Millainen ruokavalio sinulle sopii?

*Sisältää mainoslinkkejä

Eevi_teittinen_millainen_ruokavalio_on_oikeaRavinto on tämän päivän uskonto. Se tuntuu aiheuttavan koko ajan enemmän kiivaita keskusteluita ja erimielisyyksiä. Parhaimmillaan se myös yhdistää ja voimme oppia toisiltamme paljon sen kautta. Vaikka osa asioista olisikin todistettu tieteellisesti, ei se silti tarkoita, ettemmekö voisi olla siitä eri mieltä. Toinen vannoo terveytensä nojautuvan rasvapainotteiseen ruokavalioon, kun taas toinen liputtaa hiilihydraattien olevan vastaus kaikkeen. Molemmista on tehty tutkimuksia. Vastaukset pohjautuvat liian usein siihen, mihin me haluamme uskoa ja mitä edustaa. Meillä on erityisesti kuitenkin aivan hirveä tarve löytää vastauksia ja erityisesti oikoteitä. Haluaisimme uskoa yhteen vastaukseen, koska se olisi paljon helpompaa.

Ainoa vastaus löytyy kuitenkin meistä sisältä. Olemme jälleen kerran yksilöitä, jonka vuoksi oikeaa vastausta ei valitettavasti ole olemassa. Ei ole mitään ruokavaliota jonka voisi sanoa toimivan kaikille – huomioi, että nyt en puhu painon pudottamisesta, vaan tilasta, jossa ihminen on terve ja luonnollisessa tasapainossa. On aika helppoa päästä tilaan jossa on hyvä olla, mutta kun siihen uskomattoman hyvään olotilaan pääsee kiinni, ymmärtää vasta kaiken. Se ei todennäköisesti tapahdu silloin kun toivoisit, eikä se tule helpolla. Se vaatii usein itsensä ja oman kehon tuntemusta, sekä lukuisien kivien kääntelyitä ennen lopullista vastausta.

Eevi_teittinen_oikeanlainen_ruokavalio_parempi_terveys
Treenitoppi – täältä* / Treenitrikoot – täältä*

”Mulla jämähtää tää ruoka heti kylkiin kiinni”. Lausahdus, joka usein vain ärsyttää meitä, vaikka siinä saattaa piileä pieni totuuskin. Ruoan vaikutus voi olla hyvinkin erilainen kahden tismalleen saman mittaisen ja painoisen henkilön kesken. Miksi? Saamme katsoa omaan perimään. Siksi emme voi katsoa asioita niin mustavalkoisesti, kuten usein teemme. Toinen voi olla 10 kiloa painavampi samalla ruokavaliolla, vaikka elintavat olisivat samanlaiset. Silloin esimerkiksi rasvoihin painottuva ruokavalio ei ilmiselvästi toimi toiselle. Saamamme perimä vaikuttaa nimittäin juuri siihen, mikä meille sopii ja mikä ei. On paljon asioita joihin pystymme vaikuttamaan perimästä huolimatta, mutta esimerkiksi juuri tämä rasvan hyödyntäminen kehossa vs hiilihydraattien prosessointi on meissä ohjelmoituna. Siksi parhaimman tavan löytää vain kokeilemalla. Tai jos kokeilu ei tuota tuloksia, on mahdollisuus myös marssia mittauttamaan näitä. On huomioitava, että ravintomme, ympäristömme ja elämäntapamme muokkaavat näitä perittyjä ominaisuuksia joko huonoon, tai hyvään suuntaan. Ravinto säätelee geenejämme, samalla tavalla kuin liikkuminenkin. Voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen herääkö huonot geenimme ja toisaalta taas vaalimmeko niitä hyviä? Niitä vastaan emme voi kuitenkaan sotia.

On myös huomioitava missä asumme. Suomi on kylmä paikka, joten on itsestäänselvää ettemme voisi elää marjoilla, hedelmillä ja siemenillä. Jokainen huomaa eron lomaillessaan jossakin lämpimässä. Ruokavalio saattaa muuttua paljonkin. Ei tee mieli lämpimiä pataruokia ja ruokavalio saattaa helposti painottua salaatin, hedelmien ja valkoisen kalan ympärille, ilman että kaipaisi mitään muuta. Ilmastolla on siis suurikin vaikutus siihen, millainen ruokavalio meille sopii. 

