Itsetehty ei huijaa + gluteeniton joululeipä-resepti

Eevi_teittinen_blogi_joululeipä_resepti_gluteenitonOlen ollut aikoinaan todella kova leivän mussuttaja. Kuten varmasti aika moni meistä, ruisleipää kului tiuhaan. Sitä mainostettiin terveellisenä ruokana, yhtä lailla kuin maitolasia. Ne kuuluivat ruokapöytään. Päähänpinttymät seuraavat, ellemme aktiivisesti ala ajattelemaan toisin. Veikkaan että kaupan kassalla joka toinen ostaa edelleen maitoa ja ruisleipää. Korista saattaa löytyä pussi ravinneköyhää ja mautonta vaaleanvihreää salaattia. Oma ajattelumaailmani on hieman pakittanut tästä päähänpinttymästä jo joitakin vuosia sitten, mutta leipää himoitsen aina välillä edelleen. Erityisesti keittojen ja salaattien kanssa sitä haluaisi usein nauttia siemennäkkäriä, tai ravinnollisesti rikasta leipää. Sen vuoksi leipää kannattaakin mieluiten tehdä itse. Silloin saa mitä haluaa.

Olen meillä kotona se joka tutkii niiden etikettien taakse. Eilisen kauppareissun ulkoistettuani kävin kotona läpi ostoksia ja kappas vaan, niissä terveellisissäkin siemennäkkäreissä oli monissa lisättynä mm. sokeria. Ei me vaan koskaan leipätaikinaan sokeria kotona laiteta? Siirapit ovat myös yleinen ilmentymä. Olen jokseenkin kyllästynyt vahtimaan jokaisen leipäpussin kylkiä, koska tottahan se on, ettei nimeen ole useinkaan luottamista. Kauranäkkäri, kauraleipä, ruisleipä, siemennäkkäri…millä tahansa nimellä sitä sitten mainostettaisiinkin, hiipuu innostukseni hyvästä ravinnosta usein viimeistään silloin, kun luen tuotteen ainesosa-luetteloa. En tiedä olenko ainut turhautunut?

Onneksi leivän tai näkkäripellillisen pyöräyttää todella näppärästi myös itse. Mitä vaativampia meistä tulee ravintomme suhteen, sitä enemmän sitä hyvää alkaa olla tarjolla. Suunta on siis parempi ja siksi markkinoilta löytyy etsimällä hyviäkin tuotteita, vaikkakin enemmistö jyrää silti. Eikä siinäkään piile ongelman ydin. Monet nimittäin kuvittelevat valitsevansa terveellisesti ja syövänsä oikein. Niin ei kuitenkaan usein ole, jos seuraa pelkästään pakettien mainoslauseita. Terveellinen_leipa_resepti_helppo_eeviteittinenblogi

Leivän valmistamiseen kuluu helpoimmillaan vain 10 minuuttia. Uunissa se kypsyy noin 30 minuutissa. Tähän joululeipääni laitoin mukaan myös hieman proteiinia maustamattoman herajauheen muodossa. Se sisältää myös runsaasti hyviä rasvoja, joita aivomme tarvitsee jatkuvasti työskennelläkseen tuotteliaasti. Reseptin kurpitsajauhot sisältävät mm magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja hyviä rasvahappoja. Leipä on täynnä kuitua ja terveyttä! Tässä on ravintoaineet kohdillaan ja makukin on aivan loistava. Leipää saa helposti twistattua jouluisemmaksi kardemumman ja ceylonkanelin voimalla. Päälle voit ripotella siemenien lisäksi mantelilastuja. Valmiin leivän voit koristella persimonilla ja karpaloilla! Makeutta karpaloiden kaveriksi saat lorauttamalla leivän päälle hieman hunajaa.

