Itsetehty ei huijaa + gluteeniton joululeipä-resepti

Eevi_teittinen_blogi_joululeipä_resepti_gluteenitonOlen ollut aikoinaan todella kova leivän mussuttaja. Kuten varmasti aika moni meistä, ruisleipää kului tiuhaan. Sitä mainostettiin terveellisenä ruokana, yhtä lailla kuin maitolasia. Ne kuuluivat ruokapöytään. Päähänpinttymät seuraavat, ellemme aktiivisesti ala ajattelemaan toisin. Veikkaan että kaupan kassalla joka toinen ostaa edelleen maitoa ja ruisleipää. Korista saattaa löytyä pussi ravinneköyhää ja mautonta vaaleanvihreää salaattia. Oma ajattelumaailmani on hieman pakittanut tästä päähänpinttymästä jo joitakin vuosia sitten, mutta leipää himoitsen aina välillä edelleen. Erityisesti keittojen ja salaattien kanssa sitä haluaisi usein nauttia siemennäkkäriä, tai ravinnollisesti rikasta leipää. Sen vuoksi leipää kannattaakin mieluiten tehdä itse. Silloin saa mitä haluaa.

Olen meillä kotona se joka tutkii niiden etikettien taakse. Eilisen kauppareissun ulkoistettuani kävin kotona läpi ostoksia ja kappas vaan, niissä terveellisissäkin siemennäkkäreissä oli monissa lisättynä mm. sokeria. Ei me vaan koskaan leipätaikinaan sokeria kotona laiteta? Siirapit ovat myös yleinen ilmentymä. Olen jokseenkin kyllästynyt vahtimaan jokaisen leipäpussin kylkiä, koska tottahan se on, ettei nimeen ole useinkaan luottamista. Kauranäkkäri, kauraleipä, ruisleipä, siemennäkkäri…millä tahansa nimellä sitä sitten mainostettaisiinkin, hiipuu innostukseni hyvästä ravinnosta usein viimeistään silloin, kun luen tuotteen ainesosa-luetteloa. En tiedä olenko ainut turhautunut?

Onneksi leivän tai näkkäripellillisen pyöräyttää todella näppärästi myös itse. Mitä vaativampia meistä tulee ravintomme suhteen, sitä enemmän sitä hyvää alkaa olla tarjolla. Suunta on siis parempi ja siksi markkinoilta löytyy etsimällä hyviäkin tuotteita, vaikkakin enemmistö jyrää silti. Eikä siinäkään piile ongelman ydin. Monet nimittäin kuvittelevat valitsevansa terveellisesti ja syövänsä oikein. Niin ei kuitenkaan usein ole, jos seuraa pelkästään pakettien mainoslauseita. Terveellinen_leipa_resepti_helppo_eeviteittinenblogi

Leivän valmistamiseen kuluu helpoimmillaan vain 10 minuuttia. Uunissa se kypsyy noin 30 minuutissa. Tähän joululeipääni laitoin mukaan myös hieman proteiinia maustamattoman herajauheen muodossa. Se sisältää myös runsaasti hyviä rasvoja, joita aivomme tarvitsee jatkuvasti työskennelläkseen tuotteliaasti. Reseptin kurpitsajauhot sisältävät mm magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja hyviä rasvahappoja. Leipä on täynnä kuitua ja terveyttä! Tässä on ravintoaineet kohdillaan ja makukin on aivan loistava. Leipää saa helposti twistattua jouluisemmaksi kardemumman ja ceylonkanelin voimalla. Päälle voit ripotella siemenien lisäksi mantelilastuja. Valmiin leivän voit koristella persimonilla ja karpaloilla! Makeutta karpaloiden kaveriksi saat lorauttamalla leivän päälle hieman hunajaa.

JOULULEIPÄ

(1 pieni leipä, tuplaa takina jos haluat ison annoksen)

1 dl kurpitsajauhoja

1 dl mantelijauhoja

2 dl kaurahiutaleita

30 g HydroIso maustamaton herajauhe*10 % alennus koodilla Minifitness17

1 tl Psylliumjauhe

0,5 dl chiasiemeniä

1 dl hampunsiemeniä

4-5 dl vettä

2 rkl MCT-öljyä

1/2 tl leivinjauhetta

1 dl mantelilastuja

Guerande-suolaa, kardemummaa, ceylonkanelia

Päälle:0,5 dl siemensekoitusta

Koristeluun:persimonia, mantelilastuja, karpaloita ja halutessasi hunajaa

 

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset syvässä kulhossa ja anna taikinan seistä hetki, jotta chiasiemenet saavat turvota hetken. Muistathan että psyllium ja chiasiemenet imevät itseensä nestettä, jonka vuoksi seisotusajasta riippuen taikinaan voi tarvita hieman lisää vettä. Kaada taikina vuokaan, tai levitä pellille. Ripottele leivän päälle hieman Guerande-suolaa ja siemensekoitusta. Siirrä uunin keskitasolle noin 30 minuutiksi, hieman leivän paksuudesta riippuen. Anna leivän jäähtyä hieman ja koristele persimonilla, karpaloilla, mantelilastuilla ja hunajalla!Eevi_resepti_terveellinen_joululeipa_proteiinileipa HydroIso_maustamaton_herajauhe_alekoodi

 

-E <3