Ruoka on tärkeä osa sairauksien ehkäisyssä, sillä me rakennumme siitä mitä syömme ja mitä ravintoaineita meihin imeytyy. Terveellinen ruokavalio auttaa pitkälle, mutta yhä kuluttavimpien elintapojen ja köyhemmän ravinnon vuoksi ravintolisille löytyy oma hyvinkin tärkeä paikkansa. Ravintolisät tukevat ruokavaliota ja parantavat vastustuskykyä, eli kehon omaa puolustusjärjestelmää. Esimerkiksi urheileminen kuluttaa kehon varastoja, kuten myös sairaudet, ympäristön saasteet ja torjunta-aineet. Erityisen kovasti meitä kuluttava tekijä on stressi ja lisääntynyt unettomuus. Myös alkoholi ja tupakka laskevat huomattavasti luontaista puolustusvalmiutta. Kun tähän yhtälöön yhdistetään huono ruokavalio, on seurauksena usein sairastelu.
Eevi_teittinen_ravintolisät_hyodyt_paranna_terveyttasi

Eevi_ravinto_Magnesium_puhdistamo_hyvin_imeytyva Eevi_hyvat_ravintolisat_paremmin_imeytyva_ravinto

Puhdistamon Magnesium / Monivitamiini / Enzymedica Digest Gold *Puhdistamon tuotteista koodilla EEVI15 saat 15 % alennuksen Puhdistamon verkkokaupasta

Ravintolisien tehtävänä onkin tukea terveellisen ravinnon vaikutusta ja tehdä meistä entistäkin lujempia. Ne eivät ole korvaamassa mitään, vaan täydentävät jo olemassa olevaa hyvää. Ravintolisille tulee kuitenkin aina olla selkeä funktio miksi niitä tarvitsee. Kehomme tuottaa monia niistä myös itse, mutta a. osaa niistä kehomme ei kykene muodostaan b. Emme saa ravinnosta niitä riittävästi, sillä kulutus on niin valtava. Myös tarvittavat määrät vaihtelevat mm sukupuolen, koon, kulutuksen ja imeytymisen mukaan. Elintavoilla on merkitystä tässäkin.

Se mitä ravintolisiä kukin tarvitsee, on yksilöllistä. Tässä oma listani, joita käytän ympäri vuoden. Käytän näiden lisäksi myös ns. täsmätuotteita esimerkiksi stressiin ja flunssakausiin.

D-vitamiini (paitsi aurinkolomilla)

C-vitamiini

Maitohappobakteerit

Sinkki

Omegat

Monivitamiini

Magnesium

B6 ja B12-vitamiinit

Flunssaan; Valkosipuliuute tai kapselit, muut luonnon omat valmisteet kuten yrtit ja uutteet (esim pakuri, mäntyuute, echina ), kurkumiini, betaglukaani, glutamiini

Stressiin ja väsymykseen; Ruusujuuriuute, ubikinoli, seleeni, reishiuute (parantaa unta)

Kivaa viikkoa kaikille <3 -E

Find the light

*Yhteistyössä Aminopörssi

Minifitness_elamanmuutos

Olemme jokainen päivä erilaisten valintojen edessä. Me päätämme itse, kuinka näihin reagoimme. On aivan turhaa edes yrittää lauseita, ”en ehdi” tai ”en pysty”. Olin viime viikonloppuna Martin Rooneyn TFW level I koulutuksessa ja poimin sieltä paljon positiivista energiaa ja oivallisia neuvoja meille suomalaisille. Martinkin tiesi kuinka pidättelevää kansaa saatamme olla. Hän kertoi Suomen olevan yksi hänen lempipaikoistaan. Miksi? Koska täällä on eniten työmaata. Tätä kansaa tulee puhaltaa henkiin! Siitä olen täysin samaa mieltä.