JOULULEIPÄ

(1 pieni leipä, tuplaa takina jos haluat ison annoksen)

1 dl kurpitsajauhoja

1 dl mantelijauhoja

2 dl kaurahiutaleita

30 g HydroIso maustamaton herajauhe*10 % alennus koodilla Minifitness17

1 tl Psylliumjauhe

0,5 dl chiasiemeniä

1 dl hampunsiemeniä

4-5 dl vettä

2 rkl MCT-öljyä

1/2 tl leivinjauhetta

1 dl mantelilastuja

Guerande-suolaa, kardemummaa, ceylonkanelia

Päälle:0,5 dl siemensekoitusta

Koristeluun:persimonia, mantelilastuja, karpaloita ja halutessasi hunajaa

 

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset syvässä kulhossa ja anna taikinan seistä hetki, jotta chiasiemenet saavat turvota hetken. Muistathan että psyllium ja chiasiemenet imevät itseensä nestettä, jonka vuoksi seisotusajasta riippuen taikinaan voi tarvita hieman lisää vettä. Kaada taikina vuokaan, tai levitä pellille. Ripottele leivän päälle hieman Guerande-suolaa ja siemensekoitusta. Siirrä uunin keskitasolle noin 30 minuutiksi, hieman leivän paksuudesta riippuen. Anna leivän jäähtyä hieman ja koristele persimonilla, karpaloilla, mantelilastuilla ja hunajalla!Eevi_resepti_terveellinen_joululeipa_proteiinileipa HydroIso_maustamaton_herajauhe_alekoodi

 

-E <3

 

Rakkautta ensisilmäyksellä

Minifitness_aamiainen_paras_aloitus_paivalle

Raotan hieman oikeaa silmääni ja ajattelen pienen hetken vielä kääntäväni kylkeä. Unohdan ajatuksen kuitenkin heti, kun huomaan luomieni alta muumimukin ja samassa sieramiini leijailee houkutteleva kahvin tuoksu. Avaan silmäni ja näen hymyilevän, minua hieman karvaisemman tyypin vieressäni. Sillä on hieman kummallisen typerä, mutta jotenkin tyytyväinen virne kasvoilla. Huomaan edessäni valkoisen aamiaistarjottimen täynnä ihania juttuja. Se on laittanut munat kuppeihin, jotka ostin kerran salaa. Se löysi ne, minä ajattelen. Munakuppien salaisuus kuitenkin unohtui nopeasti ja ajatus siirtyi takaisin tarjottimelle. Siitä hetkestä lähtien olen täysin myyty ja antaisin vaikka anteeksi koko maailmalle. Niin pienestä hetkestä, niin kovin onnellinen!

Minusta aamiaisen tekeminen toiselle on ehkä paras rakkaudenosoitus, oli lautasella sitten mitä tahansa. Aamiais- onnellisuuteni on ihanaa. Minulla on kaksi ehdotonta suosikkia aamiaisella. Itsetehty leipä ja mehu. Paitsi että ne maistuvat taivaallisilta, voivat ne olla myös kovin terveellisiäkin! Tiedän, että tuo ajatus ei ehkä tule mieleen kaupan hyllyillä lymyilevistä pusseista ja purkeista. Itsetehdyssä piilee aina jotakin hieman parempaa…

Erityisesti lomalla on ihana herätä hotellin valkeista lakanoista, jotka eivät ole ehtineet edes rypistyä vielä. Nouset ja kävelet suorin jaloin valmiiseen pöytään. Erityisesti arvostan reissuilla laatua, en niinkään määrää. Muutama hyvä itsetehty juttu on kullanarvoisia ja ne muistaa pitkään. Näitä kultahippusia löytyy kuitenkin aika harvasta paikasta, varsinkaan täältä Suomesta. 

Minifitness_aamut_helppo onnellisuus

Siksi kotona on kiva panostaa. Tein tässä muutama viikko takaperin aamiaisleipää, joka on kyllä parasta leipää jota olen sitten aikoihin maistanut! Vei täydellisesti meikäläisen ruoka-sydämen mennessään ja täytti vatsankin ihanasti. Terveelliseksi sen tekee erilaiset siemenet, kookosöljy ja psylliumkuitu. Niin, tässä leivässä ei ole lainkaan jauhoja ja ravinto-aineita löytyy sitten senkin edestä! En usko että kukaan voisi pettyä tähän kimpaleeseen.

Leivästä löytyy hyvälaatuisia rasvahappoja, magnesiumia, proteiinia ja e-vitamiinia, sekä aineenvaihduntaa kiihtyttäviä rasvahappoja. Muista jälleen Chia-siementen ja psylliumkuidun nestettä sitova vaikutus, joten noudata siementen ja pähkinöiden määriä. Voit kuitenkin lisätä mitä vain siemeniä ja pähkinöitä täysin makusi mukaan. Chia ja psyllium edistävät molemmat suotuisasti suoliston toimintaa ja auttavat sitomaan kaitallista kolesterolia elimistöstä. Tämä on siis aika super leipää!

