Hyvä parempi paras?

Minifitness_ulkonakokeskeisyysMeistä jokainen kokee jonkinlaisia ulkonäköpaineita aina joskus. Ne voivat joko motivoida sinua ja saada sinut voimaan paremmin, tai sitten ne voivat pahimmassa tapauksessa romuttaa sinua sisältäpäin. Itsetunnon rakentumiseen vaikuttavat monet eri seikat, joihin meillä ei ole välttämättä itsellämme osaa eikä arpaa. On kuitenkin paljon asioita joihin me voimme itse vaikuttaa omilla valinnoillamme ja sitä kautta saavuttamaan vahvemman itsetunnon!

Nykymaailma haastaa sitä jatkuvasti ja jokainen meistä saa maistaa oman osuutensa tämän painosta. On kuitenkin eri asia päättääkö sitä kantaa itsessään? On myös hyvä pysähtyä joskus pohtimaan omaa suhtautumistaan paitsi itseensä, myös muihin. Teetkö esimerkiksi johtopäätöksiä ja valintoja toisesta vain ulkonäön suhteen? Meidän on nimittäin usein helppo syyllistää muita, mutta joskus olisi hyvä katsoa asiaa lähemmältä. Yksi tärkein itsetunnon rakentaja on lähipiiri – millaisilla ihmisillä olet itsesi ympyröinyt? Ovatko nämä ihmissuhteet kannustavia ja energisoivia puolin ja toisin? Onko sinulla heidän seurassaan sellainen olo, että kelpaat minkä näköisenä tai kokoisena tahansa? Oletko mielestäsi hyvä tyyppi?

Kaikki ulkoinen on katoavaista. Ottaisitko itsellesi unelmiesi vartalon, vai olisitko se nainen, jota ihailet hänen loistavan persoonansa vuoksi? Luonne on arvokkaampi kuin mikään ulkoinen. Ulkonäkö on lopulta hyvin toissijainen asia, sillä siihenkin kyllästyy. Mieti sitä unelmiesi miestä, joka miellyttää täysin silmääsi. Entä jos hän sylkisi suustaan pelkkää myrkkyä ylimielisellä asenteellaan ja kohtelisi ihmisiä huonosti? Pahimmassa tapauksessa tämä mies olisi vielä ihan tajuttoman tyhmä. Kumman valitsisit itse; sen älykkään ja karismaattisen miehen, vai tämän kansikuvamallin, jonka suun haluaisi tukkia joka toinen tunti? On hyvä miettiä sitä, kenen kanssa haluaa jakaa elämänsä. Millaisen ihmisen kanssa se olisi mahdollista? Kykeneekö hän nostamaan sinuakin ylöspäin? Näillä ajatuksilla pitäisi koostaa myös se oma lähipiiri – pysyvänä, kukoistavana ja vakaana.Minifitness_parisuhde_kumppanin valitseminen

Vahva itsetunto näkyy usein käytöksessämme, puheissamme ja siitä kuinka kannamme itsemme. Omaa itsetuntoani rakentaa jatkuvasti paitsi lähipiiri, myös esimerkiksi treenaaminen. Onnistumiset ja hyvät sanat kantavat pidemmälle kuin uskommekaan. Vaalikaa niitä ihan joka päivä! Kehut ja toisen muistaminen eivät maksa mitään, mutta pieni teko voi antaa toiselle enemmän kuin uskoisitkaan. 

Me kaikki haluamme jotakin. Kannattaa miettiä mitkä ovat aidosti sellaisia asioita, joista et ole valmis luopumaan? Pistää miettimään asioita erilaisesta kulmasta, kokeile vaikka. 

<3 PUS -E

ULKONÄKÖPAINEET

Minifitness_ulkonakopaineetSelailimme Lindan kanssa viime viikolla vanhoja valokuvia kouluajoilta. Vaikka kuvat aiheuttivatkin meissä naurun purskahduksia niin hiustyylien, vaatteiden kuin hammasrivistönkin suhteen, oli paineet tuolloin todellisia. Väitän niiden olleen kuitenkin paljon mitättömämpiä, kuin tänä päivänä samanikäisellä koululaisella. Se huolestuttaa. Minua kiusoiteltiin pienuudestani, kierrätetyistä vaatteistani ja silloisista hörökorvistani. Itse muistan tuskastelleeni ulkonäöstä jonkin verran, mutta en kokenut sen koskaan olevan mitenkään hallitseva asia. Usein näytin kiusaajille urheilun ja koulumenestyksen kautta.

Saan paljon viestejä nuorilta tytöiltä, jotka käsittelevät nimenomaan ulkonäköpaineita ja kiusaamista. Vaikka se kaikki laimeneekin ajan kanssa, emme pääse sitä koskaan täysin karkuun. Aikuistenkin maailmaan tämä valitettavasti tuntuu kuuluvan jollakin tavalla. Opettelemme vain kanavoimaan sitä paremmin itsevarmuuden karttuessa – toisilta sitä löytyy rutkasti jo nuorena, toiset meistä saavat kasata tuota tärkeää pääomaa hieman pidemmän aikaa. Sen rakentumiseen vaikuttaa moni meistä riippumatonkin asia.

