reseptit

Piirakassani on vuohenjuustoa, mutta sen voi halutessaan korvata tai jättää pois. Paistoin suppilovahveroistani nesteet pois ennen pakastamista ja jäätyneen sienipussin sulatin kuumassa vesihauteessa. Piirakan valmistus on nopeaa, sillä se vie vain 10 minuuttia. Gluteeniton sienipiirakka tekeytyy uunissa noin 30 minuuttia. Vuohenjuuston kävin nappaamassa Turun kauppahallista ja oli muuten älyttömän hyvää! Vuohenmaidon koostumus on helpommin sulavampaa kuin lehmänmaidon. Vuohenmaidon laktoosi on 13 % vähäisempi, sekä sen sisältämät vitamiinit imeytyvät helpommin. Piirakan koostumus on ihanan kostea ja gluteeniton piiras pysyy kasassa kohtalaisen hyvin. Tämä piiras on myös ladattu proteiinilla, joten se ei jää kaipaamaan oikeastaan mitään täydennystä. Lähes täydellinen jos minulta kysytään!

SIENI-VUOHENJUUSTOPIIRAKKA

100 g Ensilempi kutun vetajuustoa (lisäaineeton, luomu)

kourallinen suppilovahveroita tai kanttarelleja

6-10 kpl kirsikkatomaatteja viipaloituna

1,5 dl kaurahiutaleita (GL)

1,5 dl kaurajauhoja (GL)

3 rkl hampunsiemeniä

1 kokonainen muna

1 valkuainen

1 Yosa Greek Style-jugurtti (kaurapohjainen)

1,5 dl Puhdistamon juoksevaa ghee-voita *koodilla EEVI15 saat 15% alennusta kaikista tuotteista täältä

1 dl HydroIso maustamaton herajauhe (M-Natural) *koodilla Minifitness17 saat 10 % alennuksen täältä

1/2 tl leivinjauhetta

Puhdistamon Guerande-suolaa, mustapippuria ja oreganoa

Rucolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kaikki jauhot, hampunsiemenet, munat ja Yosa keskenään. Lisää sekaan kirkastettu voi ja mausteet. Sekoita hyvin! Voitele piirasvuoka ghee-voilla ja kaada sitten seos vuokaan. Lisää päälle viipaloitu vuohenjuusto, sienet ja tomaatit. Ripottele päälle vielä oreganoa ja laita uunin keskitasolle noin 30 minuutiksi. Lisää valmiin piirakan päälle rucolaa ja nauti kylmänä tai lämpimänä

*Makuraadin mielipiteet: Eevi 9 (koska elämäni paras sienipiirakka) Teemu 8 (ei osaa sanoa mitä puuttuisi) Ellu 8 1/2 (ruokaisa, hyvä suolapitoisuus)

Minifitness_resepti_sieni_vuohenjuusto_terveellinen_piirakka eevi_teittinen_hydroIso_maustamaton_herajauhe Syksy_suomalainen_ruoka Minifitness_ruoanlaitto_sienireseptit Eevi_teittinen_sienipiirakka_gluteeniton_terveellinen Sienipiirakka_vuohenjuusto_terveellinen_piirakka

 

Oikein ihanaa viikonloppua kaikille terveyttä rakastaville herkkusuille! -E