Leipä on myös varsin täyttävää, sillä siemenet ja pähkinät yhdessä psylliumkuidun kanssa täyttävät vatsan pitkäksi aikaa. Minifitness_heltahy bread_homemade_siemenleipä_ilman jauhoja

 Siemenleipä, Fuel Food

100 g kaurahiutaleita 

50 g pistaasipähkinöitä

60 g manteleita

6 rkl chiasiemeniä

3 rkl kurpitsansiemeniä

1 rkl kuorittuja hampunsiemeniä

1 tl laadukasta suolaa

2 rkl psylliumjauhetta

(Ripaus steviaa tai hunajaa)

1 rkl kookosöljyä

1 rkl vaahterasiirappia tai vaahterasiirappiaromia

3-3 1/2 dl vettä

 Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Lisää siemenet ja muut kuivat aineet kulhoon. Lisää juokseva kookosöljy ja lisää vesi sekä vaahterasiirappi. Sekoita hyvin, mutta varo sekoittamasta seosta liikaa, jottei psylliumjauhe sitkostu. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä 2 tuntia ja paista sitten leipää uunissa 20 minuuttia ja paista tämän jälkeen myös toiselta puolelta 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti! Tämä tapaus ei vaadi edes levitettä, sillä se on hieman kosteaa jo itsessään ja se sulaa ihanasti suuhun. Leivän voi paistaa hyvin piirakkavuoassa, mikäli sinulta ei löydy leipävuokaa.

Reseptin lähde Fuel Food, Hanna Skyttä, Tammi. Kirja on pullollaan ihania reseptejä, joten suosittelen sitä jokaisen kotileipurin kirjahyllyyn! Hannalta on tulossa pian myös uusi kirja, joka on taas täynnä ihania ja terveellisiä herkkuja ja välipaloja. 

Minifitness_aamiaisleipä_itsetehty_siemenleipä_resepti_fuel food

Minifitness_breakfast_terveellinen leipä_tee itse

Minifitness_aamiainen_onni_resepti_itsetehty mehu

Entäpä sitten se mehu? En juo mehua kovin usein, mutta spesiaali-aamuina sitä on saatava. Tuoreena. Hotellien sokerilitkut ovat usein hirveitä ja kaukana siitä tuoreesta, pelkästään hedelmästä puristetusta mehusta. Kohdalleni on osunut muutamia helmiä matkustellessa, mutta liian harvinaista se kuitenkin valitettavasti on. Myös brunsseilla törmää useimmiten tähän samaan ongelmaan ja lopulta päädynkin usein vain veteen tai maitoon.

Tuona aamuna puristin mehuni verigreipistä ja lisäsin sekaan hieman Sodasteramilla kuplitettua vettä. Helppoa ja hyvää, ilman mitään turhaa. Jos et omista mehupuristinta, voit tehdä sen myös blenderissä. 

Muiden sitrushedelmienkin tavoin verigreippi alentaa tehokkaasti veren rasvoja, triglyseridejä, ja LDL-kolesterolia. Sitrushedelmät ovat hyviä sydämelle ja aivojen verisuoniston toiminnalle. Sanotaankin, että verigreipistä saisi apua myös painonhallintaan – paitsi että se on vähäkalorinen hedelmä, se myös auttaa ruoansulatuksessa. Suosin paljon sitruunaa, limeä, appelsiineja ja verigreippejä mehuissa ja smoothieissa. Muita hedelmiä en juurikaan päivittäin käytä, marjoja niiden sijaan paljonkin.

Minifitness_aamiainen_kotona_helppoa

Minifitness_aamiainen_kotona_luomu_itsetehtyä

Minifitness_aamiainen_onni_resepti_itsetehty_resepti

 Renee Voltairen raakamyslit ovat ihan lemppari herkkujani! Löytyy monista luontaistuotekaupoista, Anton & Antonista, sekä Stockmannilta. Rakastan myös oman myslin kokoamista Punnitse & Säästä-kaupasta.

Pitäisiköhän sinunkin yllättää kumppanisi tai ystäväsi aamuisella huomionosoituksella? Sillä saattaa olla positiivisia vaikutuksia koko päivääsi ja se saa molemmat takuuvarmasti hyvälle mielelle<3

-E