Meillä on mahdollisuus vaikuttaa tämän asian merkitykseen itsemme kohdalla. Voimme ensiksikin päättää kuinka paljon annamme muiden mielipiteiden vaikuttaa. Tämän ei tulisi tarkoittaa sitä, että alamme muuttamaan itseämme sopivammaksi jonkun toisen muottia varten. Valitsemme itse seuran, joka vaikuttaa meihin joko positiivisesti tai negatiivisesti. Sosiaalisten suhteiden merkitystä ei voi kiistää. Jos ilmapiiri lähellä on kannustava ja myönteinen, kantaa se jo hyvin pitkälle. On myös hyväksyttävä, että emme voi koskaan kontrolloida muiden puheita tai mielipiteitä. Siksi onkin tärkeää viihtyä oman itsensä kanssa ja hyväksyä myös virheet. Kun joku kohtelee toista huonosti, kielii se aina kyseisen henkilön omasta epävarmuudesta ja huonosta olosta. Siksi kommentit kannattaa melkein aina jättää omaan arvoonsa. Hyvä palaa hyvän luo ja paha saa aina palkkansa, eikö vain?Minifitness_malta_travelling Minifitness_sportlife_travelling

Lapsena kokemamme epävarmuudet itseämme kohtaan kumuloituvat usein iän myötä. On siis hyvä kasvaa aikuiseksi ja kysyä sitten itseltään vihaako niitä hörökorvia tai pientä kokoaan? Itsensä hyväksyminen ei tarkoita sitä että olisi silloin jotenkin virheetön, vaan vain sitä, että on sinut oman kehonsa kanssa. Ulkoinen ei määritä kuin sen kuoren ja paljon tärkeämpää on mitä sieltä sisältä löytyy. Meistä jokainen arvostaa enemmän sitä hyvää tyyppiä, kuin sellaista joka vain näyttää aina hyvältä. Olet persoonallinen luomus läpikotaisin. Mielestäni on kuitenkin hyväksyttävää tehdä asioita oman ulkonäön eteen, jos se nostattaa omaa hyvää oloa ja sen tekee itseään varten. Usein silloin on myös enemmän annettavaa sieltä sisältä, kun kaikki tuntuu itsessään tasapainoiselta.

Tätä itsensä hyväksyntää olen ainakin itse joutunut opettelemaan painon vaihteluiden vuoksi tavallista enemmän – tämä on tärkeä osa lajiani ja pakko vain hyväksyä. Jos ei ole täysin sinut itsensä kanssa, on edessä varmasti itsetunnon kanssa paljon ongelmia ja romahduksia. Kenenkään naisen keho ei kestä kisakunnossa olemista kovin pitkään. Olen kuitenkin joka kerta huomannut, kuinka loppupeleissä oma henkilökohtainen hyvä oloni ei määrity painon mukaan. Se määrittyy edelleen treenin tuoman hyvän olon, ravitsevan ruoan ja itsestään huolta pitämisen kautta. Myös laadukkaat ihmissuhteet ja lepo ovat tärkeä osa tätäkin kokonaisuutta.

Ulkoinen olemukseni on itseäni varten ja painoarvoa ei tuo muiden mielipiteet siitä, minkä painoinen minun kuuluisi olla. Kyllä minun hyvän olon mittarini kertoo koska on hyvä ja koska ei – silloin toimin oman haluni mukaan sitä parempaa olotilaa kohti. Joskus se tarkoittaa plussaa, toisinaan miinusta painon osalta. Pidän silti itsestäni ihan yhtä paljon painon vaihtelusta riippumatta. Sitten jos on syönyt ja nukkunut huonommin, sekä treenannut laiskasti, on oma olokin huono ja epävarma. Siksi pidän näitä asioita tärkeässä roolissa omassa elämässäni, sillä niiden vaikutus omaan mielialaan on tutkitustikin väistämätön.

Muiden miellyttäminen ja hyväksynnän jatkuva hakeminen on kenelle tahansa uuvuttavaa. Se syö itsetuntoa, eikä rakenna omaa minäkuvaa vahvemmaksi. Koen itse urheilun aina vaikuttaneen omaan vahvuuteeni olla itsenäinen, suora ja itsevarma. Liikkuminen oli henkireikäni lapsena ja on sitä edelleen. Tehkää sitä! Vahvistakaa itsetuntoanne, hyvää oloa ja kehon tuntemustanne sitä kautta. Se kantaa läpi elämän ja sen voi aloittaa koska vain <3

Minifitness_aktiivinen_elama

Toppi -Adidas / Trikoot – LivandFit / Kengät – New Balance

-E