Ihmiset ovat liian usein epävarmoja itsestään. Näin sen itsekin kurssin aikana. Harva meistä uskaltaa päästää sen sisäisen palon irti. Se liekki on siellä, sillä meissä kaikissa on todistetusti sellainen. Uskon kuitenkin että mullistimme hieman hänen fiiliksiään suomalaisista, sillä minä ja 49 muuta näytimme mistä kana pissii. Jos tiivistäisin kaiken tämän yhteen sanaan, olisi se SISU. Ne hiljaisimmatkin tyypit sytyttivät oman liekkinsä lopulta! Martinin sanoin, olimme pähkinöinä.

Minifitness_Icaniwill_aminopörssi

Minifitness_aminopörssi_Trikoot

Jokainen tietää mikä on epäterveellistä ja mikä terveellistä. Ainakin pääpiirteittäin. Jokainen meistä myös tietää, että liikunta on meille hyväksi monestakin eri syystä. Etkö haluaisi viettää aikaa lähestesi kanssa 10 vuotta pidempään? Jokainen tietää että tupakanpoltto lyhentää elinvuosia. Miksi SILTI teemme huonoja valintoja? Olemme ihmisiä ja täydellisyys on mahdotonta, joten miksi siis ottaa stressiä siitä. Aloita vähemmästä. Kokeile ensin vaihtaa tupakka nikotiinipurukumiin. Seuraavalla viikolla kokeile putsata ruokavaliosta 2 epäterveellistä asiaa. Sitä seuraavalla viikolla voisit ottaa yhden päivän viikkoosi, jolloin harrastat liikuntaa. Näin alkaa muodostumaan isompi kuva ja pidempi elämä. Tästä on stressi kaukana. Epäterveelliset elämäntavat kasaavat sinulle sitä paljon enemmän!

Jokainen päivä joudut tekemään jopa sata päätöstä. Syötkö konvehdin ruokatauolla, menetkö salille vai jäätkö sohvalle. Menetkö aikaisin nukkumaan, vai valvotko. Lista on loputon! Maailma ei halua meidän elävän terveellisesti tai olevan terveitä! Siksi meille tuputetaan kaupassa vielä kassalinjalla suklaapatukoita, kaupanpäälliseksi karkkia, mainoskatkoilla mäkkäriä ja bussipysäkeillä alkoholia. Tässä on selkeä ristiriita! Mieti mitä haluat ja miten haluat voida. Siinä on jo monta vastausta omaan elämääsi.

Minifitness_icaniwill

Laita itsesi etusijalle. Ymmärrä ja hyväksy elämän houkutukset. Ole tarpeaksi rohkea ja itsekäs sinua varten. Ole hyvä itseäsi kohtaan! Kukaan ei syö tai liiku puolestasi. Aiotko näyttää itsellesi mihin kaikkeen sinusta onkaan? 

Oletko hiiri vai leijona? Oletko valmis löytämään itsestäsi sen tyypin, joka kovasti haluaisit olla? Uskotko, että se on jo sinussa? Sinun tulee vain ja ainoastaan päästää se irti. Kaikki on kiinni siitä, uskallatko olla oma itsesi, uskallatko näyttää maailmalle todelliset kyntesi?

Elämä antaa aina takaisin. Anna sille siis jotain, josta voit olla ylpeä. Elämä on nyt, eikä huomenna.

Minifitness_trikoot

Pompin trikoopäissäni mustien hahmojen joukossa ja piristi kuulemma kummasti myös muiden silmää. Nämä treenihousut huusivat nimeäni ja ne oli pakko saada. Niissä lymyilee nimittäin meikäläisen oma motto! Olisiko tämä myös sinun mottosi? Aminopörssi on ICANIWILL vaatteiden maahantuoja ja näitä makeita treenitrikoita löytyy heidän myymälästään Konalasta, tai kätevästi nettikaupasta. Kuoseja ja värejäkin löytyy vaikka millä mitalla! Vielä ehtii joulushopata.

BE ON FIRE -E <3

Kuvat Kira/Blond Rivets