KIINNI KILOISSA

Laihduttaminen_nauti_kiloistasiJos meiltä kysyttäisiin valitsisimmeko sen unelma kropan vai onnellisuuden, ei valinta olisi vaikea. Aloin tässä itse pohtimaan omaa elämääni ja sitä koska olen ollut onnellisimmillani ja koska elämässäni on ollut taas enemmän sadepilviä kuin aurinkoa. Asiaa hetken mutusteltuani löysin vähän vahingossa oman johtolankani onnellisuuteni lähteelle. Seuraavaa oivallustani ei pidä käsittää väärin, mutta minun itseni kohdalla tämä pitää paikkansa; olen onneton ilman yhtään vatsamakkaraa.

Kehomme pyrkii aina siihen normaaliin tasapainoon, joka meille jokaiselle on luontainen ja henkilökohtainen. Hyvinvointini on itseasiassa kiinni nimenomaan niistä vatsamakkaroista, mutta ei kuten usein asian miellämme – en voi nimittäin elää onnellisena ilman niitä. Pääkopasta lähtee nimittän kaikki, eikä mieli ole yhtä avoin, aktiivinen ja iloinen rasvojen ollessa liian alhaiset. Moni on varmasti kokenut dieetin aikana vellovat kiukunpuuskat, takkuavan ajatuksenjuoksun ja apean mielen?

Puhun nyt hyvinvointirasvoista, en ylipainosta. En usko että kenenkään keho toimii optimaalisesti ylipainoisena, mutta sopiva luontainen kehon rasva on välttämätöntä positiiviselle ajattelulle, onnellisuudelle ja hyvinvoinnille – eikä pidä unohtaa, että meidän naisten keho tarvitsee tietyn määrän rasvaa toimiakseen. Hormonitoimintamme on huomioitava ja sitä on kunnioitettava. Liian alhaisilla rasvoilla kituuttelu voi mahdollisesti heikentää tämän toimintaa huomattavasti, puhumattakaan muista mahdollisista terveysvaikutuksista pitkällä aikavälillä.

Kehon tasapainoinen tila ja luonnollinen rasvaprosentti ei vaadi kikkailua, tuplatreenejä tai laihduttamista. Se vaatii kehon hyväksyntää, lempeyttä, sopivasti laadukasta treenaamista, ravitsevaa ruokaa ja rentoutta! Pingottaminen ei auta, sillä emme jaksa kulkea sen rytmissä loputtoman kauaa. On myös hyvä sallia vähän huonompiakin asioita itselleen, eikä aina laatia sitä kiellettyjen aineiden listaa – umpikujaan päädytään kuitenkin aina lopulta, jos emme saa itse päätäntävaltaa asioistamme ja haluistamme. Vaikka elän keskivertoa terveellisemmin monien valintojeni kautta, en ole ”hifistelijä”, koska sellainen ei tunnu omalta jutultani. Sallin ruokavaliooni asioita, jotka eivät välttämättä ole aina parhaita vaihtoehtoja terveydelleni, muuta ne kuuluvat tasapainossa pysymiseen. Iso kuva ratkaisee.Rasvaprosentti_laihduttaminen

Kun päätämme pitää kiinni kireästä kunnosta tai laihdutus-projektista, joudumme väistämättä kieltämään itseltämme tiettyjä asioita ja toisaalta myös vaatimaan asioita, joita emme aina edes haluaisi tehdä. Jatkuva kieltäytyminen ei kuitenkaan ole pitkäaikainen ratkaisu. Onneksi näiden valintojen tekeminen usein helpottuu, sillä niistä tulee vähitellen tapoja. Poimimme sieltä meille ne aidosti tärkeät asiat ja tavat, joilla on väliä meille. Siinä piileekin tämän jutun juoni! Kun valinnat ovat muuttuneet tavoiksi, ei meidän tarvitse kokea enää luopumisen tuskaa. Sen jälkeen on myös paljon helpompaa hyväksyä oma keho sellaisena kuin se on.

Oma kehoni rasvaprosentti on hakeutunut aina takaisin suhteellisen lähelle lähtötilannetta kisadieettien välissä. Vaikka kykenisin olemaan pienissä rasvoissa itsekuriani venyttäen, en halua tehdä sitä hyvinvointini ja onnellisuuteni kustannuksella. Enkä haluaisi, että sinäkään pyrkisit kehosi kanssa tilaan, joka ei ole sille luontainen. Anna kehosi kertoa sinulle koska on hyvä. Hyväksy peilikuvasi sellaisena kuin se on tänne luotu! Se ei missään tapauksessa tarkoita, ettet kohtelisi sitä hyvin ja näyttäisi hyvältä! Kyse on lähinnä omalle keholle luontaisien asioiden hyväksymisestä, ei mistään muusta. Näytät sitäpaitsi aina hyvälle kun tunnet olosi tasapainoiseksi oman itsesi ja kehosi kanssa <3 Olemme kaikki yksilöitä syystä.

 

Hyvinvointia tai onnellisuutta ei mitata rasvaprosentin pienuudella -E

FITNESSVUOSI JA KEHITTYMISENI

Minifitness_ShockAbsorber_FitnessyearPalataan takaisin viime vuoden 2015 alkuun. Päätin tuolloin lähteä kohti ensimmäisiä Bikini Fitneksen SM-kisojani. En vielä tuolloin aavistanut mitä kaikkea tämä taival toisikaan tullessaan. Kaikesta mitä lopulta tämän matkan aikana koin, on päällimmäisenä positiivisia, kasvattavia ja opettavaisia kokemuksia. Tein paljon töitä kehittyäkseni treenisalilla, mutta paletti rullasi koko ajan monen muunkin asian kohdalla. En kokenut koskaan ruoan tai dieetin olevan ongelma, sillä nämä pyörivät aika kivuttomasti omalla painollaan.

En kokenut olevani loppuun palanut, vaikka dieetillä toki vaikeita hetkiä olikin. Kuuntelin kehoni viestejä tarkkaan, sillä olihan tämä ensimmäinen kisadieettini. Oli tärkeää tietää koko ajan missä mennään ja koska on ehkä liikaa? Kehon tilaa mitattiin myös esimerkiksi verikokeilla sekä verenpainetta ja sykettä seuraamalla. Jos olo oli todella huono, en mennyt väkisin tekemään hiittiä. Opin vuoden aikana tunnistamaan mikä on esimerkiksi aitoa väsymystä ja mikä taas ei.

Opin kuinka kokonaisvaltaisen panostuksen urheilijan arki vaatii jos haluaa olla paras mahdollinen. Se on työtä siinä missä mikä tahansa. Yksikään hieronta tai palautumishoito ei ole kivaa hemmottelua, vaan kuuluu arkeen. Se on pakollista, jos haluaa palautua mahdollisimman hyvin ja pysyä terveenä. Keho on todella herkkänä ja sitä tulee kohdella sen mukaan. Toimintakyky on kuitenkin kaikki kaikessa!Minifitness_Gazoz_brasil sul_pants

Vaikeinta kaikessa oli hyväksyä ja tottua omiin ajatuksiin – joka päivä ei voinut odottaa itseltään parasta. Joskus oli päiviä kun ei kokenut menevänsä eteenpäin vaan lähinnä ottavan vain takapakkia. Toisena päivänä hommat saattoivat luistaa kuin unelma, toisena taas kaikki tuntui vaikealta ja mahdottomalta. Siinä oli oppimisen paikka kerran jos parikin.

Kehonkoostumukseni on muuttunut vuodessa suhteellisen kiitettävästi. Rasvaprosentilla ei ole itselleni juurikaan mitään väliä, vaikka toki sanon sen että se kannattaa pitää normaalilukemissa myös offikaudella – jokaisen keho pyrkii luonnolliseen tasapainotilaan ja oman hyvinvonnin kannalta oleelliseen rasvaprosenttiin. Ylensyönti ei lopulta edesauta kehittymistä yhtään enempää kuin yksilöllisesti sopivat ruokamäärät. Ylimääräiset kalorit muuttuuvat rasvaksi kehossa kuin kehossa. Tuleva mahdollinen kisadieetti on myös tottakai helpompi mitä vähemmän pudotettavaa on. Omalla kohdallani kehon rasvamäärän prosenttiero kisakunnon ja offikunnon välillä on noin 11 prosenttiyksikköä.

Rasvaprosentin sijaan tulokset jotka minua kiinnostavat ovat mm. lihasmassan kehitys. Mittauksia on ollut yhteensä kolme tämän menneen fitnessvuoden aikana. Kehonkoostumusta on mitattu mm inBodyllä ja DXA:lla. Mittausolosuhteet on pidetty aina mahdollisimman samana. Tulokset osoittavat varsin selvästi, kuinka lihasmassan kehitys on pysynyt nousujohteisena koko vuoden. Katabolisesta dieetistä huolimatta olen onnistunut pitämään kehityksen päällä myös dieetillä ja lihasmassaa onkin kokonasuudessaan tullut 4 kiloa lisää vuoden aikana! Jyrkkä nousujohteisuus on havaittavissa dieetin jälkeenkin. Myös voimatasot ovat tottakai nousseet ja panostus jalkatreeneihin alkaa vihdoin näkymään!Minifitness_bikini Fitness

Erityisen kiitollinen ja onnellinen olen siitä että olen saanut kuntoutettua selkäni niin hyvään kuntoon, että se ei juurikaan enää vaivaa. Se korreloituu taas suoraan koviin jalkapäiviin, sillä esimerkiksi jalkaprässissä painot ovat kolminkertaistuneet vuoden aikana. On aivan mieletön fiilis pystyä tekemään treenit täysillä ilman että selkä sanoisi asiaan yhtään mitään negatiivista. Kehityksen yksi tärkeimmistä avaimista on siis toimiva ja terve keho! Olen vasta nyt päässyt kiinni oikeasti koviin jalkapäiviin ja nautin niistä suunnattomasti.

Painoni on korkeampi kuin koskaan. Rasvaprosenttini on viisi prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, vaikka syön enemmän kuin ikinä.

Asia, joka palkitsee lajin urheilijaa erityisen paljon on kehitys. Tästä vuodesta olen ehdottomasti ylpeä. Draivi on kova ja nautin treenaamisesta yhtä paljon kuin aina ennenkin!

Olen vuoden verran päässyt mittaamaan myös paljon muutakin tärkeää dataa itsestäni. Fitnesstutukimuksen lopulliset tulokset kertokoon meille myöhemmin lisää lajin vaikutuksista ja kisadieetin tuomista muutoksista. 

Terkkuja Losista <3 -E 

Housut – Brasil Sul, Gazoz / Urheiluliivit – Shock Absorber / Kengät – Under Armour / Lasit – Carrera